Фінансові звіти партій

Пів року, як лежить у Парламенті законопроект щодо прозорості фінансування політичних партій та передвиборчої агітації. Його автори, нагадаю – Петро Порошенко, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Сергій Соболєв, Андрій Шевченко та інші. За цим законом, партії мали б детально і публічно звітувати про те, хто і скільки їм дає на вибори, а також – оприлюднювати річні фінансові звіти партій.

Закон так і не ухвалений. Але його автори могли б відкрити своє фінансування на підтвердження щирості своїх намірів.

ФІНАНСУВАННЯ ПАРТІЙ НА ВИБОРАХ

"Свобода", "Радикальна партія Ляшка", "Сильна Україна" розповіли на відео камеру про частину своїх спонсорів. Водночас, партія "Народний фронт" назвала суму, яку вона зібрала, а "Об'єднання Самопоміч" надало деталізований звіт з прізвищами і сумами, але лише за виборчу кампанію до київської мерії.

Добровільно лише 1 партія розмістила на своєму сайті інформацію про отримані гроші на нинішню передвиборчу кампанію. Це "Громадянська позиція". Тут є загальна сума і прізвища жертводавців. Зібрали усього 11 млн. грн... Але немає інформації, хто саме та скільки конкретно здав.

Про те, хто спонсори партій та які причини знаходять партійні діячі, щоб відмовити у наданні деталізованого фінансового звіту, дивіться в суботу о 17-50 на першому Національному телеканалі в програмі розслідувань "Схеми" (спільний проект Радіо Свобода та Першого Національного).

РІЧНІ ЗВІТИ ПАРТІЙ

Відповідно до закону про політичні партії, усі партії кожного року мають надавати свій фінансовий звіт. Самі політичні діячі повинні вирішувати, наскільки детальну інформацію друкувати.

Блок з іменем президента України замість імен своїх донорів та отриманих сум назвав причину, чому він не може цього озвучити. В листі зазначено, що через перереєстрацію партії та зміни її керівництва, надати звіт за 2013 рік партія зараз не може.


Це фінансовий звіт партії "Батьківщина" за 2013 рік, надрукований в газеті "ВВ". Він виглядає, як замітка

Тут вказана сума доходу – 10 млн. гривень і зазначено, що вона з членських внесків та пожертв. Прізвищ тих, хто допоміг утримувати партію – не побачиш.

У розділі "реклама" газети "Урядовий кур'єр" був надрукований непримітний звіт "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка. Надходження близько 1,5 млн. грн... Прізвища – відсутні.

За минулий рік Партія Регіонів свій звіт друкувала у виданні "Час регіонів" вже у лютому цього року. Дохід – 28 млн.грн. Жертводавці – невідомі.

Партія "Свобода" не повідомила де саме було надруковано її звіт, але надали його на роздрукованому папері А4 формату. Тут теж відсутня інформація про донорів. Але вони надали найдетальніший з усіх партій звіт про свої витраті.

Ніякої фінансової інформації не надала Радикальна партія Олег Ляшка. Сам Ляшко лише згадав, що це варто шукати в "Урядовому кур'єрі". Так само не надала жодної інформації про фінансовий звіт 2013 року і партія Сергія Тигіпка "Сильна Україна".

Сергій Андрушко для руху "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]