Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Кауфман Борис

Кауфман Борис Рафаїлович

Рік народження: 1973

Характеристики політика

  • ФАРи: 3

Опис політика

Кандидат у народні депутати до ВР 4-го скликання,екс-депутат Одеської міськради, мільйонер та бізнесмен.

У грудні 2023 року журналісти Bihus.info з'ясували, що з початку повномасштабної війни Кауфман неодноразово позичав автівки голові фракції у парламенті “Слуги народу” Давиду Арахамії. Автівки належали фірмі Кауфмана - дистриб’ютору тютюнових виробів “Тедіс Україна”. Сам Арахамія таку щедрість бізнесмена пояснював особистою дружбою з ним.

У 2022 році Кауфмана затримали на кордоні під час спроби виїхати з України, тоді ДБР видало щодо нього так званий "індекс В", який передбачає вивчення всіх документів відносно особи, яка перетинає кордон. Кауфман не став чекати результатів перевірки й повернувся в Україну.

Через деякий час Кауфмана та Грановського затримали детективи НАБУ в Одесі, за підозрою у створенні злочинної організації та підкупі чиновників. 

Слідство встановило, що восени 2021 року, після викриття злочинної організації (ЗО), яка незаконно відчужувала комунальне майно Одеси, на її місті з’явилася нова, яку створили Грановський та Кауфман. 

Ця ЗО взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом.

В результаті ВАКС відправив Кауфмана у СІЗО з альтернативною заставою у 129 мільйонів, хоча прокурор САП клопотав про арешт і більшу суму у випадку застави. Але наступного дня за Кауфмана внесли заставу і той вийшов на волю. Проте він зобов'язаний дотримуватися низки обов'язків, зокрема не покидати межі міст Києва та Одеси, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними і має носити електронний браслет.

У 2021 році журнал "Фокус" оцінив статки Кауфмана у 320 млн доларів.

Станом на 2017 рік володів 47,22% у найбільшій українській дистрибюторській компанії "Тедіс Україна" (колишня "Мегаполіс-Україна").

До 2014 року був акціонером ПАТ "Фінбанк".

У 2013 році інвестиційна компанія Vertex United, яку заснував Кауфман,  купила у медіа-холдингу Бориса Ложкіна і мільярдера Геннадія Боголюбова медіа-проект "Фокус".

Того ж року журнал "Фокус" оцінив статки Кауфмана у 62,2 млн $ (149-е місце в рейтингу "200 найбагатших людей України").

У 2008 році Кауфман продав всі активи в алкогольному бізнесі. 

Разом з Грановським продовжили займатися бізнесом, керують кількома готелями через компанію Vertex Hotel Group — Брістоль, Лондонська в Одесі та Президент готель у Києві. Також їм належить Холдинг "Каштан-Девелопмент", який займається будівництвом житлових комплексів в м. Одесі. Будівництвом також займаються їх компанії ПП "Гранд-Інвест" і "Укрбудсервіс".

У 2006 році балотувався до Верховної Ради України від "Блоку Литвина".  Був членом Народної партії Володимира Литвина.

У 2002 року обраний депутатом до Одеської міської ради. Того ж року став президентом «Оверлайн». Пізніше в "Оверлайн" прийшов Олександр Грановський, з яким вони разом навчалися на юридичному факультеті університету.

У 1996 році став заступником голови представництва Оверлайн Трейдінг Лтд. У 1997 році за участю Кауфмана в компанії було створено департамент судноплавства. У 1998 році став президентом корпорації Оверлайн. Серед активів корпорації були Одеський перший лікеро-горілчаний завод, винний Ізмаїльський завод, Одеський завод шампанських вин (бренди Мягков, Одеса, Ізмаїл).

Освіта вища.

Закінчив юридичний факультет Одеського університету.

Народився 25 листопада 1973 року в Одесі.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу