Хто з нардепів-мажоритарників Києва не відповідає критеріям Руху ЧЕСНО

Фото: Хто з нардепів-мажоритарників Києва не відповідає критеріям Руху ЧЕСНО

У Києві 13 мажоритарних округів, які у Верховній Раді представляють 12 депутатів. Один нардеп від Подолу – Константіновський – написав заяву про складання мандата. Рух ЧЕСНО перед виборами розробив методологію й вирішив перевірити, як працювали мажоритарники, котрих обрали кияни 2014 року.

Критеріями, за якими Рух ЧЕСНО аналізує кандидатів у народні депутати на виборах-2019 і нардепів, є:

  1. прогульництво;
  2. кнопкодавство;
  3. підтримка політичних реформ;
  4. антидемократичність;
  5. фігурування в антикорупційних розслідуваннях;
  6. гречкосійство.

Третьяков має одні з найгірших показників у парламенті

За даними Руху ЧЕСНО, зібрати всі 6 критеріїв з-поміж київських мажоритарників удалося лише представникові Святошина з 219-го округу Олександру Третьякову.

Імовірно, Третьяков знову планує балотуватися до парламенту: попри те, що він ще не зареєструвався в ЦВК, на окрузі повним ходом відбувається агітація за нього та збирання персональних даних лояльних виборців шляхом анкетування.

За свою каденцію Третьяков уславився як знаний гречкосій. Він отримав на округ найбільше державних субвенцій 2017 року. А 2018-го за розміром одержаних на округ субвенційних грошей увійшов до ТОП-5 нардепів. Це дало йому змогу попіаритися 1 вересня на відкритті стадіону у Святошинському районі столиці до Дня знань.

На різдвяні свята нардеп разом зі своїм помічником Володимиром Каретком, головою Святошинської РДА, піарився на роздаванні учням запрошень на виставу із солодкими подарунками.

Третьяков кнопкодавив щонайменше 5 разів. А це порушення Конституції України.

На сайті ЦВК є інформація, що свою кандидатуру на округ Третьякова подав його конкурент з "Батьківщини" Ваган Товмасян. Депутат-прогульник Київської міськради, який у сесійній залі хизувався наліпками на підтримку Володимира Зеленського.

Партійний соратник Третьякова Володимир Ар'єв більше не висуватиметься на мажоритарному окрузі. Його занесли до прохідної частини списку партії БПП ("Європейська солідарність"), першу десятку якого вже проаналізував Рух ЧЕСНО.

На вакантному окрузі нардепа Ар'єва агітує депутатка Київради Вікторія Муха – помічниця Третьякова, яка теж ще не зареєструвалася в ЦВК як кандидатка.

Привид Білецького в Раді хоче повернутися з духом “Свободи”

Позафракційному Андрію Білецькому завадив негативний критерій – прогульництво. Народний депутат майже не з'являвся на робочому місці.

На самому початку своєї політичної кар'єри він увійшов до команди нардепів Олександра Третьякова та Гліба Загорія, які 2015 року активно запускали рекламну кампанію бренда "Ми кияни".

Але один з найзатятіших прогульників Ради Білецький, який пройшов до парламенту на хвилі Майдану, 2014 року нічого своїм виборцям і не обіцяв. Це все, що було в його програмі.

Білецький наразі вирішив залишити свій мажоритарний округ і йде в паралмент у списку “Свободи” під 2 номером. Ця політична сила має доволі низький рейтинг, згідно з даними соцопитувань, і може не потрапити до Верховної Ради. Борди Білецького є не лише на Київщині.

Гречкосій Андрієвський націлився на Солом'янку

Ще один мажоритарник від "Солідарності" Дмитро Андрієвський представляє Солом'янку (222-й округ). Він заступник голови Комітету ВРУ з питань будівництва, де може мати конфлікт інтересів.

Політик виявився гречкосієм, фігурантом антикорупційних розслідувань і нардепом, який підтримував антидемократичні закони. При цьому, щоправда, Андрієвський голосував і за політичні реформи.

На Великдень від імені нардепа Андрієвського та депутата Київради Вячеслава Непопа (фракція БПП) у дитячих садочках на окрузі роздавали малечі пасочки.

Екс-"порошенківець" Рибчинський перебіг до "Батьківщини"

Мажоритарник від Голосієва (211-й округ) Євген Рибчинський балотувався на минулих виборах як представник БПП. Згодом він перебіг до депутатської групи "Воля народу", а тепер – у фракцію "Батьківщина".

Нардеп Рибчинський виявився фігурантом антикорупційних розслідувань через те, що, за даними ЗМІ, був одним з 54 депутатів, які не задекларували свій бізнес 2014 року. Також він підтримував антидемократичні закони й лише частково – реформи.

Мажоритарник із частини Дарниці й Дніпровського району (216-й округ) Олександр Супруненко 2018 року отримав на свій округ найбільше держсубвенцій.

Субвенції – це додатковий ресурс, який мажоритарник може використовувати для свого піару та підвищення рейтингу коштом платників податків.

Супруненко вже зареєструвався як кандидат-самовисуванець на своєму ж окрузі.

Він є фігурантом антикорупційних розслідувань, а також голосував за антидемократичні закони.

При цьому в парламенті нового скликання Супруненко обіцяє викорінити корупцію.

"Я також працюватиму над тим, щоб поняття "хабарництво" та "корупція" залишилися в минулому, а Україна розвивалася як конкурентоспроможна країна з інвестиційно привабливим кліматом", – ідеться в новій передвиборчій програмі Супруненка.

Цікаво, що це саме речення є й у програмі Супруненка 2014 року.

Примітно, що 2015-го, коли були вибори до Київської міськради, команда Супруненка йшла у списку партії "Єдність", яка, зрештою, отримала в міськраді свою фракцію. Дружина депутата від "Єдності" Віталія Павлика є помічницею Супруненка. Не виключено, що Павлик може піти до парламенту в сусідньому із Супруненком окрузі.

Хто врятує "нарфронтівців" Ємця та Сташука?

Мажоритарники Віталій Сташук (Дарниця) і Леонід Ємець (Печерськ) частково підтримали антидемократичні закони, але справно голосували й за реформи.

З огляду на те, що колись найпопулярніша політична сила "Народний фронт" зараз має рейтинг десь 1%, то мажоритарники намагаються врятуватися завдяки іншим політичним силам.

Зауважимо, що Ємця до своєї команди взяла партія Святослава Вакарчука "Голос". Він став одним з небагатьох народних депутатів, кому політична сила, яка у своєму списку не має чинних нардепів, довірила балотування на окрузі як одному з авторів Виборчого кодексу, який парламент протягом 5 років своєї роботи так і не ухвалив.

Береза поквапився і вже зареєструвався

Фігурант антикорупційних розслідувань Борислав Береза справно підтримував реформи. Як повідомляли ЗМІ, його диплом виявився фальшивим і вартість рекламної кампанії на мерських виборах 2015 року перевищувала дохід політика.

Береза вже зареєструвався кандидатом у народні депутати на своєму окрузі.

Мажоритарка як єдиний шанс для "свободівців"

З-поміж 13 столичних мажоритарників є лише троє народних депутатів, яких не помічали на кнопкодавстві чи гречкосійстві та які не мають інших негативних маркерів. Вони підтримували реформи. Це Віктор Чумак, Андрій Іллєнко та Юрій Левченко. Двоє останніх – "свободівці".

Партія не потрапила до парламенту, бо не подолала 2014 року прохідний бар'єр. Останні результати соцопитувань свідчать про те, що шанси "Свободи" пройти до Верховної Ради цього разу теж украй незначні. Тому депутати від цієї політсили можуть розраховувати на мажоритарні округи, де їхній рейтинг перевищує партійний.

Константіновський зрікся мандата й більше не хоче

Нардеп-мажоритарник, який "продав ролс-ройс – пішов на фронт", але опинився у Верховній Раді від Подолу, Вячеслав Константіновський виявився фігурантом антикорупційних розслідувань, прогульником і депутатом, котрий голосував за антидемократичні закони.

Те, що Константіновський є прогульником, не дивно, адже ще в липні 2017 року він написав заяву про складання депутатських повноважень, проте ВРУ його не відпустила, не давши необхідної кількості голосів.

Зауважимо, що на період депутатства Константіновський передав свою кіпрську фірму "Парсел Інвестментс Лімітед" іншій кіпрській компанії – "Інтер Юра Сіуай (Траст) Лімітед". Константіновський розчарувався у Верховній Раді й не має бажання туди повертатися. Тому округ на Подолі, як і округ Ар'єва, є вакантним.

Нагадаємо також, як нардепи від київських округів голосували за законопроекти медичної реформи.

Рух ЧЕСНО перед президентською кампанією аналізував, хто з політиків претендує на округи правого та лівого берегів столиці.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]