Першовереснева "гречка": піар на дітях Харківщини

Фото: Першовереснева "гречка": піар на дітях Харківщини

Нардепи Святаш, Мисик, Шенцев, Остапчук, Гіршфельд та колишня дружина Мураєва за рік до парламентських виборів заграють з виборцями на лінійках. Мер Харкова Кернес відвідав школу, у якій сам навчався. Його заступник Терехов поїхав до університету та двох шкіл. Лінійку в школі №160 перенесли через голову ХОДА Світличну.

Всі вони порушили закон “Про освіту”. Школа, яку відвідав Шенцев, — ще й Конституцію, бо залучила до святкування священника.

Громадський рух ЧЕСНО дослідив соцмережі і сайти тих нардепів і партій, які і цього року не посоромилися піару на дітях.

Юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат пояснює, що політики, які ходять для промов і виступів у школи, зокрема і на День знань, порушують базовий закон “Про освіту”:

 

Відповідно до статті 31 Закону, політичні партії (об'єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Також статтею 80 встановлено, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають використанню не за освітнім призначенням”.

 

Як виявило дослідження ЧЕСНО, нардепи, зокрема мажоритарники, не тільки ходять з урочистостями до шкіл, але й роздають подарунки — від себе, від партій або від благодійних фондів. Раніше ЧЕСНО писали, що найбільше благодійними фондами зловживають саме мажоритарники.

Цього року особисто привітав школярів із Днем знань нардеп Дмитро Святаш із “Відродження”. Він голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року та кнопкодавив. Обраний Святаш був на окрузі №170, центр якого — у Московському районі Харкова. Нардеп привіз подарункові набори для школярів гімназії №144.

У той же день Святаш встиг на ще одну урочистість — відкриття стадіону в школі №25.

Там він навіть зіграв у настільний теніс разом із місцевими школярами.

Фото: Дмитро Святаш (у костюмі) грає у пінг-понг із харківськими школярами

Порушив базовий закон “Про освіту” і нардеп від округу №172 з центром у Індустріальному районі Харкова Володимир Мисик, який є членом групи “Відродження”. Він кнопкодавив, голосував за диктатуру та фігурує в антикорупційних справах.

У 2017 році Мисик привітав учнів школи №168 з початком навчального семестру і роздав їм іменні грамоти, про що вийшов окремий сюжет на місцевому телеканалі. У відеорепортажі можна помітити телевізор та пристрій для прошивання аркушів (Comb Binding Machine), які, ймовірно, були подарунками від нардепа школі.

У 2018 році нардеп не відвідав свято 1 вересня у школі №168, однак, як інформує сайт школи, грамоти від його імені все ж були вручені активним учням, батькам та працівникам школи.

 

Грамотами від народного дипутата України Мисика В.Ю було нагороджено активних учнів, батьків та працівників школи”, — пишуть на сайті школи.

 

Дмитро Шенцев, який представляє у ВР округ №176 із центром у м. Чугуєві, теж голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року та є у каталозі ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань). На свято 1 вересня Шенцев побував одразу у трьох школах Чугуївського району, про що вийшов сюжет на місцевому телеканалі.

У школах, які відвідав Шенцев, роздавався спортивний інвентар. В інші школи Харківщини було відправлено майже 7 тисяч наборів канцтоварів від імені благодійного фонду нардепа. Відзвітував про подарунки від благодійного фонду Шенцева для 7 тисяч першокласників і місцевий осередок “Опозиційного блоку”, головою якого є сам нардеп. На фотографіях видно, що першокласники тримають подарункові пакети з канцтоварами, які підписані благодійним фондом.

За даними його персонального сайту, Шенцев 1 вересня побував у Малинівському ліцеї. Благодійний фонд нардепа подарував їдальні електричну піч і стелаж для зберігання посуду.

 

А повар школьной столовой Галина Григорьевна преподнесла политику каравай, испеченный в новом духовом шкафу”, — йдеться на його сайті.

 

У школі, яку відвідав Шенцев, знехтували також і статтею 35 Конституції України: “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви”.

З альбому на Facebook-сторінці під назвою “Опозиційний блок. Харків”

Благодійний фонд нардепа очолює його старший син Микита Шенцев, який є депутатом Харківської облради. На своїй сторінці у Facebook він теж активно висвітлює роздачу подарунків. Зокрема, 1 вересня канцтовари отримали учні Чкалівської НВК, а сам заклад отримав “цінні подарунки”.

Подарунки дітям на День знань роздавав і заступник голови партії “Відродження” Віктор Остапчук, який теж голосував за диктаторські закони та є у каталозі ФАР. У Верховній Раді Остапчук представляє округ №177 з центром у м. Куп’янську. На сайті громадської спілки “Соціальний рух поваги”, президентом якої є сам нардеп, написано, що Остапчук відвідав одразу дві школи. Гімназії №3 у cел. Куп’янську-Вузловому він подарував інтерактивну дошку, а недільній школі Свято-Покровського храму у тому ж селищі — кондиціонер.

Цього року подарунки дітям на 1 вересня вирішив привезти і нардеп-кнопкодав із “Волі народу” Анатолій Гіршфельд, який теж голосував за диктатуру та є у каталозі ФАР. Обрався він від округу №179, центр якого — у м. Краснограді. На своїй сторінці у Facebook він вихвалявся, що 1 вересня роздавав школярам “набори для творчості” та подарував школі принтер.

Позафракційний кнопкодав Євгеній Мураєв, який обрався від округу №181 з центром у м. Змієві, цього року не вітав школярів із Днем знань, однак його колишня дружина та депутатка обласної ради Валерія Мураєва поїхала до Покотилівки з подарунками.

До слова, журналісти руху ЧЕСНО писали, що Мураєв контролює депутатів Зміївської міськради, а його колишня дружина зубожіла після розлучення.

У школи Харківщини на свято Першого дзвоника приїжджають не тільки нардепи-мажоритарники. Зокрема, цього року до своєї рідної школи №82 вирішив завітати міський голова Геннадій Кернес, про що він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

Никто не упрекнет, что у школы, где учился Кернес, есть привилегии. Город системно приводит в порядок все школы и стадионы”, — йдеться у відповідному записі на сторінці харківського міського голови.

 

Та якщо почитати коментарі під цим записом, то можна побачити, що не всі користувачі Facebook згодні зі словами міського голови.

 

Где обещанные классы? Где образование новое? Где это всё? Где камеры? Где охрана? Где блин хотя бы полки в классах???? Лично я от лиц мам 30-ти детей 1 класса говорю что не справились ни с чем абсолютно. И скажите за чей счёт установлена в вашу школу двери? У нас родители все чинят за свой счёт а у вас? Ковры телевизоры Лего парты за чей счёт? А у нас родители всё покупают..так что пока вы гордитесь своей школой мы плачем;(”, — пише користувачка соцмережі Facebook.

 

 

К сожалению не все школы готовы к началу занятий, в нашей нет необходимой мебели и техники, опять все ляжет к сожалению на плечи родителей..( жаль, что так избирательно готовятся школы и не всем первоклашкам повезло)...”, — пише інша користувачка.

 

А в деяких школах узагалі збирають кошти з батьків на заробітні плати охоронцям та прибиральницям.

 

А в нашей школе у нас ещё по 70 гр берут на зарплату технички и охранника!!!”, — пише харків’янин.

 

Кернес у той день встиг відвідати і школу №25, де побував на відкритті реставрованого стадіону та презентував школі спортивні м’ячі. Також він приїхав на відкриття дитячого садочка в одному з районів міста.

Його перший заступник, керівник фракції “Відродження” у Харківській міськраді Ігор Терехов поїхав одразу до трьох навчальних закладів на День знань. Він привітав зі святом першокурсників ХНУМГ ім. Бекетова та школярів 145 і 164 шкіл. Про подарунки у новинах не йшлося.

На Перший дзвоник одну зі шкіл міста відвідала і голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Вона презентувала школі №160 нове навчальне обладнання та спортінвентар.

 

Для того чтобы учебный процесс был еще более интересным, мы сегодня передаем в вашу школу стол для настольного тенниса, книги, спортивное оборудование, а также новенький мультимедийный проектор”, — цитує Світличну видання “Харьковские известия”.

 

Та не все на цьому святі пройшло гладко.

 

 

Утром линейку отменили в ожидании его светлейшества светличной, зато в самый солнцепек выгнали детей на двухчасовую линейку и не в честь 30-летия школы, а на честь приезда чиновницы. На совок прут, а все самое мерзкое тянут оттуда, а именно подобострастие и прогибы под начальство”, — пише одна з мешканок Харкова у соцмережі Facebook.

 

Торік Громадський рух ЧЕСНО також моніторив випадки піару депутатів під час урочистостей 1 вересня.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує політикам про необхідність дотримання Закону України “Про освіту”, в якому прописана заборона використовувати школи не у навчальних цілях.

#ДеньЗнаньБезПолітики

Раніше рух ЧЕСНО писав про те, що політики часто використовують дітей для піару. Одна з проблем — це те, що світлини дітей потім публікують на сайтах і в соцмережах без дозволу.

 

Читати більше: Легше, ніж цукерку відібрати. Як політики використовують дітей для піару від ЧЕСНО

 

Також нагадуємо, що благодійна діяльність нардепів може бути напряму пов’язана з виборами, які наближаються.

Діапазон голосів, необхідних для перемоги на мажоритарному окрузі в Україні, за даними 2014 року, становить від 1500 до 70 000 виборців. Як показує практика, активна благодійна діяльність нардепів, роздача подарунків та встановлення дитячих майданчиків здатні підтримувати лояльність такої кількості виборців упродовж перебування обранця на посаді. А під час передвиборчих перегонів така діяльність дає їм суттєві переваги над конкурентами.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує на необхідності невідкладного розгляду правок і ухвалення в другому читанні Виборчого кодексу. Ухвалення виборчої реформи передбачає скасування нинішньої змішаної виборчої системи й запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками.

У майбутньому це призведе до формування нової якості політики, зокрема зменшення непрямого і прямого підкупу виборців та використання адмінресурсу.

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. Зі світлинами можна ознайомитися в нашому "Альбомі для різної жесті" на Facebook. Якщо ви бачили або самі отримали подарунки від нардепів, присилайте нам фото в особисті повідомлення на нашу сторінку в Facebook.

Також представники руху ЧЕСНО підготували матеріал про те, як виділялися кошти на округи мажоритарників Харківщини у 2017 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]