"Народний фронт" віддав 35 мільйонів державних грошей на рекламу

Фото: "Народний фронт" віддав 35 мільйонів державних грошей на рекламу

Політична партія "Народний фронт" протягом 2018 року спрямувала на рекламу 26% державних коштів. Про себе й заслуги свого лідера партія нагадувала в медіа Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука. Про це свідчить річний фінансовий звіт політсили за минулий рік.

У "Народному фронті" вирішили не висувати кандидата в Президенти. Завдяки цьому партія може витрачати на відновлення своєї популярності державні гроші, виділені їй на поточну діяльність.

Уже третій рік поспіль "Народний фронт" у листопаді-грудні організовує великі й дорогі рекламні кампанії. При цьому реклама оплачується переважно з рахунку для держфінансування. Решту року партія витрачає більшість державних коштів на оренду офісів і заробітну плату своїм працівникам.

У частині видатків на медіа найбільше грошей "Народний фронт" спрямував на телерекламу – понад 17,2 млн грн. Левова частка цих коштів, а саме 9 млн грн, дісталася ТОВ "Медіа Партнерство Баінг", яке заснувала "Медіа Група Україна" Ріната Ахметова.

Ще 5,3 млн грн партія сплатила ТОВ "Глобал Медіа Груп", що входить до "1+1 Медіа" Ігоря Коломойського.

Дочірнє підприємство медіагрупи Віктора Пінчука ТОВ "Старлайт Бренд Контент" отримало 1,9 млн грн.

Медіазамовлень від "Народного фронту" не мали тільки канали з орбіти медіагрупи "Інтер", яка, утім, систематично одержує замовлення від "Опозиційного блоку".

За кошти з держбюджету "Народний фронт" запустив на центральному й регіональному телебаченні серію 30-секундних роликів, у яких Арсеній Яценюк перелічує здобутки партії. У грудні 2018 року Рух ЧЕСНО зафіксував щонайменше 4 різновиди цих роликів.

Зупинили дефолт:

Здобули енергетичну незалежність:

Українська мова, кіно, пісня:

Стали на захист України (рух у НАТО):

Місцеві телеканали в Луцьку, Харкові, Полтаві, Сумах, Кропивницькому та інших обласних центрах отримали від 50 до 200 тис. грн.

Цікаво, що з-поміж усіх упізнаваних персон з "Народного фронту" в зовнішній рекламі, партійних газетах, календарях і брошурах фігурує тільки Арсеній Яценюк.

Крім того, 3,54 млн грн наприкінці минулого року політсила вклала в газети, листівки та календарі. Найбільше замовлення на 3,33 млн грн узяло ТОВ "Український центр реклами та поліграфії".

Народний депутат Олександр Сочка необхідність в активізації кампанії з нагадування про "Народний фронт" пояснював тим, що деякі політики намагаються присвоїти собі досягнення Яценюка.

Єдиною складовою видатків на медіа, яка існувала й раніше, є друкована преса. На неї в травні минулого року витратили близько мільйона гривень. А в грудні 174,87 тис. грн партія спрямувала вже на публікації в загальноукраїнській пресі. Найбільше коштів за рекламу в газетах, а саме 77,95 тис. грн, отримало пов’язане з Ахметовим ПАТ "Сьогодні Мультимедіа".

Зауважимо, що закон майже не обмежує "Народний фронт" у тому, куди витрачати держкошти. Заборонено лише фінансувати ними передвиборчу кампанію. Логіка цієї норми полягає в тому, щоб не створювати додаткової конкурентної переваги партіям, які мають держфінансування.

"Те, що "Народний фронт" не висунув свого кандидата в Президенти, дає партії змогу витрачати держкошти на рекламу. Однак слід зауважити, що невдовзі на нас чекають парламентські вибори. І "Народний фронт" саме за державні гроші почав покращувати свою впізнаваність і формувати суспільну думку про партію та її лідера. Адже реклама партії переконує виборців у тому, що значна частина позитивних здобутків є заслугою саме "Народного фронту" та Арсенія Яценюка", – твердить аналітик з партійних фінансів Громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

Згідно з результатами опитувань, партія "Народний фронт" має підтримку 1% виборців і може втратити державне фінансування.

Бюджет партії 2018 року складався з 132,1 млн грн державних грошей, 1,67 млн грн приватних коштів та ще близько 480 тис. грн спонсорських внесків. Як спонсорські внески у фінансовому звіті зазначено знижки на оренду офісів і розміщену в дарунок зовнішню рекламу.

Нагадаємо, що частка держфінансування в загальному бюджеті партії "Народний фронт" у 2016-2018 роках становила майже 100%. Лише наприкінці 2018-го нардепи-"нарфронтівці" вперше за 3 роки активізувались і переказали своїй партії майже 1,7 млн грн. Найбільші внески надійшли від народного депутата Андрія Іванчука (1 млн грн) та Арсенія Яценюка (100 тис. грн). Однак навіть після цього сплеску активності частка приватного фінансування у структурі бюджету партії за підсумками 2018 року ледь перевищує 1%.

2016 року Рух ЧЕСНО підозрював, що "Народний фронт" приховав понад мільйон гривень видатків на рекламу. Деякі новини про "НФ" медіа маркували як комерційні публікації, але у фінансовому звіті партії цих витрат не було. 2016-го "Народний фронт" офіційно витратив на рекламу 33 млн грн, тобто 72% коштів, отриманих від держави. Із них за транслювання відеороликів про успіхи партії заплатили 25,5 млн грн.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Моніторинг та верифікація витрат партій на політичну рекламу на телебаченні"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]