Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Бондар Ганна

Бондар Ганна Вячеславівна

Рік народження: 1975

Характеристики політика

  • ФАРи: 3

Опис політика

Народна депутатка Верховної Ради 9 скликання. Членкиня Комітету з питань організації держвлади та місцевого самоврядування. Архітекторка. Фігурантка антикорупційних розслідувань.

У 2023 році Бондар призначили головою робочої групи з розробки Містобудівного кодексу України.

Наприкінці 2022 року проголосувала проти містобудівної реформи (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У 2022 році Комітет з питань організації держвлади та місцевого самоврядування підтримав проєкт закону  №7654. Автором законодавчої ініціативи є Андрій Клочко (“Слуга народу”). Бондар не підтримала цей законопректРух ЧЕСНО та інші ГО також висловились проти цього законопроекту, який є спробою зірвати конкурс на призначення очільника НАБУ. Окрім цього, підтримка такої ініціативи негативно вплине на систему антикорупційних та правоохоронних органів — НАЗК, ДБР, БЕБ.

Бондар називають креатурою Андрія Вавриша, колишнього заступника голови Департаменту архітектури та містобудування КМДА, який покривав корупційні схеми. Разом із Бондар вони "протягнули" низку програм забудов через нелегітимні конкурси.

У 2020 році поставила свій підпис під постановою про звільнення Авакова з посту міністра внутрішніх справ.

У 2019 році була обрана народною депутаткою 9 скликання по 220 округу (Подільський район міста Києва) від партії “Слуга народу” як безпартійна. Членкиня однойменної фракції.

Членкиня Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови.

У 2019 році була генеральною директоркою директорату технічного регулювання у будівництві Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

З 2017 року - координаторка Координаційного центру Адміністрації (Офісу) Президента України.

З 2015 до 2017 року працювала заступницею директора Департаменту – начальницею управління ландшафтної архітектури, комплексного благоустрою Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

У 2015-2016 роках була в.о. директорки Департаменту містобудування КМДА, а у 2012-2015 роках - начальниця відділу ландшафтної архітектури та художнього оформлення Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

З 2011 до 2012 року працювала начальницею управління реновації вуличного простору КО “Інститут Генерального плану м.Києва”. 2008-2011 роки - головна архітекторка проектів в архітектурному бюро СПД “Дядюшенко Г.А.”.

У 2004-2009 роках працювала директоркою по роботі з клієнтами у ПП “Рекламно-інформаційна агенція “Фортіс”. З 2001 до 2003 року була директоркою відділу реклами ТОВ “Редакція журналу “Архітектура і престиж”.

У 1999-2000 роках - менеджерка з реклами ТОВ “РА-ЛЕГАТ” представництва архітектурного журналу “Ватерпас”. У 1997-1999 роках працювала мистецтвознавицею-консультанткою ТОВ “Управляючі системи та компоненти”.

Громадська діячка, письменниця, мистецтвознавиця. Займається міськими і державними проєктами розвитку територій, проведенням конкурсів на знакові київські об’єкти.

Була кураторкою першого в Києві фестивалю міських проєктів “PRO місто”, конкурсу меморіалу Небесної сотні “Територія гідності”, реконструкції Контрактової площі, програми паспортизації вулиць Києва, організаторка дитячої студії розвитку просторового мислення “Майстерня твого простору” тощо.

Авторка книги “Архітектурні конкурси та конкурси розвитку територій: демократія в дії” та досліджень актуальних проблем в сфері містобудування. 

Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури за спеціальністю “мистецтвознавство”, а також Київський національний університет будівництва і архітектури і Національний університет “Львівська політехніка” за спеціальністю “архітектура”.

Навчається в аспірантурі кафедри містобудування та архітектури в Національному авіаційному університеті. Заслужена архітекторка України.

Народилася 23 лютого 1975 року у Києві.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Київські архітектори розповіли про участь Ісаєнко, Вавриша та його помічників Бондар та Струневича у корупційних схемах забудови Києва

  • торгівля впливом політичний вплив на прийняття рішень і/або зловживання службовим становищем

Ганна Бондар фігурувала у справі щодо подання підроблених документів на конкурс

  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів владні зловживання

Ганна Бондар у паперовій декларації 2014 року не зазначила авто та нерухомість

  • порушення вимог фінансового контролю порушення антикорупційного законодавства
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу