Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Ковальчук Олександр

Ковальчук Олександр Володимирович

Рік народження: 1974

Характеристики політика

  • Гречкосійство

Опис політика

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

Станом на 2022 рік досі отримував компенсацію за житло.

Станом на 2021 рік серед 77 законопроєктів, зареєстрованих Олександром Ковальчуком протягом двох років роботи Верховної Ради IX скликання, 16 стали чинними законами і це найкращий показник серед інших депутатів-мажоритарників Рівненщини.

Станом на 2020 рік як компенсацію за винайм житла у столиці Ковальчук отримав 80 600 грн. 

За період роботи в парламенті 2019 року Ковальчук став ініціатором 6 законопроєктів, що стосувалися внесення змін до Митного та Податкового кодексів, а також відстрочення впровадження екологічного стандарту ЄВРО-6 для вітчизняних і закордонних автівок. П’ять з них було ухвалено, один – у першому читанні. 

Також висловлював активну позицію щодо врегулювання легалізації видобутку бурштину: у блозі видання “ЛігаКовальчук запропонував зменшити рентну плату за землю під видобуток бурштину

Гречкосій.

Мажоритарник з Рівненщини передав свої корпоративні права в ТОВ “Кам-еко” цій самій компанії. Зауважимо, що станом на 18 березня Ковальчук не має вже частки в ТОВ “Кам-Еко”. Утім, за даними системи YouControl станом на 9 грудня Ковальчук значився серед власників корпоративних прав підприємства.

Скоріше за все Ковальчук продав цей актив. Наразі серед засновників ТОВ “Кам-Еко” (вирощування зернових тощо) є, зокрема, Микола Нейдич, який на позачергових парламентських виборах був довіреною особою Олександра Ковальчука у Рівненській області, а також уповноваженою особою партії “Слуга народу” на окрузі №152. Крім того, у Верховній Раді 6 скликання Олександр Ковальчук та Микола Нейдич були помічниками на платній основі у рівненського нардепа від НУНС Віктора Матчука.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання по 152 округу (м.Рівне) від партії “Слуга народу” як безпартійний. Член однойменної фракції. З 10 листопада 2019 року - член партії. Заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

У 2015 році балотувався до Рівненської обласної ради по 57 округу (м.Рівне) від “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” як безпартійний.

З 2016 до 2019 року - співзасновник та голова правління ГО “Платформа взаємодій “Простір”. Член правління агенції “ІнвестІнРівне”. Експерт в групі розробників “Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року”. Ініціатор проекту “Рівненський аеропорт - наше європейське майбутнє”.

Є менеджером проекту “Житлове містечко “Гармонія” у місті Рівному.

У 2011-2016 роках працював заступником директора з розвитку Групи компаній “КРАТОС”: СГП “імені Воловікова”, ЗАТ “РівнеБорошно”, ТМ “Рум'янець”.

З 2010 до 2011 року був директором департаменту економіки та фінансів Державного комітету матеріальних резервів України, директор ДП “Укррезерв”.

У 6 скликанні Верховної Ради був помічником-консультантом на платній основі народного депутата Віктора Матчука.

У 2007-2010 роках - виконавчий директор ЗАТ “Реноме”.

З 1997 до 2007 працював віце-президентом, старшим менеджером з маркетингу, менеджером з маркетингу та продажів у компаніях ІТ та ПК-напрямку та з переробки сміття на території США: “ADAMANT Computers Inc”, “Target-USA Inc”, “Azatek Services LLC”, “Allied Recycling”. Співзасновник та власник компанії “Azatek Services LLC”.  

У 1995-1997 роках був директором Ярунського торговельно-комерційного об’єднання Новоград-Волинського району “Укоопспілки” в Житомирській області.

Освіта

Закінчив коледж Каяхога (Клівленд, США) за спеціальністю “іноземні мови та соціальна сфера”, навчально-практичний курс в галузі сільського господарства “MAST International Program” в Університеті Міннесоти (Міннеаполіс, США), Львівську комерційну академію за спеціальністю “економіка та фінанси” та Національний університет біоресурсів та природокористування України за фахом “автоматизація процесів в галузі сільського господарства”.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

  • 2019
    мажоритарка 152
    Верховна Рада 9-го скликання, позачергові: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СЛУГА НАРОДУ" — мажоритарка 152
    Обрано
  • 2015
    мажоритарка 57
    Рівненська обласна рада 7-го скликання: БПП — мажоритарка 57
    Не обрано

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики

Робота помічником для:

Верховна Рада 6, Невідомо

Посади у партіях

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу