Мільйони в подарунок депутатам

Фото: Мільйони в подарунок депутатам

Народні депутати рясно декларують презенти на мільйони або сотні тисяч гривень. Троє парламентаріїв отримали торік подарунки та призи в розмірі понад 1 мільйон гривень. Кажуть, це дарування близьких родичів. Усього 2 народних депутати передали презенти, які вони отримали під час виконання депутатських повноважень відряджень чи приймання іноземних делегацій, на зберігання у музей Верховної Ради.

Щедрі родичі

Три народні депутати України у 2015 році були мільйонерами просто завдяки отриманим подарункам. При чому, їхня кількість може виявитись більшою, коли на сайті парламенту оприлюднять усі декларації депутатів за 2015 рік.

Закон встановлює чітке обмеження – від однієї людини впродовж року депутату можна отримувати подарунки вартістю не більше двох прожиткових мінімумів. Тільки найближчі родичі можуть дарувати депутатам більше.

Саме найближчим родичам і приписують депутати такі подарунки.

Сергій Власенко із фракції "Батьківщина", який записав 1,5 млн. гривень в графі декларації "подарунки, призи, виграші" такий подарунок вважає нормальним і отримав його, каже, від батьків пенсіонерів.

- Як ви поясните подарунок на півтора мільйони? (журналіст Сергій Андрушко)

- Ну нормально. Подарунок на півтора мільйони. Родичі мені подарували, а шо родичі не можуть подарувати? Ви пропонуєте мені не включати його в декларацію? (Сергій Власенко)

- А які родичі Вам подарували?

- Мої родичі близькі. У мене їх мало.

- Ну це перша лінія, це батьки Ваші?

- Да.

- А чим вони займаються?

- Нічим.

- Так, вони пенсіонери?

- На сьогоднішній день – так.

- Так а звідки у них такі суми?

- Це у них треба буде вам питати.

Лідирує серед подарункових мільйонерів колишній регіонал, а нині, депутат Опозиційного блоку Нестор Шуфрич. Він задекларував подарунків на 10 млн. 900 тисяч гривень. 

Але із ним, як і з іншим подарунковим мільйонером Сергієм Мартиняком з "Волі Народу", мені не вдалося про це поспілкуватися.

Олена Сотник із фракції "Об'єднання "Самопоміч" задекларувала по 998 тисяч гривень у себе і у чоловіка в розділі "подарунки" декларацій. Її пояснення – це одна і та ж квартира, яку спочатку отримав в подарунок її чоловік, а згодом він передарував це житло уже народній депутатці.

Поясніть походження подарунку 998 тисяч гривень у вашої родини. (Журналіст Сергій Андрушко)

- У мого чоловіка ви хочете сказати. Все дуже просто. Є проблема у формі нашої декларації,  як вона заповнюється. Мій чоловік отримав в подарунок від своєї мами квартиру. І фактично після того – якщо ви побачите декларацію – є продаж і моєї квартири однокімнатної. Важко реально жити на заробітну платню народного депутата і потрібні були кошти, тому ми вирішили продати мою квартиру. А продаючи мою квартиру, мій чоловік зробив мені дуже, я вважаю, з його боку такий чоловічий вчинок для того, щоб показати, що наш союз є непорушний і він мені довіряє, він подарував мені свою квартиру, щоб у мене хоч щось якийсь залишався актив.   (Олена Сотник)

- Тобто ваші 998 тисяч – це квартира чоловіка. А звідки його 998 тисяч?

- Це подарунок його мами. Однокімнатна квартира в місті Києві.

- Просто однакова сума.

- Так звичайно це одна і та сама квартира.

- Навіщо її двічі декларувати?

- Тому, що так складена форма декларації.

У Руслана Князевича з фракції БПП порівняно скромніша сума подарунку, всього 200 тисяч гривень . За його словами, від тата з мамою.  

- Мама зняла депозит, а тато продав свою земельну ділянку в селі. Є всі підтверджуючі документи.  (Руслан Князевич)

- А хто у вас батьки? Пенсіонери? (журналіст Сергій Андрушко)

- Ні, в мене тато народний артист, працює на роботі, отримує достойну зарплату.

- А що вони допомагають народному депутату, їм самим гроші не потрібні?

- На жаль, та зарплата,  яка в мене є не дає можливість мені і моїй сім'ї. У мене просто інших доходів нема. Дружина з дитиною. І батьки, оскільки я один, допомагають мені і я їм безмежно вдячний. Поки що мене мої батьки кормлять. Дохід батька десь 20 тисяч гривень дозволяє утримувати частково і мою сім'ю. Це, на жаль, правда.

А от для членів сім'ї депутатів закон обмежень не встановлює. Звичайно, окрім випадків, коли можна довести, що подарунок – це фактично хабар самому депутату.

Депутат Борислав Береза уже пояснював, звідки 3 млн. грн. подарунків у його родини. Казав, це спадщина, але відповідного пункту в декларації не знайшов.  

Сподіваюся, Борислав Береза ще раз перечитає форму декларації та побачить, що спадщину можна вказувати у пункті під номером 14.

1,7 мільйона гривень отримали в подарунок члени сім'ї депутатки Оксани Юринець з БПП.

Вадим Кривенко з Народного Фронту, як і Олена Сотник, вказав тотожню суму подарунків в себе та у членів своєї сім'ї. Щоправда, сума була значно меншою – усього лише 178 тисяч гривень.

Музей подарунків у Верховній Раді

Це парфуми СOCO (Mademoiselle) CHANEL вартістю понад 3 тисячі гривень. Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров подарував їх заступниці Голови Верховної Ради Оксані Сироїд 8 березня цього року.

Історія з подарунком набула розголосу. Пані Сироїд відмовилася приймати його посилаючись на Закон "Про запобігання корупції" (який забороняє брати дарунки посадовій особі вартістю вище 2-х прожиткових мінімумів, а це 1330 грн.)

Пан Насіров, очільник ДФС, мав би знати про існування цього закону, оскільки і сам мав би відмовлятися від отримання таких цінних подарунків. Утім, свій вчинок пояснив тим, що "цей закон поки не забороняє робити жінкам приємне" і що він подарував не "як голова ДФС, а як чоловік Роман Насіров".

Очевидно те, що тепер уже ніхто не зможе скористатися цими парфумами, оскільки вони зберігаються серед інших музейних експонатів в апараті Верховної Ради.

Неповний перелік усіх подарунків, переданих депутатами люб'язно продемонстрували в апараті парламенту. Частина із них дуже символічна.

Наприклад, канцелярський ніж від президента Європарламенту.

Набір кришталевий для коньяку зі Словаччині.

Усі ці подарунки, крім парфумів Насірова, отримані від інших держав або від організацій.

Згаданий закон про запобігання корупції, змінений минулого року, вимагає передавати подарунки, отримані як державі (зазвичай, їх дарують під час офіційних зустрічей, у закордонних відрядженнях) в спеціальний створений відділ при держоргані.  В даному випадку – в Апарат Верховної Ради.

З'ясувалося, що торік із 421 чинних депутатів в апарат передали презентовані державі подарунки лише 2 народних депутата: спікер Володимир Гройсман та віце-спікер Оксана Сироїд. Від решти, за інформацією апарату, жодних подарунків не надходило.У апараті парламенту немає, наприклад, подарунку, який отримав у ПАРЄ "від вдячних українців" Борислав Береза. Водночас, процес передачі дарунку можна переглянути в Інтернеті.

У депутатів Європарламенту звіт про отриманні подарунки є звичною практикою. Фото дарувань, описання та ціна розміщені в Інтернеті для загального огляду.

Ціну дарунків депутатам українського парламенту на сьогодні ще не визначають. Комісія, яка мала бути створена для такої оцінки з'явилася лише цього  року, за збігом обставин – лише після того, як я запитав про склад комісії, нагадавши керівництву парламенту про неї. Хоча, розпорядження спікера парламенту про створення цієї комісії було підписане минулого року.

В апараті парламенту затягування зі створенням комісії пояснюють тим, що чекали, коли надійде якомога більша кількість подарунків від депутатів. І лише тепер можуть почати оцінювати.

Новітня українська історія вчить, що всі цінні подарунки можуть стати надбанням громадськості. Це може бути офіційний музей подарунків, а може бути щось на кшталт виставки "Кодекс Межигір'я", відкритої після втечі Януковича на основі дарунків з резиденції, де він мешкав.

Сергій Андрушко та Громадський Рух ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]