Найбагатші та найбідніші депутати Зміївської ради

Фото: Найбагатші та найбідніші депутати Зміївської ради

На Харківщині з-поміж зміївських депутатів найбільше заробляють представники "ЦЕНТРу". До топ-5 багатіїв увійшов і представник "Солідарності" Костенко. Він займається ритуальними послугами. Депутат-злидень Шимко каже, що якось прожив і ще поки живий.

Тімофєєв отримав подарунок у грошовій формі від самого себе. Заярний купив авто за заниженою ціною. П’ятеро депутатів не подали декларації. Двоє з них стверджують, що не пам’ятають, чи подавали їх взагалі. Скочко вважає себе нелегітимним депутатом нелегітимної ради.


Найбільші доходи

Очолює список найбагатших депутатів Зміївської міськради Сергій Швець, представник фракції "ЦЕНТР" (з 2016 року ця партія носить назву "За життя", її лідером є нардеп Вадим Рабінович, а керівником політради — нардеп Євгеній Мураєв, чия колишня дружина зубожіла після розлучення).

Згідно зі щорічною декларацією Швеця, дохід його родини у 2017 році становив майже 1,5 млн гривень.

Натисніть для збільшення

Депутат займається роздрібною торгівлею залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах, а його дружина Світлана Швець тримає у Змійові дві аптеки.

Друге місце посідає депутат фракції "ЦЕНТР" Андрій Жижура. Його річний дохід від зайняття підприємницькою діяльністю становив майже 1 млн грн.

 

Не, я вам нічьо не буду отвічать по телефону. Я занімаюсь, там все єсть в декларації. Не хочу нічо отвічать по телефону", — каже Жижура.

 

OpenDataBot же показав, що основний КВЕД "центрівця" — роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах.

Трішки менший дохід має його колега по фракції Катерина Антонович. Депутатка займається роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах. Коли журналіст зателефонував до депутатки перший раз і поцікавився, чи не проти вона вона зараз відповісти на пару запитань, Антонович попросила перетелефонувати ввечері. Рух ЧЕСНО так і зробив.

 

Сначала у людей спрашивают, есть ли у них возможность разговаривать, — это раз. Потом вы мне звоните в 9 вечера — это два. А в-третьих: как я могу отвечать вам на вопрос, если я вас знать не знаю, в глаза не вижу, как я буду вам отвечать? Откуда я знаю, кто вы такой? До свиданья", — заявила Антонович.

 

З відривом майже у 600 тис. гривень четверте місце займає депутат від фракції "Солідарність" Олександр Костенко. Разом із дружиною вони ведуть бізнес з організації поховань. Частину доходу депутата становить пенсія.

Завершує список ТОП-5 найбагатших депутатів представник "ЦЕНТРу" Сергій Тімофєєв, який є сином голови Зміївської райради Тетяни Тімофєєвої.

Згідно з декларацією депутата, основну частину його річного доходу розміром 375 тис. гривень склав подарунок у грошовій формі від самого себе, що є потенційним порушенням правил декларування.

 

Дана ситуація, ймовірно, є технічною помилкою, адже дарувати гроші самому собі апріорі неможливо. Стаття 45 Закону України “Про запобігання корупції” встановлює семиденний строк для подання виправленої декларації. Тож неподання такої декларації схоже на приховування джерела доходу", — стверджує юрист ЧЕСНО Максим Хаврат.

 

За основним місцем роботи у 2017 році на посаді менеджера з продажу в ТОВ "Етуаль-Авто" Тімофєєв заробив лише 2 906 грн.


 

Хто з депутатів не приховує свої заощадження?

Згідно з деклараціями депутатів Зміївської міськради, хоча б якісь грошові заощадження мають лише 4 з них. Очолює рейтинг за сумою заощаджень Віталій Писаренко з фракції "Солідарність".

Натисніть для збільшення

Згідно з декларацією Писаренка сума його грошових заощаджень у гривневому еквіваленті у 2017 році становила більше 2,7 млн грн. Річний дохід депутата складався з заробітної плати на посаді директора ТОВ "Автотранс-2005". Однак наприкінці року керівник ТОВ змінився, і Писаренко почав отримувати соціальні виплати по безробіттю.

 

Депутат з "Відродження" Віталій Котихін має на своєму рахунку 25 тис. доларів, при цьому заробивши за 2017 рік менше 15 тис. грн. Але телефоном розповідати про джерело своїх заощаджень депутат не захотів:

 

Ну как вам сказать... От буду я вам по телефону всё рассказывать! Приезжайте в Змиев, встретимся, я вам расскажу, покажу. То, что вы представились, это ж не факт, что вы — это вы. Будете в Змиеве, берёте паспорт, я посмотрю, что вы — это вы, запишу ваши данные и всё вам расскажу".

 

Як виживати, заробляючи менше прожиткового мінімуму?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, до списку найбідніших депутатів потрапляють ті, чий сімейний річний дохід є нижчим за прожитковий мінімум.

Натисніть для збільшення

Найбіднішим депутатом Зміївської міської ради відповідно до поданих декларацій за 2017 рік став Шимко Сергій, представник фракції "ЦЕНТР". Офіційна зарплата депутата — 13 749 грн, що становить лише 24% від мінімального прожиткового рівня родини. На запитання, чи справді у нього така невелика заробітна плата, Шимко відповів, що "не пам’ятає".

 

Ну я как-то прожил. Ще поки живий, — заявив депутат, коли у нього поцікавилися, чи йому вистачало цих коштів на життя.

 

Також Шимко задекларував отримання прав власності у 2014 та 2016 роках на дві земельні ділянки площами, відповідно, 1,5 га та 2 га, однак не вказав їхніх вартостей.

 

Я їх не купував. Мені їх виділила сільрада", — каже Шимко.

 

Стаття 121 Земельного кодексу України встановлює норми безоплатної передачі громадянам України земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення сільського господарства площею не більше 2,0 га. 

Представник "ЦЕНТРу" Павло Заярний разом із дружиною у минулому році заробили майже 50 тис. грн. Однак ця сума не сягнула встановленого державою прожиткового мінімуму для родини з 4 осіб (сам депутат, дружина та двоє синів). Разом із тим у 2017-му депутат придбав легковий автомобіль CHEVROLET NIVA за 49 тис. грн.

На сайтах з продажу автомобілів аналогічне авто того ж року випуску коштує у 2,5 рази дорожче — від 130 тисяч гривень. За 48 тисяч гривень можна купити хіба що авто після ДТП у майже знищеному стані.

Депутат "Відродження" Віталій Котихін також потрапив до списку найбідніших депутатів Зміївської міськради через річний дохід розміром майже 15 тис. грн. Котихін обіймає посаду юриста-консультанта в НПП "Гомільшанські ліси".

 

Если так написано, значит, так написано", — відповів Котихін на запитання, чи це справді весь його дохід за рік.

 

Коли у нього запитали, на які ж кошти депутат живе, той відповів лаконічно: заощадження. Однак нагадаємо, що звідки депутат має такі заощадження, він не захотів розповідати. До того ж сума готівкових заощаджень у декларації Котихіна у 2017 та 2016 році не відрізняється.

 

Чому депутати не подають декларації?

П’ятеро депутатів Зміївської міськради не подали декларації за 2017 рік до реєстру НАЗК у встановлений законом термін, чим порушили чинне законодавство України у сфері запобігання корупції. Серед них представники фракції "ЦЕНТР" Віталій Погорєлов, Володимир Полончук та Володимир Петрушенко, депутат із фракції "Відродження" Сергій Скочко та депутат із "Батьківщини" Валерій Харченко.

Представник "ЦЕНТРу" Віталій Погорєлов навіть не пам’ятає, чи подавав свою декларацію.

 

Ой, вы знаете, я, может, даже и не подав її. Сейчас не соображу ніяк", — каже депутат у телефонній розмові.

 

На запитання, чи знає він про адміністративну відповідальність за неподання декларації, Погорєлов відповідає таке:

 

Та не знаю, честно говоря. Помню, когда в прошлом году я заполнял, там ключи брали, я помню, ключ на два года брал, тепер коли начав заполнять, то ли не найшов, я вже не помню", — говорить представник "ЦЕНТРу".

 

Його колега по фракції Володимир Полончук не зміг перевірити, чи подана його декларація, через закінчення терміну дії його електронного ключа.

 

Отправляли. От йолки... Я сам не мог, занимался с сыном и сын отправлял это всё. И мы отправили... Всё было нормально. Что мне делать? У меня ключ был двухгодичный. Когда отправили, он ещё действовал, а потом через время хотели посмотреть — и ключ уже не действует. Срок его вышел. Я сам не смогу, это к специалистам надо обратиться", — говорить Полончук.

 

Володимир Петрушенко з "ЦЕНТРу" також не пам’ятає, чи подавав він декларацію.

 

Ой боже мой, не помню я. Мабуть, не знаю, пролетел, наверно, я шото. А шо у меня забирать? У меня нема ничо, ни хаты, ни машины. Посадить? За что они меня посадят? За то, что я минимальную зарплату получаю?", — запитує депутат.

 

А от представник "Відродження" Сергій Скочко каже, що не подав декларацію за 2017 рік, бо взагалі не вважає себе депутатом.

 

Какой смысл подавать декларацию, если сама Зміївська міська рада нелегитимна?", — каже Скочко.

 

У декларації за 2016 рік представник "Відродження" написав, що він нелегітимний депутат нелегітимної ради.

 

А как можно стать депутатом при 26 выборцах, если на выборчому округе 600 человек живёт? Я свою кандидатуру не высувал", — каже Скочко.

 

На запитання, чи не хоче він у такому разі відмовитися від свого мандату, той відповів, що і так не може назвати себе депутатом, тому не бачить сенсу складати повноваження.

 

А зачем мне складывать депутатский мандат, если за меня проголосовало всего 26 человек из 600 на округе? 50% есть? Нет. Это изначально была фальсификация Мураева и ЦВК, когда меня выдвигали в депутаты", — ділиться думками Скочко.

 

Варто зауважити, що у 2015 році вибори відбувалися за новою системою, і відтепер депутат представляє не лише виборців свого округу, а всіх виборців населеного пункту, оскільки обрані депутати не за мажоритарною системою і в раду проходили згідно з внутрішньопартійним рейтингом.

А от "батьківщинівець" Валерій Харченко запевняє, що подавав декларацію. Однак чому на сайті НАЗК її нема — він не має гадки.

 

Вы меня спрашиваете? В НАЗК спросите. Я и за 2016, и за 2017 подавал, никаких проблем, и исправлял. Всё подано, всё есть. Где оно — я не могу сказать. Не подать же не мог. Каждый год подаю и никаких вопросов", — каже Харченко.

 

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані у деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

 

Якщо суб’єкт декларування умисно не подав декларацію або сума завідомо недостовірних даних перевищує 440 500 грн (250 ПМПО), настає кримінальна відповідальність. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає у такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Мереф’янської та Чугуївської міськрад, відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради Харківської області у 2017 році, їхні декларації за 2016 рік, звіт мера міста Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2016 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]