Депутати облради від Броварщини: недобросовісний “батьківщинівець” та політичні династії

Мешканці Броварів та Броварського району голосували на 9-ти округах. Через нову внутрішньопартійну рейтингову систему до облради від регіону потрапило лише 7 депутатів. Троє з них - від міста (двоє — представники “Солідарності” та один від “Самопомочі”); четверо інших — представники району (двоє - представники “Батьківщини”, по одному від “Нашого краю” та Радикальної партії).

Зважаючи на те, що на виборах до Верховної Ради у цьому регіоні переміг кандидат “Солідарності” Павло Різаненко, такий результат партії є доволі низьким. Для порівняння у Білій Церкві, де переміг на виборах до парламенту представник “Свободи”, зайшло 4 з 7-ми представників “Свободи”. 

Ймовірно, політичний штаб “Солідарності” недопрацював, бо представникам цієї політичної сили не вдалося подолати прохідний внутрішньопартійний бар’єр, щоб потрапити до облради.
 
“Солідарність” нотаріус-параолімпієць та пенсіонер з правоохоронних органів

Олег Іваненко — колишній депутат-мажоритарник Броварської міської ради пройшов у приватному секторі Старого міста (67 округ). Обирався у 2010 році від Української соціал-демократичної партії. Входив до комісії з питань молодіжної політики та спорту. В облраді увійшов до бюджетної комісії.

У 2012 році конкурував по одному округу з чинним нардепом Павлом Різаненком як самовисуванець. Набрав дещо менше 8,5%. У декларації за 2011 рік значиться, що він разом із батьками мав дохід дещо менший 300 тисяч гривень. Також у власності фігурували дві квартири, житловий будинок та земельна ділянка. Тепер із Різаненком колишні опоненти в одній партії.

Політик, засновник товариства людей з обмеженими можливостями “Прагнення”. Член національної параолімпійської збірної з плавання

Встановив світовий рекорд у плаванні батерфляєм. Лауреат премії “Гордість країни 2007”. Отримав освіту та започаткував свою приватну нотаріальну практику.

На громадських засадах є помічником народної депутатки від БПП Марини Іонової.

Іваненко на цих міських виборах балотувався паралельно і до міської ради Броварів разом зі ще одним соратником - пенсіонером - колишнім працівником правоохоронних органів Романом Сімутіним (частина мікрорайону Масив, 69 округ). У них був найвищий рейтинг за кількістю голосів виборців у міській раді, але вони відмовилися від мандатів на користь облради. Якби Сімутін залишився в міськраді, то йому пророкували посаду секретаря.

Сімутін раніше був депутатом Броварської міської ради й очолив міський осередок “УДАРу”. 

Коли депутати Броварської ради прийняли рішення заборонити журналістам пересуватися під час сесії залою засідань, Сімутін був одним із двох депутатів, хто проголосував проти. Він брав участь в акціях протесту у парку “Перемога”, коли так званий масажист Азарова - Сергій Федоренко розпочав ймовірно незаконну забудову, його затримували правоохоронці й після цього Сімутіну спалили машину і позбавили права вести адвокатську діяльність. Після майдану Сімутін захищав свободівців, яких судили через події у парку “Перемога”. Під час АТО разом із “свободівцями” організовував допомогу фронту.

Наприкінці каденції ініціював рішення щодо обов’язкового маркування в магазинах міста товарів, які вироблені в Росії.

Згідно з моніторингом ЧЕСНО, він потрапив до числа 100% прогульників за результатами відвідування комісії у 2012 та 2014 роках. Свої пропуски депутат аргументує тим, що потрапив у комісію з питань охорони здоров’я не з власної волі:

“У 2010 році, всупереч бажанню самих депутатів, їх розподілили по комісіях так, як це було вигідно керівництву міської ради. Моя комісія — з питань соціального захисту і охорони здоров’я. І що було робити, якщо в своїй комісії я не фахівець? Я свого часу говорив, що це не моя спеціалізація. Я просив, щоб мене поставили до комісії з питань земельних відносин або з контролю за виконанням рішень міської ради. Це, принаймні, пов’язано з моєю діяльністю — юриспруденція”.

“Водночас, я ходив на усі комунальні комісії, земельні. Тобто, там, де приймаються зрозумілі для мене рішення. Ніхто при розподіленні на комісії у депутатів думки не запитував! Була сформована регіоналівська більшість Сапожка (голови Броварської ради - прим. авт.), яка розподілила  депутатів так, як захотіла. Наприклад, до комісії з питань земельних відносин потрапили лояльні до Сапожка люди”, — додає Сімутін.

Слід зауважити, що депутат Сімутін — єдиний депутат у чинному депутатському корпусі Броварської міськради, хто подавав запити на розгляд ради.

Представник “Самопомочі” раніше балотувався в нардепи від СДПУ (о)

Киянин Олексій Дорошенко  —  засновник і директор  Української Асоціації постачальників торговельних мереж. Також він керуючий партнер юридичної фірми “Проксіма”. Політик отримав за 2014 рік понад 640 тисяч гривень доходу як приватний підприємець. У власності лише одна машина Рено Меган 2006 року випуску. Проживає, якщо вірити декларації, з мамою та братом, у яких немає нерухомості взагалі.

Олексій Дорошенко створив ГО “Гетьманський фонд Петра Дорошенка”. На своєму сайті Дорошенко повідомляє, що на Лівобережжі отримав найвищий результат (з-поміж кандидатів самопомочі - прим. авт.). 

У новообраного депутата облади брат, з яким він проживає у Києві, теж намагався отримати мандат. Олександр Дорошенко невдало балотувався до Харківської облради і зрештою став помічником заступника голови фракції “Самопоміч” у Харківській облраді. Цю інформацію телефоном підтвердили ЧЕСНО в обласному партійному осередку. Олександр Дорошенко працює разом із братом як партнер у юрфірмі “Проксіма”.

Варто зазначити, що свою політичну кар’єру Олексій Дорошенко починав на Харківщині. У 2002 році чинний представник “Самопомочі” балотувався в нардепи як кандидат Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). На той час проживав також у Києві. Кандидат набрав майже 4,5%. Тоді очолював Харківський обласний комітет молодіжних організацій.

У коло інтересів політика зараз входить також грибовиробництво, також депутат є головним редактором ТОВ “Інтернет Медіа Груп”.

Дорошенко, якого обрали мешканці іншої частини міського мікрорайону Масив (70 округ), став секретарем комісії облради з питань промисловості, підприємництва, торгівлі та регуляторної політики. Перед виборами він обіцяв людям контролювати ціни на продукти.

Щодо району, то тут було 4 округи й мешканці цього регіону провели до облради 4-х депутатів. Двоє з них - по одному округу.

“Батьківщину” представляє власник кінного заводу та чиновник

Партію Юлії Тимошенко представляє на Броварщині безробітний киянин Олег Кищук

Він виграв вибори на 15 окрузі. Паралельно балотувався до Броварської райради, де вже був депутатом впродовж останніх 5 років, і отримав найвищий результат з-поміж однопартійців, але обрав облраду.

До райради у 2010 році він потрапив від “Фронту змін” і на сайті ЦВК значився як безробітний. Через 2 роки безрбітний Кищук балотувався від Броварщини до парламенту, але зняв свою кандидатуру з виборів. Публічно пояснив це тим, що знімається нібито на користь “ударівця” Павла Різаненка.

Разом з тим варто зауважити, за оцінкою ЧЕСНО, Кищук був недоброчесним кандидатом. Його звинувачували в незаконному привласненні землі в с. Княжичі та розміщенні на ній кінного господарства. 

Кищук значиться помічником нардепа VII скликання Костянтина Бондарєва (БЮТ). Працював на платній основі.

Зазначимо, за повідомленнями місцевих ЗМІ, Олег Кищук нібито брав участь у провокаціях проти журналістів під час революційних подій у Броварах. Тоді Олег Кищук разом з молодиками спортивної статури взяв штурмом комунальну телестудію Броварів “Наше місто”, де на той момент працювали журналісти, які намагались відновити мовлення студії. Приміщення “Нашого міста” вдалося відбити за кілька годин завдяки оперативній реакції громадськості та самооборони.

Згодом броварчани протестували під стінами парламенту та урядової будівлі з вимогою не призначати Кищука головою Броварської РДА. Однак тодішній в.о. Президента Олександр Турчинов таки підписав наказ про призначення Кищука головою райдержадміністрації за два дні до президентських виборів. 13 вересня Олег Кищук був звільнений з посади розпорядженням Президента Петра Порошенка.

В облраді обрав собі рейтингову з-поміж депутатів бюджетну комісію.

Ще один представник “Батьківщини” киянин Олександр Сімановський балотувався паралельно до облради та Броварської міськради. Як і його колега Кищук, обрав мандат облради. Сімановський працює начальником управління Державної судової адміністрації України в м. Києві. 

Вибори виграв у частині Броварського району, до якого входять зокрема Семиполки, Опанасівка, Калита та інші населені пункти (14 округ).

Сімановський очолює міський партосередок “Батьківщини”. В облраді увійшов у комісію з питань місцевого саморвядування, децентралізації та адміністративно-територіального устрою.

Чоловік “радикалки” Гунько причетний до скандального дерибану в Броварах

Наталія Гунько — юристконсульт ТОВ “Гільдія Права”, офіс якої розташований у Києві. Проживає в Броварах, виграла вибори у Калинівці, Скибині, Дмитровому, Требухові, Княжичах та інших суміжних селах (15 округ).  Йшла від Радикальної партії Олега Ляшкаю

“Гільдія Права” — не єдине товариство, де депутатка фігурує як засновниця. Окрім цього є ще транспортна компанія “Експерес-круїз”, зареєстрована в Горенці. Співзасновником значиться Сергій Акіменко, який невдало балотувався до Києво-Святошинської райради від партії  “Наш край”. Таким чином Гунько та Акіменко — бізнес-партнери.

Разом з Акіменком і з екс-регіоналами до облради намагався потрапити і чоловік “радикалки” — Анатолій Гунько, директор ТОВ “Гільдія Права”.

Чоловік новообраної депутатки, за інформацією ЗМІ, є фігурантом однієї із земельних афер на території Броварів. Так перед майданом місцева влада роздерибанила колишні землі держпідприємства “Радіопередавальний центр”.

На сесії громаді роз’яснили, що на цій землі нібито мають побутувати завод представники німецької фармкомпанії, яка на запит ЗМІ та активістів таку версію згодом спростувала. 

Через кілька днів люди, яким “пощастило” отримати ділянку, перепродують їх трьом особам, з-поміж яких і Анатолій Гунько. У його власності, згідно з журналістським розслідуванням, опинилися ділянки, які на карті позначені з 1 по 22.  Це 18 + 26 гектарів.

Загалом уся ділянка, яку оформили на себе ще дві особи разом із чоловіком новообраної депутатки, за підрахунками “Наших грошей” прирівнюється до річного бюджету міста Бровари.

Коли на сесії представляли проект, згідно з яким, тут нібито мали будувати фармацевтичний завод німці, то це робили представники “Техноенерготрейду”, власником якого є знаний бізнесмен Володимир Поліщук. За повідомленнями ЗМІ, дружина Поліщука — рідна небога дружини прем’єр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва. До бізнесу Поліщуків належать: мережа “Ельдорадо”, “Технополіс”, ТРЦ “Гулівер”, Банк “Михайлівський”. За оцінкою Forbes у 2013 році посів 71 місце з-поміж найбагатших українців. ЗМІ повідомляли про те, що бізнес Поліщука розбудовується завдяки членам команди Януковича.

Восени 2015 року суд арештував ділянки, які були роздерибанені завдяки депутатам Броварської ради попереднього сликання. Але родина Гуньків, яка допомагає бізнесу Поліщука, на виборах вирішила йти до влади від різних партій.

Були спроби, за інформацією ЗМІ, у Наталії Гунько балотуватися від БПП, але місцеві представники цієї партії унеможливили цей варіант.

Зауважимо, що депутатка Гунько, яка на відміну від чоловіка таки отримала мандат, в облраді потрапила до екологічної комісії. З огляду на родинні бізнес-справи, у Гунько може бути конфлікт інтересів під час роботи в екологічній комісії облради.

“Наш край” —​ партія екс-регіоналів

Попри те, що чоловік депутатки Гунько від “Нашого краю” не потрапив до облради, то Броварщина таки делегувала туди представника від партії екс-регіоналів. Ним став Валентин Багнюк. Він переміг у Великій Димерці, Жердовому, Плоскому та інших суміжних населених пунктах (16 округ). Проживає в с. Велика Димерка.

Багнюк - головний лікар Броварської центральної лікарні, який вже був депутатом Броварської міськради з 2006 по 2010 рік

Медик-політик на місцевих виборах 2015 року паралельно балотувався до Броварської районної ради від партії “Наш край”, яка на виборах до райради взяла найбільшу кількість мандатів з-поміж усіх інших партій. Багнюк зрештою обрав мандат депутата обласної ради.

Окрім того, що Багнюк є депутатом облради, він увійшов до виконкому міської ради за попереднього скликання. Зазначимо, що рада попереднього скликання дала Багнюку звання почесного громадянина району.

У Багнюків, як і у Гуньків, політика стала родинною справою. Син Багнюка - Віталій - балотувався до Броварської міської ради від “Партії простих людей”. Зауважимо, що більше половини кандидатів до міської ради від цієї партії - медики з Броварської центральної лікарні, де працює Валентин Багнюк разом із сином. Але “Партія простих людей” до міськради так і не потрапила.

Загалом два округи залишилися без безпосередніх представників в облраді через нову систему виборів. У Броварах немає представника у двох мікрорайонах - приватної забудови елітних котеджів “Зелена галявина” та ІV мікрорайону (68 округ) та район Торшмашу (71 округ). Щодо району, то тут без депутата залишився лише 13 округ, до якого увійшли зокрема населені пункти Погреби, Пухівка, Літки, Рожівка та інші пирлеглі населені пункти.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує робити огляди депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднені огляди представників Києво-Сявтошинського району, Приірпіння та Білої Церкви.

Авторка: Ірина Федорів, регіональна координаторка Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]