Піар та вигоди: як мажоритарники з Дніпропетровщини ділили субвенції 2018 року

Фото: Піар та вигоди: як мажоритарники з Дніпропетровщини ділили субвенції 2018 року

Обсяг субвенцій з держбюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, наданих Дніпропетровській області 2018 року, значно знизився порівняно з попереднім роком. Нардепи далі опікуються та піаряться на фінансуванні об'єктів, про які мали б дбати на місцевому рівні, як-от придбання спортінвентарю або іншого обладнання. Це допомагає їм комунікувати з мешканцями округу, щоб заручитися їхньою підтримкою на виборах. Процедура розподілу субвенцій залишається недостатньо прозорою.

"Нарфронтівцю" Олегу Кришину приписують мало не все, що фінансується з бюджетних коштів на його окрузі. Це стосується й інших нардепів, округи яких охоплюють сільську місцевість та невеличкі населені пункти.

Для освоєння однієї із субвенцій "відродженця" Андрія Шипка на ремонт зали залучили фірму, засновану велосипедистом з Нікополя незадовго до укладення договору.

Мільйони субвенцій, наданих рідному регіону "порошенківця" Андрія Павелка, який очолює бюджетний комітет ВРУ та Федерацію футболу України (ФФУ), спрямовано на створення майданчиків для міні-футболу. Зазначимо, що кілька років тому ФФУ побудувала скандальний завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів.

Позафракційний нардеп Андрій Денисенко 2018 року, за рік до парламентських виборів, уперше залучив субвенції.

Народний депутат Ярош узагалі не отримав субвенційних коштів.

Розподіляють нерівномірно

2018 року на соціально-економічний розвиток окремих територій Дніпропетровської області Кабмін виділив 140,5 млн грн, з яких 23,3 млн грн надійшли до обласного бюджету. Решту коштів розподілили на об'єкти в межах округів місцевих мажоритарників. Торік сума субвенцій виявилася приблизно в 4 рази меншою, ніж було передбачено 2017 року – 600 млн грн.

Член бюджетного комітету Верховної Ради, представник фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Куліченко каже, що минулого року субвенції було недофінансовано порівняно з попереднім роком у зв'язку з недостатнім виконанням бюджету наприкінці року:

"У 2018 році трішечки менші суми, тому що наприкінці року бюджет достатньо не виконувався".

Найбільше субвенцій, а саме 326,8 млн грн, торік дісталося Вінниччині – особливому для Петра Порошенка краєві. Хоча на Дніпропетровщині приблизно вдвічі більше мешканців та більша площа регіону.

"На одну людину в Дніпропетровській області припадає близько 44 грн субвенційних коштів. Це один з найнижчих показників. У Чернівецькій області, наприклад, 280 грн на людину", – зауважує Оксана Ставнійчук, парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО.

На другому місці за обсягом субвенцій 2018 року опинилася Харківська область (256 млн грн), на третьому – Чернівецька (252 млн).

Тож субвенції розподіляють вкрай нерівномірно. Пропозиції щодо їх розподілу можуть подавати як самі депутати Верховної Ради, так і держадміністрації або органи місцевого самоврядування. Їх розглядає комісія, створена Мінфіном та комітетом ВРУ з питань бюджету, який очолює обраний за партійним списком нардеп із Дніпропетровщини Андрій Павелко.

"Досі немає чітких правил розподілу, які були б закріплені на законодавчому рівні", – наголошував Руху ЧЕСНО нардеп-мажоритарник із Дніпропетровщини Віталій Купрій минулого року.

Особливо із субвенціями полюбляють працювати парламентарі-мажоритарники. Завдяки їх залученню вони намагаються здобути прихильність мешканців округу та їхні голоси на наступних виборах.

Народні депутати пояснюють, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.

Мажоритарник із Дніпра, "порошенківець" Іван Куліченко запевняє, що в розподілі субвенцій немає ніякої політики, але теж натякає на те, що нардеп повинен працювати над бюджетом.

"Бюджет країни, а отже, і всіх регіонів, міст затверджується законом. Це закон. І всі депутати повинні якось працювати над ним, якось голосувати – "за", "проти", "утримався", – коментував Руху ЧЕСНО Куліченко 2018 року.

Важковаговики

Найбільше субвенційних коштів надійшло на округ члена фракції провладної партії "Народний фронт" Олега Кришина – щонайменше 32,7 млн грн.

Виборчий округ Кришина охоплює три райони області та міста Вільногірськ і Жовті Води.

На його окрузі субвенції витратили на придбання для шкіл комп'ютерної техніки, спортінвентарю, ігрового обладнання для дитячих майданчиків, капітальні ремонти будівель, покрівель, створення міського парку, виготовлення проектно-кошторисної документації, реконструкцію системи водопостачання.

Олег Кришин не гребує хвалитися залученими субвенціями

2018 року програма "Схеми" виявила, що тютюнова фабрика в місті Жовті Води, відкрита "за сприяння Олега Кришина", виготовляє цигарки з підробленими акцизами.

На округ нардепа з групи "Відродження" Андрія Шипка, до якого входять Нікопольський район і місто Покров, виділили 19 млн грн субвенцій, зокрема на закупівлю медичного обладнання, ремонти у двох школах та забезпечення водопостачанням села. За інформацією місцевої газети, у якій опубліковано звіт нардепа за 2018 рік, округ отримав 21,5 млн грн. Там же повідомляється, що разом з трьома депутатами облради від "Відродження" вони залучили понад 408 млн грн.

У Шипка проблем з "вибиванням" коштів на округ, вочевидь, немає. Наприклад, восени до нього звернувся директор школи, розташованої в межах його округу, і гроші з держбюджету майже одразу використали.

"Відвідав сьогодні Лошкарівську загальноосвітню школу. Восени голова ОТГ звернувся до мене з питанням щодо необхідності проведення ремонту спортивного залу. Зараз січень – і новий спортивний зал зустрічає учнів!"ідеться в дописі на сторінці Шипка у Facebook.

Капітальний ремонт спортивної зали сільської школи, за даними ProZorro, коштував півмільйона гривень.

Судячи з фото, капітальним цей ремонт складно назвати. Більше схоже на те, що приміщення освіжили: пофарбували підлогу, поштукатурили й побілили стіни, замінили двері, виконали інші роботи.

Нова спортивна зала в Лошкарівській сільській школі (було/стало)

Виконком Лошкарівської сільради для виконання робіт найняв ТОВ "Мегаінвестгруп". Цю компанію створили незадовго до ремонтування спортивної зали. Дата запису про її державну реєстрацію в Єдиному держреєстрі – 19 листопада 2018 року. А 26 листопада Андрій Шипко побував з робочим візитом у Лошкарівській ОТГ, де його попросили про ремонт.

Договір з фірмою підписали 4 грудня 2018 року.

Засновником і директором ТОВ "Мегаінвестгруп" є нікопольчанин Анатолій Лавриненко, сфера діяльності якого пов'язана з велосипедами. Номер телефону цієї контори раніше був контактним телефоном ТОВ "Агрополіс груп" з міста Кам'янське.

Цікаво, що 11 грудня 2018 року Нікопольська міська лікарня №1 уклала угоду з ТОВ "Агрополіс груп" про поточний ремонт приміщень хірургічного корпусу. Основний вид діяльності цієї фірми – "оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин".

Зазначимо, що "відродженці", хоч і називають себе опозиціонерами, співпрацюють з коаліцією в наріжних питаннях.

"Вони періодично, особливо за бюджет, економічні законопроекти дуже часто голосують разом з коаліцією", – коментував Руху ЧЕСНО голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Може, саме завдяки заграванню з владою Андрій Шипко так вдало залучає субвенції на свій округ?

"Порошенківцям" – небагато, "опоблоківцям" – найменше

На округи мажоритарників із Дніпропетровщини, що належать до провладної фракції "БПП" у Верховній Раді, теж виділили мільйони гривень, проте це не якісь захмарні суми.

На округ Костянтина Усова, котрий охоплює частину Кривого Рога, надали щонайменше 9,4 млн грн. Із них 5 млн грн за пропозицією нардепа спрямували на облаштування 20 майданчиків для воркауту в Інгулецькому, Металургійному та Центрально-Міському районах Кривого Рога.

Вартість одного такого спортивного майданчика – 250 тис. грн

Субвенційні кошти також витратили на капітальні ремонти із заміною вікон у дошкільних навчальних закладах та придбання музичного обладнання.

На округ Вадима Нестеренка з центром у місті Новомосковськ, до якого входять три райони області, виділили щонайменше 3,1 млн грн. Ці гроші пішли на капітальні ремонти шкіл.

Округи решти трьох мажоритарників від "БПП" з Дніпропетровщини охоплюють більшу частину Дніпра. На виборчий округ Максима Курячого розподілили щонайменше 2,6 млн грн – на капремонт будівлі школи та придбання медобладнання. Хоча нардеп ще й ремонтує внутрішньоквартальні проїзди на своєму окрузі.

Крім того, на вул. Дзеркальній у Дніпрі відремонтували дорогу. Ймовірно, ремонтують і за кошти з місцевих бюджетів.

"Я искренне благодарен за системную поддержку в этом вопросе мэру Днепра Борису Филатову, который знает о проблемах горожан не понаслышке. Хочу поблагодарить депутата городского совета Наталью Демидову за активную помощь в решении этой задачи. Это классический пример позитивного взаимодействия, от которого выигрывают жители нашего города", – каже нардеп Максим Курячий.

На округ Тетяни Ричкової, за даними Руху ЧЕСНО, виділили щонайменше 1 млн грн, теж на придбання медобладнання. Як зазначає прес-служба партії, голова Дніпровської міської організації "БПП "Солідарність" Ричкова посприяла в наданні 400 тис. грн з держбюджету на ремонт ліфта в будинку на проспекті Героїв, 1 у Дніпрі. Також субвенції надходили на облаштування дитячого майданчика на ж/м Придніпровськ та гумовий майданчик у парку "Зелений Гай". Але в розпорядженнях Кабміну за 2018 рік окремими рядками ці субвенції знайти не вдалося.

Тетяна Ричкова отримує квіти за те, що допомогла відремонтувати ліфт

На виборчий округ колишнього мера Дніпра, члена Комітету Верховної Ради з питань бюджету Івана Куліченка виділили щонайменше 1,3 млн грн – на придбання медобладнання.

"У вас неправильна інформація (щодо суми субвенції в розмірі 1,3 млн – авт.). Субвенція надходить місту. З містом обговорюються об'єкти, куди вона йде. У вас інформація абсолютно неправильна", – прокоментував Руху ЧЕСНО Куліченко.

27 грудня 2018 року міський голова Дніпра Борис Філатов підписав розпорядження "Про розподіл субвенції з державного бюджету", згідно з яким на округ Куліченка спрямували 7,8 млн грн. Кошти розподілили на дофінансування капремонту навчального закладу, а також на закупівлю медичного обладнання та комп'ютерних класів.

На округ Курячого, відповідно до розпорядження мера, надали 8,5 млн грн – на капітальні ремонти шкіл, двох житлових будинків, придбання обладнання й інтерактивних комплексів. Округу Тетяни Ричкової дісталося 1,6 млн грн – на закупівлю медобладнання та крісел для Палацу дітей і юнацтва.

Мільйони гривень було розподілено на будівництво та реконструкцію міні-футбольних майданчиків з навчально-тренувальних занять дитячо-юнацького футболу. Щонайменше 16,5 млн грн субвенцій одержали міста Дніпро та Кам'янське, тому прив'язати їх до конкретних округів мажоритарників неможливо.

Нагадаємо, що представник Дніпра в парламенті, обраний за списком партії "БПП", Андрій Павелко очолює Федерацію футболу України, яка збудувала за кошти УЄФА комерційний завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів на Київщині. Про це повідомляли "Схеми". Крім того, Павелко є головою бюджетного комітету Верховної Ради, який впливає на розподіл субвенцій.

Геть мало субвенцій одержали округи мажоритарників з "Опоблоку". Щонайменше 1,7 млн грн надали для ремонту двох шкіл на окрузі Артура Мартовицького, 1,2 млн грн – для ремонту навчальних закладів на окрузі Дмитра Шпенова. До речі, наприкінці 2018 року благодійний фонд Шпенова роздавав харчові набори.

На округ "опоблоківця" Костянтина Павлова виділили щонайменше 130 тис. грн, а на округ Андрія Гальченка – 98 тис. грн на спортінвентар.

Позафракційні

Округи позафракційних мажоритарників із Дніпропетровщини отримують чимало субвенцій з держбюджету. У першій трійці за обсягами залучених коштів опинилися представники "УКРОПу". Так, округ Олександра Дубініна одержав щонайменше 6,8 млн грн, округ Віталія Купрія – 4,7 млн грн, округ Валентина Дідича – 3,8 млн грн. На округи Дубініна та Дідича кошти надали для облаштування індивідуального опалення в сотнях квартир у місті Кам'янське. Округу Купрія субвенції дали на будівництво майданчиків для міні-футболу, ремонт школи та дитячого садка, купівлю трактора для комунального підприємства.

На округ Якова Безбаха виділили щонайменше 2,9 млн грн – на придбання медобладнання, меблів, комп'ютерної техніки. А ще, судячи з допису у Facebook, нардеп сприяв заміні вікон у під'їздах на енергозберігаючі.

Уперше субвенції з держбюджету на свій округ 2018 року залучив позафракційний Андрій Денисенко – щонайменше 2 млн грн. Ці кошти пішли на закупівлю обладнання, меблів, комп'ютерної та оргтехніки для шкіл і дитсадків.

"У 2015-2016 роках я навіть не звертався щодо субвенцій через гострий конфлікт з центральними органами влади та тиск на мене й мою команду з політичних мотивів. 2017-го я звертався до Кабміну з цього питання, але отримав відмову через брак коштів у бюджеті", – пояснював Руху ЧЕСНО нардеп Денисенко.

У його звіті за минулий рік зазначено, що він залучив понад 10 млн грн субвенцій з держбюджету.

 

Зокрема, торік за 2,7 млн грн придбали операційний стіл експертного класу для нейрохірургії та мікрохірургії, який на початку цього року передали до відділення нейрохірургії №1 (судинної) КЗ "Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І. І. Мечникова". Ці кошти ми не врахували, тому що вони йшли через обласний бюджет.

Андрій Денисенко (у синьому халаті) спілкується з лікарями в день передання нового обладнання

"В прошлом году благодаря усилиям администрации (Сергій Риженко), а также народного депутата Андрій Денисенко и его помощника Павел Мудрак был приобретен и передан 14.01.19 в операционную сосудистой нейрохирургии уникальный операционный стол фирмы MIZUHO (Japan) с фиксирующей системой для головы Smart Fix Head Holder Set (Sugita)", – написав у Facebook завідувач відділення нейрохірургії Сергій Григорук.

Субвенцій на округ Дмитра Яроша ми взагалі не виявили. Проте у звіті нардепа за 2018 рік зазначено, що він звертався до Дніпропетровської облдержадміністрації та були виділені кошти на капремонт дороги Просяна-Великомихайлівка із субвенції з держбюджету.

Зазначимо, що Рух ЧЕСНО враховував тільки ті субвенції з державного бюджету, конкретне призначення та адресат яких зазначені в переліку, затвердженому урядом у Києві. Не були враховані субвенції без конкретних адресатів і ті, що надійшли до обласного бюджету.

Нагадаємо, 2017 року найбільші суми субвенцій зазвичай діставалися округам тих нардепів, котрі входять до провладної коаліції та голосують за бюджет. Так, депутат Дубінін залучив субвенції на рідну школу, Купрій – на рідне місто, яке не належить до його округу. Денисенку забракло грошей, а на окрузі Нестеренка виявили підозрілу закупівлю.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]