Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Культенко Артем

Культенко Артем Валерійович

Рік народження: 1984

Опис політика

Нардеп Верховної Ради 9-го скликання від "Слуги народу"

У квітні 2024 року Культенко фігурував у розслідуванні "Bihus.info" про мережу, яка протидіє забороні УПЦ МП. За даними журналістів, нардеп співпрацював зі своїм колегою Артемом Дмитруком та підозрюваним у державній зраді проти України Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту 8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У квітні 2021-го журналісти "Схем" помітили автівку Культенка біля Koncha Zaspa Park, де "слуги народу" проводили зустріч у розпал локдауну.

Також розслідувачі "Схем" виявили, що Культенко намагався приховати свої дані про перетин кордону. Він написав лист до Держприкордонслужби, в якому зазначив, що «не надає згоду на обробку персональних даних». Лист був оформлений на бланку народного депутата, з гербом, вихідним номером та підписом нардепа. Сам Культенко заперечував, що це було депутатське звернення.

У 2020 році на тлі місцевих виборів став куратором "Слуги народу" на Київщині. Разом з іншим нардепом від "слуг" Олександром Дубінським вони керували виборчою компанією партії в області і відбирали кандидатів.

Того року також був одним з інціаторів законопроєкту від "Слуги народу", який фактично офіційно дозволив би непрямий підкуп виборців в умовах пандемії коронавірусу.

Згідно з декларацією за 2020-й рік за півтора року депутатства Культенко набув у власність дві автівки – Range Rover 2013 року та Mercedes-Benz S класу. Дружина Культенка також купила дві земельні ділянки у Бориспільському районі Київської області.

НАЗК тоді повідомляло про ознаки необґрунтованих активів у нардепа. Сам же Культенко пояснював, що гроші на придбання майна дала його дружина з власних заощаджень. Утім, як встановили у НАЗК, дружина депутата не отримала стільки законних доходів для придбання цих ділянок.  

Культенко також задекларував 700 тисяч доларів заощаджень, хоча, за даними НАЗК, до обрання нардепом, він заробляв 17 тисяч грн на місяць і за 20 років загалом мав трохи понад 140 тис. доларів доходу. Нардеп казав, що заробив гроші, перепродавши майно, але не надав жодних документальних доказів.  

У 2019 році обраний народним депутатом 9-го скликання за списком "Слуги народу" (№51 у списку, безпартійний). Заступник голови фракції "слуг" Давида Арахамії. Заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР.

До обрання займався підприємництвом. Співзасновник і колишній гендиректор ТОВ "Будмашсервіс", що зокрема мала у столиці низку кіосків на зупинках. Також співзасновник "Кьортіс груп", що спеціалізується на транспортному обробленні вантажів. Займався кондитерським бізнесом – власник мереж "Львівські пироги" та "Ваша львівська кав’ярня" у Дарницькому районі Києва.

За даними Руху "ЧЕСНО", Культенко, як і ще один нардеп від "слуг" Андрій Холодов, пов’язаний з ринком МАФів у місті Києві. ЗМІ також писали, що його бізнес-партнером є ексрегіонал Роман Солодкий, якого називають "королем столичних МАФів".

ГО Солодкого "Громадянський корпус" підтримувала Культенка на виборах до Київміськради. Сам він є членом цієї ГО. Окрім того, разом з Солодким вони є співзасновниками ще однієї організації – ГО "Спілка інвесторів транспортної інфраструктури Києва". Ця організація також активно відстоювала МАФи у столиці.

У 2016 році Культенко вступив до Київської духовної семінарії УПЦ Московського патріархату. На його сторінці у Facebook є спільне фото з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм, репости постів Онуфрія, привітання з "Днем перемоги".

У 2014 році балотувався до Київської міської ради від "Партії ветеранів Афганістану" як безпартійний за 8 округом (Дарницький район).

З 2000 року займався підприємництвом у сфері мобільного зв'язку.

Має вищу освіту. Навчався у Київському національному університеті технологій і дизайну на факультеті економіки, згодом перевівся до Полтавського університету споживчої кооперації України, закінчив магістратуру за спеціальністю "Маркетинг".

Народився 8 січня 1984 року в Черкасах.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Слуга народу

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України

    Посади у партіях

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу