Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Колтунов Ігор

Колтунов Ігор Сергійович

Рік народження: 1986

Опис політика

Депутат Київоблради 8-го скликання від "Слуги народу". Колишній журналіст програми "Гроші" на "1+1" та телеканалу "НТН"

У липні 2023-го між Колтуновим і його колишнім колегою з "1+1" та однопартійцем зі "Слуги народу" Олександром Дубінським розгорівся публічний конфлікт.

Дубінський у своєму телеграм-каналі поширив публікацію анонімного телеграм-каналу Компромат.Leaks про те, що Колтунов нібито "вкрав з бюджету Київської області понад пів мільйона грн", організувавши схему на привласненні фінансової допомоги для хворих.

Колтунов у відповідь звинуватив Дубінського у політичному переслідуванні й зборі компромату, а також поширенні фейків в анонімних телеграм каналах на депутатів облради, голів фракцій і голів ОВА. Він також заявив, що частина депутатів фракції "Слуги народу" у Київоблраді нібито отримують від Дубінського зарплати в конвертах, і що він погрожує використати вплив, щоб позбавити його мандата. Колтунов виступив з вимогою позбавити Дубінського громадянства України.

У листопаді 2021 року не взяв участь у голосуванні щодо зміни схеми Київської області, яка запроваджувалась в інтересах дерибанників Біличанського лісу, хоча був присутній у залі.

У червні 2021 року радник київського міського голови з правових питань Олексій Шевчук заявив, що Колтунов завдав тілесних ушкоджень його речниці Олені Ларіній. Інцидент стався під час пресконференції, на якій Шевчук заявив про тиск на органи влади Київської області з боку нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського для впливу на розподіл земельних ділянок.

У квітні 2021-го проєкт журналістських розслідувань "Схеми" повідомляв, що Колтунов був серед депутатів "Слуги народу", які у розпал карантину через пандемію коронавірусу відвідали кількагодинну зустріч у заміському готельно-ресторанному комплексі.

У 2020 році обраний депутатом Київської обласної ради 8-го скликання від "Слуги народу" (№9 у списку, безпартійний). У Київоблраді Колтунов увійшов до комісії з питань управління комунальною власністю, приватизації та житлово-комунального господарства.

Після обрання припинив співпрацю з медіагрупою "1+1".  

Перед виборами активно знімав сюжети про забудовників в Ірпені, зокрема й ексмера Ірпеня Володимира Карплюка, аби підняти собі в регіоні впізнаваність і рейтинг. Надалі ж журналіст опинився в команді "Слуги народу", яка по суті підтримувала Карплюка. Виборчий список "слуг" тоді очолив Олександр Дубінський, а разом з Колтуновим балотувалися ще п’ятеро працівників "1+1".

У день виборів, Дубінський повідомляв, що на Колтунова напали на виборчій дільниці в Ірпені.

У 2018 році як журналіст програми "Гроші" "1+1" оприлюднив відео, на якому нардеп від "БПП" Олег Барна тиснув на кнопки для голосування замість своїх колег. На прохання журналіста прокоментувати факт «кнопкодавства» нардеп у кулуарах Верховної Ради нецензурно облаяв Колтунова.

Випадок мав великий резонанс. Було скликано регламентний комітет Верховної Ради та комітет зі Свободи Слова. Там перепросили у журналіста Колтунова за поведінку нардепа Барни.  

Барна ж пояснив, що в особі журналіста він відповів власнику телеканалу "1+1" Ігорю Коломойському за "брехню і крадіжку". Нардеп також неодноразово намагався ініціювати позбавлення Колтунова журналістської акредитації у Раді.

До цього Колтунов та його колеги з програми "Гроші" на "1+1" розіслали нардепам СМС-ки від імені Ігоря Кононенка — довіреної особи Петра Порошенка – з пропозицією проголосувати за вигаданий законопроєкт за 50 тисяч доларів. Журналісти стверджували, що на їх "розіграш" відгукнувся Барна. Колтунов також стверджував, що поки Барна був за кордоном, його картку використовували під час голосування у Раді 22 рази. Після цього Колтунов з букетом троянд прийшов до Барни – нардеп у відповідь послав журналіста, а після його наполегливих спроб поставити запитання кілька разів різко відштовхнув букет.

Після скандалів між Колтуновим та Барною Володимир Зеленський оголосив флешмоб проти хамства у політиці.

Колтунов у 2018 році створив на сайті Верховної Ради петицію щодо обов’язкового проходження чиновниками та нардепами психіатричної експертизи.

З 2017 року – ведучий програми "Бандерлоги" на телеканалі "2+2".

З 2013 року працює на різних посадах на телеканалі "1+1", власником якого є олігарх Ігор Коломойський. Зокрема кореспондентом програми "Гроші", де раніше ведучим був Олександр Дубінський.

До цього у тому ж році ще як журналіст "НТН" спалив своє посвідчення члена Національної спілки журналістів України на знак протесту через бездіяльність НСЖУ.

Переможець конкурсу "Честь Професії" 2013 року у номінаціях "Найкраща подача резонансного матеріалу" та "Найкращий матеріал про захист прав людини в Україні".  

Також у 2013-му стажувався на телеканалі CBS та в газеті Washington Post у Вашингтоні і Нью-Йорку (США). Член International Federation of Journalists.

У 2012-му став лауреатом премії Асоціації правників України PRAVISSIMO в номінації "Відеорепортаж". Того ж року переміг у конкурсі журналістських розслідувань, організованому "Української Правдою" і Посольством США в Україні. Як журналіст НТН отримав приз за матеріал про корупцію на "Укрзалізниці".

У 2011-2013 працював журналістом програми "Агенти впливу" на каналі "НТН".

З 2009 року є головою харківської обласної громадської організації "ФОРПОСТ-Україна".

З 2004 року працює журналістом. Був кореспондентом, випусковим редактором і ведучим новин на харківських телеканалах ФОРА та А/ТВК.

Має вищу освіту. У 2008 році закінчив відділення журналістики Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. У 2019-му – Інститут ASPEN у Києві.

Народився 17 червня 1986 року в Харкові.

Балотування

Читайте на ЧЕСНО

Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив?

Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив?

36 законів очікують на підпис чи вето президента Володимира Зеленського. Один із них — ще з 2019 року, хоч Конституція передбачає на це лише 15 днів.&n...

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу