Хто подарував депутатці від “БПП” 20 мільйонів гривень

Фото: Хто подарував депутатці від “БПП” 20 мільйонів гривень

Дружина депутата Запорізької міськради від “Опоблоку” Руслана Божка заробила значні кошти одразу після започаткування бізнесу. До рейтингу запорізьких обранців, які мали найбільші заробітки 2017 року, потрапили також представники “Самопомочі”.

Аналітики Громадського руху ЧЕСНО проаналізували декларації депутатів Запорізької міської ради та оцінили їхні статки й заробітки за 2017 рік, а також з’ясували, звідки в них гроші.

Запорізькі обранці з найбільшими статками

Щороку депутати декларують свої заробітки й окремо значні грошові активи. Ми порахували ці активи та визначили, хто з-поміж запорізьких обранців мали найбільші статки 2017 року. Найбагатшим виявився Володимир Кальцев – депутат Запорізької міської ради від партії “Наш край”, який задекларував понад 119 млн грн заощаджень.

Торік Кальцев разом з родиною мав у гривневому еквіваленті 4,25 млн грн готівкою та 620 тис. грн, розміщених на банківських рахунках. Також, згідно з його декларацією, 114,6 млн грн, або 4,095 млн дол., він офіційно позичив третім особам. Окремо депутат зазначив, що володіє корпоративними правами в ТОВ “Торговий дім “Александр” вартістю 238,5 тис. грн. Група компаній “Александр” – це давній бізнес Володимира Кальцева та його брата Сергія Кальцева, пов’язаний, зокрема, і з будівництвом.

Наприкінці 2017 року ГК “Александр” заявила про реалізацію в Запоріжжі проекту “Сучасний центр міста”. Ішлося про спорудження торговельно-розважального комплексу площею понад 100 тис. кв.м із загальними інвестиціями в розмірі 1,4 млрд грн. Проте щодо цього проекту в місті зчинився скандал, адже побудувати ТРЦ вирішили на місці парку Яланського, що обурило містян. У квітні 2018-го місцеві активісти намагалися завадити зруйнуванню зеленої зони. Утім, у серпні парк Яланського таки знищили.

Значні статки має й Віктор Пріт, який входить до фракції “Об’єднання “Самопоміч”. Разом із сім’єю він накопичив 42 млн грн грошових активів. Зокрема, депутат задекларував 420 тис. євро, 389 тис. дол. і 72 тис. грн готівкою. Ще 2891 євро, 717 дол. та 13 205 грн він зберігає на банківських рахунках. Решту суми становить вартість корпоративних прав у підприємствах, якими володіє Пріт. Так, йому належать 38% корпоративних прав у ТОВ “НВФ МІДА, ЛТД” та 39% – у ТОВ “Василівський завод МК”. Цей бізнес пов’язаний з виробництвом взуття. Також депутат володіє корпоративними правами в ТОВ “Торговий дім “МІДА” (39%) і ТОВ “БІВАЙДІ ЮКРЕЙН” (50%), а його дружина Катерина Пріт є власницею ТОВ “Взуття для життя”. Сукупна вартість усіх корпоративних прав родини Прітів сягає близько 17 млн грн.

Одними з найзаможніших депутатів Запорізької міської ради за обсягом статків 2017 року стали Руслан Божко від “Опозиційного блоку” та Ольга Ревчук від “Солідарності”. Так, Божко задекларував загалом 35 млн грн грошових коштів, а Ревчук зазначила у своїй декларації 18 млн грн грошових активів і 95,5 тис. грн як вартість корпоративних прав. Депутатка, зокрема, володіє фірмою “Alloys OU”, зареєстрованою в Естонії, та часткою в ТОВ “Дайден”. Також разом із чоловіком вона є засновницею громадської організації “Яхт-клуб “Горіхова бухта”.

Цьогоріч запорізькі ЗМІ повідомляли про те, що міськрада погодила виділення земельних ділянок на березі Дніпра в Запоріжжі фірмам, пов’язаним з Ольгою Ревчук. Торік депутатка стала власницею яхти вартістю 1,5 млн грн. До речі, 2017 року Ревчук отримала 20 млн грн у подарунок. Хто і як подарував їй ці гроші, читайте далі.

До п’ятірки найбагатших депутатів міськради також потрапив Геннадій Наумов, який задекларував суму заощаджень, що у гривневому еквіваленті дорівнює майже 11 млн грн.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО дослідив, як розподілили мільйони субвенцій у Запорізькій області.

Успіх у заробітках

Окрім чималих грошових заощаджень, депутати декларують власні та родинні річні заробітки. Найуспішнішою за цим показником 2017 року стала депутатка від “Солідарності” Ольга Ревчук.

Минулого року загальні доходи Ревчук та її родини становили 20,3 млн грн. Щоправда, левову частку цих грошей, а саме 20 млн грн, депутатка отримала в подарунок.

Ользі Ревчук подарували 20 мільйонів гривень, світлина – 1news.zp.ua

Такий дорогий подарунок їй зробив батько – Андрій Демидов. Колись Ольга Ревчук була прописана з ним за однією адресою. Наразі Демидов володіє кількома бізнесами. Зокрема, він є співзасновником ТОВ “Ферротрейдинг”, до статутного капіталу якого вніс 5 млн грн. Ця компанія існує з 2001 року, а основний напрямок її діяльності – виробництво чавуну, сталі та феросплавів. За тією самою адресою, що й ТОВ “Ферротрейдинг”, зареєстрована ще одна фірма – приватне мале підприємство “Алоінс”, власником якого теж є Демидов. У цих двох компаніях Ольга Ревчук торік отримувала заробітну плату – 81 тис. грн і 7330 грн відповідно. Тобто депутатка має кошти від батьківського бізнесу.

Андрій Демидов разом із дружиною на сьогодні також є співвласниками ПАТ “Запорізький механічний завод”, що виробляє запчастини для залізничного транспорту, та власниками ТОВ “Феррокс”, до статутного фонду якого подружжя внесло по 10 млн грн кожен. Це не вичерпний перелік бізнесів родини.

Нещодавно Ольга Ревчук відсвяткувала своє тридцятиріччя, і запрошеними зірками на вечірці були MONATIK, Настя Каменських, “НеАнгели” та Катя Осадча. Складно оцінити, скільки довелося заплатити за присутність таких знаних гостей. Але, наприклад, відомо, що виступ Насті Каменських на Новий 2017 рік коштував приблизно 1,3 млн грн.

Зараз депутатка входить до складу постійної комісії міської ради з питань екології.

Оскільки бізнес у її родини доволі специфічний – пов’язаний із промисловим виробництвом і може шкодити довкіллю, ми вирішили поцікавитися в Ольги Ревчук, як вона поєднує таку сімейну справу зі своєю діяльністю із захисту екології.

Демидов Андрій Дмитрович – це мій батько. Хочу відразу зауважити, що комісія з питань екології Запорізької міської ради не є законотворчим органом або органом покарання за шкоду, спричинену навколишньому середовищу. Також комісія з питань екології не наділена правом проводити перевірки підприємств і виносити штрафні санкції тим, хто нехтує нормами екологічного законодавства. (...) Тому ніякого конфлікту інтересів (у діяльності депутатки, - авт.) не може бути, – переконує Ольга Ревчук.

Зауважимо, що відповідь депутатка погодилася надати лише на письмові запитання.

Гроші від торгівлі металовиробами

Представник політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” Олег Корольов 2017 року заробив 9,34 млн грн (до цієї суми ми не враховували зазначеної в декларації позики, отриманої депутатом, оскільки фактично вона не є заробітком).

Олег Корольов задекларував мільйонні заробітки, світлина – zp.gov.ua

Відповідно до декларації, майже всі кошти, а саме 9,33 млн грн, він одержав як дохід від підприємницької діяльності.

Це, умовно кажучи, оборот. У підприємців на загальній формі є такі поняття, як дохід, згідно з Податковим кодексом, ПДВ, чистий дохід, або прибуток. На жаль, декларація НАЗК створена з недоліками. І більшість речей у ній мається на увазі, але не викладена поняттями чинного законодавства. Тому в декларації НАЗК я відобразив загальний дохід. Мій бізнес – у площині металопрокату та виробів у сфері машинобудування. Займаюся в цій сфері з 1999 року, – розповів Олег Корольов.

За офіційною інформацією, до 2008 року Корольов працював директором ТОВ “Експомет”, яке наразі здійснює оптову торгівлю чорними й кольоровими металами. У своїй біографії він зазначив, що став приватним підприємцем у вересні 2007 року. Основним видом його діяльності, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, є оптова торгівля металами й металевими рудами.

Заробити мільйони менш ніж за рік

Серед обранців з найбільшими заробітками за минулий рік опинився також депутат Запорізької міської ради від “Опозиційного блоку” Руслан Божко. Разом із дружиною він заробив торік 5,15 млн грн.

Разом з родиною Руслан Божко заробив понад п’ять мільйонів гривень, світлина – ukrinform.ru

Левову частку надходжень до родинного бюджету, як свідчить декларація депутата, дав бізнес його дружини Альони Тертичної. Від своєї підприємницької діяльності вона отримала 4,99 млн грн.

Дійсно, у дружини є невелика компанія, котра надає клінингові послуги (послуги з прибирання – авт.), а також послуги з благоустрою територій. У декларації я зазначив цифру доходу від цього бізнесу, – пояснив Руслан Божко.

Офіційно вести власну справу Альона Тертична почала лише минулого року. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, вона зареєструвалась у Києві як ФОП у травні 2017 року. Отже, 4,99 млн грн підприємниця заробила менш ніж за рік. Основним видом її діяльності є прибирання будинків і промислових об’єктів. Протягом 2016 року вона мала незначні заробітки. Так, згідно з декларацією її чоловіка, позаторік Альона Тертична одержала близько 21 тис. грн доходу, з яких 29 грн – відсотки на залишок коштів за кредиткою, 10 320 грн – соціальні виплати, 10 500 грн – заробітна плата. Зарплату вона отримувала в ТОВ “Астра Капітал Груп”, засновником якого наразі зазначений Руслан Божко. Діяльність компанії стосується, зокрема, альтернативної енергетики.

Із цією фірмою пов’язана й інша історія. Раніше ЗМІ повідомляли, що компанія “Астра Капітал Груп”, власником котрої зараз є Божко, була співзасновницею ТОВ “Токмак Солар Енерджі”, яке в лютому 2018 року взяло в “Укргазбанку” кредит на будівництво в Запорізькій області сонячної електростанції на суму 625 млн грн, і поручителем за ним став Руслан Божко.

Згідно з держреєстрами, на початок 2018 року фірмою “Токмак Солар Енерджі” співволоділа компанія “Астра Капітал Груп”, засновником якої зараз зазначений Руслан Божко.

Історія з отриманням цього кредиту набула розголосу. Річ у тім, що Руслан Божко наразі очолює постійну комісію Запорізької міської ради з питань соціального й економічного розвитку, бюджету та фінансів. За погодженням саме цієї комісії в січні 2018 року міськрада своїм рішенням передала обслуговування коштів бюджету міста в частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ “Укргазбанку”, у якому згодом одержало кредит ТОВ “Токмак Солар Енерджі”.

Своїм рішенням у січні 2018 року міськрада передала обслуговування бюджетних коштів до “Укргазбанку”. У лютому стало відомо, що фірма “Токмак Солар Енерджі” отримала в цьому самому банку кредит на 625 млн грн.

Додамо, що “Укргазбанк” і далі плідно співпрацює з міською владою. Зокрема, у липні повідомлялося, що Запорізька міська рада уклала з банком кредитний договір на 250 млн грн, а в серпні підписала з ним меморандум про співпрацю з розроблення, упровадження та виконання спільних проектів у сфері енергозбереження, енергоефективності, “зеленої” енергетики.

Мільйонер Лученко невчасно задекларував зарплату й бонуси

Трохи менше за родину Руслана Божка заробив “опоблоківець” Андрій Лученко. Згідно з його декларацією, 2017 року він отримав 5,02 млн грн прибутку. Основну суму доходу, а саме 4,92 млн грн, становила заробітна плата. Наразі Лученко працює директором з персоналу на комбінаті “Запоріжсталь”.

Депутат Андрій Лученко задекларував мільйонну зарплату, світлина – akzent.zp.ua

Нагадаємо, що через несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тобто отримання заробітної плати та бонусів, загальна сума яких сягнула близько двох мільйонів гривень, цьогоріч стосовно Андрія Лученка склали 9 протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

До п’ятірки депутатів з найбільшими заробітками потрапив й однопартієць Лученка Олег Адаманов. Разом зі своєю родиною він заробив торік 3,98 млн грн. Левова частка цих коштів припадає на зарплату депутата – 3,49 млн грн. Решту сімейних доходів становлять переважно відсотки за депозитами.

Зараз Адаманов працює директором з транспорту та логістики на металургійному комбінаті “Запоріжсталь”. У вересні цього року НАЗК направило до суду так само дев’ять протоколів, складених щодо Олега Адаманова. За інформацією НАЗК, він несвоєчасно повідомив про отриману заробітну плату, загальна сума якої сягала 1,34 млн грн.

Хто прожив рік з доходами, нижчими за прожитковий мінімум

На початок 2017 року прожитковий мінімум для однієї особи за загальним показником становив 1700 грн на місяць, тобто 20,4 тис. грн на рік. Нижче зображено депутатів, які прожили минулий рік, маючи доходи, що не досягали навіть прожиткового мінімуму.

Мільйонер з нульовими доходами

Жодних доходів не одержував торік Геннадій Наумов, який належить до фракції “УКРОП”. У своїй декларації за минулий рік депутат зазначив, що тимчасово не працює. Із попередніх його декларацій відомо, що 2016-го він, приміром, отримав 122 тис. грн зарплати в банку “Фінанси і кредит”, а також 49 тис. грн страхових виплат.

Геннадій Наумов нічого не заробляє, але має значні заощадження, світлина – 061.ua

Проте за відсутності заробітків минулого року депутат має чималі заощадження. Так, і торік, і цьогоріч Геннадій Наумов потрапив до ТОП-5 депутатів Запорізької міської ради з найбільшими статками. Він задекларував 116 тис. дол., 2000 євро та 50 тис. грн готівкою. Ще 25 тис. дол. депутат поклав на банківські рахунки, а 235 тис. дол. офіційно дав у борг. Ситуацію щодо цієї значної позики він уже коментував у місцевих ЗМІ:

Пояснюю. У 2015 році я позичив ці гроші друзям, які займаються бізнесом. До мене звернулися люди, яким я довіряю, у мене на той час були збереження, і я позичив кошти. Там, до речі, уже не така сума позики, у новій декларації буде інша, – розповідав Геннадій Наумов виданню “061”.

Із державних реєстрів стало відомо, що в лютому 2018 року Геннадій Наумов зареєструвався приватним підприємцем. Працюватиме він у сфері права – саме такий основний вид діяльності зазначив депутат під час реєстрації ФОПом.

Депутати без грошей

До рейтингу найбідніших депутатів потрапив і Володимир Москаленко, представник фракції “Батьківщина”. У декларації за 2016 рік він зазначив, що отримав 53,5 тис. грн заробітної плати, працюючи журналістом у місцевому виданні. А от у декларації за минулий рік його заробітки не відображені.

Отримані доходи були вказані при заповненні декларації. Чому зараз це не відображається, я не знаю. Найближчим часом виправлю це неподобство. Секретів немає жодних, усе прозоро, як того й вимагає закон. Тим паче, що громадськість так стурбована, – запевняє Москаленко.

Минулорічний дохід депутата від БПП “Солідарність” Олександра Кобзарюка складався з отриманої пенсії в сумі 16,8 тис. грн та виплат за виконавчим провадженням у розмірі 2103 грн. Водночас жодних заощаджень депутат не задекларував. Отже, фактично весь минулий рік він жив приблизно на 18 тис. грн.

Олександр Кобзарюк 2017 року офіційно жив на 18 тисяч гривень, світлина – vv.com.ua

На запитання про секрет виживання Кобзарюк відповів емоційно:

Вам робити більше нічого, чесне слово? Наразі є теми набагато серйозніші. Не всіх досі до тепла підключили, люди мерзнуть. Я зараз по округу їжджу, у мене одна ситуація страшніше іншої. (…) Стосовно декларації я нічого розповідати не буду, не хочу. Це питання мене зараз хвилює менш за все. Я розумію, у вас редакційне завдання. Напишіть, що захочете. Мені взагалі все одно, що ви напишете. У мене тут родичів стільки, що, повірте мені, я не переживаю, що я колись залишусь голодним”.

Така ситуація з доходами депутата є незмінною другий рік поспіль: 2016-го Кобзарюк отримав тільки пенсію в розмірі 14,6 тис. грн. Із його декларації відомо, що власного помешкання він не має, а лише безкоштовно користується житловим будинком площею 67 кв.м, який належить його родичу. Проте нікого із членів родини у своїй декларації він не зазначив, як, власне, і не навів імені власника житла, де мешкає.

Транспортними засобами депутат офіційно теж не володіє й не користується. Однак відомо, що 2014 року, коли він був радником міського голови Олександра Сіна, Кобзарюк потрапив у ДТП. Тоді він перебував за кермом авто “КІА Sorento”, а зіткнення сталося з “Ланосом”. Пізніше справу про цю ДТП розглядали в Жовтневому суді Запоріжжя та Апеляційному суді Запорізької області: Олександр Кобзарюк позивався до водійки “Ланоса”, аби відшкодувати збитки.

Із судових рішень відомо, що автомобіль “КІА Sorento”, котрим керував Кобзарюк, офіційно належав Олександрові Самосі. Зараз ця людина є одним зі співзасновників громадської організації “Протект”, яку очолює Кобзарюк. Свого часу Самоха оформив на Кобзарюка нотаріально засвідчене доручення на право керування та розпоряджання авто “КІА Sorento” й визнав у суді, що сам цією автівкою не користувався. Також він сказав, що саме Кобзарюк відновлюватиме машину після ДТП.

У судах Олександр Кобзарюк вимагав компенсації за пошкоджене авто в розмірі 256 тис. грн, а також за свої зіпсовані речі, що лежали в салоні. Як виявилося, серед тих речей були планшет “Аррlе” вартістю 6500 грн, костюм за 7182 грн і сорочка за 1040 грн. Моральну шкоду від ДТП колишній радник мера й нинішній депутат оцінив у 200 тис. грн.

У суді Олександр Кобзарюк вимагав 200 тис. грн за моральну шкоду від ДТП

Результатом судових засідань у цій справі (рішення Жовтневого районного суду від 20 жовтня 2015 року та рішення Апеляційного суду Запорізької області від 20 січня 2016 року) стало те, що Олександрові Кобзарюку мали виплатити відшкодування матеріальних збитків у розмірі 205 тис. грн і 75 тис. грн за завдану моральну шкоду.

До речі, протягом 2014 року (коли трапилася ДТП) Кобзарюк теж офіційно заробив досить мало. За рік він отримав лише 12 588 грн доходу. У його дружини Олени Кобзарюк, яку тоді депутат ще зазначав у декларації, річний дохід становив 46 996 грн. На запитання, чому зараз не згадує дружини в декларації, Кобзарюк відповів:

Я розлучений, я самотній чоловік”.

Олена Кобзарюк працює в одному з відділів Запорізької міської ради й також щорічно звітує про свої доходи та майно. У декларації за минулий рік вона зазначила, що володіє квартирою площею 68,31 кв.м. За адресою цієї квартири зареєстрована ГО “Протект”, яку очолює Олександр Кобзарюк. Також там прописана мати Олени Кобзарюк – Галина Охрименко, котра офіційно є співзасновницею “Протекту”. Як виявилось, у серпні цього року за рішенням Запорізької міськради тещі депутата погодили надання з бюджету міста матеріальної допомоги на лікування.

За рішенням міськради тещі депутата погодили надання матеріальної допомоги

Окрім того, Олена Кобзарюк володіє часткою квартири площею 67,93 кв.м та авто “Mercedes-Benz” (2004 р.в.), власницею якого вона стала 2011 року. Стосовно цієї нерухомості на початку 2018 року тривали судові процеси. Із судових рішень відомо, що на початок цього року Олена та Олександр Кобзарюки все ж були офіційно одруженими.

Нагадаємо, рух ЧЕСНО раніше проаналізував на що пішли держсубвенції у Запорізькій області.  

Ольга Приходько, для Громадського руху ЧЕСНО

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]