Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Шурма Ростислав

Шурма Ростислав Ігорович

Рік народження: 1983

Опис політика

Заступник голови Офісу Президента України Андрія Єрмака.

У лютому 2024 року НАЗК склало протокол на Шурму через конфлікт інтересів під час засідань комітету електроенергетики при ОП, на якому він сам головував.

За даними агентства, засідання комітету мали вплив на успішність бізнесу брата Шурми, за рахунок схвалення необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями.

У 2023 році Шурма намагався пролобіювати Руху ЧЕСНО необхідність прийняття "містобудівного" законопроєкту №5655, в якому медіа і громадськість знайшли чимало корупційних ризиків.

У тому ж році став членом наглядової ради Нафтогазу. Тоді ж заявив, що націоналізація "Укрнафти" відбулась через відмову компанії постачати нафтопродукти українській армії. Проте колишнє керівництво компанії це заперечувало. 

У 2022 році журналісти Економічної Правди писали про причетність Шурми до сумнівних оборудок в енергетиці та зв'язок з угрупуванням чиновників, яких контролював держзрадник Андрій Деркач.

Ростислава Шурму указом Володимира Зеленського у 2021 році призначили заступником керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

У 2021 році, згідно з Указом Президента України, був призначений членом Наглядової ради ДК "Укроборонпром".

У тому ж році був позаштатним радником Офісу Президента.

Того ж року в Запоріжжі територію колишнього дитячого табору "Дружба" віддали під забудову фірмі, що пов’язана з братом Шурми. Запорізький центр розслідувань писав, що Шурма пов'язаний з оборудкою на "зеленому тарифі", тобто був причетний до сонячних станцій на підключення яких Запоріжжяобленерго витратило 150 мільйонів гривень.

У 2020 році стало відомо, що у Запоріжжі за каденції міського голови Володимира Буряка група фірм, пов’язаних з Шурмою, отримала 245 га землі під сонячні електростанції без конкурсу, а деякі ділянки перейшли до них з порушенням Генплану. Більшість фірм-отримувачів землі були пов’язані з інвестиційним фондом "Геліос", який очолював Ростислав Шурма.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради від партії "Опозиційний Блок" 6-м номером у списку як член партії.

Того ж року зробив внесок до виборчого фонду Олександра Вілкула на 893 000 грн. Також відомо, що він задонатив 1,45 млн грн Дніпропетровській обласній організації партії "Опозиційний блок".

У 2015 році балотувався до Запорізьких обласної та міської рад першим кандидатом від "Опозиційного Блоку". Від обох набутих мандатів відмовився за власним бажанням. Того ж року став головою Запорізької регіональної партійної організації "Опозиційного Блоку".

Того ж року народний депутат 8-го кликання Ігор Артюшенко звертався до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова із депутатським запитом щодо ймовірного підкупу виборців та використання адміністративного ресурсу з боку Шурми та екскандидата на посаду Запорізького міського голови Буряка.

У 2014 році очолив "Індустріальну партію".

З 2012 року генеральний директор ПАТ "Запоріжсталь". Був членом наглядової ради ММК ім. Ілліча, головою наглядової ради заводу "Промет" (Болгарія), членом ради директорів "Метінвест-Траметал" (Італія).

У 2010 році був обраний депутатом Донецької обласної ради 6 скликання від “Партії регіонів” 76-м номером у списку як член партії.

У 4 скликанні Верховної Ради був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Ігоря Шурми, який є його батьком.

З 2006 року працював у групі "Метінвест". Очолював управління стратегії, працював фінансовим директором Макіївського металургійного заводу,  фінансовим директором дивізіону сталі та прокату "Метінвест", заступником директора металургійного дивізіону "Метінвест".

У 2005-2006 роках працював консультантом BCG.

У 2003-2005 роках працював фінансовим менеджером в компанії "Procter and Gamble Eastern Europe".

Закінчив університет "Києво-Могилянська академія", спеціальність "Економіка та підприємництво", Київський економічний університет ім. Гетьмана, спеціальність "економічна теорія" та Московську школу управління "Сколково".

Народився 17 вересня 1983 року у Львові.

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу