Політична партія "Партія Шарія"

Партія заснована: 03 лютого 2015 р.

Попередні назви: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ОБʼЄДНАНА УКРАЇНА"

Опис партії

6 вересня 2022 року Верховний Суд на засіданні відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної сили "Партія Шарія", і таким чином, остаточно заборонив її діяльність в Україні.

16 червня Восьмий апеляційний суд міста Львова заборонив проросійську “Партію Шарія”.

4 травня 2022 року правоохоронні органи Іспанії затримали лідера партії Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді. 5 травня 2022 Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

20 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про припинення діяльності низки політичних партій. До списку потрапила і "Партія Шарія". Представники цієї політичної сили співпрацювали з окупаційною владою, і потапили в Реєстр ДжерZрадників від Руху ЧЕСНО.

4 березня 2021 року Міністерство юстиції звернулися в Окружний адміністративний суд Києва щодо заборони діяльності політичної партії "партія Шарія". У суді вже підтвердили, що відкрили відповідне провадження.

На місцевих виборах 2020 року отримала 52 мандати, в основному це схід і південь країни.

24 вересня 2020 року журналіста Руху ЧЕСНО не пустили на конференцію київської організації Партії Шарія, хоча він у визначеному порядку подав заявку на акредитацію.

З травня 2020 року є керівницею Партії Шарія є Шарій Ольга Олексіївна.  

У 2020 році, під час передвиборчої кампанії місцевих виборів в Україні 2020 року, стало відомо, що партія проросійського пропагандиста Анатолія Шарія поширює агітацію, на якій карта України зображена без окупованого Росією Криму.

У червні 2020 року ПШ відзначилася акцією під Офісом Президента, коли Шарій закликав своїх фанатів вимагати від Володимира Зеленського дати відсіч “радикалам, котрі нападають на журналістів”.

Так у жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, яким було підвищено бар’єр для отримання держкоштів до 5%, позбавивши таким чином постфактум позапарламентські партії державних грошей. Серед партій була і Партія Шарія. Це питання було вирішено, так як у бюджеті на 2020 рік коштів для партій за період від 30 серпня до 31 грудня не передбачили, а отже, НАЗК не мало що розподіляти. Партія Шарія позивалася до суду і програла.

19 червня 2020 року, з розслідування журналіста Сергія Іванова, стало відомо, що Партія Шарія легалізує гроші за схемою добровільних внесків, підставляючи «благодійників» під кримінальну відповідальність

За результатами парламентських виборів 2019-го Партія Шарія отримала 2,2% та посіла 10-е місце з-поміж 22 партій. Найбільшу підтримку політсила отримала на Донеччині (4-е місце в області), Одещині (4-е місце), Харківщині (5-е місце) та Луганщині (4-е місце). Як засвідчила соціологія, за політсилу Шарія проголосували здебільшого чоловіки віком 18-40 років – жителі обласних центрів Півдня й Сходу України з вищою чи незакінченою вищою освітою.

На парламентських перегонах Партія Шарія висунула за виборчим списком 31 кандидата, у мажоритарних округах - 5-х, проте жоден із них не пройшов до Верховної Ради. Усі кандидати-списочники, включно з Шарієм, були безпартійними.

Агітація Партії Шарія запам’яталася тим, що її активісти з червоними кульками намагалися зірвати передвиборчі зустрічі Петра Порошенка та його “Європейської солідарності”.

На президентських виборах 2019-го Шарій підтримував кандидата від ахметовського крила “Опозиційного блокуОлександра Вілкула. У ІІ турі Шарій підтримав Володимира Зеленського й закликав українців голосувати за нього.

Фінанси партії.

Журналісти Bihus.Info виявили, що неофіційні витрати Партії Шарія в рази перевищують витрати, про які політична сила офіційно відзвітувала перед НАЗК. При цьому, у "тіньових" звітах партії заявлено, що лише на зарплати і лише за один місяць було витрачено понад 1.3 мільйона гривень - тобто більше, ніж офіційні надходження і витрати усієї партії за три місяці.

Крім того, партія платить гонорари тітушкам за побиття під час акцій. А низці телеекспертів і політологів виплачують гонорари від 90 до 500 доларів за позитивні згадки Анатолія Шарія та його партії під час ефірів на різних телеканалах.

Розслідувачі Bihus.info виявили, що БРСМ-нафта спонсорує Партію Шарія, а фінансистка партії Анжела Ларкіна керує щонайменше 3-ма компаніями з групи БРСМ.

Відповідно до офіційних звітів 2019 року Партію Шарія майже на 83% профінансували жителі Харкова й Харківської області - вони пожертвували політсилі загалом 5,1 мільйона гривень. Частина цих донорів має або мала стосунок до підприємств з бізнес-орбіти харківської родини ексрегіоналів Кацуб. А 2020-го 3 громадські організації профінансували ПШ на понад мільйон гривень, що дало змогу приховати справжнє походження коштів. Фінансами їх наповнюють самі ж шаріївці для подальшого перерахунку коштів на рахунки партії, щоб показувати хоч якісь офіційні проплати. 

За даними бібліотеки Facebook-реклами, від червня 2019-го до червня 2020 року Партія Шарія на промоцію в соцмережі витратила близько 76 тис. доларів.

Коронавірусна пандемія дала Партії Шарія, як і всім українським політсилам, зайву нагоду для піару. Одним із найщедріших жестів політсили стала закупівля апаратів штучної вентиляції легень на 9 мільйонів гривень, вони не зазначені у партійному фінзвіті за І квартал 2020 року.

Про партію

Партія Шарія (ПШ) є іменним політичним проектом блогера Анатолія Шарія. У 2012 році він втік з України від кримінального переслідування, а 2014-го почав вести блог на YouTube. Шарій відзначився активним “розвінчуванням фейків” українських ЗМІ (хоча його самого неодноразово ловили на брехні й маніпуляціях). Нині він критикує українських політично-громадських діячів (починав з осіб, котрі прийшли до влади після Революції Гідності, а зараз зосередився на Президентові України Володимирові Зеленському та його оточенні). Блогер зібрав майже 2,5 мільйона прихильників у YouTube та понад 340 тисяч у Facebook. Утім, медіаексперти зазначають, що значна частина підписників блогера – боти, зокрема російські. А дані сервісу Tubular свідчать, що майже 40% YouTube-аудиторії Шарія в березні-травні 2020 року становили користувачі з Росії. Також блогер часто з’являється в ефірах телеканалів, контрольованих кумом президента РФ Віктором Медведчуком.

Партія Шарія називає себе лібертаріанською.

У партії зазначають, що політсила налічує 24 обласні та 53 опорні штаби в Україні. Водночас, за даними Єдиного держреєстру станом на червень 2020 року, ПШ має тільки 16 обласних та 1 міську (м.Київ) організації. 

Політрада партії складається лише з 2-х осіб – голови політсили Ольги Бондаренко (дружина Шарія) та її першого заступника Олександра В’юника

Створення 

6 червня 2019 року партію “Об’єднана Україна”, яку зареєстрували в лютому 2015-го, перейменували на Партію Шарія. Блогер повідомив, що політсила висуватиме кандидатів у народні депутати, а головним завданням партії буде не законотворчість, а “покарання” представників попередньої влади.

Партія “Об’єднана Україна” зареєстрована у лютому 2015 році. Головою її, аж до виборів у 2019 році був Анатолій Жила. 

Основний склад партії

Фото: Чекман Наталія Василівна
Чекман Наталія Василівна
Голова партії
Перший заступник Голови партії
Фото: Чекман Наталія Василівна
Чекман Наталія Василівна
Член Політичної Ради Партії

Балотування

  • Верховна Рада 9-го скликання 2019 рік
    Голоси: 327152 (2,3%)
    Не обрано
    Назва: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПАРТІЯ ШАРІЯ"

Золото партійпоточні звіти за 2020 рік

Отримано
1 059 527.62 ₴
Витрачено
1 261 192.33 ₴

Представництво в областях

  • Обрано
  • Не обрано
  • не балотувалися