Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності

Фігурант Реєстру зрадників

Опис політика

Поширення проросійської пропаганди. Здійснення інформаційної діяльності в інтересах держави агресора.

У 2023 році Максим Бужанський єдиний серед нардепів Верховної Ради, хто голосував проти встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Того ж року Бужанський в етері телеканалу "Київ 24" відмовився говорити українською та відповідати на гасло "Слава Україні". На це зреагував секретар РНБО Олексій Данілов та зазначив, що в українських етерах тим, хто говорить російською не місце на телебаченні, політиці та в Україні.

Максим Бужанський намагався заблокувати розгляд закону про деколонізацію географічних назв в Україні та очищення країни від наслідків російської імперської політики. 

У 2022 році Бужанський працював на телеканалі "Наш" та заявив:" В Україні стоїть питання про існування держави". Тоді російські пропагандистські видання підхопили тезу Бужанського та зазначили, що в Україні ставлять під сумнів можливість подальшого існування держави". Також ці видання зазначали, що нібито на Бужанського напали націоналісти з полку "Азов".

У 2021 році Бужанський не голосував за такі ключові ініціативи, як закон про ринок землі, про повернення відповідальності за брехню в деклараціях та закон про регулювання банків.

За дослідженням ІМІ Бужанський увійшов до списку осіб, які поширювали антизахідні та проросійські наративи.

Цитати Бужанського часто містять  маніпуляцію та  брехню, що показують матеріали проєкту VoxCheck. Він висловлювався, що Український інститут національної пам'яті нічого не робить "з нацизмом, який всюди та героїзує есесівців".

Бужанський зазначав, що нібито нардепу Володимиру В'ятровичу "вдалось легалізувати нацизм". Також Максим Бужанський та Олексій Устенко поширювали фейк, що скасування мовного закону Колесніченка – Ківалова стало однією з причин початку окупації Росією Криму. Насправді ж скасування закону відбулося через три дні після початку окупації.

У 2019 році Бужанський в інтерв'ю для "Страна.UA"  зазначив:  "Единственный результат  Майдана — легализация  нацизма" та "Вести.UA": "Я не проголосую ни за одну партию животных с Майдана".

 Бужанський був обраний до Верховної Ради 9 скликання по 25 округу (м.Дніпро) від партії "Слуга народу" як безпартійний. Член однойменної фракції. Того ж року приєднався до цієї партії. Член Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Того ж року Бужанський назвав журналістку НВ Ольгу Духнич "тупою вівцею", а у пості Фейсбук образив батьків школярів свого виборчого округу. Також він використовував у своїх постах вираз: “грантоїди”, “соросята”, “порохоботи”.

За 2019 рік Максим Бужанський підтримав найменшу кількість законопроєктів.  Автор та ініціатор  законопроєктів, серед яких – скасування законів “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про очищення влади”. 

Бужанський  входив до "групи Коломойського" у фракції парламенту "Слуга народу".Він був співавтором та ведучим політичного ток-шоу "Народ проти" на телеканалі ZIK, який входив до орбіти нардепа й кума президента РФ Віктора Медведчука.

Також Бужанський неодноразово висловлювався, що УПА та дивізія "Галичина" були під "нацистськими знаменами". Також зазначив, що нібито "Нюрнберзький трибунал визнав СС та всі її підрозділи злочинними організаціями. Міжнародний трибунал під час Нюрнберзького процесу не визнав злочинною  жодну організацію. Злочинними були визнані лише окремі групи в їх складі. Бужанський звертався до тодішнього міністра оборони Степана Полторака з вимогою пояснити участь військовослужбовців ЗСУ на перепохованні останків воїнів Першої Української дивізії “Галичина”.

Бужанський був автором законопроєкту № 2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в установах освіти”. Він також неодноразово висміював Романа Шухевича і назвав Степана Бандеру "польським терористом".

До січня 2019 року  Максим Бужанський був керівником ТОВ “Арна ЛТД”. Співвласником ТОВ “Альянс плюс”.

У 2015 році Бужанський зазначив, що не сприймає день створення УПА як свято.

У 2013 та 2014 році Бужанський опозиційно ставився до подій Революції Гідності, критикував її учасників. Бужанський зазначав, що був виборцем Януковича та щиро ностальгував за СРСР.

Бужанський завершив Дніпропетровський державний інститут інженерів залізничного транспорту за спеціалізацією “Інженер-містобудівник”. 

Народився 24 листопада 1974 року.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань правоохоронної діяльності
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу