Боярська рада: “Нові обличчя”, “Самопоміч”, БПП та “Батьківщина” готуються до перевиборів

Фото: Боярська рада: “Нові обличчя”, “Самопоміч”, БПП та “Батьківщина” готуються до перевиборів

Восени у Боярці можуть відбутися вибори до Боярскої об’єднаної громади. Місто може об’єднатися з громадою сусіднього села Малютянка та Іванків Малютянської сільської ради.

Громадський рух ЧЕСНО підготував огляд складу Боярської міськради, аби перед виборами громада мала більше інформації про тих, хто може бути знову кандидатами в депутати.

Боярка - місто районного значення. Таких у області загалом 12. За кількістю депутатів Боярка разом з Вишневим та Вишгородом посідають перше місце. Кожна з цих рад має по 34 представники, у той час, як інші міста - чи не на третину менше.

Після місцевих виборів 2015 року Боярка - одне з небагатьох міст, де мером став висуванець від партії “Нові обличчя”. Це Олександр Зарубін. Фракція його партії в раді друга за кількістю і налічує, як і БПП, 6 депутатів.

“Нові обличчя” сформували ситуативну більшість разом із “Самопоміччю”, яка взяла найбільше мандатів і завела в раду 7 депутатів, та деякими депутатами від “Батьківщини” та “Солідарності”. Принаймні, це простежується в голосуваннях. Наприклад, за призначення Сафонова на посаду директора ДЮСШ та за призначення Сергія Хижняка на посаду директора КП “Водоканал” фракції “Самопоміч” та “Нові обличчя” голосували синхронно. Спільно вони голосували й за виділення коштів в сумі 350 тисяч гривень на будівництво спортивного майданчика на міському стадіоні.

Про це рухові ЧЕСНО розповіла громадська активістка Ольга Васкевич: “Унікальність Боярки в тому, що тут уже немає землі для будівництва. У нас у місті зараз будується всього два висотних будинки. Єдина вільна земля - це парк Шевченка, який хочуть забудовувати депутати від “Батьківщини”. Тому, через відсутність землі, в раді нема якоїсь сталої більшості, яка б об’єднувалася навколо інтересів, пов’язаних із дерибаном. Депутати, залежно від питань та власних інтересів, можуть ситуативно об’єднуватися.

Але про відносну більшість все ж можна говорити - її складають депутати від “Нових облич” та “Самопомочі”, до них іноді приєднується частина депутатів від “Батьківщини” та “Солідарності”.

Незабаром на Боярку чекають вибори до Боярської об’єднаної громади. Місто планує приєднати сусіднє село Малютянку, після чого, за совами активістів, у Боярці з’явиться земля та збільшиться бюджет.

Фактично, у місті вже розпочалася передвиборча кампанія: “На жовтень плануються вибори до об’єднаної Боярської громади і “Нові обличчя” та “Самопоміч” хочуть показати максимальний результат, щоб знову потрапити в раду. На кону - приєднання села Малютинка. Після цього об’єднання у Боярці з’явиться земля та збільшиться бюджет.  Виборча кампанія вже фактично розпочалася, це можна відслідкувати у соцмережах,  зокрема, сторінки спільнот у соцмережі facebook “Боярка Лав” та “Боярка Політична”, останній місяць наповнилися брудом, яким опоненти стали активно поливати один одного”, - додає активістка.

Інтрига полягає в тому, що в селищі Малютинка на виборах усі депутати перемогли як самовисуванці разом із сільським головою. Тепер же кандидати будуть партійні й тому невідомо, до кого більше схиляється ця сільська громада.

До виборів депутати Боярської ради вже поділили сфери впливу.  

“Нові обличчя” очолили комісію з питань промисловості та транспорту

Перший кандидат партії Олександр Зарубін став Боярським міським головою.

Публічним став ще півтора-два роки тому, коли стала активна його ГО "Молодь Боярки". Судячи з динамічної зміни його політичної орієнтації, схоже, кандидат "придивлявся" до різних політсил, шукаючи “оптимальні” для себе умови.

За інформацією “Української правди”, Зарубін був керівником виборчого штабу Петра Мельника у 2012 році, на президентських виборах 2014 року – керівником штабу Петра Порошенка, на парламентських – регіонала Анатолія Федорука, був членом "Солідарності", на вибори пішов під брендом "Нових облич".

Зарубін не був громадським активістом, поки не вирішив іти в політику. Діяльність "Молоді Боярки" не була фінансово затратною і зводилася до передвиборного фарбування, допомоги продуктами тощо.

Використання брендів відомих партій разом із "Новими обличчями" спричинило всеукраїнський політичний скандал, на який  відреагували одразу два нардепи – Юрій Луценко та Єгор Соболєв і висловились негативно проти використання їхньої партійної символіки без дозволу політичних сил.

