Перший кнопкодав і скандал через зґвалтування: як у Верховній Раді працювали мажоритарники Рівненщини

Фото: Перший кнопкодав і скандал через зґвалтування: як у Верховній Раді працювали мажоритарники Рівненщини

Рівненщину в парламенті представляють 5 нардепів-мажоритарників: четверо здобули перемогу під прапорами партії “Слуга народу”, один переміг як самовисуванець. 

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання двоє рівненських мажоритарників “прославилися” внаслідок скандалів. Так, у ЗМІ з’явилася інформація про те, що депутат від округу №153 Роман Іванісов приховав свою судимість за групове зґвалтування та зазначив неправдиві дані щодо вищої освіти. Через це його виключили з фракції “Слуга народу”, і в останній пленарний місяць нардеп зник зі стін парламенту. А мажоритарник від округу №156 Сергій Литвиненко став першим “новим парламентарем”, котрого спіймали на кнопкодавстві

Уже на старті політичної кар’єри з мандатом народного депутата рівненські мажоритарники не гребують давніми методами “гречкосійства” на округах. На дітях і благодійній допомозі вже пропіарилися троє представників партії “Слуга народу” та самовисуванець Віктор М’ялик. 
У законотворчій роботі найактивнішими мажоритарниками Рівненщини минулого року були Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко та Олександр Ковальчук. У середньому поправки, подані рівненськими нардепами, здобули підтримку на рівні 16%. Це 17-те місце серед мажоритарників з усіх областей України (дані станом на 21.12.2019 р., – прим. авт.).

Найбільш опозиційну позицію під час голосувань у Раді виявив мажоритарник, що увійшов до депутатської групи “За майбутнє”, Віктор М’ялик та через пропуски засідань Роман Іванісов. Проте М’ялик, а також нардеп Сергій Литвиненко були найсумліннішими у відвідуванні сесійних засідань. 

 


Вибірка даних голосувань за проєкти законів дає краще розуміння опозиційності народних депутатів: що менша підтримка, то більша опозиційність 

Рух ЧЕСНО проаналізував роботу рівненських мажоритарників у “турборежимі” перших чотирьох місяців роботи Верховної Ради нового скликання, голосування за “гострі” законопроєкти та законодавчі ініціативи. 

Олександр Ковальчук (округ №152) – колишній голова правління ГО “Платформа взаємодій “Простір”, член правління агенції “ІнвестІнРівне”, експерт у групі розробників “Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року”, ініціатор проєкту “Рівненський аеропорт – наше європейське майбутнє”. Як фрилансер займався бізнес-коучингом, бізнес-консалтингом і проєктним менеджментом.

Після обрання народним депутатом став заступником голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. 

За кілька місяців після початку роботи нового парламенту став членом партії “Слуга народу”. Він зазначає, що це його перший вступ до лав політсили. 


Фото з Facebook-сторінки Олександра Ковальчука

За період роботи в парламенті 2019 року Ковальчук став ініціатором 6 законопроєктів, що стосувалися внесення змін до Митного та Податкового кодексів, а також відстрочення впровадження екологічного стандарту ЄВРО-6 для вітчизняних і закордонних автівок. П’ять з них було ухвалено, один – у першому читанні. 

Підсумовуючи минулий парламентський рік, нардеп у Facebook пояснював, що подані ним законопроєкти сприяли роботі нової митниці, і висловлював активну позицію щодо врегулювання легалізації видобутку бурштину. Про це він писав у блозі для видання “Ліга”. Зокрема, Ковальчук запропонував зменшити рентну плату за землю під видобуток бурштину

Рада врахувала найбільше поправок до законопроєктів, поданих цим мажоритарником з Рівненщини, порівняно з його колегами з регіону – 58% із запропонованих. Найвище схвалення депутатів здобули поправки Ковальчука до проєкту закону про Бюро фінансових розслідувань. Однак пізніше цей законопроєкт відхилили. 

Нардеп 8 разів виступав у парламенті. Він також активно звітує про свою роботу на окрузі: зустрічі з виборцями, особисті приймання громадян, розгляд письмових звернень. 

Депутат демонструє відкритість у відносинах із пресою, організував зустріч із представниками ЗМІ за філіжанкою кави. Відзначився тим, що провів відкритий конкурс на посаду своїх помічників

Попри те, що Ковальчук позиціонує себе як політик нового покоління, він не гребує переймати улюблені методи “старих” політиків – гречкосійство на окрузі. Так, він прозвітував у Facebook про “миколаїння” вихованців Бердичівської школи-інтернату та виставив фотозвіт відвідин свята Миколая в “Казковій країні”. Нардеп написав, що запросив на захід дітей воїнів АТО та героїв Небесної Сотні. 


Фото з Facebook-сторінки Олександра Ковальчука

Сам Олександр Ковальчук на запитання Руху ЧЕСНО, чи не вважає він такий прояв депутатської благодійності за гречкосійство, відповів:

“Роблю це від щирого серця й без користі, як і багато інших хороших справ, про які не пишу, проте про них знають люди, пишуть, телефонують і по-людськи дякують добрим словом”. 

У поданні депутатських запитів не є активним: за час роботи в парламенті не подав жодного. Долучився лише до запиту свого колеги з фракції – рівненського мажоритарника Романа Іванісова, який звертався до генпрокурора щодо відставки прокурора Кулика, котрого згодом звільнили з ГПУ

Як компенсацію за винайм житла у столиці Ковальчук отримав 80 600 грн. 


Фото з Facebook-сторінки Романа Іванісова

Роман Іванісов (округ №153) – колишній приватний підприємець. За інформацією видання “4 влада”, був співзасновником фірм, що надавали послуги інжинірингу, геології, комплексного обслуговування об’єктів, вели діяльність лікарських закладів. У парламенті потрапив до Комітету з питань антикорупційної політики. У Facebook називає себе принциповим у боротьбі з корупцією в Рівненській області. За власне досягнення в цій сфері вважає відкриття кримінального провадження проти головного лісівника Рівненщини, якого нардеп звинувачує у створенні кримінальної “бізнес-імперії” з незаконного видобутку бурштину. Разом з кількома колегами-мажоритарниками Рівненщини увійшов до складу комісії з перевірки діяльності рівненського Держгеокадастру. 

Проте відомим на всю країну нардеп став не через особисту антикорупційну позицію, а внаслідок пов’язаних з ним скандалів. У листопаді у ЗМІ з’явилася інформація про його судимість за групове зґвалтування в минулому. Пізніше те, що Іванісов має погашену судимість за такий злочин, підтвердив генпрокурор Руслан Рябошапка на брифінгу з представниками ЗМІ. Рівненське видання “4 влада” також повідомляло, що суд офіційно підтвердив інформацію про вирок Іванісову через групове зґвалтування. Однак ГПУ спростувала слова генпрокурора про судимість депутата, зазначивши, що з цього питання ще триває перевірка. Її результати досі не відомі. Сам Іванісов одразу спростував інформацію про причетність до зґвалтування, назвавши її “замовленням” безбожників-корупціонерів, та оприлюднив довідку про відсутність у нього судимості. 

Ще один скандал, пов’язаний з Іванісовим, стосувався його освіти. Видання “4 влада” опублікувало дані про те, що нардеп не навчався в університетах, які зазначив у своїй автобіографії. У відповідь на запитання журналістки “Радіо “Свобода” він так і не зміг назвати заклад, де здобув вищу освіту. 

На початку грудня Іванісова виключили з фракції “Слуга народу”. Після цього він припинив відвідувати засідання Верховної Ради, пропустив 14 засідань. Як пізніше пояснив журналістці “Радіо “Свобода”, був на лікарняному. Також в інтерв’ю нардеп повідомив, що не планує складати мандат, а оприлюднену інформацію про групове зґвалтування за своєї участі все ще називає фейком. 

Рух ЧЕСНО також звернувся до Романа Іванісова через Facebook із проханням сказати причини його відсутності в Раді протягом грудня, проте відповіді не отримав. 

За час роботи в парламенті Іванісов долучився до розроблення трьох законопроєктів, один з яких ухвалили. Через відсутність на сесійних засіданнях пропустив голосування щодо недоторканності народних депутатів, хоча у своїй передвиборчій програмі обіцяв її скасувати. За даними системи “Рада”, не голосував за закон про викривачів корупції, хоча публічно всіляко його підтримував. У Facebook пояснив, що під час голосування не спрацювала його кнопка, і наголосив, що підтримав цей законопроєкт. 

У сесійній залі жодного разу не виступав. А от у поданні депутатських запитів виявив активність: написав їх аж 14. Зокрема, з групою народних депутатів звернувся до прем’єр-міністра Олексія Гончарука щодо відновлення дії “митного експерименту” та державної підтримки авіаційних підприємств. Подав особистий запит стосовно перевірки діяльності головного лісівника Рівненщини Віталія Суховича. Надіслав кілька запитів до керівників правоохоронних органів щодо неналежного розслідування низки кримінальних правопорушень: кримінальних проваджень у будівельній галузі регіону, виділення земельних ділянок у Бучацькому районі, роздавання земельних наділів у Рівненській області. Звернувся до керівництва Рівненської ОДА з проханням розв’язати питання незадовільного технічного стану шкільного автобуса в с.Бадівка Острозького району на Рівненщині. 

Іванісов, схоже, полюбляє піаритися на дітях. Так, у період новорічно-різдвяних свят він улаштував для дітей Рівненщини “марафон подарунків” (світлини з врученням презентів було розміщено на його сторінці у Facebook), що є гречкосійством. 

Ось команда депутата відвідує з подарунками вихованців Рівненського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та Олександрійської спеціалізованої мистецької школи-інтернату. 


Фото з Facebook-сторінки Романа Іванісова

Наступного дня подарунки від нардепа отримали учні великомежиріцької та острозької спецшкіл.

Для малечі в дитячому санаторії “Новостав” команда депутата підготувала фрукти й печиво, а для дітей із садового товариства “Західний” – грошові “п’ятаки” та солодкі презенти на коляду. 

Та, схоже, обдаровував Іванісов не тільки дітей. У Facebook він писав також про розв’язання нагальних проблем спецшкіл Рівненського району. 

“Десь не вистачає спортивного приладдя, десь пральної машини, а десь банально навіть лавок… під новорічні свята ми намагалися бути справжніми чарівниками і задовольнити не лише мрії, але й нагальні проблеми. Тому всіх чекали сюрпризи “під ялинку”, – йдеться у Facebook-дописі нардепа-гречкосія. 


Фото з Facebook-сторінки Романа Іванісова

Новий Виборчий кодекс, за який проголосувала Верховна Рада, має скасувати мажоритарну виборчу систему, що є джерелом політичної корупції, а отже, і гречкосійство на округах. Проте на місцевих виборах у громадах з кількістю виборців до 90 тисяч мажоритарку законотворці повернули.

За проживання у столиці Іванісов компенсації не отримував. 

Олександр Аліксійчук (округ №154) – теж експідприємець, котрий, як писали місцеві ЗМІ, мав будівельний бізнес, а разом з родиною також вирощував малину. У Верховній Раді став членом Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 


Фото з Facebook-сторінки Олександра Аліксійчука

У Facebook він часто розповідає виборцям про свою роботу в комітеті та стінах парламенту, звітує про ухвалені законопроєкти. Нардеп є активним у законодавчій діяльності: був учасником ініціативних груп з написання 12 законопроєктів минулого пленарного року, а на початку 2020-го вже встиг долучитися до розроблення 5 проєктів законів. Проте більшість із них поки що не ухвалено, за деякі проголосовано в першому читанні. 

Аліксійчук відзначився підтримкою маркерних законодавчих ініціатив (див. графіку вище), однак не віддав свій голос “за” законопроєкт про врегулювання питання видобутку бурштину та був відсутній під час голосування за внесення змін до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Хоча у Facebook нардеп розповідав про те, що комітет, до якого він належить, рекомендував підтримати цей законопроєкт. 

Депутат двічі виступав у залі парламенту: щодо змін до Митного кодексу (деякі питання функціонування авторизованих економічних операторів) та стосовно підтримки “Пласту”. 

Він став рекордсменом з-поміж мажоритарників Рівненщини за кількістю депутатських запитів – 29. Деякі з них дублював у різні інстанції. Стосувалися вони скидів до річки Іква, фінансування Дубенської ЦРЛ, перевірки посадовців Держгеокадастру в Рівненській області тощо. 

Як компенсацію за проживання у столиці торік одержав 71 500 грн. Журналістам нардеп розповів, що винаймає номер у готелі “Україна”, і навіть запросив їх у гості. 

Віктор М’ялик (округ №155) – самовисуванець, якому з другої спроби вдалося здобути мандат народного депутата. 2014 року самовисування в цьому ж окрузі не дало М’ялику перемоги. 

До обрання нардепом будував житлову нерухомість, заснував кілька ОСББ. 2019 року отримав диплом “Меценат року”


Фото з Facebook-сторінки Віктора М’ялика

Читайте про те, на яких округах програли “слуги народу”

У Верховній Раді, як і Олександр Аліксійчук, потрапив до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Увійшов до депутатської групи “За майбутнє”. 

Протягом перших чотирьох місяців роботи в парламенті долучився до розроблення чотирьох законопроєктів, трьох з них – у співавторстві, зокрема стосовно захисту педагогічних і наукових працівників, обов’язкового будівництва об’єктів громадського обслуговування населення соціальної сфери, забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти. Особисто подав альтернативний проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності керівників лісових господарств. Зміни, запропоновані нардепом, передбачають персональну відповідальність керівника лісгоспу за незаконний вируб дерев у лісах, здійснений лісовим господарством. Поки що жоден із цих законопроєктів не ухвалили. 

М’ялик запропонував найменше поправок до законів з-поміж мажоритарників Рівненщини. З них врахували лише одну.

Депутат сумлінно відвідує сесійні засідання – не пропустив жодного. Двічі виступав у сесійній залі, зокрема з питань енергетики та ринку комунальних послуг.

Він надіслав 13 депутатських запитів, які стосувалися розв’язання питань його округу: передання державного закладу “Спеціалізована медико-санітарна частина №3” до комунальної власності вараської громади, прискорення спрямування державної субвенції до смт Володимирець, катастрофічного стану дороги у Володимирецькому районі, збереження ощадної каси в с.Кам’яне Рокитнівського р-ну. 

Як і його колеги з Рівненщини, М’ялик під час новорічно-різдвяних свят пропіарився на дітях


Фото з Facebook-сторінки Мар’яни Ласковець

 

У Дубровицькому районі депутат передав через керівницю служби у справах дітей подарунки дітям з нужденних сімей та вручив матеріальну допомогу багатодітній родині із с.Бродець – про це йдеться в дописі на сторінці нардепа у Facebook. Принагідно там згадано, що Віктор М’ялик будує на Київщині житло для сім’ї з прийомними дітьми. 


Фото з Facebook-сторінки Віктора Кузіна

На свято Миколая нардеп-гречкосій обдарував солодкими гостинцями дітей з інвалідністю в м.Вараш та дітей з родин, що опинились у складних життєвих обставинах, у Рокитнівському районі

Загалом, на Facebook-сторінці М’ялика є чимало фотозвітів про його благодійну діяльність у межах 155-го виборчого округу. Здається, що для гречкосійства на окрузі нардеп не шкодує ані коштів, ані часу. 

Наприклад, для Любахівської ЗОШ депутат придбав плазмові телевізори, для будинку літніх людей у с.Вичівка – харчі та мийні засоби. 


Фото з Facebook-сторінки Любахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів 

Родині із села Красносілля, у якої згорів будинок, надав матеріальну допомогу. У храмі м. Вараш проспонсорував плитку та вікна. Завітав з подарунками навіть до породіль і жінок при надії в пологовому будинку Вараша.

Місцева преса також згадує М’ялика як людину, завдяки якій володимирецькі рятувальники одержали пожежну машину. Зокрема, у публікації на сайті видання “Володимирець City” йдеться про те, що спецтехніку придбали за кошти держави, проте можливим це стало саме за клопотанням депутата. Звісно, на урочистій презентації автомобіля побував і сам нардеп

Компенсації за проживання у столиці Віктор М’ялик не отримував. 

Сергій Литвиненко (округ №156) – досвідчений спиртовик. До перемоги на виборах він виконував обов’язки директора ДП “Зірненський спиртзавод”. У спиртовій галузі, як зазначено в біографії нардепа, пропрацював понад 10 років. 


Фото з Facebook-сторінки Сергія Литвиненка

На початку своєї депутатської роботи став одним з перших кнопкодавів Верховної Ради 9-го скликання, хоча того самого дня написав у Facebook про необхідність ухвалення законів, які позбавлятимуть мандата “нероб, прогульників та кнопкодавів різного штибу”. 

Пізніше Литвиненко публічно перепросив за кнопкодавство перед колегами в Раді та повідомив, що в його діях не було умислу й це трапилося через “турборежим”. Нардеп наголосив, що як покарання за цей випадок готовий передати свою місячну зарплату на благодійність. Відео з його вибаченням опублікувало “Радіо “Свобода”. Згодом у Facebook Литвиненко прозвітував, що перерахував кошти трьом родинам.

Зауважимо, що нардеп підтримав законопроєкт про криміналізацію кнопкодавства. 

Читайте, як кнопкодавство стане кримінальним злочином: що варто знати про новий закон.

За деякий час прізвище Литвиненка знову з’явилось у пресі. Видання “Українська правда”, посилаючись на пост екснардепа Ігоря Луценка у Facebook, писало, що, як заявив Луценко, депутат Сергій Литвиненко, мовляв, фігурує у кримінальному провадженні щодо вбивства активіста Майдану Юрія Вербицького. За словами Луценка, нардеп 24 рази розмовляв телефоном з координатором “тітушок”. Після цієї публікації Литвиненко зазначив у Facebook, що не коментуватиме фейки, а повідомлення у пресі назвав інформаційною атакою з метою зниження рейтингу “Слуги народу”. 

У Верховній Раді Литвиненко увійшов до Комітету з питань аграрної та земельної політики. Торік він сумлінно відвідував усі засідання сесії. 

Депутат долучився до розроблення семи законопроєктів. Особисто запропонував внести зміни до Закону України “Про державні лотереї”, зокрема заборонити продавати їх поруч із будівлями, де розміщені дитячі чи освітні заклади, органи державної влади або місцевого самоврядування, релігійні організації, медустанови, об’єкти культурного призначення тощо. Також він подав законодавчу ініціативу щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні. Нардеп пропонує заборонити підприємницьку діяльність із розведення та вирощування тварин з метою виробництва хутра та передбачити за це кримінальну відповідальність. Поки що жоден із цих законопроєктів не ухвалили остаточно. 

Литвиненко двічі виступав у залі парламенту. Минулого року надіслав 6 депутатських запитів – як самостійно, так і у співавторстві з іншими нардепами. Він звертався щодо масового харчового отруєння людей у м. Березне. Зверненням до Рівненської ОДА просив розв’язати питання електрифікації житлового масиву в с.Одринки та вжити необхідних заходів стосовно ситуації з вибухами у гранітному кар’єрі в с.Вири Сарненського району.

У січні цього року Литвиненко подав кілька запитів щодо недопущення закриття соснівської лікарні та порушення санітарних правил у лісах України керівництвом ДП “Костопільський лісгосп”.

Компенсації за проживання у столиці не отримував, хоча у своїй декларації за 2018 рік житла в Києві не зазначив. 

У Facebook депутат неодноразово згадує про розв’язання питань свого округу та Рівненщини загалом, а також не забуває про обдаровування дітей. 

Під час різдвяних свят він організував конкурс найкращих вітальних листівок від дітей з його виборчого округу. Переможці отримали від нардепа подарунки. У Facebook Литвиненко наголосив, що цими листівками привітав зі святами своїх колег і високопосадовців України. 


Фото з Facebook-сторінки Сергія Литвиненка

У коментарі Руху ЧЕСНО Литвиненко уточнив, що подарунками стали, зокрема, і грошові премії. Кошти він виділив зі свого депутатського фонду.

“Я отримав естетичне задоволення від малюнків, які діти надіслали на конкурс. Важко було вибрати трьох переможців з кожного району – Сарни, Березне, Костопіль. Тому я запровадив ще 10 заохочувальних призів по 500 грн. Переможці головних премій отримали по 1000 грн. Крім того, усі учасники отримали солодкі подарунки”, – розповів народний обранець. 

І додав, що не планує зупинятися на конкурсі, а, можливо, організує для дітей ще й художню виставку. 

Нардеп повідомив у Facebook і про нові каруселі, які з’явились у дитячому садку в с.Дюксин на Костопільщині, наголосивши, що це подарунок на прохання завідувачки дитсадка. 

Стосовно каруселей Литвиненко прокоментував Руху ЧЕСНО, що витратив на них власні кошти. На запитання, чи не вважає такі депутатські подарунки зі звітуванням у Facebook за гречкосійство, відповів:

“Ви мене розважили. Звичайно, я не вважаю це гречкосійством. Дітям байдуже до дорослих тем. І спекулювати на цьому не варто. Качелі в дитячому садочку в селі – це погано? Я робив качелі, лавки, дитячі гірки й раніше, коли не був народним депутатом. Роблю це і зараз. І, сподіваюся, робитиму й надалі”.

Проте благодійні подарунки від депутатів часто розраховані не на дітей, а на їхніх батьків, які в майбутньому можуть запропонувати у відповідь “дарувальнику” свою підтримку у вигляді голосу виборця. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував роботу парламенту 9-го скликання. Крім того, опублікував дайджест щодо нардепів-кнопкодавів ВРУ нового скликання. Так, щонайменше 15 депутатів кнопкодавили торік 45 разів. Кнопкодавів зафіксували під час голосувань за вісім законопроєктів, а також за процедурні рішення та під час реєстрації на пленарних засіданнях. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]