ФАРи Харківщини: “стабільність і добробут”. Частина друга

Фото: ФАРи Харківщини: “стабільність і добробут”. Частина друга

Підкуп виборців, кнопкодавство, голосування за “диктаторські” закони, тендерні і земельні махінації — такими вчинками запам’яталися харківські мажоритарники.

Фірми Шенцева і Хомутинніка незаконно отримували землю. Сам Хомутиннік вдало вивів гроші з “помираючого” банку. Фірми Гіршфельда змагалися одна з одною за тендери “Укрзалізничпостачу”.

З харківських нардепів-мажоритарників до каталогу ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань) потрапило одразу 7 депутатів: Віктор Остапчук, Володимир Мисик, Володимир Кацуба, Анатолій Денисенко, Дмитро Шенцев, Віталій Хомутиннік і Анатолій Гіршфельд. Ми вже опублікували статтю, присвячену першим чотирьом. В цьому матеріалі ми розкажемо про решту фігурантів.

Голова депутатської групи “Відродження” Віталій Хомутиннік традиційно для харківських мажоритарників кнопкодавив і голосував за “диктаторські” закони. У парламенті він беззмінно з 2002 року. Туди потрапив за 53-тім округом  від блоку “За єдину Україну!”. З того часу до лютого 2014 року лишався в Партії регіонів. За інформацією ОПОРИ, на парламентських виборах 2014 року від імені Хомутинніка “Благодійний фонд “Допоможи ближньому !” роздавав пенсіонерам продуктові пакети.

 

Гарантування вкладів для обраних

У 2014 році Віталій Хомутиннік вивів депозит з “Брокбізнесбанку” перед самим його крахом через сумнівні операції. Про це писала "Економічна правда". Так само вивів кошти і фонд "Каскад-інвест", котрий належить Хомутинніку. Допоміг йому, за інформацією журналістів, президент групи компаній "Біокон" Олександр Яворський.

 

Фото: nacburo.org

Схема була наступна. Брокбізнесбанк купив в “Каскад-інвесту” безготівкові дорогоцінні метали на 65 млн грн. Банк не мав реальної економічної можливості купувати цей метал. За ці гроші “Каскад-інвест” збільшив статутний капітал іншої компанії Хомутинніка — ТОВ "Українська інвестиційна компанія", засновником якої є сам фонд. Далі "Українська інвестиційна компанія" позичила ці кошти "Біокону". “Біокон” погасило свої кредити перед банком і стало боржником "Української інвестиційної компанії".

Так само Хомутиннік переводить з власного депозиту 20 млн дол до статутного капіталу "Української інвестиційної компанії". Потім компанія позичає ці гроші “Біокону”. А “Біокон” гасить кредитний борг перед банком однієї з компаній своєї групи.


 

Як Хомутиннік здешевив кремній для Клюєвих

6 листопада 2012 р. нардеп Сергій Клюєв показував Хомутинніку телефон з смскою від якогось Dyakon. Це зняв фотограф Влад Содель. У смсці було прохання зменшити з 5% до 0 одну зі ставок митного збору по кремнію. Згідно зі стенограмою засідання Верховної Ради, в той же день Хомутиннік вніс таку поправку. Зміни до законопроекту “Про митний тариф України” були підтримані Радою.

Зображення з Facebook Влада Соделя

 

Від введення нульових мит на кремній заробила родина Клюєвих. Вона володіла великим імпортером кремнію — запорізьким "Заводом напівпровідників".

Також вигоду від правок до законопроекту отримав і Олександр Царевич- бізнес-партнер тестя Хомутинніка. Його компанія (ТОВ "Талія Солар", 30% якої він володів) також була пов’язана з імпортуванням кремнію та компаніями Клюєва. Детальніше — у матеріалі сайту "Наші гроші".
 

Хомутиннік  і ліс в Конча-Заспі

В 2014 році фірма, пов’язана з Віталієм Хомутинніком та його дружиною Світланою, отримала 6,24 га рекреаційного лісу Конча-Заспи. До 2006 року там знаходилося військове містечко, потім Міноборони дозволило приватизувати майно ТОВ "Оста Плюс". Разом з нерухомістю військового містечка, у приватну власність потрапив і ліс. Ця територія мала стати частиною Голосіївського національного парку, проте новий власник відмовився передати землю.

Натомість у 2007 році Київрада погодила зміну цільового призначення землі — виключила ділянку з земель лісового фонду, зарахувавши її до земель запасу житлової та громадської забудови.

У грудні 2010 р. Київрада дозволила "Ості" розпаювати землю між приватними особами. За один день депутати погодили 214 землевідводів, згідно з котрими в оренді в "Ости" залишилося близько 3 га, а решта землі була безкоштовно передана у власність низці фізичних осіб наділами по 10 соток. Потім ці ділянки через наближені фірми  придбали нардепи з Партії Регіонів та КПУ —  Буряки, Калєтнік і Хомутиннік. Детальніше — у програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Скріншот програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”

 

 

Арештовані ділянки природно-заповідного фонду

У 2014 р. фірма, співвласником якої до 2015 року був Віталій Хомутиннік, (ТОВ “Башта - 2”) купує 2 земельні ділянки по 0,12 га на 21 км Столичного шосе (Київська обл.) у ТОВ "Земконтракт". Однак, Вищий господарський суд України визнав недійсними державні акти на право власності ТОВ "Земконтракт" на ці земельні ділянки. За інформацією журналістів "Наших грошей" вказані ділянки були арештовані Печерським районним судом м. Києва у лютому 2016 р.

В декларації депутата за 2016 рік вказані дві земельні ділянки, площею 4 і 3 тис. кв.м. в селі Козин під Києвом. А сам Хомутиннік з сім’єю заробили майже 168 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до народного депутата з проханням прокоментувати викладені вище справи, проте до моменту публікації не отримали від нього одної відповіді. Якщо Віталій Хомутиннік дасть відповідь, ми додамо її до цього матеріалу.


Шенцев: земля без дозволу і декларація без квартири

Голосувальник за “диктаторські” закони Дмитро Шенцев — нардеп з 2006 року. Спочатку він пройшов до парламенту за списками “Партії регіонів”, а в 2012 р. - від 176-го округу (м. Чугуїв) також від “Партії регіонів”. В 2014-му Шенцев став нардепом як самовисуванець від округу 176 (м. Чугуїв). У травні 2015 року він вступив до фракції “Опозиційного блоку”

Фото: ЛІГАБізнесІнформ

 

До того, як стати депутатом, Шенцев керував компанією “Техінпром”.

У декларації за 2016 рік серед багатьох бізнесів нардепа значиться ТОВ "Харківський кінний завод".

У 2010 році “Харківський кінний завод” отримав у користування земельні ділянки площею 191 га  в Харківській області вартістю 1,45 млн грн з порушенням процедури.

До цього землею користувалось державне сільськогосподарське підприємство "Комунар". На початку весни 2007 р. "Комунар" звернувся до Харківської райдержадміністрації з проханням припинити його право на постійне користування цією земельною ділянкою. Того ж дня “Харківський кінний завод” звернувся до РДА з проханням надати дозвіл на відведення цієї землі. Через чотири місяці, у липні 2007 р., РДА дозволила заводу розробити проект землеустрою.

В 2009 році депутати Харківської райради затвердили технічну документацію кінному заводу. У січні 2010 року фірма отримала бажану ділянку в оренду на 49 років.

У 2015 році Харківська прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути земельні ділянки "Комунару". Прокуратура стверджувала, що РДА не мала повноважень по вилученню землі за редакцією Земельного кодексу, чинного в другій половині 2000-х. Це могла зробити тільки обласна держадміністрація (ХОДА). Тоді очільником ХОДА був сьогоднішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він мав знати про рішення Харківської РДА. Детальніше — на сайті "Наші гроші".

Помічниця Шенцева за його дорученням підтвердила нам, що нардеп вважає рішення про передачу землі “Харківському кінному заводові” повністю правоздатним.

За даними проекту "Гарна хата", народний депутат Дмитро Шенцев у декларації за 2014 рік не вказав 4-кімнатну квартиру загальною площею 229 кв.м. в центрі Харкова, за адресою вул. Чернишевська, 30.

 

Декларація Дмитра Шенцева за 2014 рік

Цією квартирою володіє дружина депутата Нонна Шенцева. Згідно з даними витягу, вона стала власницею помешкання ще у 2005 р. У декларації за 2015 рік, де ця квартира з’явилася, датою набуття вказаний вже 2003 рік. Детальніше — в матеріалі сайту "Наші гроші".

Помічниця Шенцева Наталія у коментарі Громадському руху ЧЕСНО повідомила, що в декларації за 2014 рік помилка і квартира площею 204 кв.м. насправді має 229 кв.м.

 

Вона є, просто там помилка в метражі. Ми її декларуємо, як стали народними депутатами. Це одна й та сама квартира і є.

 

Окрім цієї квартири, сім’я депутата володіє трьома квартирами загальною площею 383,8 кв.м, п’ятьма земельними ділянками площею 126 тис. кв.м і чотирма будинками, площею 1500 кв.м.

При такій кількості підприємств і майна депутат задекларував 130 тис. гривень заробітної плати у 2016 році. Його дружина, яка працює в Апараті Верховної Ради, заробила 123 тис. грн. Враховуючи проценти, виплати по соціальній допомозі, компенсацію вартості проїзду територією України, а також відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень, загальний дохід сім’ї депутата за 2016 рік склав 570 тис. гривень. При цьому, подружжя позичило комусь 1,5 млн доларів, а ще 275 тис. доларів має готівкою.
 

Гіршфельд: трирічний підряд на підшипники

Ще один голосувальник за “диктаторські” закони і кнопкодав Анатолій Гіршфельд потрапив до парламенту у 2002 році, вигравши у 180-му окрузі (Золочів). 2006-го він повернувся до керівництва групою машинобудівних компаній “У.П.Е.К.” Знову  Гіршфельд пройшов до парламенту у 2012 році по 179 округу (місто Красноград) від Партії регіонів.

Протягом трьох років фірми, наближені до Гіршфельда, постачали підшипники Укрзалізниці через ДП "Укрзалізничпостач". Причому, єдиними допущеними до тендерів конкурентами  були також фірми, наближені до нардепа.

У 2013 р. ТОВ "Фірма Меганом" (засновником якої є “УПЕК техсервіс”, що входить до групи компаній “У.П.Е.К.”) продало ДП "Укрзалізничпостач" підшипників на 169,84 млн. грн. Тоді єдиним конкурентом “Меганома" було ТОВ "УПЕК трейдинг". Центр протидії корупції оскаржив цю закупівлю. Проти посадових осіб “Укрзалізничпостачу” була порушена кримінальна справа. Поки що до суду справа не дійшла.

У 2014 році ДП "Укрзалізничпостач" купило підшипників на 25,88 млн грн. у ПАТ "Харківський підшипниковий завод". Власником заводу є Анатолій Гіршфельд. Його єдиним конкурентом було вже згадане ТОВ "Фірма Меганом". Детальніше — в матеріалі “Наших грошей".

У 2015 році ДП "Укрзалізничпостач" купило підшипників у ТОВ "УПЕК Трейдинг" на 154,27 млн грн. Єдиним допущеним конкурентом на тендерах знову було ТОВ "Фірма Меганом". Детальніше — в матеріалі "Наших грошей".

Згідно з декларацією за 2016 рік у народного депутата з сім’єю 10 млн 390 тис. гривень, 90 тис. доларів і 160 тис. євро готівкою. Річний дохід сім’ї склав 9 млн 900 тис. гривень, з яких 8 млн 600 тис. — дохід від відчуження нерухомого майна на користь Артема Плевако.

Нагадаємо, що інтереси харків’ян у Верховній Раді формально представляють 13 депутатів-мажоритарників:

  • “Народний фронт” — Олександр Кірш

  • “Воля народу” — Олександр Фельдман і Анатолій Гіршфельд

  • “Опозиційний блок — Дмитро Шенцев і найзатятіший прогульник Аграрного комітету Дмитро Добкін,

  • позафракційні — Євгеній Мураєв і Анатолій Денисенко,

  • група “Відродження” — Володимир Кацуба, Володимир Мисик, Віктор Остапчук, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Валерій Писаренко і Олександр Біловол.

 

Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО:

 

Дуже часто мажоритарні кандидати — це місцеві бізнесмени, для яких мандат депутата — спосіб убезпечити та примножити капітал, а також отримати недоторканність. Проведення активної передвиборчої кампанії з подарунками виборцям і масовою зовнішньою рекламою коштує недешево. Варто розуміти, що ці люди орієнтовані, насамперед, на повернення та примноження вкладених грошей, а не на  виконання передвиборчих обіцянок. Це повсюдна практика, яка не припиниться, доки в Україні існуватиме мажоритарна складова виборчої системи.

 

ФАРи (фігуранти антикорупційних розслідувань) Харківщини — матеріал Громадського руху ЧЕСНО в циклі статей про причетність депутатів-мажоритарників Верховної Ради до корупційних схем.  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на квітень 2017 р. в каталозі — близько 390 справ, фігурантами яких виступають 130 нардепів та 100 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]