Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Куницький Олександр

Куницький Олександр Олегович

Рік народження: 1983

Опис політика

Народний депутат України 9-го скликання від "Слуги народу", блогер

У березні 2024 року “Схеми” виявили, що завод з орбіти Куницького постачав зарядні станції для електрокарів в окупований Крим. Харківське підприємство Autoenterprise, що належить помічнику нардепа Дмитру Ніконову, уклало контракт із кримським бізнесменом.

Як з’ясували журналісти, сам Куницький до обрання обіймав керівні посади в Autoenterprise, а крім того, лобіював інтереси цього бізнесу, використовуючи свій мандат. До того ж він розташував свою депутатську приймальню прямо на підприємстві. 

У жовтні 2023 року разом з іншим "слугою" Артемом Дмитруком Куницький втрапив у скандал через участь у вуличній  бійці у центрі Києва. Чоловік, який присутній на відео разом з нардепами стверджує, що Куницький і Дмитрук побили його, вимагаючи гроші.

У "Слузі народу" назвали неприйнятною ситуацію за участі нардепів. За фактом інциденту генпрокурор зареєстрував кримінальні провадження.

У липні 2022 року потрапив в аварію в Києві, на Рибальській набережній.

У березні 2022 року на початку повномасштабного вторгнення РФ Куницького затримали на одному з блокпостів за те, що він знімав блокпост на відео, що є заборонено.

У 2021 році НАЗК знайшло недостовірні відомості у декларації Куницького на 303 тис. шекелів (2,3 млн грн).

Окрім того, НАЗК склало кілька протоколів на Куницького через можливе лобіювання бізнесу - через те, що нардеп розсилав звернення у різні установи, просуваючи інтереси пов’язаного із ним бізнесу.

Як з'ясували журналісти програми "Схеми", Куницький допомагав просувати інтереси "Автоентерпрайз" – харківської групи компаній, що займаються електромобілями. Нардеп рекламував цей бізнес, що суперечить Конституції.

Також він надсилав офіційні депутатські звернення, що становили приватний інтерес, у різні установи в інтересах компанії, зокрема в ДБР, ДТЕК "Київські електромережі", слідчих ДФС, які розслідували ухилення фірми від сплати податків. Після перевірки НАЗК також виявили ці факти. 

У ще одному зверненні Куницький цікавився у "ДТЕК Київські електромережі" можливістю встановити електрозарядну станцію біля будинку на Печерську в Києві, де він орендував квартиру. Суд не побачив в цьому епізоді конфлікту інтересів.

У 2021 році представник СБУ запропонував виключити нардепа з комітету з питань правоохоронної діяльності за те, що він порушив ПДР. На політика наклали штраф.

У 2020 році утримався при голосуванні за "антиколомойський законопроєкт" про регулювання банків і не голосував за закон, який передбачав блокування "поправкового спаму". Майже так само голосували й інші народні депутати з "групи Коломойського".

У 2019 році обраний народним депутатом 9-го скликання за округом №169 (Харків) від "Слуги народу" як безпартійний. У листопаді 2019-го став членом партії.

Член фракції "Слуга народу". Член Комітету з питань правоохоронної діяльності. Представник так званої “групи Коломойського”.

На момент балотування окрім українського, мав ізраїльське громадянство. Розповідав, що служив в армії Ізраїлю. Згодом написав заяву про відмову від ізраїльського громадянства. ЦВК скасувала реєстрацію Куницького кандидатом, та її відновили за рішенням суду.

Відомий автоблогер. Вів YouTube-канал про свавілля поліції під нікнеймом ZpSanek, мав понад мільйон підписників. Після обрання Куницький стверджував, що передав всі корпоративні права на канал.

На момент обрання також був приватним підприємцем. Значився як співзасновник ТОВ "Народний погляд". Також був керівником громадської організації "Чистий Харків" та активістом ініціативи "Дорожній контроль".

У липні 2014 року їздив до окупованого Криму, у своєму блозі звідти заявив: "Ми фактично розібралися, що Крим - це Росія".

Одружений. Має сина.

Освіта професійно-технічна. Закінчив Центр професійної технічної освіти № 6 міста Запоріжжя, спеціальність "кухар-кондитер".

Народився 25 серпня 1983 року у Запоріжжі.

Маркерні голосування

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань правоохоронної діяльності
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу