Українці вимагають позбавити Бойка звання Героя України — петиція Зеленському

Фото: Українці вимагають позбавити Бойка звання Героя України — петиція Зеленському

18 листопада петиція щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання Героя України набрала понад 25 000 голосів. Бойко, який був обраний до парламенту від нині забороненої партії ОПЗЖ, є фігурантом Реєстру зрадників, який веде Рух ЧЕСНО.

 

“На початку політичного сезону ми проаналізували діяльність депутатів. Рух ЧЕСНО виявив, що Юрій Бойко досі є Героєм України. Це звання йому дав президент Леонід Кучма. Наша організація працює для того, щоб залучати громадян до впливу на політичну систему, і нам дуже приємно, що після публікації громадянин України лейтенант ЗСУ Андрій Гайдай ініціював петицію. Зі свого боку Рух ЧЕСНО долучив медіапартнерів та громадські організації, щоб успішно зібрати всі підписи навіть на місяць раніше”, — зазначає Олександр Саліженко, лідер парламентського напряму Руху ЧЕСНО.

Пік збору голосів припав саме на той час, коли іншого фігуранта Реєстру державних зрадників, нардепа Нестора Шуфрича обрали членом Національного олімпійського комітету. Саме з 17 на 18 листопада вдалося зібрати понад 8000 голосів, яких, втім, бракувало для того, щоб закрити петицію.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО ініціював заяву від низки ЗМІ та громадських організацій з вимогою до парламенту напрацювати єдину державну політику щодо позбавлення повноважень тих депутатів, які представляють заборонені партії.

Після цієї заяви 16 листопада Комітет з питань державної влади підтримав законопроєкт Кабміну, яким передбачено позбавляти повноважень депутатів місцевих рад, які були обрані від проросійських партій. 

Того ж дня народний депутат Олексій Гончаренко (ЄС) ініціював свою петицію до президента з вимогою позбавити мандатів усіх народних депутатів, які пройшли від ОПЗЖ.

Раніше Рух ЧЕСНО також писав про народних депутатів, які обиралися в мажоритарних округах Криму та після окупації півострова стали російськими колаборантами. Вони досі мають українські державні нагороди, зокрема звання Героя України. Після цього у Верховній Раді нардеп від “Голосу” Роман Лозинський у співавторстві з 40 нардепами від усіх фракцій Верховної Ради ІХ скликання, крім представників ОПЗЖ, зареєстрував законопроєкт № 6163, згідно з яким особи, що публічно підтримали анексію Криму, виправдовують окупацію українських територій, публічно заперечують збройну агресію росії проти України, популяризують керівництво держави-агресора, мають бути позбавлені державних нагород.

Колаж: Главком


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]