Зміївщина: депутати голосують, як скаже нардеп Мураєв

Фото: Зміївщина: депутати голосують, як скаже нардеп Мураєв

Найбагатші депутати Зміївської міськради - кандидати на відкликання. Вони не відвідують засідання сесій. Практично всі вони відмовилися спілкуватися з журналістами. Найбагатший депутат Швець каже, що прогулює сесії з комісіями через роботу вантажником у своєму магазині.

Майже третина депутатів потрапили до списку прогульників. Найбезвідповідальнішою фракцією у Зміївській раді є “Солідарність”. Опозиції, як свідчать депутати і поіменне голосування, немає.

Відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат, який пропускає понад 50% сесій чи засідань постійних комісій, може бути відкликаний за народною ініціативою (ст. 37, ч. 2). У законі не прописані поважні чи неповажні причини для пропуску засідань.

Результати поіменного голосування та списки відвідування засідань постійних комісій за 2017 рік свідчать, що 7 із 26 депутатів ради за 2017 рік каденції пропустили понад половину засідань сесій чи комісій.

 

Натисніть для збільшення

 

На виборах ми передаємо своє право голосувати депутатам. Якщо депутати не відвідують засідання — наші інтереси не представлені. Неучасть у голосуваннях — це відсутність роботи. За депутата ніхто не може виконати цю функцію — проголосувати “за”, “проти” або “утриматися”. На засіданнях депутати перед голосуванням повинні аргументувати свою позицію, яка має представляти інтереси виборців, і переконувати інших в її доцільності”, — наголошує Віта Думанська, координаторка Громадського руху ЧЕСНО.

 

Жодного засідання мандатної комісії за 2017 рік не відвідав представник “Солідарності” Олександр Костенко.

 

Я сейчас на работе, еду за рулём”, — такою була відповідь Костенко.

 

Потім депутат уже не брав слухавки. Аналогічна ситуація трапилася і з депутаткою від “ЦЕНТРу” Світланою Закорою, яка пропустила майже всі сесії:

 

А чо ви дзвоните тільки мені? Зараз не можу говорити. Передзвоніть завтра”.

 

На жодну з 11 сесій не з’явився і Сергій Скочко, котрий назвав себе “нелегітимним депутатом” та не подав декларацію за 2017 рік. Окрім того, за 2017 рік він прийшов лише на 1 з 9 засідань комісії з питань ЖКГ, членом якої він є. У телефонній розмові він дав зрозуміти, що взагалі не може назвати себе депутатом.

 

А как может людина стати депутатом при 26 голосах? 50% є? Немає. Тем более, если я свою кандидатуру не высував. Тем более, сейчас у меня магистерская защита. Я как бы учусь на магистратуре в Харьковском национальном университете. Так мне что, присутствовать на сессиях как неспециалисту, или магистратуру заканчивать?” — каже Скочко.

 

Після цього Скочко почав запевняти, що Зміївська міськрада утворена “неконституційним шляхом”. У представника “Відродження” запитали чому він, згідно з офіційною відповіддю виконкому міськради на запит журналіста, відвідав одне з засідань своєї комісії, якщо він не вважає себе депутатом. Та він відповів, що у 2017 році не відвідав жодного засідання сесії чи комісії.

 

Запитайте про це у нього й він вам розкаже свою точку зору. Людина не йде на контакт і не хоче зі мною ні про що розмовляти. Це дуже важка людина. Відвідував, було. Але коли і в якому році — я вам точно не скажу, бо я не можу все пам’ятати”, — відповідає на запитання про прогули депутата Скочко голова комісії з питань ЖКГ, “центрівець” Павло Заярний.

 

Відповідно, Скочко прогули виправдовує тим, що не вважає себе депутатом і при цьому, як твердить голова комісії, міг приходити і голосувати як депутат. Мандат за три роки роботи він так і не склав.

Аналогічну кількість сесій не відвідав і “центрівець” Сергій Швець, який став найбагатшим депутатом Зміївської міськради у 2017 році.

 

Я прогуливаю, потому что на данный момент я работаю грузчиком в своем строительном магазине. Без выходных, без перерывов. Сейчас экономическое состояние магазина не позволяет больших зарплат платить грузчикам. Потому грузчики нормальные ко мне не приходят, приходят только алкоголики. Чтобы не было проблем с алкоголиками, я работаю сам сейчас”, — каже депутат.

 

До кандидатів на відкликання долучилася і його колега по фракції Катерина Антонович. Вона мала один з найбільших річних доходів у 2017 році.

 

Приезжайте лично, показывайте документы, и потом мы будем отвечать на Ваши вопросы. Зачем вот это вот лишний раз выставлять в Интернет ваши сплетни?” — каже Антонович у телефонній розмові.

 

Наголошуємо, що рух ЧЕСНО завжди працює виключно з даними, які надає рада на офіційний запит.

Втратити свій мандат може й “центрівець” Віталій Погорєлов, який не подавав декларацію за минулий рік. Спочатку він погодився поспілкуватися з журналістом ЧЕСНО, однак коли почув запитання про його пропуски комісій, заявив:

 

Мені незручно розмовляти. Давайте пізніше”.

 

 

Пізніше він вже не відповідав на дзвінки.

Останній кандидат на відкликання, Володимир Петрушенко з "ЦЕНТРу", теж не подавав декларації до НАЗК за 2017 рік.

Тепер у виборців є всі підстави для відкликання кожного з цих депутатів. Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Тим не менш, після прийняття цього закону вже були прецеденти відкликання депутатів за народною ініціативою з Кам’янськоїКриворізької та Тернопільської міських рад.

Замість депутатів, котрі втрачають мандат, до ради потрапляють кандидати, які є наступними у виборчих списках фракції після обраних депутатів. Представника “Солідарності” Олександра Костенко, згідно з інформацією з сайту ЦВК, може замінити підприємець Ігор Чепелюк, депутата “Відродження” Сергія Скочко — пенсіонер Микола Красніков, а “центрівців” — Сергій Хворостов, Ольга Размадзе та Андрій Маковецький.

Варто відзначити, що у 2017 році вже відбулася ротація серед депутатів фракції “ЦЕНТР”. Мандат втратила Світлана Гирман, а на зміну їй прийшов Сергій Тімофєєв, син голови Зміївської районної ради Тетяни Тімофєєвої.

 

Хто з депутатів є найбільшими прогульниками?

Згідно з методологією руху ЧЕСНО, ті депутати, які пропустили від 25% до 50% засідань, потрапляють до лав прогульників.

 

Якби Олександр Бєляцький з "ЦЕНТРу" пропустив бодай одну з сесій чи засідань своєї бюджетної комісії, то він також потрапив би до лав кандидатів на відкликання.

 

Не всегда есть время, чтобы попасть… Болел сын у меня, 7 месяцев в больницу ездил”, — розповідає Бєляцький.

 

Рейтинг партійної безвідповідальності показує, від якої фракції у місцевій раді найбільше прогульників та кандидатів на відкликання. Найбільш безвідповідальними є представники “Солідарності”.

 

Брак опозиції: чому депутати слухають Мураєва?

Якщо депутати голосують “проти” або утримуються під час прийняття рішень, то вони голосують опозиційно. Як виявилося, у Зміївській міськраді опозиціонерів немає. У 2017 році всі депутати монолітно голосували “за” у 99% випадків.

У Зміївській міськраді впевнено закріпилися представники фракції “ЦЕНТР” (з 2016 року ця партія носить назву "За життя", її лідером є нардеп Вадим Рабінович, а керівником політради — нардеп Євгеній Мураєв, чия колишня дружина зубожіла після розлучення). На місцевих виборах 2015 року мером Змієва став Петро Кучков, який балотувався від партії “ЦЕНТР”, секретарем виконкому — депутатка тієї ж фракції Вікторія Байрачна, 3 з 4 постійних комісій (мандатну, бюджетну та з питань ЖКГ) очолюють “центрівці”, а сама фракція отримала 17 з 26 мандатів у міськраді. Однак іще 9 депутатів, представники трьох інших фракцій, навіть не намагаються протиставляти щось меру та його команді.

За 2017 рік відбулося 11 сесійних засідань, на яких депутати Зміївської міськради проголосували щодо 491 рішення. З них не були схвалені лише 3. Одне з несхвалених рішень стосувалося створення ОТГ, що значно збільшило б надходження у місцевий бюджет. Однак чинним депутатам це невигідно, оскільки створення ОТГ вимагає перевиборів до місцевої ради.

 

 

Ой, я аполитичен вообще. А депутат — это политик? Депутат горсовета — это хозяйственная работа. Бюджеты, мусор и тому подобное”, — говорить представник “ЦЕНТРу” Швець у відповідь на запитання про наявність у раді опозиції.

 

Також депутат підкреслив, що він — не депутат Верховної Ради і коштів за свою депутатську діяльність не отримує. До слова, Громадський рух ЧЕСНО підтримує введення компенсації депутатам місцевих рад за їхню представницьку діяльність.

 

Не, ну, в принципе, есть оппозиция… Правки предлагают, серьезно подходят к решению вопросов комиссии. Ну, приходим к консенсусу, идём на компромиссы”, — розповідає представник “ЦЕНТРу” Бєляцький.

 

На запитання, чому ж на даний момент не створена Зміївська ОТГ, депутат відповів так:

 

Ну, наверное, не видим потребности в этом. Уже децентрализировали, но не очень это помогло другим громадам”, — переконаний “центрівець”.

 

Утім, офіційний звіт про процес децентралізації влади та реформування органів місцевого самоврядування показує, що розвиток все-таки є: у 2014 році власні доходи місцевих бюджетів становили 68,6 млрд грн, тоді як у 2017 — 192,7 млрд грн.

А представник “Відродження” Скочко відповів, що всі депутати голосують так, як скаже нардеп-кнопкодав та прогульник Євгеній Мураєв, котрий народився у Змієві та обирався до Верховної Ради від цього округу.

 

Да-да-да, все голосуют под одну копирку. Як Мураєв скаже, так оно и есть. Мураєв Женя”, — говорить представник “Відродження”.

 

Брак опозиції підкреслюють і місцеві активісти:

 

Ініціатива міського голови внести зміни до бюджету є гарною. Ми не можемо її не підтримати", - в унісон кажуть про голосування депутати від меншості. Опозиції немає — то правда. Бо опозиція — то є демарші, ініціативи тощо. Всього того немає”, — каже активіст Олександр Кухарчук.

 

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували декларації та назвали найбагатших і найбідніших депутатів Зміївської міськради у 2017 році.

Також рух ЧЕСНО інформував виборців про задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Мереф’янської та Чугуївської міськрад, відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради Харківської області у 2017 роціїхні декларації за 2016 рікзвіт мера міста Харкова у 2017 роцідіяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2016 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]