Звіти кандидатів Франківщини: Шевченко не вказав 12 000 $ на рекламу у Facebook

Фото: Звіти кандидатів Франківщини: Шевченко не вказав 12 000 $ на рекламу у Facebook

Останні кілька років кандидати у депутати використовують соціальні мережі як спосіб агітації, оплачуючи розміщену там рекламу. Проте далеко не всі вони вказують такі витрати у своїх проміжних та підсумкових звітах.

Рух ЧЕСНО дослідив витрати кандидатів на проміжних виборах по 87-му округу на рекламу в соціальних мережах. З огляду на те, що Facebook відкрив інформацію про витрати на рекламу зі сторінок політиків, співставити дані у звітах і реальні витрати цілком можливо.


Згідно з поданими до ОВК проміжними звітами про витрати з виборчих фондів, лише три кандидати прозвітували про те, що платили за інтернет-рекламу. А загалом у період від реєстрації до подання проміжних звітів 18 березня кандидати в окрузі витратили на рекламу у Facebook близько 17 тис. доларів.

Найбільше коштів на рекламу у соціальних мережах витратив Олександр Шевченко із партії “За майбутнє” — в період з 12 лютого по 18 березня з його офіційної сторінки оплачено реклами на понад 12 тис. доларів. А рекламу Руслана Кошулинського оплачували з офіційної сторінки мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

28 березня відбудуться проміжні вибори до ВРУ у 87-му окрузі. Участь у виборчих перегонах беруть 14 кандидатів, оскільки 16 березня Маруся Звіробій — Біленька, що була кандидаткою від ЄС, знялася на користь Руслана Кошулинського від ВО “Свобода”. За період від моменту реєстрації в ЦВК до 18 березня кожен із кандидатів повинен був подати в ОВК проміжний фінансовий звіт про надходження і витрати з виборчого фонду, проте це зробили лише дев’ятеро кандидатів. Рух ЧЕСНО провів аналіз проміжних звітів кандидатів по 87-му округу і з’ясував, хто і скільки витратив на політичну рекламу.

Важливим методом розповсюдження політичної реклами є публікації у соціальних мережах. Проте у звітах кандидатів не передбачена окрема графа, у якій слід вказувати суми, витрачені на рекламу в соціальних мережах Саме тому кандидати досить часто цим користуються і не звітують про такі витрати.

Згідно із проміжними звітами кандидатів, лише троє вказали витрати на оплату реклами у соціальній мережі Facebook — Маруся Звіробій, Василь Вірастюк, висунутий партією “Слуга народу”, та самовисуванець Михайло Ноняк

Перевірку витрат на рекламу Рух ЧЕСНО здійснював через додаток “Facebook бібліотека”, дані про витрати взяті за період з моменту реєстрації кандидата до моменту подання проміжного звіту — до 18 березня.

У своєму проміжному звіті Маруся Звіробій вказала, що на послуги таргетованої реклами витратила 58 тис. гривень. “Бібліотека реклами” надає дані про витрати на рекламу Звіробій у розмірі 300 доларів США.

Скріншот з рекламними постами Марусі Звіробій-Біленької у додатку “Facebook бібліотека”

Ще один допис із політичною рекламою Марусі Звіробій був проплачений зі сторінки Петра Порошенка у березні цього року. Вартість реклами склала до 100 доларів США. 

Скріншот з рекламними постами Марусі Звіробій-Біленької у додатку “Facebook бібліотека”

Загалом зафіксовані витрати на рекламу у Facebook Марусі Звіробій склали 400 доларів США, що менше, ніж вказано у проміжному звіті. 

Василь Вірастюк вказав у своєму звіті, що за розміщення політичної реклами на інтернет-ресурсах перерахував ФОП Черняк А. В. 165 тис. гривень. Ймовірно, кошти були спрямовані не лише на оплату реклами у соціальних мережах і будуть використані до кінця виборчої кампанії. Згідно з даними “Бібліотеки реклами”, рекламу зі сторінки Вірастюка у Facebook почали оплачувати з 9 березня. А витрати в період до 18 березня склали 1783 долари США. Реклама на сторінці кандидата оплачується щодня. Вказані у проміжному звіті суми є цілком реальними.

Скріншот з рекламними постами Василя Вірастюка у додатку “Facebook бібліотека”

Михайла Ноняка ЦВК офіційно зареєструвала кандидатом 3 лютого. З цього часу і до 18 березня зі сторінки кандидата у Facebook оплачено реклами на суму 616 доларів США. Згідно з даними проміжного звіту кандидата, за розміщення інтернет-реклами Ноняк перерахував підприємцю Ковалю Андрію Богдановичу 40 тис. гривень. 

Скріншот з рекламними постами Михайла Ноняка у додатку “Facebook бібліотека”

Кандидат від партії “Платформа громад” Юрій Голіней у своєму проміжному звіті не вказав жодних витрат на рекламу в соціальних мережах, проте з моменту його реєстрації кандидатом (23 лютого) до моменту подання проміжного звіту (18 березня) з його офіційної сторінки у Facebook оплачено політичної реклами на суму 405 доларів США. Варто зазначити, що Юрій Голіней прозвітував ОВК про те, що до 18 березня витратив на передвиборчу кампанію лише 77 тис. гривень.

Скріншот з рекламними постами Юрія Голінея у додатку “Facebook бібліотека”

Як і Голіней, кандидат від партії “Свобода” Руслан Кошулинський не вказав у проміжному звіті жодних витрат на політичну рекламу у соціальних мережах. Проте дописи з такою рекламою оплачувались із чотирьох різних сторінок. Найцікавіше, що рекламні дописи Кошулинського оплачувались із офіційної фейсбук-сторінки міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Протягом лютого та до 18 березня з цієї сторінки оплачено реклами Кошулинського на 745 доларів США. А зі сторінки “Команда Марцінківа” — на 178 доларів. На рекламу постів зі сторінки “Прикарпаття за Кошулинського” витрачено 155 доларів США. Ексдепутат Івано-Франківської обласної ради Святослав Никорович від “Об’єднання “Самопоміч”, якого вважали потенційним кандидатом у нардепи на цих проміжних виборах, зі своєї сторінки оплатив три рекламні пости на підтримку Руслана Кошулинського на суму 62 долари США. Загалом за рекламу Кошулинського у Facebook до 18 березня було сплачено 1140 доларів США. 

Скріншот з рекламними постами Руслана Кошулинського у додатку “Facebook бібліотека”

Найбільше коштів на рекламу у Facebook витратив кандидат від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко. Від моменту його реєстрації кандидатом у нардепи 12 лютого і до 18 березня з офіційної сторінки Шевченка оплачено політичної реклами на 12 402 долари США. Щодня з цієї сторінки оплачується по кілька постів із політичною рекламою кандидата. Виборчий фонд кандидата склав 728 тис. гривень, які він вніс самостійно. А за період з 12 лютого до 18 березня Шевченко прозвітував про витрати на 691 тис. гривень, проте жодної інформації про витрати на рекламу у соціальних мережах у звіті не подав. 

Скріншот з рекламними постами Олександра Шевченка у додатку “Facebook бібліотека”

Варто зазначити, що у проміжних звітах кандидати до ВРУ вказували лише надходження і витрати зі своїх виборчих фондів з періоду реєстрації до 18 березня. Остаточні фінансові звіти кожен із кандидатів зобов’язаний подати до 4 квітня. 

 

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

 

Читайте також:

Проміжні звіти: скільки витрачають на вибори кандидати в нардепи від Франківщини

Дочасна агітація та церква як агітмайданчик: як потенційні кандидати в нардепи працюють на Франківщині

Вибори нардепа на Франківщині — хто вже працює у 87-му окрузі


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]