Не допомогло: хто з кандидатів витратився на телерекламу і програв

Фото: Не допомогло: хто з кандидатів витратився на телерекламу і програв

Вибори до парламенту виграв лише 1 із 21 кандидата-мажоритарника, що рекламувався на національних телеканалах.

На парламентських виборах 2019 року в мажоритарних округах обрали 199 народних депутатів. Для здобуття перемоги потрібна ефективна агітаційна кампанія.

Частина кандидатів-мажоритарників з великих міст вирішила рекламуватися не просто в межах округу, а вийти з рекламою на національні телеканали. Агітаційні ролики деяких кандидатів могли бачити глядачі в усій країні. Отже, вартість такої агітації є доволі високою. Одна секунда реклами у прайм-таймі на центральному телебаченні під час цієї виборчої кампанії коштувала до трьох тисяч гривень.

Медіамоніторинг зафіксував 21 кандидата-мажоритарника, який інвестував гроші в рекламу на національних телеканалах. На її транслювання на національних каналах мажоритарники могли витрачати мільйони гривень. Але у звітах ці цифри можуть бути іншими. Після оприлюднення офіційних звітів Рух ЧЕСНО перевірить, чи збігаються задекларовані політиками видатки з даними моніторингу.

Лише один з кандидатів, який під час кампанії купував телерекламу, виграв вибори – висуванець "Європейської солідарності" у 116-му окрузі Микола Княжицький. Згідно з даними моніторингу реклами на ТБ, його ролики мали б коштувати 2,7 мільйонів гривень.

 

 

 

Проте рекорд за розміром таких витрат належить не Княжицькому, а екс-меру Ірпеня (Київщина). На телерекламу лідер партії "Нові обличчя" Володимир Карплюк спрямував мільйони гривень – і програв у 95-му окрузі.

 

 

У проміжному звіті політика, йдеться про те, що він витратив на рекламу на 1+1 та Інтері майже 6 мільйонів гривень.

Карплюк – до речі, єдиний мажоритарник, який балотувався в райцентрі, а не в столиці чи обласному центрі та купував рекламу на національних телеканалах.

7 київських мажоритарників заплатили за рекламу майже 34,5 мільйона гривень. І всі вони програли вибори кандидатам від партії "Слуга народу". 

Але більшість мажоритарників – з інших міст. Серед них:

Княжицький, Остап Семерак, Віктор Пілат та Андрій Зібран зі Львова;

-  дніпровські гречкосій Геннадій Гуфман і Валентин Манько;

-  чернігівський гречкосій Олександр Кодола;

-  екс-регіонал, самовисуванець із Донеччини Борис Колесніков;

-  кнопкодав Борис Козир із Миколаєва;

-  житомирянин Ігор Гундич.

Кількість і тривалість появ на телеекранах залежить від того, скільки кандидати витратили. Хоча Карплюк рекламувався не найбільше, але для агітації він обирав найдорожчі телеканали – "Інтер" та "1+1". Упродовж виборчої кампанії на каналах вийшли 542 ролики про Карплюка.

Телеагітація – нетипова практика для мажоритарників. Одне з пояснень: реклама на національних телеканалах коштує дорого. Закон "Про вибори народних депутатів України" обмежує витрати мажоритарника під час виборчої кампанії сумою, що дорівнює чотирьом тисячам мінімальних заробітних плат. Для цьогорічної парламентської кампанії це 16,7 мільйона гривень. А один вихід 30-секундного ролика у прайм-таймі на "1+1" коштує понад 40 тисяч гривень.

Попри це, протягом виборчої кампанії, яка почалася 23 травня, на центральних телеканалах показали більш ніж 3,7 тисячі роликів від мажоритарників. До прикладу, 478 була на користь Княжицького. Його рекламував виключно канал дружини нардепа "Еспресо", який має одні з найнижчих розцінок на політичну рекламу.

Третьою за кількістю показаних на ТБ сюжетів стала кампанія Олександра Третьякова, який програв у 219-му окрузі в столиці. Він теж найчастіше агітував на дорогих каналах – "Інтері" та "1+1". За час кампанії ці канали транслювали його рекламу щонайменше 327 разів.

Певна річ, кількість реклами від усіх кандидатів зросла протягом останнього тижня перед виборами. Найбільше її було 17 липня – 453 ролики.

Регіональні особливості телереклами на національних каналах

Столичні депутати від "ЄС" і "Слуги народу". Реклама на ТБ – фішка пов'язаних з "Європейською солідарністю" київських мажоритарників. Із семи кандидатів, які засвітилися на ТБ, чотири – депутати Київради від БПП "Солідарність", а один, Павло Тесленко, – з партії "Єдність". Решта – нардепи від Києва Олександр Третьяков і Дмитро Андрієвський від цієї ж партії, які йшли на виборах як самовисуванці.

Протягом двох останніх тижнів виборчої кампанії на "1+1" було щонайменше 54 ролики з агітацією за київських мажоритарників від "Слуги народу". Вони мали б коштувати 3,2 мільйона гривень. 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував усіх кандидатів-мажоритарників у столиці.

ZIK, Львів. Майже всі львівські мажоритарники купували телерекламу на ZIK, окрім Княжицького, який рекламувався тільки на каналі дружини. Вони витратили на агітацію на центральному ТБ майже 8,3 мільйона гривень. 

Дніпровський мажоритарник Гуфман обрав для агітації "Інтер". Упродовж виборчої кампанії ролики про нього виходили там 80 разів і коштували 2,3 мільйона гривень. 

Чернігівський мажоритарник Кодола та миколаївський Козир рекламувалися на ТБ лише протягом останніх двох тижнів перед виборами. Обидва вибрали "Інтер".

Ролики Кодоли транслювали з 15 по 19 липня, а ролики Козира з 7 по 19 число. Після публікації до редакції сайту Руху ЧЕСНО звернувся представник кандидата Кодоли, який повідомив, що реклама кандидата була виключно в регіональному сегменті "Інтера" і за неї заплатили 54 000 грн з ПДВ. Громадський рух ЧЕСНО звірить дані після оприлюднення остаточних звітів кандидатів. (Додано).

Гундич із Житомира волів рекламуватися на "1+1". Його ролики показували раз на день протягом 8 днів від 12 до 19 липня. Вартість агітації – 178,2 тисячі гривень.

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, аналізуючи проміжні фінзвіти партій і кандидатів у нардепи, за два місяці виборчої кампанії на телеканалах у 4 рази побільшало реклами. Найбільше показів реклами на ТБ було в Юрія Бойка, який випередив навіть Петра Порошенка. Чинний Президент Володимир Зеленський був лідером за кількістю реклами 2018 року. А от за вартістю телереклами лідирувала Юлія Тимошенко, котра витратила 78,9 млн грн на транслювання своїх роликів переважно у прайм-таймі.

Під час розрахунків вартості реклами кандидатів Рух ЧЕСНО використав: дані монітирингу національних телеканалів ТзОВ "Індустріальний телевізійний комітет"; розцінками реклами на цих каналах протягом виборчої кампанії до Верховної Ради, які оприлюднили газети "Голос України" і "Урядовий кур’єр". Дані можуть бути уточнені після публікації остаточних звітів про використання коштів виборчих фондів кандидатів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]