Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Новіков Олександр

Новіков Олександр Федорович

Рік народження: 1982

Опис політика

Колишній голова НАЗК (2021-2024), пропрацював в органах прокуратури понад 16 років (2004-2020)

У 2023 році заступник Новікова у НАЗК Андрій Вишневський звинуватив його у звільненні надуманих причин. Він додав, що працював протягом останнього часу “у нестерпних умовах”.  

Офіційно у НАЗК повідомляли, що Вишневського звільнили, оскільки він "одноосібно ініціював” зняття з розгляду урядового комітету одного із законопроєктів НАЗК. Вишневський же казав, що цю його пропозицію схвалив Новіков. 

Дзеркало тижня писало, що Новіков “давно планував позбутися сильного заступника, який не завжди підтримував його позицію, а міг опонувати". За інформацією видання, за три дні до звільнення він просив Вишневського написати заяву про звільнення, але той відмовився. 

15 січня 2020 року Новіков був призначений головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). 

За місяць до цього - 16 грудня 2019 року - він переміг на відкритому конкурсі на цю посаду з 30 кандидатів. За кандидатуру Новікова проголосували усі члени конкурсної комісії. 

У 2019 році успішно пройшов атестацію прокурорів.

У 2015 році був претендентом на посаду першого заступника голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). 

У 2014-2020 роках - прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України. 

Одна з його найбільш гучних справ на посаді – щодо фальсифікації результатів ЗНО дітей деяких політиків та чиновників. 

У 2012 – 2014 роках працював прокурором  відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України. 

У 2007-2012 роках працював прокурором у прокуратурі Сумської області у відділі захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави та відділі нагляду за дотриманням законів органами внутрішніх справ при провадженні дізнання та досудового слідства.

У 2004-2007 роках працював слідчим та помічником прокурора прокуратури міста Суми.

У 2003-2004 роках, ще бувши студентом в Інституті стратегічних досліджень, брав участь в обговоренні проєкту змін до Конституції разом з Леонідом Кравчуком, Олександром Морозом і Петром Порошенком

У 2004 році закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю «правознавство» та Національну академію прокуратури України. У 2022 році закінчив Києво-Могилянську бізнес-школу (KMBS). 

Також навчався за кордоном: ILEA Budapest — International Law Enforcement Academy, (2015), NATO School Oberammergau (2022), проходив міжнародні навчання з деанонімізації фінансових транзакцій.

Одружений. Подружжя виховує двох синів. 

Народився 6 березня 1982 року у Сумах.

Посади

  • 2020-01-15 — 2024-02-27
    Голова Національного агентства з питань запобігання корупції

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу