Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Беркут (Гекко) Ігор Віталійович
Фото: Беркут (Гекко) Ігор

Беркут (Гекко) Ігор Віталійович

Рік народження: 1964

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Поширення проросійської пропаганди, підтримка агресії рф, заперечення державного суверенітету України.

Опис політика

Колишній очільник партії "Велика Україна", проросійський пропагандист та письменник.

Поширення проросійської пропаганди, підтримка агресії рф, заперечення державного суверенітету України.

Беркут відомий своїми книгами, де він популяризував путіна та пророкував занепад України, яка стане, на його думку, жертвою у боротьбі Заходу та Росії. Також він пророкував війну України з Туреччиною.

У 2022 році МВС України оголосило Беркута у розшук. Того ж року Мін’юст ініціював заборону партії "Велика Україна".

У 2020 році було встановлено, що Беркут мав російське громадянство. Того ж року Беркута та його соратників затримала СБУ та оголосила їм підозри за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). 

У 2015 році Беркута було внесено до бази "Миротворець" за висловлювання про те, що на території декількох областей в Україні можна створити Новий Ізраїль, куди переселиться 6 мільйонів євреїв з Ізраїлю, а також 12 мільйонів євреїв з США, рф і Європи. Свої ідеї він популяризував через низку YouTube-каналів (зокрема, канал "Рассвет").

У 2014 році в інтерв’ю героїзував та вихваляв бойовиків "ДНР" та "ЛНР", а також просував тези про "один народ". Тоді ж він визнавав, що там багато "добровольців" з Росії.

У 2012 році Беркут балотувався від "Великої України" у народні депутати на Луганщині (106 округ, нині тимчасово окупована територія). Посів третє місце, набравши майже 9,5 тис. голосів.

На зустрічі з виборцями у Сєвєродонецьку він заявив, що у 1991 році Україна "натиснула на кнопку самознищення" та має право на існування лише в складі союзу з росією та білоруссю. Також Беркут переконував виборців, що жителі Донеччини і Харківщини значно ближчі до жителів Ростова і Бєлгорода ніж до мешканців Львівської та Тернопільської областей.

У 2006 році заснував та очолив партію "Велика Україна". Беркут не одразу зміг зареєструвати свою партію. Тодішній міністр юстиції Роман Зварич у коментарі журналістам пояснив, що його "претензії до "Великої України" полягали в тому, що в її програмних документах зазначалися цілі й завдання, що не передбачали збереження суверенітету і державних кордонів України".

Того ж року балотувався до ВР 5-го скликання від виборчого блоку "Євген Марчук - "Єдність", не обрано. Був шеф-редактором газети "Любимый Город" у Сєвєродонецьку та членом партії “Свобода”.

У 2002 році під прізвищем Гекко балотувався до ВР 4-го скликання як самовисуванець, не обрано. На момент виборів був віце-президентом компанії "Finitex".

На початку 2000-2010 років поширював наратив про те, що Україна слабка держава зі слабкими елітами, й що цього не змінять жодні вибори. Слабкій українській еліті Беркут протиставляв російську, передовсім путіна.

У 1993 році разом з американським партнером заснував у Казахстані банк "Texakabank".

Через багаторазові зміни прізвищ Беркут у публікаціях і документах різних періодів може фігурувати із прізвищами Анісімов, Гекко та Гонцул. За інформацією у ЗМІ та з інтерв'ю Беркута відомо, що він має 9 паспортів.

Освіта вища.

Закінчив Московське вище військове командне училище та володів дрібними банками у Казахстані та Росії.

Народився 19 серпня 1964 року в Сєвєродонецьку Луганської області.

Балотування

Посади у партіях

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу