Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Коваленко Едуард Володимирович
Фото: Коваленко Едуард

Коваленко Едуард Володимирович

Рік народження: 1965

Фігурант Реєстру зрадників

Опис політика

Кандидат в народні депутати

Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, робота на спецслужби рф.

У 2022 році СБУ повідомила Коваленку про підозру у державній зраді. Він шукав навідників та коригувальників вогню на території України та передавав її своїм кураторам.

Того ж року окупанти провели обшуки в Коваленка та заарештували його на пів року. Також вони заявили про намір судити його.

У 2021 році Коваленка затримала СБУ за підозрою у роботі на ФСБ і міністерство держбезпеки "ЛНР". Спецслужби встановили, що через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого "тарифного Майдану". Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів.

Також зазначалося, що 2020 року Коваленко під час перебування у Сімферополі провів зустрічі з високопосадовцями "влади АРК", зокрема так званим "головою республіки Крим" Сергієм Аксьоновим.

А під час перебування в тимчасово окупованому Луганську був завербований представником так званого "МДБ ЛНР" і отримав псевдонім "Джигурда". В результаті проти Коваленка було відкрито кримінальну справу за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

У 2020 році повернувся до Генічеська, де проводив акції проти підвищення комуналки під час оголошеного Кабінетом міністрів України локдауну. Поліція виписала йому протокол про порушення карантину.

У 2015 році балотувався до Генічеської міської ради від партії "СПАС".

Того ж року в Генічеську під час мітингу проти мобілізації місцевих мешканців в українську армію Едуард Коваленко прокричав у мегафон, що "йде братовбивча війна, і ми не хочемо, щоб наші діти та батьки в цьому брали участь". Також в разі продовження мобілізації він закликав до захоплення військкоматів та відділків поліції.

Згодом СБУ відкрила проти нього кримінальне провадження та вручила підозру за заклики до перешкоджання діяльності Збройних сил України в особливий період і захоплення адмінбудівель. У 2017 році суд засудив Коваленка на 5 років тюремного ув'язнення. Проте 2019 року його обміняли на полонених українців, перед його відправленням до Луганську Володимир Зеленський помилував його.

У 2014 році в "День російської єдності" Коваленко фігурував серед організаторів невдалого "Руського маршу" в Києві. Учасником такого ж заходу він був раніше, 2008 року, в Севастополі.

У 2013 році Коваленко був єдиним представником України на з’їзді "ЛДПР" у москві.

У 2005 році створив партію "Соціал-патріотична асамблея слов’ян", яка виступала "за єдність України, росії та Білорусі". Від неї у 2012 році балотувався до ВР 7-го скликання.

У 2001-2005 роках очільник політради "Української Національної Асамблеї". У 2002 році балотувався від цієї політсили до ВР 4-го скликання. У 2004 році Коваленко займався провокаціями. Тоді "УНА" підтримувала кандидата у президенти Віктора Ющенка, але спеціально у провокативній манері для того, щоб його дискредитувати. Вони використовували символіку нацистів, робили заяви ксенофобського та антисемітського характеру. Сам Коваленко на одному з таких заходів заявив, що "країною не повинні керувати чужаки". 

Ющенко від представників "УНА" відхрещувався, а представники його передвиборчого штабу заявляли, що Коваленко провладним провокатором, який діє на замовлення основного опонента Віктора Януковича.

Наприкінці 2000 року долучився до лав УНА-УНСО, у розпал акції протестів за відставку Президента України Леоніда Кучми "Україна без Кучми".

Закінчив Херсонський педагогічний інститут імені Надії Крупської за спеціальністю "Психологія та методи виховання", та Таврійську державну агротехнологічну академію за спеціальністю "Економіка підприємства".

Народився 17 жовтня 1965 року у м. Генічеськ Херсонської області.

Балотування

Посади у партіях

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу