Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Пальчевський Андрій Іванович
Фото: Пальчевський Андрій

Пальчевський Андрій Іванович

Рік народження: 1961

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Проросійська пропаганда про "воз'єднання народів", поширення фейків про англо-саксів, зовнішній контроль над Україною, участь у російських ток-шоу.

Опис політика

Бізнесмен, телеведучий, власник київської медичної клініки Eurolab. Перший заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту України в уряді Миколи Азарова. 

Проросійська пропаганда про "воз'єднання народів", поширення фейків про англо-саксів, зовнішній контроль над Україною, участь у російських ток-шоу.

У 2022 році проєкт Пальчевського на каналі "Дом" через війну призупинили.

Після початку повномасштабного вторгнення росії, Пальчевський став частим гостем ютуб-каналу Назара Діордіци. В одному з випусків він назвав війну "спеціальною військовою операцією" та звинуватив у ній Захід та "англо-саксів". Також називав Другу світову війну "отечественной", згадував про "війну до останнього українця".

У 2021 році Пальчевський виграв суд проти Гордона, який припустив, що Пальчевський досі працює на російські спецслужби і має паспорт рф. Однак через рік суд задовольнив апеляцію Гордона.

Того ж року телеканал "Дом" замовив токшоу з Андрієм Пальчевським за 12 млн гривень.

У 2020 році Пальчевський оголосив про створення власної партії під назвою “Перемога Пальчевського” Згодом ця політсила висунула свого лідера кандидатом на посаду мера Києва. 

Напередодні та під час виборчої кампанії 2020 Рух Чесно спільно з журналістами Bihus.Info зафіксував зовнішню політичну рекламу кандидата та його політсили на суму 4,8 млн. А на рекламу у соцмережі Фейсбук було витрачено 1,7 млн. гривень.

А журналісти texty.org.ua знайшли численні приклади штучної розкрутки кампанії Пальчевського проросійськими та фейковими ресурсами (на зразок politeka.net, znaj.ua), а саму кампанію назвали "яскравим прикладом маскування російської пропаганди за популістськими гаслами". Зокрема Пальчевський говорив про зовнішній контроль над Україною та натякав на утиски російськомовних. Також роздмухував історію про відокремлення Львова.

Також розслідувачі Bihus.info виявили, що бізнес Пальчевського пов'язаний з російською федерацією та підозрюється в рейдерстві. Двоє відомих людей, яких Пальчевський називав своїми кандидатами, заперечили таку інформацію. Це зокрема телеведучий Михайло Присяжнюк та лікар-психіатр, дисидент Семен Глузман. 

Того ж року "Правий сектор" вручив Пальчевському погони фсб за поширення кремлівську пропаганду про "громадянську війну в Україні" та "братні народи росії і України".

За 2019-2020 роки 6 разів брав участь в ефірах російського державного телеканалу "россия 1" у ток-шоу пропагандистки Ольги Скабєєвої.

У 2019 році на виборах Президента України Пальчевський підтримував кандидата Володимира Зеленського та критикував чинного на той час главу держави Петра Порошенка. У клініці Пальчевського Eurolab Зеленський здав "переддебатні" аналізи, тоді як Порошенко зробив це в медпункті НСК "Олімпійський".

Тогож року заявляв, що це Петро Порошенко почав війну та віддав Крим, називав "придурками" журналістів, які ображають путіна, думав, що 80 % українців розмовляють російською та розповідав, що українці майже готові обміняти Крим на Донбас.

Від 2018 року Пальчевський був частим гостем на телеканалах "112 Україна", NewsOne та ZIK, пов'язаних із головою політради партії “Опозиційна платформа – За життя”, кумом президента росії Путіна Віктором Медведчуком. Також він з’являється в ефірі каналу "Україна 24", що належить Рінату Ахметову.

У 2017-2018 роках був ведучим авторських програм “Вказівний палець” та “Доросла гра” на телеканалі “Прямий”. Також Пальчевський вів програми “Каток” і “Кваса-кваса” на радіостанції “Голос столиці”.

Протягом 2011-2013 років Пальчевський вів передачу “Глибинне буріння” на Першому національному телеканалі й ток-шоу “Про життя” на “Інтері”.

У березні-липні 2010 року обіймав посаду першого заступника міністра у справах сім’ї, молоді та спорту України в уряді Миколи Азарова. Звільненню Пальчевського з міністерства передував скандал щодо його російського громадянства, від якого він нібито так і не відмовився.

У Кабміні Азарова на ці закиди відповіли, що Пальчевський став громадянином України у серпні 2009, а у вересні того ж року подав декларацію про відмову від громадянства рф.

Остаточне рішення переїхати з росії до України Пальчевський ухвалив у 2005. Того ж року він заснував у Києві медичну клініку Eurolab, фінансовим директором якої був у 2005-2009 роках.

Згідно з даними YouControl, Пальчевський також був засновником ТОВ “Харчова ароматика” (торгівля), “Центр лабораторних досліджень” (медицина й фармацевтика), “Сіті Інвест Сервіс” (оренда нерухомості, медицина), “Українська мрія” (дослідження ринку, реклама), “А.І. і В.К.”, “Нова авіація України” (обидві фірми спеціалізуються на авіаперевезеннях).

Був директором благодійного фонду “Євролаб”.

Протягом 1990-х – на початку 2000-х років Пальчевський жив у росії, займався там бізнесом. Там заснував компанію “Квест ЮТС”, що спеціалізувалася на технологіях пивоваріння (очолював її до 2004-го). Перед тим, як переїхати до України, Пальчевський продав свій бізнес в рф. За словами бізнесмена, в росії конкуренти неодноразово намагалися його отруїти, тому він вирішив повернутися на батьківщину.

У 1990-х роках Пальчевський входив до керівництва російської Партії любителів пива. 1995-го балотувався за списком цієї політсили до Держдуми РФ, але партія отримала 0,62 % голосів і до парламенту не пройшла.

У 1983-1991 роках Пальчевський служив у Збройних силах СРСР, зокрема шість років відбув у Лаосі військовим перекладачем. Після демобілізації деякий час викладав англійську мову в Московському державному інституті міжнародних відносин.

Вищу освіту за фахом “військовий перекладач” здобув у Військовому інституті Міноборони СРСР у Москві. Після служби в армії здобув фах економіста харчових виробництв.

Балотування

Посади

  • 2010-03-31 — 2010-07-14
    Перший заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу