Богословська має лише двох довірених осіб з 225 можливих

Фото: Богословська має лише двох довірених осіб з 225 можливих

Закон України "Про вибори Президента України" дає можливість кожному кандидату мати 225 довірених осіб. Саме стільки є мажоритарних округів. Інна Богословська обрала лише двох довірених осіб у цих округах, що є найнижчим показником з-поміж усіх кандидатів. Ще 5 довірених осіб можна мати на загальнодержавному рівні. Але й тут Богословська не знайшла потрібної кількості своїх представників, а тільки трьох.

На сайті ЦВК оприлюднено список довірених осіб кандидатів на президентських виборах. Рух ЧЕСНО поцікавився, кому ж кандидатка Інна Богословська довірила свою репутацію.

Довірені особи, згідно із законом, ведуть агітацію та сприяють кандидату на посаду Президента України у виборчому процесі, представляють його інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями. Про це йдеться в статті 67 закону "Про вибори Президента України".

Здавалося б, якщо кандидат обрав лише двох довірених осіб, то це мали б бути його найближчі соратники, які за нього агітуватимуть і будуть упізнаваними. Але у випадку з довіреними Богословської це маловідомі люди, і деякі з них раніше були довіреними особами інших кандидатів на виборах до ВРУ.

Інна Богословська в Кременчуці на Полтавщині (округ №146) довірилася безробітній Наталії Бордюг.

Украй дивною здається інформація на сайті ЦВК, де чітко видно, що повна тезка Наталії Бордюг водночас є довіреною особою іншого кандидата – Ігоря Шевченка на тому самому 146-му окрузі.
2015 року Наталія Бордюг балотувалася до Кременчуцької міської ради від ПП "Патріот". На той час вона теж ніде не працювала.

Цікаво, що на цих виборах партія "Патріот" має свого кандидата – Андрія Новака, у якого, на відміну від Богословської, є 155 довірених осіб, але активної кампанії він не веде.

Партію "Патріот" очолює колишній заступник Генпрокурора Віталія Яреми, котрий зараз є довіреною особою Петра Порошенка на Київщині.

Зауважимо, що Богословська у своєму відеоролику-зверненні до Порошенка різко критикує його дії на посаді Президента.

У місті Білопілля на Сумщині (округ №158) кандидатка в Президенти Інна Богословська довірилася безробітному Геннадію Веремієнку.

2012 року він був довіреною особою кандидатки в нардепи Катерини Приходько. Пенсіонерка із села йшла як самовисуванка й на виборах набрала менш ніж 2,5% голосів. Вона балотувалася також 2002-го та 1998 року.

На попередніх місцевих виборах Приходько, яку представляв теперішній довірений Богословської Веремієнко, висувалася до Сумської райради від "Батьківщини".

Зазначимо, що в ЗМІ Богословська різко критикує Юлію Тимошенко та вважає саме її своєю основною конкуренткою. Натомість "батьківщинівці" заявляли в медіа, що всі кандидатки, а їх, окрім Тимошенко, ще троє, забиратимуть у колишньої прем'єрки голоси. Отже, партійці ВО "Батьківщина" розцінюють Богословську як техкандидата, який відтягуватиме голоси тих виборців, котрі готові голосувати за кандидата-жінку.

В Інни Богословської також є троє довірених осіб на загальнодержавному виборчому окрузі з п'яти можливих.

Ми написали Богословській у Facebook та поцікавились, чому в неї так мало довірених осіб і за яким принципом вона їх добирала. Відповіді кандидатка на момент опублікування цієї статті не надала.

Цікаво, що заставу в розмірі 2,5 млн грн Інна Богословська принесла до ЦВК у чорному пакеті.

Попри те, що довірених осіб, які мали б агітувати за Богословську, тільки п'ятеро, сама кандидатка веде активну агітацію на своїй сторінці у Facebook та бере участь у теледебатах, куди кандидати з найвищим рейтингом поки що не погодилися прийти.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО висвітлює перебіг агітаційної кампанії на Київщині в щотижневих дайджестах.

Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб у столиці Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, а також довірених осіб на Київщині таких кандидатів: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Ігоря Смешка, Руслана Кошулинського.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото на кавер узято з Facebook-сторінки Інни Богословської

Авторка: Ірина Латиш


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]