Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності

Характеристики політика

  • Гречкосійство

Опис політика

Народна депутатка 9-го скликання від "Європейської солідарності". Співачка, ведуча та громадська діячка. Кандидатка політичних наук, доцентка ЛНУ ім. Франка.

У листопаді 2019 року Генпрокуратура порушила проти Федини кримінальну справу через її висловлювання щодо президента Володимира Зеленського. Йдеться про стрім, під час якого Федина разом із волонтеркою Марусею Звіробій обговорюють спілкування Зеленського з військовими в зоні ООС на підвищених тонах, і кажуть, що він може "раптово загинути" на Донбасі, бо там "вибухають гранати" і "стаються обстріли".  

У партії "Слуга народу" ці слова сприйняли як "погрозу" і "заклик до заколоту". Справу проти Федини порушили за заявою нардепа від слуг Олександра Качури.  

У "Європейській солідарності" назвали ці події політичними переслідуваннями та обмеженням свободи слова в Україні. Сама Федина заявила, що почала отримувати погрози і звинуватила представників "Слуги народу" у тому, що вони служать президенту РФ Володимиру Путіну та бояться його.

У лютому ДБР вручило Федині підозру у погрозі вбивством президенту Зеленському за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу, їй загрожувало до 5 років в'язниці. У березні Печерський райсуд Києва обрав Федині особисте зобов'язання як запобіжний захід у рамках справи про можливі погрози. А у травні ДБР завершило розслідування, не продовживши Федині запобіжний захід.

У 2019 році обрана народною депутаткою 9-го скликання від партії "Європейська солідарність" під номером 5 у списку як членкиня партії. Членкиня Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Членкиня Центральної Ради "Європейської солідарності".

Також у 2019-му була довіреною особою кандидата у президенти Петра Порошенка по 126-му округу (міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський район).

ЗМІ називали Федину одним зі спікерів партії "ЄС". Жорстко критикувала президента Володимира Зеленського та його команду.

До обрання на громадських засадах була помічницею нардепа 8-го скликання від партії "Народний фронт" Ігора Васюника. Також була радницею ексголови Львівської ОДА Олега Синютки.

З 2014 року – волонтерка АТО/ООС.

Взимку 2013-2014 року –  ведуча львівського Євромайдану.

Співачка. Має кілька записаних студійних альбомів, переважно народних пісень, колядок, лемківського фольклору. Членкиня Президії Світової федерації українських лемківських об'єднань.

У 2013-му стала лауреаткою премії імені Василя Стуса.

У 2010 році авторка та ведуча політично-аналітичної програми “Погляд з Високого замку” Львівської обласної державної телерадіокомпанії.

Того ж року здобула звання кандидата політичних наук. Доцентка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка.

З 2006-гочленкиня у Міжнародній асоціації молодих науковців політологів (IAPSS).

У 2002-2005 обіймала посаду заступниці голови Львівського краєвого представництва Міжнародної молодечної громадської організації Європейський Молодечний Парламент. Як делегат від цієї організації брала участь у засіданнях Об'єднаної Ради Світової Молоді в Оксфорді.  

У 2001-2005членкиня у ГО "Молода дипломатія".

Має вищу освіту. У 2005 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю політолог-міжнародник і перекладач, у 2008-му – там же аспірантуру. Навчалась також у Міжнародній літній школі Віденського університету (2004) та на стипендіальній програмі польського уряду у Центрі Східноєвропейських студій Варшавського університету (2008). Володіє сімома іноземними мовами, зокрема японською.

Народилася 18 лютого 1984 року у Львові.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Європейська Солідарність

    Міжфракційні обʼєднання

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики

    Робота помічником для:

    Верховна Рада 8, На громадських засадах

    Посади у партіях

    • 2019-01-01 — ...
      Член Центральної Ради Партії ЄС
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу