Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Косторний Олександр Дмитрович
Фото: Косторний Олександр

Косторний Олександр Дмитрович

Рік народження: 1950

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Корегував обстріл Яворівському полігону. Тоді, за офіційними даними, загинув 61 військовослужбовець, ще 160 були поранені. Підозра у державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ).

Опис політика

28 червня 2022 року Служба безпеки України офіційно повідомила про затримання Олександра Косторного. Напередодні під час спілкування з журналістами у суді 27 червня з приводу обрання запобіжного заходу Косторний заперечив свою провину і заявив, що просто переписувався з грибниками. Щоправда, він не зміг пояснити, навіщо позначав на карті військові об'єкти, окремо позначаючи деякі з них – саме ті, по яких пізніше вдарили російські ракети.

У 2022 році, з матеріалів кримінальної справи, відомо, що після повномасштабного вторгнення Росії він тісно співпрацював принаймні з двома росіянами. Його завданням було передати їм точну інформацію про розташування військових частин на Львівщині, зокрема у Яворівському районі. Так, 4 березня 2022 року він надіслав росіянам у Telegram детальну карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки, де були детально зображені казарми, гуртожитки та інша інфраструктура. За даними слідства, на карті Косторний особисто позначив точки, у які слід завдати ударів. Після отримання цієї інформації росіяни завдали 14 березня 2022 року ракетного удару по Яворівському полігону. Тоді, за офіційними даними, загинув 61 військовослужбовець, ще 160 були поранені. Цей удар став найбільшим за масштабом утрат на Львівщині.

У 2015 році, коли на сході України вже тривала розпочата росіянами війна, Олександр Косторний брав участь в події, яка вже тоді мала би привернути увагу українських спецслужб. Йдеться про "з’їзд російських та антифашистських організацій Львівщини та західної України" у Львові. На цьому "з’їзді" Косторний виступав з окремою доповіддю.

"За словами Олександра Косторного, ніхто з уроків історії висновків так і не зробив. Пропаганда ідей неонацизму, звеличення Бандери та Шухевича може призвести до повторної трагедії, що сталася з українським народом наприкінці 40-х – на початку 50-х років минулого століття", – переказують у звіті (VPN) суть цієї доповіді. Вочевидь, натякаючи на "повторну трагедію", Косторний мав на увазі період повоєнних репресій проти мирного населення Західної України і знищення спецслужбами українського збройного підпілля.

Олександр Косторний – активний користувач російською соцмережі "Мой мир". Ця соцмережа працює таким чином, що усі вподобані дописи користувачів з’являються на їхній особистій сторінці, тому прослідкувати вподобання учасників дуже легко. Так, наприклад, на сторінці Косторного видно, що у 2014 році він ввподобав допис про результати псевдореферендуму в Криму, в результаті яких був анексований півострів. Загалом судячи зі сторінки Косторного, він сильно ностальгує за Радянським Союзом і любить Росію: він регулярно вподобував дописи з краєвидами РФ, різноманітні картинки з забороненою радянською символікою. А у березні 2022 року, коли в Україні тривала повномасштабна війна, Косторний вподобував дописи з російською пропагандою та дискредитацією української армії.

У 2010 році балотувався Львівської міської ради 6-го скликання від  ПРОГРЕСИВНА СОЦІАЛІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ . 

У 2006 році балотувався до ВРУ 5 та Львіської міської ради від партії Блок Наталії Вітренко "Народна опозиція". Обраний не був. 

У 2002 році балотувався до ВРУ 4 від Комуністичної партії України за 127 округом, та обраний не був. 

Разом з іншим львів’янином Олегом Лютіковим він досі очолює громадську організацію "Російське товариство імені О. Пушкіна". Ця організація з 90-х років провадила свою діяльність у Російському культурному центрі Львова. Але у 2017 році усіх любителів "руского міра" звідти остаточно виселили, після чого створили тут "Дім воїна", де відбуваються заходи за участі українських військових, а також збирають допомогу на фронт.

Судячи з даних YouControl, з 90-х років Олександр Косторний також керує ГО "Регіональне представництво асоціації детективних служб України ARSS- товариство "Відсіч" Ця громадська організація зареєстрована у Львові у 1994 році. Чим саме займається, точно невідомо. У деяких документах вказано, що соціальним захистом, в інших – монтажем труб. Ця компанія має декілька дочірніх фірм, у тому числі "Рекламне агентство товариства Відсіч".

Після виходу у відставку у 1990 році у званні майора Олександр Косторний зберіг свої проросійські погляди і у наступні десятиріччя активної їх пропагував.

У СРСР Олександр Косторний працював у відділі зовнішнього спостереження у КГБ, відомо також, що він закінчив Вищу червонопрапорну школу КГБ у Москві.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу