Багатії та злидні Рівнеради: депутати-юристи з мільйонними статками й бідний голова бюджетної комісії

Фото: Багатії та злидні Рівнеради: депутати-юристи з мільйонними статками й бідний голова бюджетної комісії

Депутат із “Самопомочі”  Года заробив статки на живому пиві. Його соратниця Чирак увійшла до найбагатших за рівнем статків і отримує субсидію. Заступник мера Васильчук живе на  відсотки від вкладів.

Інший представник “Солідарності” - голова ОДА Муляренко - банкам не довіряє.  “Батьківщинівець” Попик дивується, чого має платити податки і при цьому голосує за розподіл бюджету, який складається з податків містян.


Хто найбільше заробив у 2016 році?

До ТОП-5 найбагатших депутатів увійшли представники чотирьох фракцій міськради - БПП, “Самопомочі”, “Громадського контролю” та “Свободи”.

 

Натисніть для збільшення

Найбільше доходів з-поміж депутатів Рівненської міської ради отримав депутат Микола Бляшин. Він задекларував  майже 3 мільйони гривень. Основна частина -  прибуток від підприємницької діяльності та робота по сумісництву керівником ТОВ "ЕЙЧСІІ КОСТРУЦІОНІ Україна". У грудні 2016 року через суд слідчий рівненської прокуратури витребував у підприємства “ЕЙЧСІІ КОСТРУЦІОНІ УКРАЇНА”, яким  до кінця травня 2016 року керував депутат Бляшин,  фінансові документи.

Фірму пов’язують з іншим італійським підприємством "Тодіні Конструціоні Дженералі С.П.А.", яке  взяло  державний підряд на будівництво дороги Київ-Харків-Довжанський, не виконало своїх зобов’язань та фактично не проводило роботи, передбачені державним контрактом. Цікаво, що згідно з текстом ухвали з реєстру судових рішень обидва підприємства  розміщені у місті Рівне за тією самою адресою Соборна, 44-б.

Микола Бляшин розповів, що насправді згідно з чинним законодавством у деклараціях вказаний оборот коштів, а не чистий дохід:

 

Через особливості форми декларування доходів у декларації вказано загальну суму доходу і не враховано витрат, пов’язаних з цим доходом. Що ж до ТОВ "Ейчсіі Конструціоні" (товариство, засноване іноземними компаніями з метою інвестицій в Україні), то з огляду на мій досвід, я був призначений до складу дирекції цієї компанії, де і отримував заробітну плату як керівник органу управління цієї компанії в Україні відповідно до строкового контракту.

 

Щодо кримінальної справи по підприємству, де він був директором, коментар отримати не вдалось.

Зауважимо, що згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО  у Бляшина рівень опозиційності сягнув взагалі 0,2% і є найнижчим в раді.

Друге й третє місце за рівнем доходів розділило депутатське подружжя Олександра та Тетяни  Чубай. Дохід сім’ї Чубаїв склав 1 млн 700 тис. грн. Майже мільйон заробила Тетяна Чубай  як підприємець та 700 тисяч її чоловік як приватний нотаріус  Депутатка Тетяна Чубай пояснює, що згідно з чинним закондавством як підприємець вказала не чистий прибуток, а загальну суму надходжень від підприємницької діяльності:

 

Мій чоловік - приватний нотаріус, я є приватним підприємцем. По суті, те що я там вказую, то валовий дохід, а не прибуток. Відповідно з тієї суми прибуток може бути 15-17% по моїй діяльності. То у мене показано вал. Ми працюємо офіційно. Мій чоловік показує також все офіційно… Я сама працюю і показую. Я все життя підприємець, все життя я в роздрібній торгівлі і інформаційно-консультаційну послуги в сфері нерухомості.Але люди так реагують… а підприємці сміються: “Тань, ми розуміємо, але це смішно. Якщо я наторгував 10 тисяч а вісім віддав за товар, то я заробив тільки дві тисячі. А ще маєш з цього сплатити податок, заплатити оренду, рекламні, транспорті витрати.”Але цього ж ніхто не рахує, всі рахують вал.

 

Півтора мільйони доходу у 2016 році задекларував депутат від ВО «Свобода» Олександр Крюков. Практично вся сума – дохід депутата від зайняття підприємницькою діяльністю. Щоправда якою саме – у декларації не зазначено. На жаль, депутати від рівненські “Свободи” відмовляються коментувати Громадському руху ЧЕСНО.

Трохи не дотягнув до півторамільйонних прибутків згідно з поданою декларацією  секретар Рівнеради Сергій Паладійчук. До літа  2016 року депутат Паладійчук працював в бізнесі, а в червні був обраний секретарем. Згідно з аналітичною системою Youcontrol, депутат Паладійчук є засновником трьох підприємств ТОВ “Телерадіокомпанія Ритм”,  ТОВ “Айплан”,  ТОВ “Телерадіокомпанія “Для Вас” та відповідно бенефіціаром цих підприємств.  Політик каже, що віддав ті підприємства в управління, хоча прибутку вони йому не приносять .

 

Ті підприємства, які грубо кажучи продані, то вони продані. А ось продати телерадіокомпанію - то не така проста штука. Я з 94 року - приватний підприємець. І все своє життя заробляв собі на хліб в бізнесі і це тільки рік як став чиновником, - каже секретар ради Паладійчук.

 

Хто з депутатів має найбільші статки?

Найбагатшими за рівнем статків виявилися представники "Радикальної партії", "Об'єднання "Самопоміч" та Блоку Петра Порошенка “Солідарність”. Цікаво, що серед тих, хто заробив чималі статки, немає жодного, хто потрапив би до ТОП-5 за рівнем доходів у 2016 році.

Натисніть для збільшення

Найбільші статки у  Романа Стасюка, який працює також  помічником депутатки ВР від “Радикальної партії Ляшка” Тетяни Юзькової на платній основі. Згідно з декларацією за 2016 рік,  його статки становлять майже 24 мільйони гривень. З них 90% - це заощадження в готівці. Найбільше коштів депутат Стасюк зберігає в американській валюті – 820 тисяч доларів, ще  800 тисяч в нього в українській гривні та 200 тисяч грн у його дружини Орислави.

 

Я ввійшов у п’ятірку як людина, яка заплатила найбільше податків. У мене всі ці гроші легальні, я їх можу показати, бо я сплатив податки… І я цим горжусь, - переконує Стасюк, хоча заощадження - це не є доходи, з яких сплачуються податки і депутати зараз в деклараціях показують те, що змогли накопичити за попередні роки, коли не діяла система електронного декларування.

 

Депутат додає:

 

У мене немає 24 мільйони. У мене є долари і є гривні. Не треба переводити. Так як записано так і пишіть. Можете перевести у спічечні коробки… Я не можу бути бізнесменом, бо я працюю в патронатній службі Верховної Ради. І коли я йшов помічником народного депутата ВР, був змушений продати весь бізнес. І я коли писав заяву, я писав зобов’язання, що я маю або передати корпоративні права ліцензованим організаціям, або продати бізнес, щоб займатись політикою… А бізнес - не на дружині… це бізнес дружини. Не на дружині, а в дружини є бізнес.

 

Дружина Стасюка є бенефіціаром  ТОВ "ТВК РАМОС" та ТОВ "Будівельна компанія "Спеціалізоване управління 39". У 2017 році її фірма СУ 39 отримала з бюджету Рівного  майже мільйон гривень за будівельно-земляні роботи.

Друге місце серед найбагатших депутатів посів представник "Об'єднання "Самопоміч" Мар’ян Года. Статки його родини, згідно з декларацією, у попередньому році склали понад 8 млн грн. Депутат володіє 50% ТзОВ "Бергшлосс" та 15% ТзОВ "Рівень ЛТД" (виробництво пива).

 

Мені 59 років, і з них я 35 працюю в пивному бізнесі. Я люблю пиво як продукт і як улюблена справа, і основне - я на ньому заробляю. У нас живе пиво, це наша фішка. Ми маємо лінійку живого непастерезованого пива, - рекламує своє виробництво депутат.

 

Політик каже:

 

Наше підприємство є бюджетоутворюючим в місті і мені не байдуже, як будуть роподілятись бюджетні кошти. Через те намагаюсь впливати на розподіл бюджетних коштів, які ми з нашим колективом заробили. Бо жуліки були і будуть.

 

Також у декларації Маріан Года вказав, що є бенефіціарним власником телерадіокомпанії “Рівне-1”.Депутат каже, що купив компанію для бізнесу, а не для піару.

 

Я без особливих намірів...багато людей купують акції телерадіокомпанії, щоб гарно пройти на виборах, але це не моє… в Верховну Раду і мери не збираюсь. Я купив, вважаю що це варіант безпрограшний, за доступну ціну купив і в будь-який момент можу заробити на цьому 200%. Вона не збиткова… медія завжди користувались попитом. Бо це у нас в Рівному провідний канал. Це не такий вже бізнес проект…

 

Попри те, що Года твердить, що нібито не використовує телеканал у власних цілях, до Дня місцевого самоврядування, він як депутат був гостем у студії. Програма за його участі тривала 20 хвилин.

Третє місце за рівнем статків посіла депутатка Людмила Чирак. Згідно з декларацією, основну частину доходу родини депутатки за 2016 рік - це підприємницька діяльність її чоловіка Ігоря Чирака. Сім’я має у власності два приватні підприємства – "Компанія будівельних матеріалів" та "Беллфер К", кінцевим бенефіціаром яких є Ігор Чирак. Також сім’я має декілька заощаджень у банках, зокрема 39500 доларів на рахунку Людмили Чирак та 65000 доларів на рахунку Ігоря Чирака. Ще 155 000 доларів родина позичила третім особам.  

Депутатка Чирак вважає неетичним обговорення статків в її декларації:

 

Ви знаєте, це не спільно нажите майно і я дуже ображена на журналістів і це неетично. Я розумію, що ця інформація публічна, але треба зважати на всякі особливості і взагалі мені дуже неприємно. Тим більше в час такої злочинності. Одне діло, коли людина хоче взнати статки іде на сайт і дивиться, а це свого роду афішу повішали… Так зазначені статки мого чоловіка. З чоловіком я одружена 5 років і в основному це майно чоловіка. Я маю спадщину від батька і від матері.

 

При тому що родина Чирак входить в топ депутатів з найбільшими статками, депутатка міської ради вказала в своїй декларації  житлову субсидію в розмірі 5 тисяч гривень. Як пояснює Людмила Чирак, субсидію вона отримала на квартиру, яку отримала в спадщину:

 

Ми проживаємо у будинку, а це на житло моєї покійної мами. Це квартира, яка мені залишилась у спадщину. Я з дитиною в декретній відпустці. Я отримую виплати по народженню дитини. Бо в мене двоє малих дітей. І це всі доходи мої на сьогодні. Та квартира вона на мені, а не на сім’ї.

 

Четверте й п’яте місце за рівнем статків зайняли відповідно двоє депутатів Блоку Петра Порошенка - заступник міського голови Сергій Васильчук та голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. До слова, Громадський рух ЧЕСНО дослідив сумісництво представницького мандату депутата з посадою чиновника. Законотворці наголошують на тому, що таке сумісництво суперечить закону.

Сергій Васильчук задекларував майже 6,5 млн гривень і займає четверту позицію в рейтингу найбагатших за рівнем статків. Основна частина статків родини зберігається на банківських рахунках у гривнях (38 703 тис.), євро (32 868 тис.) та доларах США (200 252 тис.), а основна частина доходу – відсотки з вкладів. Депутат Васильчук, який працює з 2002 року у  Рівненській міській раді заступником мера, розповідає, що кошти тримає у банківській установі, бо  отримує з того непогані дивіденди:

 

Я працював на Рівнеазот, і дружина займалась бізнесом. І ці кошти, якщо ви піднімете мою декларацію з 2002 року, вони були на рахунках. Там йшли відсотки від того, колись більше - колись менше, вони працювали… Я вже більше 15 років не можу займатись бізнесом, тому що я працюю в міськраді, а гроші мають працювати… Просто якщо гроші під подушкою, їх і так можуть вкрасти… були часи, коли, на жаль, банківська система була не зовсім стабільна, то було 15-17%,  то це досить серйозні кошти, які можна отримати у вигляді дивідендів. Крім того, коли треба було щось купити, я їх знімав з рахунку і купував, щоб не було питань у руху ЧЕСНО чи іншого руху… Я абсолютно спокійно декларую.

