Депутати облради від Білої Церкви: Самопоміч VS Свобода

На Білоцерківщині найбільше округів дісталося місту Біла Церква, де кількість населення міста перевищує кількість населення району. Якщо місто поділили на 9 округів, то район отримав лише 2 округи.

Завдяки новій системі виборів, яка передбачає внутрішньопартійний рейтинг, мешканці білоцерківщини спромоглися завести в раду 12 депутатів (на 1 більше, ніж кількість округів в регіоні). Тут перемогли 5 представників “Самопомочі”, 4 “свободівці”, два “радикали” та один представник “Батьківщини”.

“Самопоміч” - мешканець столиці, безробітні та бюджетниця з Лексусом

За інформацією “Інсайдера”, фактичний контроль над осередком “Самопомочі” нібито  здійснював екс-нардеп від “Батьківщини”, який представляв Білу Церкву, - Володимир Полочанінов. У свою чергу “Українська правда” виявила зв’язок родини Полочанінова з бізнесом колишнього регіонала та екс-віце-прем’єра Юрія Бойка. Зауважимо, що Полочанінов свого часу допоміг активістам захистити Біличанський ліс й домогтися статусу нацпарку.

Підтримка кадрових політиків дозволила Білій Церкві завести 50 % від всіх представників “Самопомочі” в облраду. Тут вони отримали 5 з 10 мандатів

У центрі міста перемогла представниця “Самопомочі” киянка Ольга Бабій, яка є директором концесіонера місцевого водоканалу ТОВ “Білоцерківвода” і очолила в облраді бюджетну комісію.  

“Інсайдер” називає Бабій людиною екс-нардепа Володимира Полочанінова. Цікаво, що у свій час Полочанінов також очолював бюджетну комісію облради і депутат білоцерківської міськради від “Самопомочі” Дмитро Поліщук, теж очолив бюджетну комісію і він теж, як і Бабій, пов’язаний із Полочаніновим.

Статки депутатки Бабій, яка керуватиме роботою бюджетної комісії обларади, доволі скромні.

У власності дві ділянки, одна квартира та машина KIA Sprotage 2013  року випуску. Стартова вартість такої автівки понад півмільйона гривень. Окрім ТОВ “Білоцерківвода”, Бабій член ради Асоціації водоканалів “Укрводоканалекологія”.

На масиві Леваневського перемогла медик Наталія Бігарі від “Самопомочі”. Вона очільниця відділення міської лікарні № 2. Паралельно балотувалася до Білоцерківської міської ради.

Доходи в сім’ї працівниці бюджетної сфери доволі скромні.

Але паралельно вона займається підприємницькою діяльністю, яка їй принесла у 2014 році дещо більше 20 тисяч гривень. З таким низьким рівнем доходів треба утримувати родині три квартири, 1 житловий будинок та гараж. Також у власності дві земельні ділянки.

Як виявилося у гаражі в бюджетної працівниці - депутатки від “Самопомочі”стоїть Лексус.

З декларації також відомо, що депутатка внесла 2 тисячі гривень до статуного фонду якогось підприємтсва. Ймовірно, це МПП “ПІК” засновницею та директоркою якого є депутатка.

“ПІК” абсолютно не пов’язаний із медициною, натомість виконує зокрема будівельні та монтажні роботи. У облраді скромна бюджетниця з Лексусом - депутатка Бігарі - очолила комісію з питань охорони здоров’я.

На сусідньому окрузі у цьому ж районі (масив Леваневського) перемогла безробітна представниця “Самопомочі” Наталія Боровська. Мешкає в Білій Церкві.

Попри те, що на сайті “Самопомочі” йдеться про те, що Боровська має сильні фінансові компетенції й працювала в банківських установах, декларацію, що розміщена на сайті, кандидатка не спромоглася заповнити правильно. Рядок загальної суми сукупного доходу - порожній.

Загальна сума доходу сім’ї у 2014 році становила понад півмільйона гривень. Жодного майна немає, окрім двох автівок Міцубісі 2007 та 2012 року. Депутатка потрапила в бюджетну комісію.

На масиві Таращанський переміг ще один безробітний представник “Самопомочі” Юрій Опенько. Мешкає в столиці. За фахом - ветеринар. 

Ось перше і єдине фото у соцмережі, яке  станом на кінець січня 2016 року депутат виклав з Київоблради. 

Можливо, він знайшов своє місце в житті. 

На сайті “Самопомочі” та в декларації за 2014 рік зазначається посада - директор ТОВ “Ярос Агро”. За рік політик заробляє дещо менше 75 тисяч і отримав у 2014 році доходи від відчуження рухомого чи нерухомого майна у розмірі 125 000. Варто зазначити, що Опенько, як і попередня депутатка від “Самопомочі”, некоректно заповнив свою декларацію й не зазначив членів сім’ї.

Водночас нерухоме майно членів сім’ї у декларації зазначене. Загалом у власності фігурує 2 квартири, 1 житловий будинок та один садовий. Також значаться 2 земельні ділянки.

Представник “Самопомочі” Петро Мороз директор ТОВ “УКРІНТЕРМ” (спеціалізується на енергоефективних технологіях) переміг у районі Вокзальна-ДНС. На сайті “Самопомочі” значиться, що він є на додачу майстром Білоцерківського домобудівного комбінату.

За 2014 рік заробив сумарно дещо більше 80 тисяч гривень. У облраді став членом комісії з питань ЖКГ. За попереднього сликання входив до виконкому Білоцерківської міської ради разом з нардепом Полочаніновим.

“Свобода” - боєць АТО, ріелтери та представник Наталії Королевської

Біла Церква дала дуже багато мандатів “свободівцям” у порівнянні із іншими районами Київщини. До облради від цього регіону зайшло 4 депутати- “свободівці”. Всього в раді їх з області зайшло 7. Це пояснюється тим, що вибори до парламенту у білоцерківському окрузі виграв “свободівець” Олександр Марченко, який обійшов представника “Солідарності”. Тому електоральне поле тут було вже пропрацьоване.

Марченко, який очолював обласний осередок “Свободи”, відомий білоцерківцям як учасник АТО (воював у 72 Білоцерківській бригаді), який, ставши нардепом, власноруч будував лінію оборони на фронті.

До того як став нардепом, був поранений влітку 2014 року, коли українські війська тримали Амвросівку.

По сусідньому білоцерківському округу тоді балотувався в парламент інший “свободівець” - В’ячеслав Хмельницький, який зараз виграв вибори до облради в районі ДНС (паралельно балотувався і до Білоцерківської міськради). 

З 2010 року він був єдиним депутатом-“свободівцем” у Білоцерківській міській раді, який потрапив туди за мажоритарною системою

Закінчив Одеський інститут сухопутних військ. Зараз - приватний підприємець (агенція нерухомості “ДОК” - “Дім, офіс, квартира”). У облраді очолив комісію з питань комунальної власності та ЖКГ.

По  сусідньому округу, що розташований в районі вулиць Некрасова - Петра Запорожця округу перемогла приватний підприємець від “Свободи” Наталія Музиченко.

Паралельно балотувалася до Білоцерківської міськради. Вона приватна брокерка та ріелторка. Своїм клієнтам “свободівка” одразу дає зрозуміти, вона - депутат облради.

 

Музиченко увійшла до комісії з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, підприємництва, торгівлі, інноваційно-інвестиційної політики, зовнішньоекономічних зв’язків та фінансового забезпечення розвитку області.

У двох округах Білої Церкви пройшло по двоє депутатів від “Самопомочі” та “Свободи”.

На масиві Леваневського разом із однію з предаставниць “Самопомочі” виграв кандидат від “Свободи” - приватний підприємець Сергій Яременко.

Балотувався паралельно і до Білоцерківської міськради. Єдиний депутат облради з освітою на рівні професійної технічної. Попри те, що не має, як однопартієць Хмельницький, військової освіти, він пішов на фронт. 

У облраді увійшов до комісії з питань комунальної власності та ЖКГ

“Захист Батьківщини, - безумовно, важлива справа. Але не менш важливою є і робота в органах місцевого самоврядування. Це по суті розбудова демократичного суспільства - другого фронту, яка вимагає присутності і на засіданнях сесій, і на засіданнях комісій. Ми вже бачимо, що ті нардепи і депутати, які прийняли для себе рішення йти на фронт, просто не в змозі виконувати свою депутатську роботу. Потрібнозавжди пам’ятати, що система виборів влаштована таким чином, що у випадку відмови від мандату в міськраді чи облраді, держава не буде витрачати кошти на перевибори. Це місце може зайняти настпуний у рейтинговому списку однопартієць,” - наголошує координатор громадського руху ЧЕСНО Круглашов. 

Поряд із затятими “свободівцями” у раду потрапив політик-адвокат, який був пов'язаний, як свідчить сайт ЦВК, з проектом “Україна-Вперед” та Наталею Королевською.

Депутат від “Свободи” адвокат з Білої Церкви Максим Запаскін переміг у центральному районі міста (по цьому ж округу перемогла Бабій від “Самопомочі”).

Запаскін перестраховувався і балотувався паралельно до Васильківської райради - був першим номером у списку, але обрав мандат депутата облради. Також пробував свої сили й до Білоцерківської міськради, але тут список не очолив.

Зауважимо, що у 2014 році політик був директором ТОВ “Енерготех”. Компанія займається будівельними роботами. Запаскін очолив екологічну комісію в облраді. Зв’язок з будівельним бізнесом може спричинити конфлікт інтересів депутата з інтересами громади. 

Раніше балотувався в народні депутати під завідомо непрохідним 119 номером у списку “Свободи”. Кандидат отримав нерейтингове місце у списку попри те, що за кілька місяців до того “свободівці” одноголосно обрали його представником кандидата в президенти Олега Тягнибока.

А ще кілька років тому “свободівець” допомагав Наталії Королевській у її кампанії “Україна - Вперед”. Про це йдеться на сайті ЦВК. Максим Романович Запаскін 1975 року народження працював на команду Наталії Королевської як член ДВК. Тоді він працював адвокатом у Донецькій колегії адвокатури.

"Я член ВО "Свобода" з 2010 року, мої дії щодо входження до складу ОВК було погоджені з керівництвом партії. Я зовсім не допомагав "Україні Вперед", а використовував лише їх квоту щоб потрапити до складу ОВК, оскільки ВО Свобода не мала жодного представництва у виборчих комісіях,внаслідок так званого жеребкування. Я відстоював інтереси кандидата у депутати Марченко, який у 2012 переміг, але ОВК підробила протоколи на користь Чудновського," - запевняє Запаскін.

“Радикали” завели двох екс- “регіоналів”

Єдиний радикал, який проскочив від Білої Церкви до облради - Олександр Поляруш. Депутат є директором сільськогосподарського товариства “Настуся”. Проживає в місті. Виграв вибори на масиві Піщаний.

Двічі балотувався до парламенту від Білоцерківського району. У 2012 році як висуванець від Партії пенсіонерів України (набрав менше 2%), а у 2014 як самовисуванець (набрав менше 1% і, ймовірно, в цих двох випадках був технічним кандидатом). 

На виборах у 2012 році кандидат подавав свою декларацію, з якої слідує. що у директора підприємства з сім’єю просто мізерні доходи й злиденний спосіб життя.

З цими грошима треба утримати не лише сім’ю, а й два житлових будинки та квартиру. Окрім того родина, яка має такий дохід, має у власності 4 земельні ділянки. Окрім того при таких статках у цей самий рік депутат доволив собі придбати аж дві автівки, вартість яких перевищує десятикратний розмір річного доходу сім‘ї.

 

Окрім цього у членів сім’ї фігурує Ауді 2006 року випуску. Ці машини треба при таких злиденних доходах не лише утримувати, а й заправляти.

У 2010 році балотувався до Білоцерківської міськради від Партії регіонів, але за результати виборів змушений був судитися.  Зараз же під брендом “радикалів” потрапив в комісію з питань капітального будівництва. Також Поляруш значиться в комісії з питань земельних відносин.

Єдиний округ, від якого немає безпосереднього представника в облраді - це район “Клініка”-Гайок

Окрім Білої Церкви, до Білоцерківського району Частина Білоцерківського району не провела до облради жодного представника, а інша - аж двох - представника “радикалів” та “Батьківщини”.

У тому окрузі громада завдяки новій системі виборів отримала ще одного депутата - “радикала” Бориса Панченка, який паралельно балотувався до Білоцерківської райради

Депутат працює директором ТОВ “Фастівка” (розводить велику рогату худобу та свиней).

До того, як потрапити до облради під стягами “радикалів”, Панченко був депутатом Білоцерківської райради. Туди він пройшов завдяки виборцям Фастівки як висуванець від Партії регіонів. За рік до того він отримав орден “За заслуги ІІІ степеня” від Віктора Ющенка.

Разом з Полярушем увійшов в комісію з питань капітального будівництва.

Батьківщина відрядила підприємця

Іван Кудлай від “Батьківщини” переміг у Білоцерківському районі. Він очолює ДТВ “Терезино” (вирощують зерно, займаються молочарством та торгують свининою) і проживає в одноіменному населеному пункті.

Свого часу завод в Терезино роздержавили. Майно, в тому числі гуртожитки, в яких проживали люди, стали власністю акціонерів. У акціонерів-селян їхні акції викупило подружжя Кудлаїв. Так місцеві мешканці втратили можливісить приватизувати житло чи отримати реєстрацію.

Разом із “радикалом” Полярушем депутат Кудлай увійшов в комісію з питань земельних відносин.

Таким чином на наступних виборах на Білоцерківщині боротьба буде точитися між двома політичними силами - “Самопоміччю” та “Свободою”, оскільки результати цих виборів показали, що ці дві політсили мають доволі сильні позиції в цьому регіоні. Навіть від “Солідарності”, яка у порівнянні  іншими політсилами завела до облради найбільше депутатів, до облради від округів Білоцерківщини не потрапив жоден кандидат. 

Щоправда від Сквирського району переміг пердставник “Солідарності” Леонід Глиняний, що мешкає у Білій Церкві. Працює заступником гендиректора ПрАТ “Білоцерківська теплоцентраль”. 

За часів Віктора Януковича очолював управління капітального будівництва при КОДА. Зараз став заступником голови облради. Ще один “радикал” який виграв вибори не на Білоцерківщині, але пов’язаний саме з цим регіоном - ректор білоцерківського аграрного університету Анатолій Даниленко. Депутат облради попереднього скликання від Партії регіонів. Ще один мешканець Білої Церкви безробітний Станіслав  Поліщук потрапив в облраду від Нашого краю. Екс-регіонал балотувався в Бородянському районі.

Загалом Білоцерківщина має де-факто 16 представників з 84. Кожен 6 депутат облради саме з цього регіону. Таким чином група лобістів інтересів з Білоцерківщини в облраді представлена досить потужно. 

Авторка: Олена Жежера - журналіст громадського року ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]