Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Кононенко Віктор

Кононенко Віктор Іонасович

Рік народження: 1974

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

Депутат Київської міської ради 9 скликання від партії "Європейська солідарність", ексзаступник голови СБУ, генерал-лейтенант.

У 2023 році Кононенко склав мандат депутата, пояснивши це бажанням сконцентруватись на службі в Збройних силах України.

У 2020 році обраний до Київради від партії "Європейська солідарність". Секретар комісії Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та зв'язків із правоохоронними органами

У вересні 2020 року на з’їзді партії Європейська Солідарність Кононенка було названо одним з кандидатів до Київради на прийдешніх виборах.

Після обрання президентом Володимира Зеленського подав у відставку. 3 червня 2019 року Кононенка було звільнено з посади заступника голови СБУ.

28 листопада 2018 року в Одесі близько 30 людей у масках напали на лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка та його однопартійців. Внаслідок бійки найбільше постраждали троє членів "Громадянської позиції". Сам політик серед головних організаторів провокації назвав заступника голови СБУ. 

У грудні 2018 року стало відомо, що заступник голови СБУ Віктор Кононенко отримав і одразу приватизував службову 3-кімнатну квартиру площею у понад 100 квадратних метрів і вартістю у понад 6 мільйонів гривень. 6 червня 2019 року суд наклав арешт на дану квартиру. 

Так в квітні 2017-го року під будинком керівника ГО "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна підлеглі Кононенка організували замовну акцію протесту.

Журналісти програми "Схеми" довели, що "мітингарями" керували представники СБУ. Вони виїхали на автобусі з центрального офісу спецслужби. Процес курував Департамент захисту національної державності, який у той час очолював Кононенко. Безпосередній учасник подій, якого працівники СБУ залучили для "зйомок", розповів, що весь процес від початку до кінця проходив під керівництвом начальника управління захисту національної державності СБУ Романа Матковського. Згодом Кононенко визнав, що Матковський є саме його підлеглим та додав, що вони нібито слідкували за проплаченою акцією проти активіста, щоб вийти на її замовника. Однак,замовника насправді так ніхто і не шукав.

У липні 2017 року був призначений президентом Петром Порошенком на посаду заступника Голови СБУ. 

У лютому 2017 року Кононенка було призначено начальником Департаменту захисту національної державності.

У 2010 - 2014 роках був заступником начальника Управління СБУ в Черкаській області. З березня 2014 року - перший заступник УСБУ в Черкаській області. 

У 1995 році розпочав роботу в органах безпеки. Працював в Управлінні СБУ в Черкаській області.

Закінчив Черкаський державний університет імені Богдана Хмельницького та Національну академію СБУ.

Балотування

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Заступник керівника СБУ Віктор Кононенко отримав від Служби безпеки квартиру за 6 млн грн

  • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу