Ціна голосу перемоги для Світличної у 179-му окрузі (Оновлено)

Фото: Ціна голосу перемоги для Світличної у 179-му окрузі (Оновлено)

Найдорожчим один голос виборця виявився для кандидатки від “ЄС” Вікторії Пташник. Переможниці виборів Юлії Світличній один голос обійшовся у 23 грн. Висуванка “Слуги народу” Вікторія Алєксєйчук, яка зняла свою кандидатуру, офіційно витратила на виборчу кампанію 325 тис. грн. Однак насправді кандидати могли мати значно більші витрати, ніж зазначено в їхніх фінзвітах. Так, на агітацію за Пташник зі Світличною у Facebook було спрямовано понад 8 тис. доларів.

Рух ЧЕСНО проаналізував 21 остаточний фінансовий звіт кандидатів у нардепи на проміжних виборах до Верховної Ради у 179-му одномандатному окрузі (центр – у м. Красноград Харківської області). Звітів ще 19 кандидатів досі немає на сайті ЦВК.

15 березня 2020 року відбулися проміжні вибори народного депутата в окрузі №179 на Харківщині (м. Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський та Сахновщинський райони). Їх призначили у зв’язку з тим, що обраний у цьому окрузі на позачергових парламентських виборах 2019 року нардеп із фракції “Слуга народу” Олексій Кучер став головою Харківської облдержадміністрації. Тоді за нього проголосували 50,62% виборців, а явка становила 51,01%.

На проміжних виборах з результатом 77,54% голосів перемогла безпартійна самовисуванка Юлія Світлична, якій голос виборця коштував лише 23 грн.

Найбільша сума витрат на виборчу кампанію – у висуванки партії “Європейська солідарність” Вікторії Пташник. Кожен голос виборця коштував їй майже 405 грн. За результатами голосування вона опинилася на другому місці – її підтримали 7,91% виборців. Зазначимо, що її кампанія була досить активною: вона проводила багато зустрічей з виборцями на окрузі, відвідувала різні телеефіри, організувала безкоштовний концерт гурту “Ot Vinta” тощо.

Читайте також: “179-й округ. Зе!союз із Світличною, плече ОПЗЖ, столична Пташник та партії-привиди

“ЄС” на Харківщині зробила ставку на киянку Пташник, яка на парламентських виборах 2019 року безуспішно балотувалась у столичному окрузі від “Голосу”. Тому не дивно, що ціна голосу для немісцевої кандидатки була такою високою.

Читайте також: “Європейська солідарність” втратила майже всіх донорів на Харківщині

На другому місці за “вартістю кожного голосу виборця” (177 грн) опинилася безпартійна самовисуванка Тетяна Єгорова-Луценко. Вона посіла третє місце за результатами голосування, отримавши 3,03% голосів. До початку 2020 року вона була керівницею Головного територіального управління юстиції в Харківській області, а на момент балотування – співробітницею Науково-дослідного інституту правового забезпечення інноваційного розвитку Академії правових наук України.

Єгорова-Луценко теж вела досить активну кампанію на окрузі, організовуючи чимало зустрічей з виборцями в різних населених пунктах і відвідуючи різні заходи, присвячені святам.

105 грн на кожен зі 106 голосів виборців витратив безпартійний самовисуванець Микола Музиченко. Та його активної кампанії на окрузі не було помічено ані журналістами, ані спостерігачами. 

Мають витрати у фінансових звітах, хоча активної кампанії не вели, і такі кандидати, як Геннадій Ширяєв (партія “Справедливості та розвитку”), Дмитро Авакін (самовисуванець) та Ольга Коваленко (партія “Жінки за майбутнє”). Їхні результати відповідні: жоден з них не одержав більш ніж 160 голосів.

Висуванець ВО “Свобода” Ігор Швайка витратив майже 89 грн на кожен голос виборця. Його результат – 2,19% голосів. Він вів активну кампанію на окрузі, навіть улаштував для місцевих мешканців безкоштовний виступ письменника Сергія Жадана. Однак за нього проголосували навіть менше виборців, ніж за Яну Світличну, клона фаворитки виборчих перегонів Юлії Світличної.

Швайка став депутатом ВРУ 2012 року як 8-й номер у списку ВО “Свобода”. Від лютого до грудня 2014-го він обіймав посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

Окрім того, у 2007, 2014 та 2016 роках він невдало балотувався до парламенту, у 2010 та 2015 роках – на посаду мера Харкова, а 2015-го – як кандидат у депутати Харківської міської ради. Щоразу він висувався від партії “Свобода”. Швайка фігурує в кількох антикорупційних розслідуваннях.

Переможниця ж виборів, безпартійна самовисуванка Юлія Світлична, витратила на кожен голос виборця лише 23 грн. Її результат – 77,54% голосів. Це рекордний відсоток голосів, який здобували кандидати в нардепи на виборах до ВРУ 9-го скликання в мажоритарних округах. Так, 21 липня 2019 року на позачергових парламентських виборах найбільший відсоток голосів з-поміж кандидатів в одномандатних округах (69,08%) отримав самовисуванець-кнопкодав Антон Яценко.

Тепер ексочільниця Харківської ОДА Юлія Світлична, на користь якої знялася кандидатка від “Слуги народу” та якій підставили плече представники ОПЗЖ, представлятиме Харківщину у ВРУ 9-го скликання від округу, де влітку 2019 року переміг чинний голова ХОДА Олексій Кучер.

Найдешевше з тих, хто мав офіційні витрати на кампанію на проміжних виборах у 179-му окрузі й подав остаточний фінансовий звіт, кожен голос виборця обійшовся безпартійній самовисуванці Тетяні Лазуренко. Вона витратила лише 7 грн на кожен відданий за неї голос, а її результат – 1,91%. На момент балотування кандидатка була безробітною. 2019 року вона координувала волонтерів Зе!команди в м. Лозова під час президентських і парламентських виборів. Саме під лейблом “Зе!волонтер” за Лазуренко велася агітація на окрузі.

На сайті ЦВК станом на 7 квітня ще немає звітів 19 кандидатів. Хоча ЗУ “Про вибори народних депутатів України” 2012 року, за яким відбувалися ці вибори, вимагає від розпорядників виборчих фондів подати остаточні фінансові звіти до окружної виборчої комісії не пізніше як на сьомий день після дня голосування, а ОВК має надіслати їхні копії до ЦВК не пізніше ніж наступного дня.

“Центральна виборча комісія, Національне агентство з питань запобігання корупції на своїх офіційних веб-сайтах оприлюднюють остаточний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі невідкладно після його отримання, але не пізніш як на вісімнадцятий день після дня голосування”, – йдеться в ч. 6 ст. 49 Закону.

7 квітня 2020 року – це вже двадцять третій день після дня голосування. Отже, чи то розпорядники виборчих фондів кандидатів, чи то окружна виборча комісія, чи то сама ЦВК порушила законодавство. Зазначимо, що проміжні фінансові звіти стосовно цієї кампанії подали не всі кандидати, тож на сайті ЦВК було опубліковано попередження 22-м кандидатам через порушення термінів подання цих звітів.

Джерела коштів кандидатів

Рух ЧЕСНО проаналізував також джерела коштів, які надійшли до виборчих фондів кандидатів на проміжних виборах народного депутата у 179-му окрузі.

Найбільший виборчий фонд був у Вікторії Пташник. Геть усі внески до нього надійшли з рахунку партії “ЄС”, яка її висунула. Однак, хто саме надав ці кошти партії, ми дізнаємося лише тоді, коли НАЗК опублікує її квартальний фінансовий звіт, що має статися орієнтовно в середині травня 2020 року.

На другому місці за розміром виборчого фонду – Юлія Світлична. Кошти вона одержала як “добровільні внески” від 6 різних осіб. Суми внесків – від 60 тис. до 140 тис. грн. Два перекази здійснено в один день, ще чотири – в інший.

Згідно з календарним планом ЦВК, виборчий процес стартував у січні 2020 року. Зазначимо, що на користь обох кандидаток, які зареєструвалися в лютому, Пташник і Світличної, у Facebook оплачувалася реклама. Протягом лютого-березня 2020 року на агітацію за Пташник лише на її офіційній передвиборчій сторінці було витрачено щонайменше 1679 доларів, а на агітацію за Світличну – не менш ніж 6384 долари на 6 різних сторінках. Однак цих витрат в остаточних фінансових звітах кандидаток не відображено. (Уточнено)

(Додано 11 квітня)

10 квітня після публікації цього матеріалу до Руху ЧЕСНО звернулася Вікторія Пташник. Вона наполягала на тому, що твердження Руху ЧЕСНО про те, що в її звіті не були відображені витрати на рекламу, не відповідає дійсності. Пташник додатково надала укладений з фізичною особою-підприємцем договір, предметом якого було “розповсюдження матеріалів передвиборчої агітації шляхом їх розміщення в мережі Інтернет”. Цей документ не містить деталізації щодо витрат на рекламу у Facebook. Утім, попри недеталізовані формулювання, наданий документ дає змогу припустити, що реклама в соцмережах могла оплачуватися з виборчого фонду.

Разом з тим, наданий договір також може свідчити про те, що оплата реклами у Facebook здійснювалася не з виборчого фонду кандидата, а за власні кошти фізичної особи-підприємця, отримані ним за надані за договором послуги. Право фізичної особи-підприємця рекламувати на власний розсуд агітаційні матеріали не узгоджується з положенням закону про вибори в частині належного суб’єкта ведення передвиборної агітації. Цей договір та додаток до нього стануть підставою для нашого звернення до ЦВК за додатковими роз’ясненнями. 

Відповідь на звернення Пташник Рух ЧЕСНО надіслав 11 квітня.

Третій за розміром виборчий фонд мала висуванка “Слуги народу” Вікторія Алєксєйчук. Кошти їй надходили теж як “добровільні пожертви”, але вже від 12 осіб. Суми внесків – від 10 тис. до 50 тис. грн. Загалом Алєксєйчук витратила на свою кампанію 325 тис. грн, а потім вирішила зняти свою кандидатуру на користь Юлії Світличної.

Виборчий фонд самовисуванки Тетяни Єгорової-Луценко сягнув 209 тис. грн. Інвесторів у неї було троє, а найбільшим став її чоловік Віталій Луценко. Він переказав на виборчий рахунок своєї дружини майже 175 тис. грн, тобто понад 83% її фонду.

“Свободівець” Ігор Швайка частину коштів на кампанію вніс особисто, частину отримав від ТОВ “СК-ЛТД” (основний вид діяльності – розведення тварин), частину – від своєї партії, а ще частину – від двох фізичних осіб, однією з яких була Ольга Швайка.

Основна частина виборчого фонду самовисуванця Миколи Музиченка – його особисті кошти. Понад 10 тис. грн він вніс із власної кишені, а ще 1 тис. грн йому надіслав мешканець Львівської області.

Член партії ОПЗЖ Олександр Діденко, як і Алєксєйчук, знявся з виборчих перегонів, але подав остаточний фінансовий звіт. 4 тис. грн його фонду – особисті кошти, ще 7 тис. грн – внесок киянина.

У решти кандидатів, які подали остаточні фінансові звіти, виборчі фонди становили менш ніж 10 тис. грн. 10 з 21 опублікованих на сайті ЦВК звітів є порожніми, що свідчить про те, що ці кандидати офіційно не мали ані надходжень, ані витрат на свою кампанію.

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО писав про те, що 25 маловідомих партій з усієї України взяли участь у проміжних виборах народного депутата на Харківщині задля того, аби врятуватися від закриття.

Явка на цих виборах була майже вдвічі меншою, ніж улітку 2019 року, і сягнула лише 27,47% виборців. Зауважимо, що це були перші в історії України вибори, які відбулися в умовах загальнонаціонального карантину. Рух ЧЕСНО виявив величезну кількість агітаційних листівок на окрузі й подав до місцевого відділу поліції заяву про порушення.

Також Рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз роботи у ВРУ мажоритарників від міста Харків та обласних округів Харківщини за 2019 рік.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]