 

Завершує п’ятірку голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. На відміну від свого колеги Сергія Васильчука, майже 6 мільйонів статків Муляренко  зберігає у готівці. Каже, що не зовсім довіряє банкам:

 

У мене ніколи не було депозитів. Як можна довіряти банкам? Я маю кошти, на що витрачати, не було сенсу нести їх на депозит у банк. Я до державної роботи займався бізнесом і знаю, куди інвестувати... банки працюють нестабільно, тому класти гроші в банк точно не вартує.

 

Цікаво, що у травні 2017 року рівненський Департамент захисту економіки НП України склав протокол про корупційне діяння на Олексія Муляренка, аргументуючи тим, що Муляренко брав участь у господарській діяльності свого підприємства, уже будучи головою ОДА. Але рівненський  суд у діях голови Рівненської ОДА корупції не побачив і адміністративне провадження закрив. Станом на сьогодні відповідно до аналітичної системи Youcontrol,  рівненський голова ОДА так і залишається бенефіціаром підприємства “Сталь М”.

У 2016 році, згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО, Олексій Муляренко був найзатятішим прогульником Рівненської міської ради, зокрема він прогуляв 100% засідань своєї комісії з питань транспорту, зв’язку та екології. Варто нагадати, що зараз активно точиться дискусія щодо незаконності сумісництва посад чиновників категорії “А” - як то голова обладміністрації з депутатським мандатом.

 

Кожен четвертий депутат - злидень 

Дохід, менший від прожиткового мінімуму в розрахунку на кожного члена родини, показали у своїх деклараціях одразу 11 депутатів Рівненської міськради. По троє депутатів від УКРОПу та ВО "Батьківщини" й двоє представляють ВО "Свобода".

Натисніть для збільшення

Згідно з інформацією в декларації, "найбіднішим" депутатом виявився представник "Батьківщини" Олександр Нестерук. Він за 2016 рік задекларував усього 316 грн доходу, які є відсотками з вкладу в банку. Депутат пояснює, що живе на заощадження від продажу об’єктів нерухомості:

 

У мене був об’єкт нерухомості, який я у 2006 році продав. Я задекларував суму певну там. Бачили, що я задекларував? У мене є заощадження. Скажіть, будь ласка, якщо людина на певних умовах дати ці заощадження, щоб людина ними покористувалась на певних умовах за певний відсоток, я можу на ці відсотки жити?... У мене у мами є магазин, я їй допомагаю на певних умовах...звичайно за 320 гривень за рік прожити - це смішно… але, принаймні, ні в кого нічого не вкрав, ні в кого нічого не забрав… живу, як усі звичайні люди, навіть намагаюсь щось робити як депутат на своєму окрузі.

 

Представник УКРОПу Олександр Довжаниця, який задекларував лише 15 тисяч пенсії за 2016 рік, має дружину і трьох дітей.

 

По моїх доходах скажу так: так дійсно я з сім’єю живу на пенсію, крім того є, слава богу, батьки в селі і всі живі, їздим, допомагаєм. Разом з тим, можливо, ви знаєте, бо я про це говорив, не раз я довгий час працював в Китаї, Германії, Польщі не один рік.Також мав бізнес, який продав. Зараз допомагаю в веденні бізнесу батьків, - розповідає Довжаниця.

 

Менше 20 тис. грн (26,31% від прожиткового мінімуму) задекларував голова бюджетної комісії  Олег Карпяк. За рік він заробив 17 тисяч гривень на посаді заступника директора ТОВ АЛЬФА-РЕГІОН  та одну тисячу гривень у вигляді банківських відсотків. При цьому депутат вважає, що головне, що він має гарний вигляд:

 

Ну я ніби нормально виглядаю... Передивився декларацію там все вірно. Гарного дня, - відповідає голова бюджетної комісії із мізерним доходом, який розпоряджається більш як 2,1 мільярдами гривень бюджету Рівного, що складається з податків містян.

 

Його колега по фракції, Роман Петролюк, заробив усього 12667 грн. Згідно з даними в декларації, проживає депутат з донькою й живе на усього трохи більше 1000 грн на місяць.

Менше половини прожиткового мінімуму задекларував також "батьківщинівець" Олександр Курсик. Дохід його родини згідно з декларацією  склав 27 746  гривень, з яких 17 тисяч  - заробітна плата депутата Курсика  та 10 тисяч -  допомога при народженні дитини, яку отримала дружина депутата. Олександр Курсик пояснив, що живе на заощадження:

 

Я працював на каналі 1+1 вісім років. У мене там взагалі була зарплата 200 000 грн на рік. Але доводилось працювати 24 години на добу, тому пішов працювати в місцеву телерадіокомпанію, бо маю двоє маленьких дітей. Найменшій якраз на Покрова буде 2 рочки. Якщо ви дивились декларацію, то я  вказав заощадження 130 000 грн. Це немаленькі гроші. Зараз пішов ще на дві роботи, тому в наступній декларації буде вказано більше доходів.

 

Депутат Володимир Попик розповідає, що його дохід в декларації нижче прожиткового рівня, бо він офіційно не працює :

 

Ні звичайно, я вказав тільки те що у мене офіційно. У мене як би роботи офіційної… як би  немає, зрозуміло, що я десь підробляю. Але я не фіксую те що заробляю там…

 

На питання координатора Громадського руху ЧЕСНО чому депутат, який займається розподілом податків містян, не фіксує свої доходи і не декларує, депутат відповів що  те все - неофіційні доходи:

 

А для чого фіксувати?... Якби це десь офіційна робота була, якби офіційно нараховувалась зарплата - те б десь фіксувалось, а так я не веду облік за власними фінансами.

 

Також наразі безробітний і депутат Юрій Сухий. Депутатське подружжя “укропівців” Юрія Сухого та Ольги Криж  вказало в декларації доходи нижче прожиткового рівня. Депутат  Сухий каже, що проблеми з працевлаштуванням  почались тоді, коли він почав воювати проти незаконного виділення землі  власникам найбільшого рівненського ринку:

 

Через корупційні дії правоохоронних органів і прокуратури я не маю можливості влаштуватись на роботу. По місцю моєї останньої роботи прокурори приїжджали і заставляли роботодавця звільняти мене з роботи. Бо я виступив проти незаконного ринку, який кришує міський голова і прокурор… Там на два мільйони занизили вартість оренди землі під ринком  та ще використовують 1,5 га дороги вулиці Здолбунівської... Мене побили, чотири кримінальних справи сфабрикували. Останні дві роботи... я навіть не хочу голову нікому морочити, останні п’ять років жив в Італії, слава богу заробив трохи...

 

Потрібно нагадати, що попри заперечення депутата Сухого та оприлюднені ним   порушення в розташуванні ринку, депутати Рівненської міської ради  в червні 2017  таки продовжили власниці ринку Дикого оренду ще на три роки.

Директор ТзОВ "Медіавектор" Любов Романюк разом із чоловіком Віталієм Романюком задекларували 38 тисяч гривень  доходу при необхідних 68848 грн. Майже 18 тисяч з цих коштів – заробітна плата чоловіка в апараті Верховної Ради України, ще 10 тисяч гривень - це соціальна матеріальна допомога депутатці Романюк від управління праці Рівненської міськради. Цікаво, що доходу від основного місця роботи депутатка не зазначила.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО провів аналіз відвідуваності Рівненської  міськради та зробив аналіз опозиційності депутатів Рівного. Найближчим часом ЧЕСНО підготує аналіз декларацій депутатів Рівненської  облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]