Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Арістов Юрій

Арістов Юрій Юрійович

Рік народження: 1975

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

Нардеп 9-го скликання від "Слуги народу". До обрання займався підприємницькою діяльністю, був бізнес-партнером Володимира Зеленського у бізнесі з продажу риби та морепродуктів.

27 липня 2023 року Верховна Рада достроково позбавила Арістова повноважень нардепа після скандалу про його відпочинок на Мальдівах під час війни.

У середині липня 2023 року в розпал війни РФ проти України журналісти "Слідство-Інфо" помітили Арістова у 5-зірковому готелі на приватному острові на Мальдівах. Поїздку Арістова засудив у своєму щоденному відеозверненні президент Володимир Зеленський.

Після розголосу у ЗМІ Арістов написав заяву про складання депутатського мандата.

На наступний день після публікації журналістського розслідування СБУ і ДБР провели обшуки у Арістова. Там підтвердили, що нардеп у середині липня 2023-го відпочивав на Мальдівах попри заборону для посадовців на виїзд за кордон під час війни.

За даними слідства, Арістов на три дні виїхав до Польщі під виглядом «службового відрядження», а тоді дистанційно відкрив лікарняний в одному з приватних медзакладів Києва, без проведення медичного огляду. Під час лікарняного нардеп разом з сім’єю перебував на Мальдівах у готельному комплексі Waldorf Astoria Maldives.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Арістова за ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

У грудні 2022 року Арістова обрали заступником голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, відкликавши його з посади голови Комітету з питань бюджету.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У серпні 2021 року ЗМІ писали, що Арістов як голова бюджетного комітету втратив над ним контроль, а більшість членів комітету перейшли до групи нардепа Олександра Трухіна ("Слуга нарду").

Приблизно в той же час редактор видання "Новинарня" оприлюднив погрози, які надійшли йому від імені "політконсультанта нардепа". Редактору пропонували оплатити неопублікування негативної інформації щодо Арістова та зачистку вже оприлюдненої негативної інформації. Редактору також натякнули, що його "могли б і в багажнику покатати". Арістов заперечив свою причетність до листів редакції. Помічниця Арістова припустила, що ці листи були частиною інформаційної атаки на нардепа.

У квітні 2021-го під час карантину через пандемію коронавірусу журналісти "Схем" неодноразово фіксували, як Арістов відвідує ресторан в урядовому кварталі і залишає його через вихід з боку кухні. Також журналісти зафільмували, як ресторан разом з Арістовим відвідував один з найбільших підрядників "Великого будівництва".

Арістов як голова комітету з питань бюджету був ініціатором законопроєкту, що пропонував перерозподілити 35 мільярдів гривень з Covid-фонду на будівництво доріг. 

У 2020 році Арістов заявляв, що влада розглядає можливість постачання води до окупованого Криму. Це позитивно сприйняли у державі-агресорі РФ. Але через різку критику ініціатива так і не була втілена.

У 2019 році обраний народним депутатом 9-го скликання від "Слуги народу" під номером 42 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції. Очолив комітет ВР з питань бюджету.

З 2014 року і до обрання у Верховну Раду Арістов займався ресторанним бізнесом. Він значився засновником і бенефіціаром близько 20 компаній, які займалися імпортом та реалізацією морепродуктів і риби преміумкласу.

Найбільші з них – компанії "Океанаполіс" (згодом переоформлена на ТОВ "Некрос") та "Атлантік-Юмма", яка вважається одним з найбільших імпортерів риби і морепродуктів в Україні.  

Арістов також був бізнес-партнером Володимира Зеленського у бізнесі з продажу морепродуктів. Разом вони є співзасновниками компанії "Норін Плюс". Її власниками також значились дружина Зеленського – Олена, та  дружина першого помічника Зеленського Сергія Шефіра – Лариса. Фірма була зареєстрована за тією ж адресою, де знаходиться й один з ресторанів мережі "Fish house", що входив до компанії Арістова "Атлантік-Юмма" і серед співвласників якої був Зеленський, а також сім’я Шефірів та актор "95 Кварталу" Олександр Пікалов.  

До бізнес-групи Арістова також входили ТОВ "Столична ікорна компанія", ТОВ "АБ Рітейл", мережа ресторанів "Oysters Cava Bar", ТОВ "Риболов-2014", якій належить елітний ресторан у столиці РибоLOVE, ресторан "Крабсбургер", ТОВ "Інтератлантік", ТОВ "Голден Фіш" і ТОВ "Блек Шрімп". З останніми двома також пов'язаний Ігор Рєдькін, який підозрюється у членстві в злочинній групі, що займалася замовними вбивствами.

Арістов також був засновником і бенефіціаром компаній, пов’язаних з ІТ та будівництвом. Зокрема його компанія "Сайфер ЛТД" займалася комп’ютерним програмуванням.

З 2006 року зайнявся бізнесом. У 2006-2014 був власником мережі магазинів декору "Te Amo" та ТОВ "Айдіес Факторі" (організація імпорту).

У 2003-2005гендиректор Старовищанського молокозаводу.

У 2002-2003 - директор з імпорту товарів у ТОВ "Стара Фортеця".

У 2001-2002працював вебдизайнером у ТОВ "Софттроник".

У 2000-2001 працював інженером департаменту автоматизованих систем та управління банку «Україна».

У 1997-1999інженер відділу систем передачі даних центру АСУ (автоматизованої системи управління) Генштабу ЗСУ.

У 1992-1998 проходив службу в Збройних Силах України.

Двічі одружений. Друга дружина - Марина Арістова (Дурицька) – була ведучою програми "День.LIVE" на проросійському телеканалі "Live", ексучасниця шоу "Холостяк" (2010), рестораторка, опікується бізнесом Арістова після обрання його нардепом. Пара виховує чотирьох дітей.

Старший син Арістова від першого шлюбу Артем у 2019 році відвідував Москву і публікував звідти фото у забороненій в Україні соцмережі "ВКонтакті", зокрема на тлі Кремля. Після розголосу в ЗМІ дописи у соцмережах зникли, а юнак пояснив, що їздив до друга.

Син нардепа також публікував відео, де видно, як він кермує автівкою на швидкості 130-140 км/год, коли їхав по столиці, де швидкість руху обмежена.

Має вищу освіту. У 1997 році закінчив Київський військовий інститут управління та зв'язку (нині Київський військовий інститут телекомунікації та інформатизації НТУУ “КПІ”) за спеціальністю "Радіозв'язок", отримав кваліфікацію спеціаліста радіоінженера. У 2019-му вступив на докторантуру до Київського національного торговельно-економічного університету.

Народився 1 липня 1975 року у Києві.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Слуга народу

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Грудень 2022 — ...
      Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки
    • Серпень 2019 — Грудень 2022
      Комітет з питань бюджету

    Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

    Дізнатися більше

    "Слуга народу" Арістов, який відповідає за нацбезепку, відпочивав на Мальдівах під час війни

    • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу