"Реальні справи" Віталія Кличка vs "План Б" Борислава Берези

Другий тур виборів на посаду міського голови Києва, здається, не обіцяє бути напрочуд інтригуючим. Із чинним мером Віталієм Кличком, котрий набрав 40% голосів виборців, змагатиметься Борислав Береза, який несподівано обійшов свого конкурента – колишнього мера Києва Олександра Омельченка, набравши 8,8% голосів. Громадський рух ЧЕСНО порівнює політичні біографії, декларації і програми кандидатів.

"Реальні справи" Віталія Кличка

"Реальними справами змінюємо місто" – гасло Віталія Кличка, чинного голови міста Києва, який вчетверте (з 2006 року) бере участь у виборах мера Києва, і вперше – для збереження посади.

На відміну від інших кандидатів, кияни мають можливість зіставити свої очікування при виборі мера столиці рік тому – з його "реальними справами".

Варто додати, що Кличко не лише зайняв посаду мера – його політична сила здобула абсолютну більшість у Київраді. А така консолідація мала би сприяти злагодженому ухваленню та запровадженню послідовної місцевої політики.

На посаді мера Кличко запам'ятався не лише виступами, які розбирають на цитати, а й:
1. Заявленою боротьбою зі стихійною незаконною торгівлею.
2. Підвищенням вартості проїзду у громадському транспорті.
3. Впровадженням проекту "Smart City", спрямованого на використання сучасних інформаційних технологій для розвитку міста.
4. Спробами боротьби з незаконними забудовами та зовнішньою рекламою і скандальними забудовами "ударівців".
5. Залученням інвестицій, зокрема у розвиток матеріально-технічної бази, запуском Wi-Fi у метро, закупівлею "за символічну плату" снігоприбиральних машин тощо.
6. Передвиборчими листами "у стилі Черновецького" і так званим "бюджетним підкупом".

В офіційній біографії початок політичної кар'єри Кличка датується 2006 роком, з очолення депутатської фракції у Київраді.

Деякі джерела стверджують, що перехід Кличка від спортивної до політичної боротьби відбувся значно раніше. Зокрема, Кличку закидали зв'язки з екс-головою Державного управління справами за Кучми Ігорем Бакаєм.

На президентських виборах 2004 року Кличко підтримував Віктора Ющенка та у 2006-2008 роках був його радником. Також ЗМІ повідомляли про контакти з Олександром Омельченком та Володимиром Бондаренком, завдяки якому з "Пора-ПРП" він і потрапив до Київради (до парламенту тоді пройти не вдалося, на виборах міського голови у Києві Кличко посів друге місце, поступившись Черновецькому). На дострокових виборах мера у 2008 році Кличко здобув третій результат.

У 2010 році Віталій Кличко очолив політичну партію "УДАР", з якою 2012 року увійшов до парламенту. Після Революції Гідності Віталій Кличко відмовився від участі на президентських виборах, висловивши підтримку Петру Порошенку, натомість виграв вибори міського голови. Також президент призначив Віталія Кличка головою КМДА.

У період президентських виборів вказують на підтримку Кличка та "УДАРу" групою Льовочкіна-Фірташа, зокрема йдеться про спільну зустріч Фірташа, Льовочкіна, Кличка та Порошенка у Відні.

Сам Кличко у відповідь на запит народного депутата Мустафи Найєма заперечив існування будь-яких домовленостей між ним та олігархами.

28 серпня 2015 року з'їзд партії "УДАР Віталія Кличка" прийняв рішення про ліквідацію шляхом приєднання до партії "БПП Солідарність".

Посередником у переговорах між партіями називають Вадима Столара, якому закидують фінансування "УДАРУ" протягом останніх півроку. Більше того, стверджують, що саме Столар та перший заступник Кличка в КМДА Ігор Ніконов насправді функціонально керують містом.

Ніконов познайомився з Кличком за часів його роботи з Ігорем Бакаєм. Ніконова також пов'язують із Дмитром Фірташем, Вагіфом Алієвим, Сергієм Льовочкіним. В інтерв'ю "Українській правді" Ніконов заперечує такі стосунки.

Зі Столаром Ніконова пов'язують бізнес-справи, зокрема, вони спільно володіють спорудою "101 Tower".

"Борислав балотується"

У суспільстві вже давно підіймали тему про нібито подвійне громадянство Берези. Ходили чутки, що його справжнє прізвище Бляхер, і в нього є паспорт громадянина Ізраїля. Однак сам Береза відкидав подібні зауваження і стверджував, що за два роки перебування в Ізраїлі йому не вдалося легалізуватися там. Посольство Ізраїлю також спростовувало ці чутки.

Знайти достовірні факти з життя Борислава Юхимовича або ж просто достатньо інформації про нього виявилося непростим завданням. Відсутність повної біографічної інформації Борислава Берези є цікавим фактом: немає інформації – немає доказів недоброчесності, а отже – успішний кандидат.

Інтернет-видання "Экономические известия" повідомляє про деякі факти з життя Борислава Берези. Зокрема, згадується його дворічне перебування в Ізраїлі (1991-1993 роки), а також його видавнича справа в Україні – заснував власну фірму "Сефер" у 1996 році. У подальшому стає медійною особистістю: веде програми "Книга UA" та "Мандри" на "Першому національному", а також стає радіоведучим "Повного абзацу з Бориславом Березою" на "Просто радіо".

У жовтні цього року портал TheInsider провів власне розслідування, котре розкрило таємницю подвійного громадянства Берези. Вони звернулися до ізраїльського реєстру і отримали витяг про громадянство Бляхера-Берези.

За даними того ж TheInsider, український паспорт кандидата 2006 року був виданий на ім'я Бляхера-Берези, а 2009-го – просто Берези.

У 2008 році Береза придбав будинок на 91,2 кв.м, що підтверджують дані в його декларації. Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно деталізує: покупка була здійснена Бориславом Юхимовичем Бляхером-Березою 22 липня 2008 року. До речі, пошук за обома варіаціями прізвища видає однакову відомість.  

У першому турі Береза проводив потужну рекламну кампанію. За даними джерел, по Києву розвісили більш ніж двісті білбордів. Фахівці оцінюють витрати на таку потужну рекламу приблизно 2 мільйонів гривень за два місяці.

У Берези офіційно немає грошей на подібну кампанію. Згідно з декларацією за минулий рік, доходи нардепа становили 116 719 грн 90 копійок. Пояснити джерела фінансування Борислав Юхимович не вважає за доречне.

Деякі ЗМІ приписують Березі нібито причетність до лобіювання інтересів ТОВ "Текстиль Контакт" та "ТехноСерв Україна" – дочірнього підприємства російського гіганта ІТ-індустрії, що займається сферою системної інтеграції.

До кінця 2014 року Береза був екс-речником "Правого сектору", постійно акцентував увагу на своєму патріотизмі, а також був заступником голови парламентського комітету з протидії корупції. У грудні-2014 "Правий сектор" заявив, що через депутатську діяльність Береза перестав виконувати обов'язки, пов'язані з інформаційною політикою руху, і попросив більше не асоціювати Березу з ПС.

Продовжуючи тему фінансування, варто згадати інтерв'ю Борислава Берези програмі "Схема". З нього дізнаємося, що Береза відмовився від підтримки Корбана на виборах через "різні цілі": посада мера як самоціль проти партійного руху. У статті також зазначається про повне спростування Березою заяв Корбана стосовно фінансування "Рішучих громадян".

До речі, Береза відкрито позиціонує себе причетним лише до однієї політичної сили – "Рішучих громадян", яка, за його словами, сформувалася з громадянського руху та не має жодних зв'язків ані з Коломойським, ані з Корбаном.

Нещодавно було виявлено ще одну деталь біографії Берези: диплом про вищу освіту з відзнакою "Економіка підприємства" серії ЛТ ВЕ №503758 від 30.06.2000 – виявився підробкою. Зазначається, що на той час бланки дипломів "з відзнакою" взагалі не видавались, лише бланки дипломів спеціаліста.

За даними ДНВЗ, "КНЕУ ім. В.Гетьмана" Береза взагалі не значиться серед випускників закладу, а бланк диплому спеціаліста вказаної серії і номеру до навчального закладу не надходив та випускникам не видавався. Подібні махінації можуть коштувати нардепу 6 місяців ув'язнення. Наразі Генпрокуратура розслідує справу про підробку.

І це не єдиний випадок правопорушення у відомій загалу біографії Берези.

У 2009 році податкова Дніпровського району, якій на той час звітувало ТОВ "СЕФЕР ЛТД" Берези, звернулась до суду через відсутність фінансових звітів та несплату податків вищезгаданого підприємства. Під час судового процесу з'ясувалось, що за вказаною адресою ТОВ взагалі не існує.

На сторінці депутата на порталі Верховної Ради також доступна інформація про відвідування пленарних засідань ВР, з якої можемо зробити висновок, що Борислав Юхимович не полюбляє ходити на них, адже більшість він пропустив.

Що стосується "Партії рішучих громадян", з якою Береза ходив на вибори до Київради, то більшість її членів не є публічними, скандально відомими або просто відомими особами.

Інформації про їх минуле життя мало. Здебільшого, це люди, яким біля 30-40 років, безробітні (за даними ЦВК), бізнесмени, студенти, кваліфіковані працівники різних галузей. Є громадські активісти та науковці. Тому закономірно, що в Київраді "Партія рішучих громадян" не матиме жодного представника.

План "К" і план "Б"

9 липня 2014 рлку Віталій Кличко представив "Програму першочергових кроків Київського міського голови", поділену на частини за пріоритетними напрямами: боротьба з корупцією, прозоре використання бюджету на потреби киян, залучення інвестицій, створення умов для безпеки і комфорту, співпраця з громадою.

Ці напрями розписані досить детально, і в недосвідченого виборця може виникнути уявлення про наявність чіткої стратегії розвитку міста.

Однак, як зазначає Центр досліджень суспільства, "Більшість пунктів програми сформульовані так, що неможливо буде визначити, чи виконав Кличко свої обіцянки, чи недовиконав… У документі дуже мало конкретних кроків і ще менше обсягів і термінів їхнього виконання. Багато речей, які обіцяє Кличко, вже давно обіцяні київською владою. Деякі з них вже навіть втілюються".

При всьому цьому програма Берези коротша, ще й менш конструктивна. Вона складається з 8 пунктів, в яких Береза обіцяє скоротити кількість чиновників апарату КМДА, ліквідувати всі незаконні забудови, повернути "Київенерго" і зменшити тарифи, знищити МАФи та запровадити якісь європейські правила вуличної торгівлі, замінити маршрутки на зручний транспорт на магістральних шляхопроводах, профінансувати облаштування прибудинкових територій.

Присутні відверто популістські звороти, як-то: "Подільники Черновецького та Януковича будуть усунуті з керівних посад", "Корупцію буде подолано".

На все про все кандидат дає собі рік часу на посаді мера.

Рух ЧЕСНО наголошує на важливості волевиявлення громадян на другому турі виборів міського голови Києва. При цьому обирати варто не за якістю або кількістю зовнішньої реклами та/або обіцянок – а ретельно проаналізувавши усю доступну інформацію про кандидатів.

Антон Кривко, аналітик громадського руху ЧЕСНО;
Вікторія Халанчук, Оля Рибак, Марія Кривоконь, Валерія Юдіна, волонтери громадського руху ЧЕСНО, спеціально для УП.Київ


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]