Депутати Сумської міськради: мільйонери-безхатьки та маршруточні магнати

Фото: Депутати Сумської міськради: мільйонери-безхатьки та маршруточні магнати

Депутат Левченко не знає, хто живе в квартирах його дружини. Кушнір  шкодує, що не їздить на мопеді. Мільйонер Калініченко позичає гроші і зізнається: пішов у депутати виключно задля захисту свого бізнесу. 

Сагач виплачує молодіжний кредит - частину йому вертає держава.

 

Як і де живуть депутати-безхатченки?

Відповідно до роз’яснення НАЗК щодо заповнення електронних декларацій депутати повинні вказувати все нерухоме майно, яким користуються, навіть тим, що безоплатній основі. Але не всі політики на це зважають.

У Сумській міській раді семеро депутатів не задекларували жодного квадратного метра житлової площі. Четверо з них — члени фракції ВО "Батьківщина", двоє зі "Свободи" та один із "Солідарності".

Натисніть для збільшення

Лідер рейтингів, найбагатший депутат за минулорічними доходами та за накопиченими статками, депутат-мільйонер Вячеслав Калініченко з фракції ВО "Батьківщина" має лише земельну ділянку в місті Суми площею 775 кв. м.

 

Да, я живу на земельном участке. На земельном участке. У меня есть адрес прописки. Я его указал в графе “место проживания”. Да, спасибо буду знать, что нужно указывать эту информацию в декларации, - коментує Калініченко. 

 

Батьківщинівець, зять екс-прокурора Сум Віталій Бурбика — також безхатченко. Депутат із дружиною та дочкою не мають ніякого житла.

 

Так, не маю житла. Живу в приймах. Насправді дещо змінилась ситуація. Що саме мені декларувати? А якщо я у рідних живу? Ну мабуть не задекларував. Ну немає, житла свого у мене, немає. Якби у мене було житло, я б його задекларував. Там є нерухомість, яка нежитлова, вона задекларована, все майно своє я задекларував, а житла дійсно у мене немає вже кілька років, - повідомив Бурбика.

 

У список “безхатченків” потрапили ще двоє представників “Батьківщини”: директор комунального підприємства Євген Скоробагатський та державний службовець Ольга Фірсова. Ані багатодітна мама, ані батько двох дітей не мають ніякого житла. Проте в обох є у власності земельні ділянки, а Скоробагатський, маючи 2 нежитлові приміщення, ще й потрапив у лідери нашого рейтингу власників нерухомості.

 

У мене її (квартири — прим. ЧЕСНО) немає, я проживаю в чоловіковій квартирі. Чоловік не дає згоди на надання інформації, - говорить Фірсова.

 

Варто зауважити, що в разі, якщо член сім’ї суб’єкта декларування відмовився надати будь-які відомості чи їх частину для заповнення декларації, то такі декларації підлягають проведенню обов’язкової повної перевірки. При цьому суб’єкт декларування зобов’язаний був зазначити про це в декларації, відобразивши всю відому йому інформацію про такого члена сім’ї.

 

Я проживаю в квартирі тещі. Я мав указати і це? Я не знав. Буду на майбутнє знати, - зазначив Скоробагатський.

 

Також "безхатченками" виявились керівник і заступник фракції ВО "Свобода" Юлія Левченко та Дмитро Амосов. Левченко разом із чоловіком та Амосов із мамою також не задекларували жодного місця проживання.

 

Я прописана у батьків, в селі Стецьківка. Прописана там, але не проживаю, проживаю я в іншому місці, - повідомила Юлія Левченко.

 

І завершує наш рейтинг депутат від СМОП "БПП "Солідарність" Віталій Мельник. Він, окрім автомобіля, більше ніякого майна не задекларував.

Зазначимо, що згідно з Законом України “Про запобігання корупції” декларант зобов’язаний декларувати усе нерухоме майно, яке є у його користуванні. Навіть, якщо воно належить третій особі.

Невказання інформації про нерухоме майно може тягнути за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

 

У кого з депутатів найбільше володінь?

Поряд із депутатами, які не мають власного житла, у міській раді є і такі, хто володіє кількома тисячами квадратних метрів.

Натисніть для збільшення

Так найбільше нерухомості задекларував представник ВО “Батьківщина” Євген Скоробагатський. Не зважаючи на те, що депутат із родиною не мають ані власного, ані орендованого житла, Скоробагатський володіє 2 нежитловими приміщеннями загальною площею майже 4 тис. кв. м.

 

А для чого це? Ну, є у мене приміщення, ну використовую, і сам використовую, і здаю в оренду, - прокоментував Скоробагатський.

 

У члена фракції СМОП "БПП "Солідарність" Расула Галаєва у володінні майже 800 кв. м нерухомості. Це, зокрема,  одна квартира, що належить самому декларанту та ще одна квартира й нежитлове приміщення у майже 660 кв. м, які записані на дружину.

Володимир Шилов  із “Батьківщини” має 2 об’єкти нерухомості загальною площею більше 400 кв. м. Депутат разом із дружиною є власниками двох будинків у Сумах.

 

В одному будинку проживаю я з дружиною, в іншому – син, той будинок я йому подарував, – так відповідає на питання про використання майна Шилов.

 

Ще один "батьківщинівець" Олег Левченко задекларував 3 квартири у більш ніж 300 кв. м. Все майно зареєстроване на дружину депутата.

 

Ви взагалі читать умієте? То взагалі квартири моєї жінки, то у неї треба спитать, як вона їх використовує. Вона їх придбала ще до шлюбу, то яке я відношення до них маю, - коментує Левченко.

 

І завершує наш рейтинг ще один представник БПП "Солідарність" директор департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Гробова. Депутатка володіє трьома квартирами: двома в Сумах та однією в Києві, житловим будинком та машиномісцем.

 

Навіщо Степченку 40 га землі?

Найбільше землі у міській раді має депутат від БПП В’ячеслав Степченко. Загальна площа володінь - понад 40 га. Земля належить дружині депутата і знаходиться у селищі Кириківка Великописарівського району Сумської області та у Старому Селі.

Натисніть для збільшення

 

Це орендована земля моєю жінкою. Так, 40 гектарів землі взятих в оренду ще років 10 назад. Не розумію, яке відношення це має до того, що я рік тому став депутатом. Це сільськогосподарська земля, у дружини є фермерське господарство, вирощування зернових, не більше і не менше, - коментує Степченко.

 

"Батьківщинець" Ігор Кушнір володіє майже 5 га землі. Зокрема двома земельними ділянками у Сумах та ще двома у с. Хоружівка Недригайлівського району.

 

Це паї, ті що моєї бабусі, моєї мами, це в спадок те що мені дісталося. За паї ми отримуємо дохід, здаємо в оренду, - говорить Кушнір.

 

На третьому місці серед лендлордів голова фракції ВО "Батьківщина" Василь Гончаров. Загальна площа землеволодінь депутата понад 4,5 га. Депутат з дружиною та сином мають 5 земельних ділянок у Сумах, Сумському та Глухівському районах.

Майже 4 га землі в Лебединському районі має найбідніша депутатка від фракції "Батьківщина" та "безхатченко" Ольга Фірсова.  

 

Я в оренду землю здаю, я задекларувала, що получаю орендну плату. Це спадщина батьків, - коментує Фірсова.

 

Секретар депутатської фракції “Опозиційного блоку” Геннадій Гризодуб володіє 5 земельними ділянками площею у майже 2,3 га у Сумському та Краснопільському районах.

 

Маршруточні магнати та власники машин преміум-класу

Рейтинг депутатів-автолюбителів очолюють члени “Опозиційного блоку” брати Ігор та Юрій Перепеки.  У власності депутатів 26 автотранспортних засобів – 14 маршруток РУТА та легковий автомобіль RENAULT MEGANE у Ігоря та 12 маршруток РУТА та легковий автомобіль RENAULT MEGANE у Юрія.

Брати Перепеки багато років займалися маршрутним бізнесом у Сумах: спочатку як приватні підприємці, потім створивши фірму ТОВ «Сумипастранс». І хоча вже декілька років вони офіційно не значаться власниками підприємства і намагаються ніяким чином не позиціонувати себе з маршрутками, проте і досі володіють автобусами, отримують дохід від ТОВ «Сумипастранс» за оренду майна, а також на підприємстві працюють їх близькі родичі.

Натисніть для збільшення

Як серед лендлордів так і серед автолюбителів депутат Ігор Кушнір з шістьма транспортними засобами посідає друге місце. Зокрема він володіє 2 легковими автомобілями: CITROEN DS 4 та FORD Sierra, 4 вантажними авто. Також у депутата є мопед.

 

Одна сама старенька машина – КрАЗ стоїть вже багато років, не використовую ніяк, треба її продать. А усі інші у бізнесі задіяні, - каже Кушнір.

 

Жалкує, що немає часу користуватися мопедом.

 

Мопедом інколи я користуюся. Вже роки три не їздив. Ніколи, нажаль.

 

Ще один депутат від “Батьківщини”, «безхатченко» Євгеній Скоробагатський  задекларував 5 автомобілів – OPEL Omega 2.0, три автомобілі УАЗ та у дружини NISSAN Note. Крім того у власності родини є водний транспортний засіб -  надувна лодка Kolibri КМ-330D.

 

В свое время я их (авт. – автомобілі УАЗ) купил, но у меня их фактичеси нету, они просто числятся, они в АТО. А вообще есть только машина жены – NISSAN. А я езжу на машине отца – “Жигули”. OPEL тоже был давно продан по доверенности и только числится на мне, - зазначає Скоробагатський.

 

Необхідно зазначити, що продаж авто за генеральною довіреністю в Україні був досить популярним способом ухиляння від сплати податків для багатьох автомобілістів. Суть полягає в тому, що власник авто юридично передає його в користування іншій людині, а по факту - продає за готівку. Таким чином, при заповненні декларацій у 2016 та 2017 роках дуже часто трапляються авто, продані вже багато років тому за довіреністю депутатами, які оптимізували податки.

І закриває наш рейтинг депутат з найдорожчими авто у міській раді, один з найбагатших депутатів, «батьківщинець» Володимир Шилов. Він задекларував 5 легкових транспортних засобів – зокрема три автомобілі  MERCEDES-BENZ. Вартість одного з них становить майже 2 млн грн.

 

Ну я люблю машини. А якщо серйозно, машина, та що MERCEDES-BENZ VITO, мною була придбана і віддана волонтерам, вона і досі їздить в АТО, інші машини: одна у мене, одна у дружини, а третьою користується син. Щодо ВАЗа, то він вже давно проданий, - коментує Шилов.

 

 Кому позичають мільйони депутати?

Найбільше в міській раді позичив представник ВО "Батьківщина" підприємець Вячеслав Калініченко. Він задекларував 4 позики на загальну суму в майже  8,5 млн грн. Три позики депутат надав своїм підприємствам – ПП "Агропромислова компанія "Агротехніка", та  ТОВ "Регіональний шинний склад".  

Натисніть для збільшення

Ще дві позики в майже 1,2 млн грн депутат надав ТОВ "Акумуляторна компанія".

 

Я занимаюcь предпринимательством, я продаю и покупаю, я уже 20 лет частный предприниматель, вы хотите мне запретить заниматься бизнесом? Я занимаюсь бизнесом, я ничего не скрываю, я показываю то, как оно есть. Это оборот, это не доход, - зазначає депутат.

 

БППіст  В’ячеслав Степченко разом із дружиною надали дві позики третім особам на суму в 950 тис. грн.

 

Це позичили родичам. Без ніяких документів, документів на це немає. Родичам для їхньої діяльності. Я впевнений, що вони ці гроші віддадуть, - коментує Степченко.

 

Депутат від "Опозиційного блоку" Віталій Жиленко закриває трійку  депутатів, які позичили найбільше – він  надав у борг 900 тис. грн.

 

Щодо позиченого: ну позичив то й позичив,  дав гарним людям для розвитку бізнесу, - каже Жиленко.

 

 На що позичають депутати?

 Є серед депутатів міськради і ті, які живуть у кредит.

Натисніть для збільшення

Депутат від ВО "Батьківщина" Анатолій Сагач, який закривав п’ятірки найбагатших депутатів за статками та найбільшими минулорічними доходами,  має вісім кредитів, які в сумі складають майже 1,4 млн грн.

 

Я декілька років тому взяв кредит, іпотеку по молодіжному житловому кредитуванню. Тепер кожного року виплачую певну суму: тіло кредиту і проценти, потім держава мені частину повертає. Це одна частина позик. Потім у мене є страховка, яку я виплачую в банк. Ще одна сума в Приватбанку - це стандартна кредитна картка, ну та, що треба повертати в кінця кожного місяця. Ну нею дуже зручно користуватися. В деяких магазинах, закладах повертають деяку суму, накопичуються бонуси. Це все, у мене все чесно, я показую всі доходи та витрати, - говорить Сагач.

 

Вікторія Гробова з БПП, яка завдяки чоловіку-бізнесмену потрапила до списку найзаможніших депутатів, вказала кредит у банку в майже 390 тис. грн.

Ще один БППіст Дмитро Наталуха задекларував 330 тис. грн кредиту в банку. Причому цей депутат потрапив до рейтингу найбідніших депутатів, задекларувавши лише 41 тис. грн річного доходу, що значно менше прожиткового мінімуму.

Депутат Калініченко з “Батьківщини” має кредит у майже 200 тис. грн.

 

У меня очень много кредитов, это все связано с моей предпринимательской деятельностью, - зазначає Калініченко.

 

Депутат декілька разів наголосив що веде підприємницьку діяльність чесно і показує всі доходи і видатки, а в кінці зізнався, що взагалі не має бажання бути депутатом.

 

И вообще мне это депутатство надоело уже. Мое мнение - это люди (депутаты - прим. ЧЕСНО), которым делать нечего. Они идут туда, в бюджетные деньги чтоб урвать что-то.

 

Калініченко також повідомив, що пішов у депутати тільки тому, що в нього намагалися відібрати бізнес.

 

Меня мочили – я пошел в эти грёбаные депутаты, - додає Калініченко.

 

Цього року депутат потрапив до декількох списків, зокрема очолив рейтинги найбагатших депутатів за минулорічними доходами та накопиченими статками, а також потрапив до лав "безхатченків". 

Володимир Чепік з партії "За УКРАЇНУ!" задекларував кредит у банку на суму в майже 150 тис. грн.

 

Так, декілька років тому я оформив іпотеку по державній молодіжній житловій програмі на придбання квартири. В декларації вказана та сума, яку я маю ще виплачувати протягом наступних 12 років, - коментує Чепік.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував е-декларації депутатів Сумської міської ради склав рейтинги багатіїв, злиднів та власників найбільших статків.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]