Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Реведжук Роман

Реведжук Роман Петрович

Рік народження: 1988

Опис політика

Журналіст, блогер. Двічі балотувався до Верховної Ради

Упродовж 2023 року поширив кілька фейкових повідомлень про втрати ЗСУ у війні з Росією. Так у березні Реведжук з посиланням на свої "джерела" заявив, що втрати ЗСУ становлять 140 тисяч осіб загиблими. Цю заяву спростували фактчекери проєкту VoxCheck. У жовтні 2023-го він писав вже про понад 500 тисяч втрат ЗСУ, у листопаді - про понад 1 млн.

До цього Реведжук неодноразово поширював фейки про Україну, наприклад, про постачання важких наркотиків на передову чи теорії змови, нібито ексміністра внутрішніх справ Дениса Монастирського ліквідували через конфлікт всередині владної верхівки.

У грудні 2022 року Реведжук проголосив створення в Україні "нової держави" під назвою "Велике Князівство Руське Українська Народна Республіка", яку він назвав конституційною християнською монархією. Публічні заклики до повалення конституційного ладу, зокрема незаконне проголошення нової держави, в Україні караються законом. Водночас він заявив, що збирається прийти до влади на президентських виборах у 2024 році.

У 2020 році виїхав у Європу. Сам Реведжук стверджує, що перебуває за кордоном через політичні переслідування в Україні.

Перед цим він опублікував на своєму YouTube-каналі відео, в якому заявляв, що ексголова СБУ Валентин Наливайченко був агентом ФСБ, як і ексміністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а також що президент Володимир Зеленський нібито планував призначити Наливайченка головою СБУ.

У 2019 році невдало балотувався до Верховної Ради як самовисуванець по округу №89 (Івано-Франківщина), посів передостаннє місце, отримавши усього 17 голосів (0,34%). З високою ймовірністю балотувався як технічний кандидат. 

Перед виборами став співзасновником та лідером ГО “Рух 25 відсотків”, який підтримував партію “ЄС” і Петра Порошенка на парламентських виборах 2019 року. Після виборів "Рух 25" перебуває у стані припинення.

Видання "Цензор.Нет" також писало, що Реведжук ходив на телеефіри за квотою БПП ("ЄС").

У 2018 році організував з франківським активістом Мироном Дмитриком громадсько-політичну ініціативу "ГРАБЛІ" яка під лозунгом "НЕ насТУПІТЬ знову" провела у Франківську акцію проти політичної брехні. Учасники пропонували кандидатці в президенти Юлії Тимошенко, яка в цей час якраз перебувала у місті, вийти на політичну пенсію.

У 2016 році був прессекретарем Антикорупційного форуму “руху за очищення” Міхеіла Саакашвілі в Івано-Франківську та доповідачем щодо екології. 

У 2015-2016 роках був помічником нардепа 8-го скликання від БПП Олега Барни на громадських засадах. 

У 2014 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець по округу №89 (Івано-Франківщина), посів останнє місце серед 11 кандидатів, набравши 851 голос (1,01%). На момент виборів тимчасово безробітній. 

З того ж року є головою правління ГО "Перша Українська Незалежна Медіа Платформа", керівником БФ “Ліквідація агресора” та ГО “Сприяння безпеці України”. 

Головний редактор інтернет-видання Social and Political Newspaper "Kyiv With Pepper".

У липні 2014 року Реведжук отримав акредитацію від “пресцентру” російської терористичної організації “ДНР” як журналіст 112 каналу. Російські ЗМІ називали його “першим журналістом українського ЗМІ, акредитованим у ДНР”.

Сам він розповідав, що його зняли з автобуса на блок-посту і привезли у Донецьк, де завдяки місцевим “журналістам” він і зміг отримати “акредитацію”.

Реведжук казав, що “Донбас – це не Росія. Донбас – це не Україна як така. Донбас – це щось окреме”.

Як журналіст каналу «112» він розповідав про «фінансові махінації» на Майдані.

У 2013 році повернувся в Україну після того, як нібито вимушено покинув країну. Жив у Польщі. Працював як різнороб, особистий водій, співведучий на ТБ.

У 2010-2011 роках був керівником Галицької районної в Івано-Франківській області організації Червоного Хреста. 

До того працював на будівництвах, касиром-оператором на заправці, менеджером із реклами, координатором проєкту, приватним підприємцем, публікувався у місцевих виданнях.

Має вищу освіту. У 2014 році закінчив Бурштинський енергетичний коледж ІФНТУНГ (бакалавр), у 2017-му - Івано-Франківський Національно Технічний університет інститут економіки та управління (магістр). Також у 2012 році вступив до польської міжнародної школи, навчався на курсі "соціальна журналістика".

Одружений з Єлизаветою Будицькою, яка виступає як співачка під псевдонімом Mauwy та веде YouTube-канал. Наприкінці 2023 року у пари народилася донька.

Народився 10 травня 1988 року в селі Космач Івано-Франківської області. 

Балотування

  • 2019
    мажоритарка 89
    Верховна Рада 9-го скликання, позачергові: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 89
    Не обрано
  • 2014
    мажоритарка 89
    Верховна Рада 8-го скликання, позачергові: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 89
    Не обрано

Робота помічником для:

Верховна Рада 8, На громадських засадах

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу