"ДемАльянс": між Садовим, Гриценком і Вакарчуком

Фото: "ДемАльянс": між Садовим, Гриценком і Вакарчуком

За 8 років існування партія "ДемАльянс" жодного разу самостійно не брала участі в парламентських чи президентських виборах. Навіть після Євромайдану, коли на молоді обличчя в політиці чекали, як на манну небесну, у партії вирішили делегувати своїх кандидатів до Верховної Ради у списках "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка. Лідер "ДемАльянсу" Василь Гацько був другим у списку.

Проте ані Гриценко на президентських виборах, ані "Громадянська позиція" на парламентських виборах не змогли досягти навіть тих результатів, які їм прогнозували соціологічні опитування. На заваді став обмежений фінансовий ресурс і, як наслідок, відсутність доступу до телебачення.

На виборах Президента 2019 року "ДемАльянс" робить ставку на Андрія Садового. Водночас веде переговори з Анатолієм Гриценком і близькими за поглядами політиками про висунення спільного кандидата в Президенти та єдиний список на виборах до Верховної Ради.

Співголова "ДемАльянсу" Василь Гацько й голова секретаріату партії Роман Колесник кажуть, що об'єднання кандидатів можливе. А Гриценко із Садовим публічно виявляють менше оптимізму. Попри це, самостійний похід до парламенту в "ДемАльянсі" розглядають тільки в крайньому разі.

Громадський рух ЧЕСНО намагався з'ясувати, що спонукає партію із 700 членами та стабільними мільйонними доходами шукати сильніших союзників і наскільки ця стратегія є вдалою.

ДемАльянс" як партія постав 2011 року. У політичний рух він трансформувався з громадської організації. Як ГО "ДемАльянс" організовував соціальні й патріотичні заходи.

Активність під час Євромайдану на виборах до Київради навесні 2014 року конвертувалась у 2 мандати – для лідера партії Василя Гацька та Галини Янченко.

На парламентських виборах того самого року Гацька взяли другим номером до списку партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Але політсила набрала тільки 3,1% голосів.

Після Євромайдану, як зазначає голова секретаріату "ДемАльянсу" Роман Колесник, стався найбільший за історію партії приріст кількості її членів.

"Тоді, я думаю, партія наростила, мені важко сказати в масштабах країни, але в масштабах Києва десь 400 людей прийшло… А раніше було в межах двох-трьох десятків людей", – пригадує Колесник.

Він каже, що було ще дві хвилі зростання членства: 2016 року, коли до політради партії запросили нардепів-"єврооптимістів", а також коли оголосили про "політичний союз" із "Самопоміччю" перед виборами Президента 2019 року.

А тепер про гроші

Наразі, як твердить Колесник, "ДемАльянс" налічує близько 700 членів. Активно сплачує внески понад половина партійців.

Цікаво, що "ДемАльянс" у період між виборами отримував більше внесків від фізичних і юридичних осіб, ніж його союзники – "Громадянська позиція" та "Самопоміч". На рахунок центрального офісу "Громадянської позиції" протягом 2016-2017 років надійшло приблизно 402 тисячі гривень, а "Самопомочі" – 2,8 млн грн. За цей час "ДемАльянс" одержав майже 6,1 млн гривень.

За фінансовими звітами партій протягом 2016-2018 років

У другому півріччі 2018-го і "Самопоміч", і "Громадянська позиція" різко збільшили обсяги приватного фінансування. Надходження на рахунок "ДемАльянсу" залишилися стабільними – у межах 2,4 млн грн за рік. Звітів "Громадянської позиції" за 2018 рік у публічному доступі, на жаль, ще немає, тому зарано робити висновки, як ця партія готувалася до виборів Президента.

Членські внески в "ДемАльянсі" зазвичай сплачують що три місяці по 150 грн, і надходять вони виключно на банківський рахунок центрального офісу.

У партії є дві інтернет-платформи для збирання коштів. Одна – особистий кабінет її членів, а друга – на сайті. Через онлайн-форму надходить близько 75% внесків.

Форма для внесків на рахунок партії із сайту "ДемАльянсу"

Такий спосіб збирання коштів є прогресивним для України, але є питання щодо його законності. Річ у тім, що законом визначено архаїчну й надміру ускладнену процедуру перерахування грошей на користь партії. Правила вимагають особистого відвідування банку чи поштового відділення для подання спеціальної заяви. Банківські установи найчастіше не хочуть її приймати, оскільки така заява не є для них документом фінзвітності. Натомість у багатьох країнах існує можливість переказу коштів з допомогою онлайн-інструментів.

Ще одна проблема з онлайн-фінансуванням полягає в тому, що у звіті, який подається контролюючим органам, за кожним внеском на свій рахунок партія повинна зазначити податковий номер або серію й номер паспорта, а також адресу проживання донора. Якщо ця інформація відсутня, то такий внесок потрібно повернути жертводавцю або перерахувати до держбюджету. Деякі партії з цієї причини втрачають до 5% внесків. Тож у "ДемАльянсі" постійно шукають людей, які переказали їм гроші, і просять надіслати необхідні дані. А внески від неідентифікованих осіб чи тих, хто не надав про себе потрібної інформації, протягом 2016-2017 років надходили досить часто.

Витяги зі звіту центрального офісу "ДемАльянсу" за 2016 рік

Витяг зі звіту центрального офісу "ДемАльянсу" за 2017 рік

 

Витяг зі звіту центрального офісу "ДемАльянсу" за 2018 рік

"Звертаємося до банку з проханням надати імена внескодавців. Банк зазвичай відмовляє, посилаючись на постанову НБУ… А так ми повертали в банк, 129 з чимось тисяч повернули. Саме вони надійшли нам з "Привату", і ми на технічний рахунок повернули", – коментує бухгалтер Леся Люба.

Попри залучення коштів через онлайн-банкінг і велику кількість дисциплінованих членів, 3,97 мільйона гривень, тобто більш ніж половину надходжень, партія отримала від двох пов'язаних осіб. Мова йде про засновників ІТ-компанії "МАСPAW" Олександра Косована та Софію Двойнос.

Косован розповідає, що познайомився з представниками "ДемАльянсу" 2014 року, і пояснює, чому фінансує партію:

"Суто на інтуїтивному рівні я вирішив підтримати цих людей, бо довіряю їм і бачу, яких зусиль вони докладають, щоб змінювати Україну на краще".

Загалом, простежується залежність партії від обмеженого кола великих донорів. Від першого десятка донорів-фізосіб та їхніх підприємств "ДемАльянс" упродовж трьох років отримав 5,7 мільйона гривень, що становить близько 77% надходжень.

З-поміж них Косован, Двойнос, Остапюк, Лось і Ященко фінансують партію регулярно з 2016 року. Разом ця п'ятірка перерахувала "ДемАльянсу" майже 64% коштів. А це майже 4,6 мільйона гривень.

Якщо не брати до уваги відрахувань осередкам, то приблизно таку саму суму одержали ТОП-10 "отримувачів" партійних коштів. Найбільше партія платить за оренду офісу біля Володимирського собору в Києві.

Як каже Колесник, у "ДемАльянсі" є тільки один офіційний працівник – співголова партії Василь Гацько. Його середня місячна зарплата 2018 року, згідно зі звітами, становила майже 24,7 тисячі гривень. Бухгалтерські, юридичні й інші послуги партії надають фізичні особи – підприємці.

Кастинг на "того єдиного"

Відносна заможність і стабільність фінансування не спокушає "демальянсівців" на самостійну участь у виборах до парламенту або на висунення кандидата в Президенти. Так зробила схожа за обсягами фінансування партія "Сила людей", висунувши Дмитра Гнапа:

"Ми, не будучи ресурсною суперпартією, розуміємо, що могли зібрати кошти на заставу… Чи могли би ми зібрати кошти на повноцінну виборчу кампанію в межах країни? Ну, тут уже велике питання. Тому що це вже навіть не два з половиною мільйони гривень застави…" – пояснює Колесник.

Він розповідає, що варіант самостійної участі у виборах Президента розглядався. Але кандидати, яких могли б висунути, відмовилися, посилаючись на брак досвіду чи інше бачення себе в житті країни.

"Серед наших партнерів, ви знаєте, напевно, союзник найперший – це політична партія "Самопоміч", з якою ми уклали угоду про політичний союз та спільну участь у президентських, парламентських і місцевих виборах. Але так само в "ДемАльянсу" визначені стратегічні партнери. І сюди ми відносимо ще "Громадянську позицію" Анатолія Гриценка й ініціативу Святослава Вакарчука. Тому це не стільки про інтереси партії, скільки про інтереси наших виборців і країни загалом", – зазначає співголова "ДемАльянсу" Василь Гацько.

Кожного з цих трьох осіб у партії вважають за потенційного єдиного кандидата. Попри те, що Вакарчук відмовився претендувати на посаду Президента, у "ДемАльянсі" його постійно називають партнером і перспективним єдиним кандидатом. До переліку "єдиних" співак потрапив 2016 року, коли в партії почали домовлятися та згуртовувати політиків навколо свого бачення виборів Президента.

"Ми тут, безперечно, виходимо з раціональних міркувань, що нам, якщо ми висуваємо кандидата, потрібна людина, яка мала б шанси (виграти на виборах Президента – прим. ЧЕСНО) саме зараз. І якщо ми таких людей не маємо, то треба спілкуватися з людьми, близькими ціннісно, хто має такі шанси. І тоді вже спільними зусиллями прийти до перемоги", – пояснює Колесник.

У передвиборчій кампанії Садового "ДемАльянс" виконує дві функції. По-перше, на національному рівні публічні особи з партії агітують за Садового в різних куточках України, розповідаючи свою формулу об'єднання кандидатів.

По-друге, майже в кожній області "демальянсівці" ввійшли до місцевих штабів "Самопомочі".

"У нас обов'язково є заступник керівника штабу в тих областях, де в нас є актив… Це не квота, це принцип, за яким ми вирішили організувати нашу співпрацю. У чому він полягає? "Демальянсівець" на посаді заступника керівника штабу бачить, які потреби у штабу не закриті. І тоді вже залучає наш партійний актив для того, щоб, де є можливість, закривати ці питання", – запевняє Колесник.

А що як єдиного немає?

Гацько каже, що переговори про об'єднання кандидатів ще тривають. Їх не зупиняє навіть те, що Садовий і Гриценко в дебатах на радіо вже заперечили свою готовність об'єднатися перед першим туром президентських виборів, але дали надію на об'єднання перед парламентськими виборами.

"Дозвольте мені не вдаватися до прогнозів, тому що це така штука, де завжди воно виглядає, як малоймовірно. Але критична маса людей займається тим, щоб ці невеличкі шанси стали реалізованою справою", – твердить Гацько.

На сьогодні "ДемАльянс" розглядає самостійну участь у парламентських виборах тільки як крайній варіант.

"Самостійний похід точно не є пріоритетним форматом (участі в парламентських виборах – прим. ЧЕСНО). Тому що ми зараз розраховуємо, що зможемо узгодити нарешті єдиного кандидата. До ЦВК до 7 березня можна подати документи про зняття якоїсь кандидатури… Хтось зараз стане єдиним кандидатом і претендуватиме на перемогу в президентських виборах. Але ми маємо не розходитись після президентських виборів, залишитись командою, а в ідеалі залучити ще більше політичних суб'єктів, які відповідають нашим цінностям. А потім піти спільною командою на парламентські вибори", – каже Колесник.

За результатами соцопитувань, у змаганні за посаду Президента партнери "ДемАльянсу" перебувають у другій-третій трійці.

Вони не є і найзаможнішими. Як свідчить аналіз декларацій найрейтинговіших кандидатів за 2017 рік, Садовий та Гриценко з їхніми активами – у хвості переліку.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО з 2016 року аналізує звіти політичних партій. За цей час, зокрема, проаналізовано звіти "Солідарності", "Батьківщини", "Народного фронту", "Опозиційного блоку", "УКРОПу", "Громадського руху "Народний контроль", партії "Справедливість" Валентина Наливайченка.

Поряд з аналізом видатків партій, Рух ЧЕСНО з'ясовував, як формально непов'язані з партіями політики в обхід загальноукраїнських правил фінансування політичних кампаній просувають власні політичні проекти з використанням адмінресурсу, державних коштів чи благодійних фондів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]