Бойко зібрав на вибори 46 мільйонів: хто дав і куди витратили

Фото: Бойко зібрав на вибори 46 мільйонів: хто дав і куди витратили

Кандидат на посаду Президента України Юрій Бойко зібрав на виборчий фонд із фізосіб понад 38 мільйонів гривень. Ще 8,5 мільйонів - від юридичних осіб. Власних коштів чи грошей партій у виборчу кампанію Бойко не вкладав.

Про це йдеться у проміжному фінансовому звіті про надходження та витрати з виборчого фонду кандидата, опублікованому на сайтах ЦВК і НАЗК, який проаналізував рух ЧЕСНО.

Гроші Бойку дали понад 200 людей. Найбільша сума становить 1,6 мільйона гривень (більше перераховувати на кампанію кандидата не можна, згідно із законодавством), найменша - 5 тисяч. Велика частина виплат коливається в межах 130-150 тисяч гривень.

По 1,6 мільйона гривень Бойку дали депутат Старокостянтинівської міської ради, підприємець Сергій Пономарьов, помічниця Михайла Добкіна - вдова вбитого  екс-нардепа Олега Калашнікова Ольга Соловйова та директор КП "Муніципальна варта "Новомосковської міської ради, власник компанії "Рейл Карго Транс" Сергій Желєзняк.

Ще четверо людей пожертвували на кампанію Бойка по 1,5 мільйона гривень. Серед них депутат  Сумської обласної ради, обраний від політичної партії "Опозиційний блок", директор приватного підприємства "Грант сервіс" Володимир Пилипейко та його помічниця Тетяня Безкоровайна, яка власного бізнесу не має.

Ще 1,5 мільйона дав Віктор Андрєєнко - підприємець, помічник нардепа від "Опозиційного блоку" Миколи Скорика та бізнесмен із Кам’янського Сергій Діденко.

Географія надходжень на рахунок Юрія Бойко різна. Більшість людей, які профінансували кандидата зареєстровані у Києві чи області.

Донори із райцентру Корсунь-Шевченківський Черкаської області перерахували Бойку понад 3 мільйони гривень. Суми внесків - від 137 до 147 тисяч гривень.

Більшість із цих донорів не мають власного бізнесу та здійснили перерахунки в одні і ті ж дні 1, 13 або 19 лютого. Однакові суми внесків та та одні й ті ж дні здійснення перерахунку коштів може свідчити про централізований процес перерахунку коштів. Крім цього, суми внесків нижчі 150 тисяч, що дозволяє уникати поглибленого фінансового контролю банками.

Як юридичні особи кампанію Бойка профінансували всього 4 компанії. Із них 2,9 мільйонів гривень Бойку дав торговельний дім "Прадо", власник компанії - Оксана Коробко. Ще 3,3 мільйонів гривень дала компанія "Континент авантаж" Романа Письменчука. 1, 6 мільйонів заплатила компанія "Євробудконтракт" Віталія Власюка, ще 784 тисячі дали у "БМП2-Енерго-Проектбудмонтаж", засновник компанії - Павло Боярчук. Усі підприємства зареєстровані в Києві, інформації про власників знайти не вдалося.  

Більшість коштів зі свого виборчого фонду Юрій Бойко витратив на рекламу. Наприклад, Телерадіокомпанія "Студія 1+1" отримала від Бойка 4,9 мільйонів гривень. Каналу "СТБ" Бойко сплатив 6,7 мільйонів гривень за рекламу, каналу ICTV - 7,8 мільйонів, а "Інтеру" - 14,2 мільйонів гривень.

На зовнішню рекламу, згідно зі звітом,  кандидат витратив 3,5 мільйонів гривень.

Рух ЧЕСНО підготував розпаковку кандидата Бойка, яку можна переглянути на Youtube-каналі.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО аналізував попередні виборчі фонди інших кандидатів. Так, працівники підприємств олігархів Ріната Ахметова та Вадима Новинського фінансували мільйонами гривень кампанію кандидата в президенти Олександра Вілкула.

А кандидат Микола Габер за всю виборчу кампанію отримав на рахунок виборчого фонду лише один платіж – 500 гривень, але потім їх повернув, як помилкові надходження.

Петро Порошенко профінансував свій виборчий фонд самостійно, а Юлії Тимошенко гроші дала партія "Батьківщина". Це означає, що нині походження коштів її кампанії невідоме. Донорів партії оприлюднять у фінансових звітах за 1 квартал, які з'являться у травні, коли ця інформація вже не буде актуальною для виборців.

Майже половина внесків у виборчий фонд Анатолія Гриценка надійшла від мешканців Володимира-Волинського, райцентру у Волинській області.

Виборчий фонд Володимира Зеленського фінансували фігуранти справи "Приватбанку" і помічники екс-регіоналів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]