Коли комісії Київради стануть нарешті прозорішими для громадян?

Фото: Коли комісії Київради стануть нарешті прозорішими для громадян?

Постійні депутатські комісії Київської міської ради на сьогодні не публікують поіменні голосування, але можуть стати прозорішими. Про це стало відомо з проєкту нового Регламенту міськради. Цей документ винесуть на голосування на найближчому сесійному засіданні. Але для прозорості голосувань двом комісіям - земельній і бюджетній - потрібно буде голосувати руками, доки систему Рада-4 не буде адаптовано саме під ці комісії.

Відповідно до дослідження Руху ЧЕСНО щодо відсутності поіменних голосувань постійних депутатських комісій з’ясувалося, що Київрада одна з найбільш непрозорих. Відсутність поіменного голосування на земельній комісії грає на руку забудовникам.

Зауважимо, що натомість низка міських рад в Україні вказують поіменне голосування депутатів у протоколах засідань комісій прозоро й докладно. 

Рух ЧЕСНО надіслав пропозиції до регламентної комісії міськради щодо публікації результатів поіменних голосувань. 

"Пропонуємо при розробці проєкту Регламенту передбачити ведення протоколів постійних депутатських комісій таким чином, щоб у них було вказано не лише загальні результати голосування, але й докладну поіменку до кожного з питань. У випадку проведення засідання постійних комісій в сесійній залі із застосуванням системи "Рада-4", крім протоколювання поіменних голосувань, пропонуємо виводити результати поіменного голосування членів комісії на екран і транслювати це онлайн", - йшлося в листі очільниці Руху ЧЕСНО Віти Думанської до очільника регламентної комісії депутата Київради від ЄС Леоніда Ємця.

У проєкті нового Регламенту, опублікованому перед засіданням регламентної комісії 5 жовтня, вказується, що гласність засідань постійних комісій Київради забезпечується web-трансляцією засідань в режимі реального часу та розміщенням протоколів засідань і "результатів поіменного голосування депутатів у встановленому форматі" на сайті Київради протягом 9 днів з дня засідання.

Для забезпечення гласності під час виїзних засідань процедура обговорення та прийняття рішень на таких комісіях повинна супроводжуватися аудіо чи відеофіксацією, яка буде в подальшому оприлюднена на офіційному сайті.

"Рада-4" не фіксує поіменні голосування депутатів на комісіях?

Під час проведення засідань земельної і бюджетної комісій депутати перебувають у сесійній залі і голосують електронними картками. 

Здавалося б, що це може бути найефективніший спосіб для визначення результатів поіменного голосування. Але все не так просто.

Один із заступників голови бюджетної комісії зауважує, що система "Рада-4" не налаштована на голосування комісією, а лише для роботи сесії за 120 депутатами. Відповідно, якщо рішення комісією прийнято, то на табло висвічується, що рішення не прийнято, бо для прийнятого рішення на сесії потрібен 61 голос. Натомість депутатів у бюджетній комісії всього 26 людей. 

Тому пропозиція заступника голови комісії, щоб депутати голосували руками доти, доки систему "Рада-4" не буде спеціально налаштовано для роботи комісій. 

Інший депутат Київради навпаки запевняє, що "Рада-4" дає змогу відстежувати, як голосує конкретно кожен депутат у комісії своєю карткою. За його словами, поіменку можна вигрузити з системи відразу після засідання, а під час засідання потрібно вписувати назви питань, що голосуються (копіювати з порядку денного) так само, як це робиться під час пленарних засідань. 

Власне, голосування руками може бути тимчасовим заходом до того, як земельна і бюджетна комісія навчаться користуватися системою "Рада-4", або саму систему налаштують для роботи з комісіями. Для громади головне - отримати змогу в реальному часі бачити, як голосують депутати, і мати доступ до протоколів засідань, де буде вказано поіменні голосування.

Чи підтримують голови комісій оприлюднення поіменних голосувань з засідань комісій?

Очільник Регламентної комісії Київради депутат від ЄС Леонід Ємець зауважує, що Київрада тепер матиме найпрогресивніший регламент. 

