Ціна питання: чому “Самопоміч” втратила фракцію в Київраді

Фото: Ціна питання: чому “Самопоміч” втратила фракцію в Київраді

11 вересня фракція “Самопоміч” у столиці саморозпустилася. Це сталося після того, як з партії виключили депутатів Київради Сергія Гусовського, Олексія Руденка, Сергія Харчука та Вадима Васильчука через “завдання значної шкоди репутації політичної сили”.

Депутата Романа Марченка, який не є членом партії, відкликають за народною ініціативою через земельні питання в Київраді. Про це йдеться в заяві, яку розмістила “Самопоміч” на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Конфлікт розгорівся головним чином через передачу земельної ділянки від Київської міської ради у приватну власність матері та особам, наближеним до депутата Київради Марченка. Голову фракції “Самопоміч” Сергія Гусовського та інших депутатів партія звинувачує в тому, що вони не запобігли ймовірній корупційній схемі однопартійця, та вимагатиме повернення незаконно виділених ділянок у власність громади Києва.

 

Сьогодні депутат Роман Марченко володіє 14-ма ділянками в прибережній смузі Києва загальною площею 1,4 гектара. Лише одну із цих ділянок Марченко купив, решта — фактично захоплені, а потім легалізовані рішеннями Київської міськради. Шість із цих ділянок — це берегова смуга, яка, за законом, взагалі не може бути у приватній власності”, — йдеться у заяві віце-спікера Верховної Ради, голови Київського осередку “Самопомочі” Оксани Сироїд.

 

Прес-служба “Самопомочі” оприлюднила результати внутрішнього розслідування, згідно з яким дружина депутата продала у 2016 році 6 земельних ділянок берегової лінії озера Вітовець. Кошти від продажу ділянок дружини в декларації депутата не вказані.

Активіст, експерт з земельних питань у столиці Георгій Могильний стверджує, що ділянки продані новоствореним фірмам.

За словами самого депутата Марченка, огородити ділянки на прибережній смузі озера прийняв рішення у 2012 році місцевий ОСН (орган самоврядування населення) “Комітет мікрорайону Нижні Бортничі”.

Що ж до перекритої шлагбаумом вулиці, депутат це пояснює так.

Єгор Соболєв наголошує, що про наявну проблему стало відомо ще в липні, після чого попереджено членів фракції про можливі ризики.

 

Санкції сталися в липні. Ми одразу наступного ж дня зустрілися з депутатами Київради і пояснили, що це неприпустимо. Я запропонував їм самим скласти мандати. В результаті це рішення підтримала і політрада, а далі і виконавчий комітет партії. Всього голосувало 8 людей. 4-х вже виключили з партії, ще 4 не є членами партії, але вони були членами фракції (Башлаков С.В., Осадчук А.П., Лобан Ю.М., Сандалова Г.О. — прим ред.). Цим депутатам рекомендовано до 18 вересня скласти мандати, або ми почнемо процедуру відкликання. Ми даємо їм шанс вийти з цієї історії з визнанням своєї помилки”, — говорить народний депутат Єгор Соболєв.

 

Самостійно скласти мандат у Київраді, як виявив Громадський рух ЧЕСНО, не так і легко. Депутат “Самопомочі” Юрій Вахель уже другий рік чекає, коли рада розгляне його заяву. Аналогічна ситуація і з Романом Марченком, через якого розгорівся внутрішній конфлікт. Він теж не може скласти повноваження.

 

Для того, щоб відкликати депутата, треба ініціювати передбачену законом процедуру. Для цього має зібратися 4 сотні киян. Далі ініціативна група має назбирати десь 4,5 тисячі підписів. Виборці ставлять не лише підпис, а й залишають свої паспортні дані. 10% підписів має перевірити ТВК, і тоді вона приймає рішення й просить партію підтримати це питання. Але строк розгляду цього звернення у партії законотворці не обмежили”, — нагадує процедуру відкликання координаторка Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська.

 

Депутат Київради Харчук вважає, що це скоріше політичне рішення, направлене проти Гусовського:

 

Можливо, вам проблему більш докладно пояснить Сергій Гусовський, тому що, на мій погляд, ситуація політична і певною мірою направлена проти нього”.

 

Вже зранку 7 вересня з’явилася відповідь Гусовського на виключення частини фракції з членів партії.

 

Існують приховані іміджеві втрати у зв’язку з тим, що діючий депутат присутній при голосуванні за цю землю. В будь-якому випадку, це не дуже симпатично виглядає, тому ми намагалися бути більш уважними та обережними. Перед цим питання розглядалося на комісії, на якій Роман Марченко зробив заяву про конфлікт інтересів. Комісія не знайшла протиріч і проблем, а потім питання розглядали незалежні юристи. На сесії вже виступив Кутняк, а він вміє нагнітати, і це стало каталізатором. Але ми проголосували, хоча і знали, що це будуть певні іміджеві проблеми для самого Романа”, — розповідає Харчук.

 

У протоколах засідання земельної комісії Київради за 2018 рік є кілька згадок про конфлікт інтересів Марченка.

Це підтверджено відповідними заявами до голови комісії.

Секретар Київради Володимир Прокопів у коментарі руху ЧЕСНО зауважує, що вважає такі заяви “Самопомочі” політичним тиском на фракцію в раді:

 

У фракції «Самопоміч» у Київраді нічого не відбувається. Ми просто бачимо, як партія на загальнонаціональному рівні втручається в роботу фракції органу місцевого самоврядування. Вони хочуть, щоб фракція виконувала для них політичну роботу, а не працювала для міста Києва. Я сподіваюся, що депутати поставлять інтереси міста Києва вище партійних інтересів”.

 

Прокопів наголошує:

 

Щодо ситуації із земельною ділянкою та конфліктом інтересів у депутата Марченка, то ситуація така. Марченко чесно заявив про конфлікт інтересів, не приховував, що ділянка оформлюється на його родичів, і за те, що він чесно про це сказав, не можна бити по руках. Було б в рази гірше, якби депутат просто виводив землю через підставних так, щоб ні рада, ні громада не бачила прізвища Марченка”.

 

Член Комісії з проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Київської міської ради, депутат Андрій Осадчук, який донедавна входив у фракцію “Самопоміч”, коментує ситуацію так:

 

Я за час своєї присутності в Київраді проголосував, напевно, за понад 5000 питань порядку денного сесії, постійної комісії, різних ТКК, конкурсних і т. д. Були різні складні ситуації, але за жодне з моїх голосувань мені не соромно. Для мене питання з’ясування стосунків всередині «Самопомочі» не є питанням 0,95 соток, контекст набагато глибший і ширший”.

 

Голова фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко вважає, що від такого рішення постраждає рейтинг “Самопомочі”, і припускає, що це рішення могли прийняти, щоб дати можливість іншим політикам:

 

У них внутрішні проблеми. Стався такий конфлікт, що приїхала така жінка, як Сироїд. Я не хочу в це втручатися. Ніхто не оцінить принциповість «Самопомочі». Ті депутати тепер у Київраді можуть по-іншому голосувати. Я не сказав, що так буде. Я припускаю. Депутатів у Києві відкликати доволі складно. Можливо, має місце усунення більш рейтингових конкурентів. Гусовський не просто очолював список «Самопомочі». Він балотувався на мера міста. У «Самопомочі» дійсно є багато цікавих людей з компетенціями”.

 

11 вересня у соцмережах на сторінці “Самопомочі” з’явилося повідомлення про те, що фракція в Київраді саморозпускається, а партія розпочинає процедуру відкликання депутатів, які голосували за корупційні рішення щодо земельних ділянок Марченка.

На прес-конференції 11 вересня Сергій Гусовський повідомив, що вчора на зборах фракції Київської “Самопомочі” в Київраді були присутні 19 із 22 депутатів, і 18 депутатів проголосували за припинення існування фракції. Один депутат утримався.

Гусовський анонсував створення депутатської групи на правах фракції. Андрій Осадчук додав, що депутати не будуть приєднуватися до інших наявних фракцій у Київраді.

 

Дуже сумно, що так сталося, але якщо люди не готові визнавати свої помилки, то чим ми можемо їм допомогти. Коли вже всі усвідомлюють, що має місце схема, і замість того щоб цю схему засудити та щоб очиститися, люди стають круговою порукою. Це їхній ціннісний вибір. Вони вибрали стояти поруч з корупцією”, — коментує Оксана Сироїд ситуацію саморозпуску фракції.



Зауважимо, що в журналістів було чимало запитань до Романа Марченка, але на прес-конференцію він не прийшов.

Сергій Гусовський пояснив відсутність Марченка тим, що він готується відстоювати свою честь і гідність у судах, а зараз “кожне сказане слово — на вагу золота”.

Нагадаємо, що голова фракції “Самопоміч” Сергій Гусовський спершу виступав за створення музею на Поштовій площі.

Під час голосування за його ж проект рішення третина фракції не з’явилася. Їхніх голосів було б достатньо, щоб питання Поштової площі було вирішене так, як вимагала громадськість.

Згодом Гусовський відмовився від свого проекту і підтримав інший проект спільно з БПП та “Єдністю”, який не зупиняв побудову ТРЦ на місці розкопок вулиці часів Київської Русі. Пізніше Верховна Рада рекомендувала створити музей на Поштовій площі.

Після конфлікту в “Самопомочі” Гусовський в інтерв’ю для УП натякнув, що не збирається складати мандат і планує розглядати в міськраді питання створення Музею на Поштовій.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]