Депутати облради від Вишгороду та Бородянки: забудовники, колишні помічники Царьова та племінника Януковича

Вишгородщина могла би мати в облраді не просто представника-депутата, а політика, який міг би обійняти посаду голови облради. Представник БПП Олександр Горган після перемоги на виборах висувався на цю посаду, але депутати, що сформували більшість, кандидатуру Горгана не підтримали. Він програв представниці “Батьківщини” - Ганні Стариковій.

Олександр Горган (він же до зміни прізвища - Олександр Лялька) виграв вибори у частині Вишгородського району (23 округ, до якого увійшли низка сіл та селищ). Після обрання до облради представники БПП бачили його головою облради, але депутати, що сформували більшість, кандидатуру Горгана не підтримали. Він програв представниці “Батьківщини” - Ганні Стариковій.

Спершу прізвище Горгана фігурувало у списку претендентів на депутатське крісло Київради. Він знову мав балотуватися у Деснянському районі, де вже спробував свої сили у 2014 році. Політик має власний сайт-візитівку, який тривалий час не оновлювався після виборів до Київради.

Місце роботи на сайті досі значиться попереднє - керівник комунального підприємства “Київський водний стадіон” при тому, що 2015 року він призначений головою Вишгородської РДА.

Ймовірно, саме тому столичний політик балотувався до облради від Вишгорода. Варто зазначити, що Горган раніше був депутатом Вишгородської міської ради (2006 - 2010 роки). Ішов першим номером партії “Пора”.

За інформацією ЗМІ, Горган, який до зміни прізвища був Олександром Лялькою, починав свою кар’єру з того, що входив до керівництва Українського національного комітету молодіжної організації, з якою на той час був пов’язаний Олександр Мороз та Віктор Медведчук. Згодом Олександр Лялька увійшов до складу Національної ради з питань молодіжної політики при президентові Кучмі. Цю ж раду очолював Віктор Медведчук

“...Фактично здійснені заходи спрямовані не на реалізацію загальнодержавних програм з питань молоді, а на утримання УНКМО, що свідчить про нецільове використання бюджетних коштів. Всього на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, використано бюджетних коштів у сумі 1465,4 тис. гривень”, - йдеться у результатах перевірки за 2002 рік.

Аналогічні порушення знаходили і у попередні роки. За часів 2 скликання ВРУ Горган (Лялька) був помічником одразу двох нардепів - Олександра Марченка (НУНС) та Володимира Рябіки СДПУ (о). У 2008 році Лялька, за інформацією ЗМІ, змінив прізвище і став Горганом.

У липні 2014 року з’явилася інформація про те, що Горган може стати начальником Департаменту освіти і науки, молоді і спорту КМДА. ЗМІ зауважили, що призначення не відбулося через скандальність кандидатури
В облраді депутат увійшов у бюджетну комісію.

До облради від Вишгорода “Солідарність” провела ще одного киянина - Андрія Пещеріна. Він мешкає у Печерському районі. Голова всеукраїнського громадського об’єднання “Молода Країна”. Переміг у місті Вишгород (21 округ).

Заступник Вишгородського міського голови з 2010 року.

Є засновником “Компанія Новое время” та “Женева Плюс”. У Вишгороді зареєстроване і приватне підприємство “Новий кордон”, яке веде ресторанний бізнес. Також є співзасновником ГО “Хокейний клуб “Вишгород”.
Увійшов у комісію соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних зв’язків.

Від 22 округу (Нові Петрівці, Старі Петрівці, Лютіж, Гута та прилеглі селища) пройшов представник “Опоблоку” Роман Буковський. Проживає у Вишгороді і є директором ТОВ БК “Піалін”. До облради Буковський не потрапив би у цьому скликанні ніколи. Його внутрішньопартійний рентинг - 25, це при тому, що до облради пройшли лише 6 представників “Опозиційного блоку”. Тобто Буковського від мандату відділяли 19 претендентів.

Таким чином після виборів голова “Опозиційного блоку” Олександр Качний, який за Януковича очолював облраду, як і Геннадій Кернес у Харкові, шляхом переговорів домігся того, що в облраду потрапили потрібні йому політики.

Буковський балотувався в нардепи від “Опозиційного блоку” по 96 округу.  Тоді він був киянином, значився членом виконкому Новопетрівської ради та очолював КП футбольний клуб "Межигір'я".

Окрім футболу в Нових Петрівцях Роман Буковський має звичне для політиків захоплення – будує будинки.

Зокрема до об’єктів, які збудував депутат належить ЖК “Смарагдове місто” в Нових Петрівцях.

 

З виборів 2014 року він знявся, що може свідчити про те, що він брав участь у виборах у ролі техкандидата. На цьому окрузі вибори виграв екс-регіонал Ярослав Москаленко, який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

В облраді очолив комісію з питань сім’ї молоді та спорту

Виборці половини міста Вишгорода залишилися без депутата (20 округ).

Депутати від Бородянки: колишні помічники племінника Януковича та Царьова

Загалом Бородянський район мав 3 округи, але по одному з них зайшли аж 3 депутатів. Таким чином район отримав аж 5 представників. Всі, крім представника “Самопомочі”, колишні помічники нардепів.

Представник нового політпроекту “Наш край” Станіслав Поліщук переміг у 10 окрузі. Проживає екс-регіонал Поліщук у Білій Церкві й таким чином є членом іншої територіальної громади, мешкаючи доволі далеко від Бородянської громади. Знаково, що представників Білоцерківщини в облраді найбільше.

У попередньому скликанні облради він балотувався як мажоритарник у іншому округу в Рокитнянському районі (сусідній до Білої Церкви, де проживає депутат). Тоді він був головою Рокитнянської РДА.

Станіслав Поліщук балотувався в нардепи 2014 року від партії “Опозиційний блок”. Вибори програв на Білоцерківщині (округ 90) “свободівцю” й набрав менше 2%. На той час, як і зараз, - тимчасово безробітний. Знаково, що Поліщук змінив на місцевих виборах політичний проект і пішов з “Нашим краєм”, який представники “Опозиційного блоку” вважають “тушками”.

Раніше Поліщук був помічником нардепа-регіонала Валерія Бондика, чий брат у сусідній Бучі огородив ділянку мало не 10-метровим парканом та поблизу школи натягнув дроти зі струмом. Бондиків ЗМІ вважають племінниками Віктора Януковича.

У частині Бородянського району, до якого входять смт Клавдієво-Тарасове, Немішаєве, Бабинці та інші населені пункти (округ 13) перемогло одразу три політики, які представляють “УКРОП”, “Самопоміч” та БПП.

Уродженець Дніпропетровщини Денис Борисенко - на момент виборів був головою секретаріату ПП “УКРОП” та членом політради. 

Він навіть тимчасово очолив політраду партії після того, як арештували Генадія Корбана. Громадський рух ЧЕСНО вже публікував детальний огляд політичної кар’єри Борисенка.

У огляді депутатів облради від Бородянського району зауважимо, що свого часу Борисенко балотувався в парламент у 2012 році як член партії “Україна майбутнього”. Тоді список очолював його колишній роботодавець-нардеп Святослав Олійник. Варто зазначити, що у 2010 році нардепа Олійника виключили з БЮТу, оскільки він голосував синхронно з Партією регіонів. Його зараховували ЗМІ до так званної “групи Андрія Портнова” (Олійник був заступником голови фракції БЮТ і 2010 року перейшов у заступника голови АП часів Януковича).

Отже, цілком закономірно, що в новому парламенті колишній помічник Олійника - Денис Борисенко - значиться помічником Олега Царьова. Хоча сам політик цю інформацію спростовує.

