Регіонали і комуністи ще 2 місяці "у керма"

Нинішній склад парламенту працюватиме до обрання наступного ще 2 місяці. І весь цей час "мозком" Верховної Ради – комітетами Парламенту – управлятимуть, головно, нинішні чи колишні регіонали та комуністи.

Після завершення Євромайдану та втечі колишнього президента з України, вплив на Парламент здійснюють ті ж, хто впливав і за часів Віктора Януковича.

Якщо раніше деякі очільники важливих комітетів впливали своєю дією, то тепер вливають бездіяльністю. Багато таких комітетів збирається рідко або ж уникає виносити на свій розгляд актуальні законопроекти.

Саме на комітетах мали б розглядати законопроекти перед їхнім потраплянням до зали парламенту. На комітетах законопроекти можуть рекомендувати до ухвалення, або ж – ні. От, наприклад, без дозволу Бюджетного комітету не може бути затверджений жоден перерозподіл фінансів, запропонований Міністерствами Кабміну.

У лютому цього року рішенням швейцарської влади мали бути заблоковані активи і рахунки екс-Міністра Інфраструктури України і народного депутата Бориса Колесникова, у разі їх виявлення. Якщо українська прокуратура не знайде доказів порушення закону паном Колесніковим та український суд не ухвалить відповідного рішення, то Швейцарія може скасувати санкції.

В той час як там, на Заході, депутат перебуває у списку тих, хто підпадає під санкції, тут, в Україні, він продовжує очолювати парламентський комітет з питань транспорту і зв'язку

Борис Колесников. З сaйту kmu.gov.ua

Як працює комітет, очолюваний Колесниковим? Востаннє, його засідання відбулося 4 червня (інформація із сайту Верховної Ради)

Після цього ще 5 тижнів вважалися такими, коли депутати мали б працювати у комітетах. Але цей комітет більше не збирався. Рішення, коли і як часто працювати, ухвалює голова парламентського комітету, тобто сам Борис Колесніков. Його комітет не розглянув навіть законопроект, поданий у червні, про заходи для застосування санкцій до авіаційних компаній РФ за порушення правил міжнародних польотів. Відсутність бажання працювати, саботаж чи інше?

Народні депутати – діти екс-високопосадовців: сини екс-прем'єр-міністраОлексій Азаров та екс-Генпрокурора – Артем Пшонка – зникли після Євромайдану, але продовжують офіційно обіймати високі посади в комітетах. Артем Пшонка – перший заступник голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а Олексій Азаров – перший заступник комітету з питань фінансів і банківської діяльності
 

Олексій Азаров, перший заступник комітету з питань фінансів і банківської діяльності

Очільником цього комітету є регіонал Олександр Риженков. Комітет так і не спробував розглянути на своєму засіданні законопроект про скасування виплат відсотків за кредитами особам, призваним на військову службу (за інформацією з сайту Верховної Ради).

Законопроект про очищення влади, ухвалений за основу на останньому засіданні Верховної Ради, обговорювали у різних робочих групах, але немає інформації на сайті парламенту, про те, чи розглядали його на профільному комітеті з питань державного будівництва, який очолює екс-регіонал Давид Жванія.

Нагадаю, законопроект "Про очищення влади" пропонує робити перевірку осіб перед призначенням в органи влади на відповідність певним критеріям

Комітет з питань верховенства права очолює Сергій Ківалов.
 



Про медаль від Путіна та про внесок пана Ківалова у розвиток судової системи України детально описано в статті Оксани Сироїд "Фактор Ківалова"

Розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду Партії регіонів Євгеній Гєллєр тепер, як і до Євромайдану, продовжує перебувати головою бюджетного комітету Верховної Ради. А його заступниками є колишній регіонал Сергій Буряк і екс-комуністка Оксана Калетник. Євгеній Гєллєр на питання, чому не відбулися зміни у комітеті відповідає так: "У вас будуть якісь пропозиції – якщо будуть, то приходьте, будь ласка".

Спірідон Кілінкаров, обраний за списком КПУ і якому зовсім нещодавно довелося спростовувати інформацію про виявлений арсенал зброї на своїй дачі на Луганщині, – досі керівник комітету з питань будівництва, містобудування і житлово – комунального господарства.
 

Спірідон Кілінкаров, керівник комітету з питань будівництва, містобудування і житлово – комунального господарства

Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації очолює комуніст Євген Мармазов. Про роботу пана Мармазова зробила матеріал журналістка Наталка Седлецька для програми "Схеми". Вона дослідила, що одне з рішень комітету було підроблене

Юрій Воропаєв, якого ЗМІ інколи називають юристом Ахметова, очолює комітет з питань промислової та інвестиційної політики.

Валерій Писаренко – регіонал – керівник комітету з питань правової політики. З квітня цей комітет не розглянув постанову про призначення Уповноваженого Верховної Ради з питань люстрації. Одне із завдань якого було б розглядати факти зловживань посадових осіб та направляти їх до Люстраційного комітету. Також не розглянуто законопроект про дострокове припинення повноважень депутата, зокрема, через його постійну відсутність на роботі.

Роботу інших комітетів, які очолюють нинішні і колишні регіонали, можна дослідити на сайті парламенту.

Чому ж після Євромайдану в середині Верховної Ради не відбулися суттєві зміни? Відповідь на це запитання дав один із депутатів-свободівців під час неформального спілкування: "Тому, що така була домовленість під час створення нової парламентської коаліції (уже неіснуючої) ".

Нагадаю, більшість у нинішньому парламенті формується завдяки голосам колишніх депутатів з фракції Парті Регіонів чи тих, хто входив у провладну більшість за часів Януковича.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]