Членів своєї команди, яким пощастило стати депутатами, Зарубін поробив радниками.

Зокрема, Віталій Юрченко став радником міського голови з господарських питань. Працює директором у Києво-Святошинському районному Центрі еколого-натуралістичої творчості учнівської молоді, проживає у Боярці.

Член комісії з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, благоустрою міста, комунальної власності.

Геннадій Рашковський працює викладачем спеціальних дисциплін у Національному університеті біоресурсів і природокористування України "Боярський коледж екології і природних ресурсів", проживає у Боярці.

Також став радником, щоправда, начальника ЖЕКу з питань благоустрою.

Фото з Facebook

Член комісії з питань стратегічного сталого розвитку, містобудування та архітектури.

Андрій Ковальов колишній журналіст 5 каналу, заступник голови інформаційного відділу Київської Патріархії УПЦ, зараз працює прес-секретарем голови Верховної Ради Андрія Парубія. Проживає у Боярці. Фахівець з історичних питань. 

Фото з Facebook

По голосуванню підтримує основну лінію партії, ймовірно, його взяли в список партії як відому й помітну особу. Став членом регламентної комісії.

Від “Нових облич” у раду пройшов Сергій Бабурін - викладач фізичної культури у НВК Гімназії ЗОШ 1-3 ст., м. Боярка, проживає в Боярці.

Але його вмовили поступитися мандатом на користь іншого партійця Сергія Ірклієнка, директора українського центру підготовки та перепідготовки кадрів лісового господарства.

Фото з сайту “Укрцентркадриліс”

Така практика відмови від депутатства стала досить поширеною з новим виборчим законодавством, яке передбачає кандидування виключно за партійними списками, а в раду депутати потрапляють за внутрішньопартійним рейтингом.

Ірклієнко ж переконує, що на Бабуріна ніхто не тиснув і він сам відмовився від мандату.

Чому обрав “Нові обличчя” депутат пояснює, що перед самими виборами йти від цієї партії йому запропонував Зарубін: “По-перше, я був у Порошенка в блоці, а потім прийшли нові люди й сказали, що нікого з нас вони брати не будуть. Після цього я подумав, що нікуди не піду. Але потім прийшов  Зарубін і сказав, давайте з нами від “Нових облич”. То я й пішов, хоча воно мені... Кожна людина має виконувати свою роботу… Не можна по всій партії судити по окремих людях. Я не є членом партії “Нових облич”, це по-перше. Я просто висуванець, у мене принципова позиція, не бути членом жодної партії. Я ніде не був, на відміну від інших депутатів, які перебігають туда-сюда”.

Ірклієнко увійшов до популярної бюджетної комісії.

Олександр Петров працює інженером ІІ категорії у ТОВ "ТЕХДІАГАЗ", м. Київ, проживає в Боярці. Очолив комісію з питань промисловості, підприємницької діяльності та торгівлі.

Ігор Рибіннік  - освіта загальна середня, тимчасово не працює, проживає у Боярці.

На сайті Києво-Святошинської районної федерації футболу Рибінник значиться як тренер ФК “Нептун-Юніор” (с. Забір’я).

Увійшов до комісії з питань духовності, соціального захисту, освіти й культури.

Фракція “Самопоміч” очолила регламентну комісію та отримала свого секретаря міськради

Депутатка від “Самопомочі” Ольга Романченко стала секретарем міської ради.

На момент обрання секретарем була безробітною. Має вищу освіту, позапартійна. Проживає у Боярці. Громадська активістка.

Голова фракції “Самопоміч”, яка набрала найбільше голосів у порівнянні з іншими політичними партіями, пояснює, що їм віддали посаду секретаря ради саме через те, що партія отримала найкращий результат.

“Ми заявили, що ми виграли вибори і претендували на посаду секретаря ради. Зважте, що при цьому не претендували на голів інших комісій. Зарубін оголосив, що квота секретаря ради у “Самопомочі”. Ми самі визначилися, хто це буде. Я на той момент писав кандидатську дисертацію. Рішенням фракції та дорадчої ради на цю посаду було висунуто кандидатуру Романченко. Раніше працювала в банківській сфері. Голосували за неї всі депутати одноголосно. Це не означає що ми з “Новими обличчями”, ні в я кому разі. Наша співпраця з "Новими обличчями" не носить ніякої політичної окраси, тільки інтереси мешканців,” - переконує голова фрації “Самопоміч” Андрій Назаренко.

Зараз Романченко судиться з з Боярською міською радою за надання незаконого дозвілу на розміщення промислового підприємства у житловій зоні без дотримання санітарної зони.

Кандидатуру Романченко вніс Зарубін, за неї проголосували одностайно.

Фото з Facebook

“На початку каденції депутати від “Самопомочі” були у жорсткій опозиції до Зарубіна, не поєднуючись із іншими політсилами, так звана опозиція №2. “Самопоміч” контролювали в раді тотально все. Зарубіну було дуже важко з двома опозиціями. Він пішов шляхом працевлаштування депутатів ради. Після цього все пішло набагато гладше.

Основне, що отримала Самопоміч - секретар ради (Романченко Ольга), в.о. директора КП Водоканал (Хижняк Сергій). А на турклуб “Іскра”, яким інструктором в якому є депутат від “Самопомочі” Косяченко майже на кожній сесії БМР виділяються кошти”, - розповідає Віталій Плескач, який балотувався як самовисуванець на голову сусіднього Вишневого і програв екс-регіоналу Іллі Дікову.

Однак Назаренко заперечує слова Плескача: “Ми ніколи не були ні до кого в опозиції. Ми працювали і працюємо лише в інтересах міста. Більшість формується ситуативно. Секретаря ради Самопоміч отримала одностайно ще на 2 пленарному засіданні першої сесії, тому, як це повязано? У звязку зі скрутним становищем справ в КП "Боярка-Водоканал" був призначений фахівець у даній сфері, а кошти на турклуб виділились один раз в сумі близько 17 тисяч гривень на весь турклуб, де займаються діти”.

Депутатами від партії  “Самопоміч” стали переважно  громадські активісти, які пішли у владу.  Список партії очолив безпартійний  Андрій Назаренко - кандидат технічних нак Інституту теплофізики НАН України.

Випускник КПІ свого часу отримав президентську степендію для молодих учених як представник Інституту теплофізики НАН України.

Назаренка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.  Доброволець АТО.

Окрім наукової діяльності займається спортом. Виступає співзасновником ГО “Спортивний клуб “ВК Боярка”.  Депутат очолив фракцію “Самопомочі” в раді та став головою регламентної комісії.

Попри те, що “Самопоміч” має найбільшу кількість депутатів, це єдина комісія, де ця політична сила має свого голову. Знаково, що “Солідарність”, яка отримала на один мандат менше у раді, головує у двох комісіях - бюджетній та освітній.

Чи не найбільшу довіру з-поміж депутатів Боярської ради отримала представниця “Самопомочі” Тетяна Подзіраєва.

Фото з Facebook

Мешканка Боярки працює хірургічною сестрою в Боярській центральній районній лікарні. Освіта у депутатки - загальна середня. Загалом у Боярській раді з таким рівнем освіти ще двоє депутатів - представники “Нових облич” та “Опоблоку”.

Член комісії з питань підприємницької діяльності.

У сусідньому окрузі переміг інший представник “Самопомочі” - безпартійний Олександр Семко. Політик займався виробництвом меблів і надалі продовжує роботу у цій сфері бізнесу.

Незважаючи на власний бізнес, згідно з декларацією, яку Семко оприлюднив на сайті “Самопомочі”, він знаходиться за межею бідності. За 2015 рік депутат не заробив жодної копійки.

Попри відсутність коштів, Семко їздить на недешевому авто BMW - 525, 2013 року випуску та має у власності майже 2,5 га землі.

“Я є власником автомобілю BMW, але їжджу на Nissan 99 року випуску. BMW - це машина невістки,” - пояснює депутат.

Проживає у Боярці. Активний громадський діяч.

Фото з Facebook

Семко став членом земельної комісії.

Хижняк Сергій Миколайович безпартійний, комерційний директор у ТОВ "Будівельно-Монтажне управління 77", проживає у Боярці. Займається водопостачанням і опаленням.

“Самопоміч” вирішила реконструювати водоканал й запропонували Хижняку очолити цю установу. Пропіаритись на цьому не вийде, але працювати доводиться день і ніч. “Нові обличчя” підтримали його кандидатуру, а от “Наш край” був проти”, - розповідає Васкевич.

Фото з Facebook

Позиціонує себе як експерт з комунікаційних питань. Співзасновник Торгового будинку “Партнер”.

У раді став членом комісії з питань освіти та охорони здоров’я..

Оксана Бойко позапартійна, працює головним бухгалтером у державній установі "Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України", проживає у Боярці.

З 2008 року - Голова кооперативу "Прорив". Займалася активною суспільною діяльністю.

 

Відповідно до свого фаху стала членом бюджетної комісії.

Олександр Косяченко позапартійний, працює головним інженером з ОП у ТОВ "Етерна II", мешкає в Боярці.

В раду прийшов з громадського сектору, головний дитячий інструктор "Боярського Туристичного Клубу "Іскра".

Член комісії з питань житлово-комунального господарства.

“Солідарність” очолила бюджетну комісію та комісію з питань культури та спорту

Друга за розмірами фракція в раді “Солідарність” головує у двох комісіях.

Голова фракції - Олександр Слободюк позапартійний, працює адвокатом, проживає у Боярці.

Фото з Facebook

Слободюк балотувався на міського голову Боярки, але програв Зарубіну, посівши 2-ге місце.

У ЗМІ про нього пишуть, що він почав свою діяльність як активіст задовго до передвиборчої кампанії: боровся проти забудови парку, інспектував ЖЕК, був координатором Боярської самооборони, членом "Народної ради Боярки".

У березні 2014 року пішов на фронт у складі батальйону "Київська Русь", має бойові нагороди.

Слободюк на боярському вічі у лютому 2014 року після розстрілів виступає від імені Самооборони. Фото: youtube.com/Народна Рада Боярка

Як адвокат обрав комісію за фахом - увійшов до складу регламентної комісії.

Володимир Сафонов член партії БПП, менеджер з реклами у ТОВ "Вілла Віва", проживає у Боярці.

Фото з Facebook

За попередньої каденції був депутатом від партії УДАР. Перебував в опозиції до попередньої влади екс-регіоналів.

“Нещодавно йому запропонували стати директором стадіону “Зеніт”. За це призначення голосували “Нові обличчя” та “Самопоміч”, але голосів забракло. “Наш край”, “Опоблок” та “Батьківщина” проголосували проти. Вони хочуть віддати стадіон в руки приватного інвестора й тоді можна буде попрощатися з ДЮСШ”, - розповідає Васкевич, яка регулярно відвідує сесії.

Очолив комісію з питань духовності, соціального захисту, освіти та культури.

Віктор Панюта позапартійний, пенсіонер, киянин.

Керівник Київської обласної організації незалежної профспілки “Трудящі”.

Фото з Facebook

Став головою популярної бюджетної комісії.

Олександр Дюльдін директор медичного центру ТОВ "Інноваційна виробнича агенція", проживає у Боярці.

Член комісії з питань промисловості, підприємницької діяльності та торгівлі.

Віктор Марценюк директор ТОВ "МІВ-1", проживає у Боярці.

Фото з Facebook

Член комісії з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, благоустрою міста, комунальної власності.

Стелла Михайлова - директор Боярської загальноосвітньої школ І-ІІІ ст. № 3, проживає в Боярці.

Член комісії з питань духовності, соціального захисту, освіти та культури.

“Батьківщина” головує в комісії з питань житлово-комунального господарства

Анатолій Матейко - фізична особа-підприємець, проживає в Боярці.

Займається торгівлею продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами та наданням в оренду нерухомого майна.

Матейко - депутат Боярської ради попереднього скликання, який в 2010-му році пройшов від партії “Фронт змін”. За минулої каденції став відомий своєю причетністю до скандалу з забудовою парку Шевченка у Боярці.

Голова місцевого осередку партії "Батьківщина" Матейко значиться одним із засновників фірми-забудовника, ТОВ "Києво-Святошинськмехбуд", яка мала будувати багатоповерхівки в парку.

Депутат став членом бюджетної комісії.

Валентина Коржова пенсіонер, проживає у Боярці.

Член регламентної комісії.

Любов Лавріненко пенсіонерка, проживає у Боярці.

Позиціонує себе як волонтер, опікується питаннями АТО. Навіть одягається в камуфляжну форму.

Член комісії з питань духовності, соціального захисту, освіти та культури.

Олександр Борецький працює головним спеціалістом в Управлінні державного земельного агенства у Васильківському районі, проживає у Боярці.

Був депутатом попереднього скликання, єдиний в раді представляв інтереси Соціалістичної партії України. Увійшов до складу тих депутатів, які за минулої каденції проголосували за забудову й фактичне знищення Парку Шевченка.

Хоча на зустрічі з виборцями перед цією каденцією Борецький обіцяв представляти виключно інтереси громади міста.

Так як за родом своєї діяльності Борецький спеціалізується на землі, в раді він увійшов до популярної земельної комісії. Може мати конфлікт інтересів.

Євген Михальов фізична особа-підприємець, проживає у Боярці.

Основні види діяльності - це виробництво меблів та надання в оренду нерухомого майна.

Депутат попереднього скликання, в раду пройшов від партії “Фронт змін”.

Очолює комісію з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, благоустрою міста, комунальної власності.

Партії “УКРОП”, яка і в райраді, і в Ірпінській раді співпрацює з “Новими обличчями”, забракло кількох десятків голосів, щоб потрапити до міської ради Боярки.

Громадский рух Чесно вже робив огляд відвідування депутатів Боярскої ради попереднього скликання. Після моніторингу ЧЕСНО до ради потрапив один-єдиний прогульник - Олександ Боднюк, партія “Наш край”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]