"У нас тепер буде найпрогресивніший регламент в Україні, бо ми вводимо фемінітиви.
Кардинальних відмінностей з чинним Регламентом немає, ми привели проєкт Регламенту у відповідність до чинного законодавства, зокрема антикорупційного й виборчого. Тепер антикорупційна комісія отримає реальні важелі впливу для боротьби з корупцією в стінах Київради. Постійні комісії Київради стануть прозорішими для громади, бо будуть оприлюднюватися результати поіменного голосування. Скажу, що в цієї прогресивної правки є противники, але ми її відстоїмо", - каже в коментарі Руху ЧЕСНО Леонід Ємець. 

За словами Ємця, для напрацювання нового проєкту було створено робочу групу під головуванням секретаря Київради Володимира Бондаренка, до якої увійшли по 2 представники від фракцій. При цьому, зауважує голова регламентної комісії, деякі фракції не поспішали ходити на засідання робочої групи, ймовірно, очікуючи прийняття нового закону про столицю. Водночас, якщо закон про столицю буде прийнято після прийняття Регламенту, зміни до Регламенту можна буде внести окремим рішенням. 

Рух ЧЕСНО поцікавився в голів депутатських фракцій щодо їхнього ставлення стосовно більшої відкритості постійних депутатських комісій завдяки оприлюдненню поіменних голосувань. 

Співголова фракції УДАР Дмитро Білоцерковець підтримує оприлюднення поіменних голосувань депутатів у постійних депутатських комісіях.

"Фракція УДАРу в Київраді послідовно виступає за відкритість та прозорість роботи міськради. Тому ми підтримуємо правку, яка запроваджує оприлюднення результатів поіменного голосування депутатів у постійних депутатських комісіях. Ми також зацікавлені в тому, щоб депутати шанували час один одного і вчасно відвідували засідання пленарних комісій. Новий проєкт Регламенту передбачає щомісячне оприлюднення відвідуваності депутатами пленарних засідань", - співголова фракції УДАР Дмитро Білоцерковець.

Примітно, що Київрада завжди надає Руху ЧЕСНО інформацію про прогульників у той час, як Харківська міськрада просить гроші

Голова фракції "Голос" Григорій Маленко вважає, що відкритість комісій стане запорукою ефективності.

"Фракція "Голос", звісно ж, підтримує норму Регламенту, згідно з якою робота постійних комісій стане ще прозорішою. Вважаємо відкритість запорукою ефективності", - каже Григорій Маленко. 

Голова "Єдність" Олександр Омельченко вважає, що це слід було зробити ще раніше. 

"Наша принципова позиція: кожна комісія повинна голосувати, як це робиться на сесії. Тому що проведення профільної комісії, її рішення - це 90% гарантія того, що воно в сесійній залі пройде", - відповідає голова фракції "Єдність" Олександр Омельченко. 

При цьому Омельченко зауважує, що пленарне засідання 21 жовтня відбулося в порушення чинного Регламенту без проведення президії. 

Голова фракції ОПЗЖ Михайло Наконечний у коментарі Руху ЧЕСНО відповідає лаконічно: "Моя позиція - підтримати цю норму". 

Голова фракції "Слуги народу" Андрій Вітренко відповів так: "Ми за прозорість завжди".

"Ми повністю підтримали цю ініціативу, і вона відображена в проєкті нового Регламенту.  Єдина проблема - сьогодні немає обладнання, яке дасть можливість це робити у залах засідань. В наступному році плануємо закупити таке обладнання і удосконалити програми для голосування під час виїзних засідань", - каже  голова фракції "Батьківщина" Денис Москаль.

Очільник фракції "Європейська солідарність" Володимир Прокопів також обіцяє підтримку правкам, які зроблять роботу комісій прозорішими. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО зробив "Антирейтинг прозорості міськрад: у яких облцентрах немає поіменки комісій". Відповідно до результатів дослідження, Київська міська рада потрапила в перелік міськрад обласних центрів, у яких неможливо було встановити поіменне голосування депутатів зокрема земельної комісії.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]