Довірена особа Порошенка позичила 73,5 мільйона у своїх фірм – Одещина

Фото: Довірена особа Порошенка позичила 73,5 мільйона у своїх фірм – Одещина

Серед довірених осіб кандидата в Президенти Петра Порошенка на Одещині є п'ятеро депутатів місцевих рад. Депутата Одеської облради Сергія Паращенка нещодавно призначили першим заступником голови Одеської ОДА. Відповідно до його декларації, у нього загубилося 73,5 мільйона гривень. Торік місцеві фермери звинувачували Паращенка в рейдерстві. Його фірми пов'язують з батьком народного депутата Олексія Гончаренка. Одна з них має назву "Агрофірма Росія-Юг".

На Одещині кандидат у Президенти Петро Порошенко обрав довірених осіб у всіх 11 виборчих округах.

У Малинівському районі Одеси Порошенко довірився відомому митцеві, директору Одеського художнього музею Олександрові Ройтбурду. Його призначення на цю посаду супроводжувалося скандалом: депутати від "Опозиційного блоку" були проти. На сторінці Ройтбурда в соціальній мережі Facebook упродовж березня немає жодної згадки про Петра Порошенка.

Серед довірених осіб Порошенка на Одещині є двоє депутатів Одеської міської ради – Тетяна Малихіна та Едуард Стась.

Малихіна є головною лікаркою ДП "Клінічний санаторій ім. Горького" ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" в Одесі. Вона відповідає за виборчий процес у Київському районі міста. Вести депутатську діяльність їй допомагають чоловік Ігор Малихін та син Денис. Вони є її офіційними помічниками.

У лютому 2014 року привезені "тітушки" битками побили активістів і журналістів під час мирного мітингу під будівлею Одеської ОДА. Частина з них проживала та переховувалася в санаторії ім. Горького, яким керувала Тетяна Малихіна. Про це писали журналісти "Думская.нет".

2016 року Едуард Стась входив до п'ятірки найзаможніших депутатів Одеської міськради. Про це повідомляв Громадський рух ЧЕСНО. Кандидат у Президенти Порошенко довірив депутатові Стасю представляти його інтереси в Приморському районі Одеси.

Член виконкому Одеської міської ради Михайло Шмушкович відповідає за Суворовський і Малинівський райони Одеси. 2010-го його обрали до Одеської облради від "Партії регіонів". До 20 лютого 2014 року він був її членом, вийшовши з партії тільки після втечі Януковича. Від грудня 2014-го до листопада 2015 року був головою Одеської обласної ради.

Шмушкович є заступником керівника громадської організації "Якість життя", яку очолює екс-регіонал Олексій Гончаренко.

Ще троє депутатів Одеської обласної ради представляють Порошенка, а саме на 138-му, 139-му та 142-му виборчих округах.

В Ананьївському, Березівському, Іванівському, Любашівському, Миколаївському, Ширяївському районах (округ №138) чинний Президент довіряє депутатові Анатолію Артеменку.

У місті Южне, частині Суворовського району Одеси, Великомихайлівському, Захарівському, Роздільнянському районах та частині Біляївського району довіреною особою Порошенка є депутат Микола Дерев'янко. Його пов'язують з нардепом, членом партії "Відродження" Олександром Пресманом. 2017 року субвенції, надані Одещині за поданням Пресмана, освоювала фірма, що належала саме Дерев'янку. Про це писав Громадський рух ЧЕСНО.

Депутат Одеської облради Сергій Паращенко наглядатиме за виборами в місті Арциз, Арцизькому, Саратському, Тарутинському та частинах Болградського та Кілійського районів Одещини. 11 березня політика призначили першим заступником голови Одеської ОДА Максима Степанова.

Паращенко є власником кількох сільськогосподарських фірм, у яких, згідно з його декларацією, протягом останніх років постійно бере в борг десятки мільйонів гривень. От тільки у видатках ці позички не відображаються. Довірена особа Порошенка нічого надто коштовного не купує, на банківські рахунки ці гроші не кладе, готівкою не зберігає, третім особам не позичає, тож упродовж двох років у Сергія Паращенка "зникло" 73,5 мільйона гривень.

На кінець 2016 року у своїй декларації він зазначав, що позичив у підприємств, бенефіціаром яких він є, 37,44 мільйона гривень.

На кінець 2017-го, згідно з декларацією, його борг зріс у 2,7 разу і становив 101 мільйон гривень. А на кінець 2018 року сума позичених коштів сягнула вже 110 мільйонів гривень.

Отже, якщо припустити, що Паращенко брав нові позички й повертав попередні, то за різницею між позиченими грошима та відданим боргом на руках у заступника губернатора наприкінці 2017 року мало б залишитися 63,9 мільйона, а наприкінці 2018-го – 9,6 мільйона гривень.

Усе б нічого, але, відповідно до декларації, Сергій Паращенко боргує гроші в останні дні грудня, тож навіть теоретично він не міг би витратити їх на харчування чи розваги. А великі суми мали б бути задекларовані або як видатки, або як готівка, кількість якої в депутата, навпаки, щороку зменшується.

Заощадження Паращенка згідно з його деклараціями

За наданим нам номером дівчина, яка назвалася помічницею Інною, повідомила, що Сергій Паращенко не зможе відповісти, бо його немає. Декларацію депутата заповнювала вона разом з юристом підприємства, який своєю чергою сказав, що письмову відповідь вони нададуть тільки на офіційний запит від журналістів. Рух ЧЕСНО надіслав такий запит, за фактом отримання відповіді ми поінформуємо наших читачів.Громадський рух ЧЕСНО намагався сконтактувати з депутатом Паращенком, який є довіреною особою Петра Порошенка. Але за телефоном, наведеним на сайті Одеської облради, нам відповіли, що це не номер депутата, і спрямували до фірми "Бургуджі".

Минулого року підприємці Подільського району Одеської області звинувачували Сергія Паращенка в рейдерських захопленнях урожаю та землі й навіть опублікували відео, де техніка сільгосппідприємства "Дружба народів" переорює засіяне пшеницею поле. Про це писали місцеві ЗМІ.

За даними аналітичної системи YouControl, 25% СВК "Дружба народів" належить самому Паращенку, ще 25% – його синові.

Згідно з інформацією YouControl, підприємство "Дружба народів" належить до групи компаній Олексія Костусєва, екс-мера Одеси, екс-голови Антимонопольного комітету України, батька Олексія Гончаренка.

Свого часу Сергій Паращенко був співзасновником сільськогосподарського кооперативу з назвою "Росія". Директор цього підприємства підробляв рішення загальних зборів та брав мільйонні кредити з 2006 до 2010 року. 2011-го компанію реорганізували. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від червня 2018 року.

Ще одним співзасновником СГК "Росія" до 2011 року був Михайло Попов, який представляє Порошенка в місті Татарбунари та Білгород-Дністровський, а також у Білгород-Дністровському, Татарбунарському, частині Кілійського району.

У місті Подільськ, Балтській міській об'єднаній територіальній громаді, Балтському, Кодимському, Окнянському, Подільському, Савранському районах довіреною особою чинного Президента є Василь Шипітко.

Олександра Корчинська відповідає за Біляївську міську об'єднану територіальну громаду, міста Теплодар, Чорноморськ, Овідіопольський та частину Біляївського району. Вона є засновницею та керівницею благодійного фонду "Милосердя Біляївщини".

Валентин Чимшир представляє кандидата в Президенти Порошенка в місті Ізмаїл, Ізмаїльському, Ренійському та частині Болградського району. Він є директором Дунайського інституту Національного університету "Одеська морська академія".

Рух ЧЕСНО підготував розпаковку кандидата Петра Порошенка.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО проаналізував, чому на цих виборах рекордна кількість кандидатів у Президенти. Частина з них може відігравати технічну роль і віддавати свої квоти в ОВК та ДВК іншому кандидату, який насправді веде президентську кампанію.

Уже виявлено факти агітації за Юлію Тимошенко довіреними особами інших кандидатів – Юрія Кармазіна (Київщина), Миколи Габера (Вінниччина), Ігоря Шевченка (Волинь). А довірені особи кандидата Руслана Ригованова агітують за Олега Ляшка.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]