За інформацією ЗМІ, навесні 2015 року після своєї відставки Коломойський приймав рішення щодо того, чи створювати нову політичну партію, чи розкручувати вже наявний політичний бренд “Україна майбутнього”. Цю партію очолював екс-нардеп Олійник, який був заступником Коломойського в ОДА.

Згодом стало відомо, що прийняте рішення про створення нової партії “УКРОП”. Новому бренду вдалося на місцевих виборах завести в ради майже 2 250 депутатів. Це дещо більше чверті від загальної кількості депутатів, які завів лідер виборчих перегонів - партія “Солідарність”.

В облраді Борисенко увійшов до непопулярної з-поміж депутатів комісії з питань сім’ї молодіжної політики, фізкультури, спорту та туризму

Приватний підприємець Сергій Кармазін на цьому ж окрузі представляє “Самопоміч”. Він - киянин.

Очолив комісію з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва та торгівлі.

Третім депутатом від цього округу став Сергій Федорченко - радник міського голови столиці Віталія Кличка. Мешкає у Києві. До того, як Федорченко працевлаштувався у столиці, він був головою Бородянської РДА, а ще раніше - директором ТОВ “Дельфін”. У Бородянську раду його призначили після того, як він став депутатом-списочником Київської міськради

Як депутат Київради Федорченко подав свою декларацію. За 2014 рік він разом із дружиною не заробили і 80 тис. грн. У власності значаться 2 квартири, 2 ділянки та машина Фольксваген Мультівен 2011 року.

Помічник на громадських засадах народного депутата Артура Палатного (УДАР) за попереднього скликання. Тоді ж Федорченко намагався потрапити сам до парламенту - балотувався по 219 округу. Тоді його доходи були значно кращими.

Свій Фольксваген політик придбав, згідно з декларацією, за 600 тисяч. Дружина тоді мала БМВ 2007 року випуску. Розмір внесків до статутного капіталу скалав 2 млн 750 тис. грн.

Але до виборів справа не дійшла.Федорченко знявся на користь “батьківщинівця” Володимира Бондаренка. В облраді став членом бюджетної комісії.

Ще один депутат від “Солідарності” Галина Єрко. Вона працює юристконсультом у ТОВ “Агрошляхбудсервіс”. Проживає в смт Бородянка, де і балотувалася в депутати облради. Разом із Бородянкою до 11 округу увійшли сусідні села - Нове Залісся, Небрат, Берестянка, Шибене, Красний Ріг, Здвижівка та Пилиповичі.

Єрко є помічницею на громадських засадах нардепа екс-регіонала та кнопкодава Ярослава Москаленка, який переміг на виборах у цьому регіоні в 2014 році. Вона також була його довіреною особою на виборах 2012 року.

Депутатка є засновницею та уповноваженою особою ГО “Громадський рух ЄДНІСТЬ”.

Батько кандидатки - Георгій Єрко очолив список “Нашого краю” до Бородянської райради. Він працював на момент виборів директором “Агрошляхбудсервіс”. Разом з ним балотувався у списку і його син Роман, який працює у цьому ж товаристві. 

За результатами виборів, батько депутатки облради очолив Бородянську райраду, а брат став депутатом

За часів Януковича “Агрошляхбудсервіс” вигравав мільйонні тендери від департаменту капбудівництва КОДА на ремонт дороги в Бучі. Георгій Єрко тоді очолював Бородянську РДА, а бізнесом керував його син. На той час батько також був депутатом облради та входив до лав “Партії регіонів”. Обирався по тому ж округу, де на цей раз під брендом “Солідарності” перемогла його донька Галина Єрко.

У соцмережі Єрко викладає свої фото разом із депутатом облради від “Самопомочі”, який переміг по сусідньому округу - Сергієм Кармазіним.

В облраді Єрко увійшла в комісію з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва та торгівлі, яку очолив Кармазін.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує робити огляди депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднені огляди представників Києво-Святошинського району, Приірпіння , Білої Церкви, Броварщини та Обухова.

Авторка: Ірина Федорів, координаторка регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]