Херсонська облрада: екс-голова Путілов може втратити мандат

Фото: Херсонська облрада: екс-голова Путілов може втратити мандат

Кожен третій депутат Херсонської облради – прогульник. Найбільш безвідповідальні фракції – "Солідарність" та "Самопоміч". 5 депутатів "Солідарності" можуть втратити мандати. Рищуку не дозволили скласти мандат. Княгницька не відвідує засідання комісії через репетиторство.

Результати поіменного голосування свідчать: опозиції в раді немає. Навіть лідер із фактичної опозиційності по голосуваннях Синенко не називає себе опозиціонером.

Згідно з чинним законодавством, депутати, які пропускають більше 50% сесій чи засідань комісій за рік каденції, можуть втратити свій мандат за народною ініціативою. Закон не передбачає поважних причин для пропуску засідань.

На думку наближених до ситуації осіб, заміна голови облради Андрія Путілова з "Солідарності" на “батьківщинівця" Мангера могла дестабілізувати ситуацію в раді та деморалізувала представників "Солідарності". Нині вони є лідерами за кількістю пропусків сесій із комісіями.

 

Напевне, є певні причини… Один із таких моментів – це те, що сталося з Путіловим… Є певне, мабуть, несприйняття того, що відбувається", – каже Оксана Казакова, колишня радниця попереднього голови облради Андрія Путілова.

 

Виборці можуть відкликати 5 депутатів і всі вони – представники фракції БПП.

Натисніть для збільшення

Лідер фракції "Солідарність" у Херсонській обласній раді Марина Чернишова наголошує, що депутати самі приймають рішення щодо того, чи ходити на засідання сесій та комісій.

 

Что касается посещения комиссий, то исходя из частоты сессий, считаю работу в них не совсем эффективной", – прокоментував Путілов.

 

Його помічниця Казакова наголосила, що зараз в інтересах депутата переважають справи бізнесу.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що депутати місцевих рад повинні відвідувати засідання комісій, оскільки там напрацьовуються проекти рішень для розгляду на сесіях. Прогулюючи засідання, вони не виконують представницьку функцію, покладену на депутатів виборцями.

Кандидатом на відкликання став заступник голови Херсонської обласної адміністрації та член комісії з питань ЖКГ та транспорту Олександр Адамчик.

 

Я суміщаю свою роботу по обласній адміністрації, а також працюю по комісіях, так що я не можу вам сказати достеменно, на скількох я не був", – говорить представник "Солідарності".

 

Про те, що депутати місцевих рад можуть втратити мандати за народною ініціативою, Адамчик дізнався від журналіста. Однак обранець не боїться відкликання.

 

Ви знаєте, я, мабуть, роблю для своїх виборців більше, ніж зо два десятка депутатів, які постійно сидять на комісіях і на всіх інших речах, тому я за відкликання геть не переживаю".

 

Зауважимо, що волонтерством та роботою на окрузі можна займатися і без представницького мандату депутата. Законодавство зобов’язує всіх депутатів відвідувати всі засідання комісій та сесій і брати участь у розробці та прийнятті рішень.

Прогульник засідань комісії з питань земельних відносин та екології Сергій Максименко здивований такою значною кількістю пропусків:

 

П’ять із семи? Не може буть. Мабуть, відрядження, скоріш всього… А сесію я навіть не пам’ятаю чому пропустив. Щось було, навєрно. Поважна причина".

 

Утім, у законодавстві немає поважних та неповажних причин для пропусків засідань.

Віктор Помазнюк не відвідав більше половини засідань постійної комісії з питань бюджету та фінансів і каже, що потрапив до лікарні.

 

На півроку мені лікарі взагалі заборонили будь-куди ходити. Десь весною я вже почав трішки ходити, вже на сесії прийшов навіть. Моя хронічна хвороба не виліковується", – розповідає представник "Солідарності".

 

На питання чи не збирається він складати мандат, Помазнюк відповідає:

 

Та ні, чого я буду складати мандат? Депутатська діяльність складається не тільки з відвідувань бюджетної комісії. Це обов’язок, але ж не тільки це", – каже депутат.

 

4 із 6 пленарних засідань пропустив і представник "Солідарності" Ігор Колихаєв.

 

У Колихаєва є власний благодійний фонд імені Ігоря Колихаєва. Він зараз надає повністю допомогу у п’яти районах області населенню. Крім того, він зараз будує разом з містом Новою Каховкою сучасний олімпійський стадіон", – нахваляє Колихаєва лідер фракції Чернишова.

 

Та будувати стадіони за кошт благодійного фонду у співпраці з місцевою владою можна і без мандату в обласній раді. Мандат же потрібен для участі в розподілі коштів з місцевого бюджету, і якщо депутат прогулює забагато засідань він не вповні використовує цю можливість. А продовжувати допомагати району зі своїх власних коштів можна і без представницького мандату в раді.

Тепер у виборців є підстави відкликати кожного з цієї п’ятірки депутатів. Автори Закону України "Про місцеві вибори" подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Натисніть для збільшення

Тому п’ятірку кандидатів на відкликання з "Солідарності", згідно з інформацією з сайту ЦВК, можуть замінити такі політики:

Згідно з законодавством, відкликати депутата можуть не лише мешканці округу, а мешканці всієї області, оскільки тих обирали не в одномандатних, а у багатомандатному окрузі.

Варто додати, що у 2017 році у Херсонській облраді вже відбулася ротація депутатів. Представниця фракції "Опозиційний блок" Галина Малишенко відмовилася від свого місця у раді, і її мандат отримав гендиректор "Херсонської поліграфічної фабрики" Олег Довбиш.

 

Наскільки мені відомо – там була ситуація зі здоров’ям. Вона похилого віку була. Вона не могла фізично вже реалізовувати свої повноваження", – розповіла лідер фракції "Солідарність" Чернишова.

 

Місцеві ЗМІ повідомляють, що на тій же сесії, на якій Малишенко позбавили мандату, 10 квітня 2017 року, відбувся розгляд пропозиції заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації та представника фракції "Солідарність" Євгена Рищука про відкликання його ж мандату. Утім, депутати не підтримали цю ініціативу, і Рищук залишився у раді. Така практика є поширеною в Україні, оскільки приймаючи черговий закон парламентарі залишили це питання на розсуд місцевої ради, і відтак депутати опиняються в заручниках більшості.

Євген Рищук заявив, що не може пояснити, чому він хотів скласти мандат:

 

Политика – это то, что не надо всем и всегда знать".

 

Сам Рищук на сесії голосував "за" своє відкликання.

 

Він хотів був починати свій політичний проект окремий. Є такі депутати, які, знаходячись у певних фракціях, вступають в інші партії. А у нас так не прийнято. Рищук хотів обіймати посаду керівника обласного осередку іншої політичної сили, тому він хотів на такий радикальний крок піти – повністю зняти мандат. Але він так і не продовжив свою кар’єру в цій політичній силі і не вийшов з "Солідарності", – пояснює Чернишова.

 

Третина облради – прогульники

Відповідно до методології Громадського руху ЧЕСНО, "прогульники" – це ті депутати, які за рік каденції пропустили включно від 25% до 50% засідань комісій чи сесій.

Натисніть для збільшення

Якби наступні депутати пропустили ще бодай 1 засідання у 2017 році, то потрапили б до лав кандидатів на відкликання: Галина Гондарева ("Самопоміч"), Ольга Княгницька ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Віктор Клименко ("Наш край"), Віктор Забєлін та Руслан Борищук (обидва – з "Опозиційного блоку"). У кожного з них – по 50% прогулів засідань комісій чи сесій за 2017 рік.

 

Відпустка, лікарняний, ЗНО", – лаконічно пояснила свої пропуски сесій та комісій депутатка від "Самопомочі" Галина Гондарева.

 

Мені буде неприємно, якщо до мене так поставляться, почнуть збирати підписи на відкликання, тому що я віддавала свою силу, енергію на те, щоб щось змінити на краще", – додає Гондарева.

 

Змінити щось на краще доволі складно не відвідуючи засідання комісій та сесії, тобто не беручи безпосередньо участь у роботі.

Депутатка "Самопомочі" Тетяна Гасаненко також потрапила до лав прогульників. Вона – секретар комісії з депутатської етики, та це не завадило їй не відвідати понад третину засідань цієї комісії.

 

У минулому році я пропустила засідання комісії двічі через те, що вони співпадали з моїми навчальними сесіями в Одеському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України. А восени я була у відрядженні в Німеччині", – говорить депутатка.

 

Складати мандат депутатка не поспішає.

Представниця "Радикальної партії Олега Ляшка" у Херсонській облраді Ольга Княгницька не може регулярно потрапляти на засідання комісій, судячи з її слів, через відсутність транспорту до Херсону:

 

Раньше у меня была возможность больше ездить, а сейчас – меньше. Если я еду на автобусе я не успеваю на уроки. У меня много работы, потому я не успеваю. А когда у меня есть свой транспорт – я поехала, побыла на комиссии и успеваю приехать. Летом мне будет проще посещать чем зимой, когда я работаю. У меня свои уроки. Я занимаюсь репетиторством", – заявила Княгницька.

 

Тобто замість відвідування засідань комісій депутатка віддає перевагу приватним урокам, час яких може сама встановлювати. Згодом з’явилися й інші пояснення:

 

Когда у меня была возможность, у меня зять был свободен, он меня возил постоянно. На очень важных вопросах я бросаю всё и еду. У меня мать 96 лет, она лежачая. И если я вовремя не приеду… Мне не на кого её оставить".

 

У Княгницької в декларації є чоловік, на якого зареєстровано автомобіль. І автомобіль явно працює, оскільки до нього у листопаді 2017 року було придбано причіп, який зареєстрували на її ім’я.

 

 

Робоча діяльність", – такою була відповідь Руслана Борищука з "Опоблоку" на запитання про причини прогулів ним половини сесій у 2017 році.

 

Згідно з законодавством, депутати місцевих рад мають право на оплачуваний вихідний на час сесії та засідань комісій, про що журналіст і нагадав депутату.

 

Я працюю в сільському господарстві. Я не можу перенести посів, не можу перенести сім обробіток на будь-який другий час. Вибачте, але сесія мене не кормить. Я чим можу – тим допомагаю. Але там обирається 60 осіб і я думаю якщо однієї не буде, то сесія буде повноважна, правильно? А комісії я не пропускаю, тому що якщо з 4 членів збереться 2, то вона не буде повноважною", – розмірковує Борищук.

 

А от його колега по фракції Василь Забєлін, член постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя, узагалі почав заперечувати, що він прогуляв 3 з 6 її засідань у 2017 році.

 

Я был на всех комиссиях. Абсолютно. Что-то информация не туда у вас…", – переконує Забєлін.

 

Наголошуємо, що Громадський рух ЧЕСНО послуговується офіційною інформацією.

"Опоблоківець" Віталій Штанько пояснив свої пропуски сесій та комісій лікуванням.

 

У мене проблеми з почками. І кожний рік мені доводиться перебувати на стаціонарному лікуванні. Одна комісія… Я був у відпустці. І одна комісія… Якщо чесно, я не пам’ятаю. Зараз не можу вам сказати. Потрібно заглянути в мій тижневик", – говорить Штанько.

 

Окремо відзначився депутат від фракції "Солідарність" Ігор Йосипенко, який, будучи заступником голови комісії з питань земельних  відносин та екології, пропустив 3 із 7 її засідань.

 

Такого не може бути. Ну 1… максимум 2 якшо я пропустив. Діло в тому, шо я живу в 300 метрах від обладміністрації. І ніяких питань там: непогода або ще щось. Наприклад, скажемо, комісія була у мій день народження. Ну була поважна причина: мене просто не було в країні. Я не пам’ятаю ще щоб були такі ситуації, щоб мене не було", – впевнено заявив Йосипенко.

 

Згідно з офіційними протоколами на сайті обласної ради, Йосипенко дійсно пропустив 3 із 7 засідань комісії, членом якої він є.

До списку прогульників потрапив і "укропівець" Сергій Дяков, секретар комісії з питань управління об’єктами комунальної власності.

 

Я статистику не веду. Не могу сказать. Это календарь нужно взять, посмотреть. Если был – был, если не был – почему не был. Ну работа, плюс мы же люди – можем болеть. Командировки есть", – відповів депутат на запитання про причини пропусків ним засідань комісій.

 

Дяков вважає, що його відсутність на засідання комісії не впливає.

Найбільш безвідповідальними є фракції “Солідарність” та “Самопоміч”.

 Натисніть для збільшення

Так, найкращі показники – у фракцій "Батьківщина" та УКРОП.

 

Чому немає опозиції?

У 2017 році відбулося 6 сесійних засідань Херсонської обласної ради. Голосувань було 485. Середній час на прийняття 1 рішення – 2,5 хвилини.

Середній рівень фактичної опозиційності депутатів по фракціях не є сильно разючим: він коливається від 0,4% до 3,2%.

Натисніть для збільшення

Приміром, у 2017 році у Харківській обласній раді депутати опозиційної до місцевої коаліції фракції "Самопоміч" у середньому голосували "проти" або "утримуюся" у 23% випадків. У Дніпропетровській облраді у 2017 році аналогічний показник фракції "Опозиційний блок" сягає 17,3%.

 

Питання різні… Ви розумієте, всі депутати десь опозиційні, десь неопозиційні… Обласна рада – це не Верховна Рада. Тут політики менше, тут більше господарських питань", – розповідає представник "Солідарності" Олександр Адамчик.

 

Його колега по фракції Віктор Помазнюк підкреслює, що, на його думку, у депутатів обласної ради не повинні виникати суперечки через політику:

 

Я вважаю, що обласна рада вона взагалі не повинна займатися політикою. Місцеві ради повинні займатися місцевим питанням. Коли у нас були перевибори голови ради – тоді, звичайно, голоси розділилися… Але в тій ситуації, я думаю, не від політики все залежало, а від особистості. А так немає питань, в яких можна показати свою опозиційність".

 

Сергій Максименко з "Солідарності" поділився, що іноді буває складно отримати єдність голосів.

 

В началі було дуже багато разногласій. Може це була опозиція, може – просто невоспріятіє, як кажуть. Ну а щас находим як-то общий язик, голосуєм", – говорить Максименко.

 

"Укропівець" Сергій Дяков також висловив своє бачення ситуації стосовно опозиції у раді:

 

Я не вижу такого тупого "нет и всё". Если получаем ответы на все вопросы – то почему бы и не голосовать. А если ответы не удовлетворяют или они хотели по-другому – то конечно люди голосуют "против". Даже те, которые сидят в "Оппозиционном блоке", они тоже мыслящие люди. Как они потом будут себя оправдывать, если на чёрное сказать белое?".

 

Тетяна Гасаненко з "Самопомочі" теж не бачить наявності системної опозиції у раді.

 

Ні, я не помічала. Останні три-чотири засідання, це точно, рада працювала у досить-таки робочому режимі і сесії навіть по 60 питань закінчувалися до 14 години. Це свідчить про те, що ґрунтовно розглядаються питання на комісіях. Якщо вони десь у якихось частинах не допрацьовані, то вони у президію повертаються. Тобто ті питання, які розглядаються на сесії, вони є обговореними і устаткованими", – говорить депутатка.

 

"Опоблоківець" Віталій Штанько солідарний з усіма у цьому питанні:

 

Я бы никого не назвал системной оппозицией. Или последовательной оппозицией. Потому что иногда не поддаются логике некоторые голосования".

 

Найбільше голосувала "проти" або "утримуюся" торік така п’ятірка депутатів:

Натисніть для збільшення

Та очільник цього рейтингу, "нашкраївець" Олександр Синенко, не може назвати себе опозиціонером.

 

Я не назвав би себе опозиціонером. Просто так є. Конструктивна критика, конструктивні зауваження. Якщо мені щось не подобається чи залишаються моменти для обговорення – я "утримуюся" чи голосую "проти". Нам потрібні зміни в ряді аспектів. Бо ми всі красиві і гарні в Фейсбуці, а фундаментально ми не робимо нічого", – говорить Синенко.

 

А от депутат від "Опозиційного блоку" Віталій Штанько говорить, що назвати себе опозиціонером може:

 

Я не всегда голосую так, как голосует фракция. Я не являюсь членом партии. У меня есть своя позиция. Я не всегда согласен с большинством и я в большей мере прислушиваюсь к своей интуиции. Поэтому может быть такое голосование".

 

Слова Штанька підтвердилися: найближче за кількістю "опозиційних" голосувань з його колег по фракції – Сергій Бородаєнко, який у загальному рейтингу посів 31 місце.

Нагадаємо, що раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про депутатів Херсонської міськради, які не подали декларацій за 2017 рік, про лендлордів та автолюбителів Херсонської міськради за результатами декларування 2016 року та про депутатів-"злиднів", яких у міській раді виявилося близько чверті.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]