Декларації депутатів Дарницького району

Фото: Декларації депутатів Дарницького району

Дарницький район має досить строкате представництво у Київраді. Серед депутатів є й активісти, і політики, які знають як “вирішувати справи” у своїх приватних інтересах. Є бізнесмени, що можуть показати свій дохід, а є й такі, кому є що приховувати. Все це добре видно із їхніх декларацій.

До слова, в питанні подачі декларацій депутати району виявилися дисциплінованими. Лише Вадим Ноздря із “Самопомочі” подав свою декларацію із запізненням.

Найбагатшим депутатом Дарниці є Сергій Башлаков (“Самопоміч”). У 2010 р. цей депутат потрапив до переліку 200 найбагатших українців журналу “Фокус”. Політик є віце-президентом компанії МТІ, що займається IT-дистрибуцією та торгівлею взуттям. Серед всіх київських депутатів він опинився на третьому місці.

У Башлакова не просто одні з найбільших доходів, він опинився на четвертому місці за кількістю заощаджень. Майже ⅔ із його фінансових активів (15 млн грн) - це внески до статутного капіталу підприємств.

Депутату також належить житловий будинок і три квартири, загальна площа житлової нерухомості - 817 кв. м.

Загалом, вся трійка депутатів з найбільшими доходами на Дарниці є представниками “Самопомочі”. Олег Макаров минулого року заробив 2,5 млн грн і закріпився на другій позиції у своєму районі. До слова, цей політик також має суттєві фінансові активи - 6 млн грн на банківських рахунках. Макаров є відомим юристом та партнером (минулого року - керуючим партнером) у фірмі “Василь Кисіль і партнери”. У депутата 2 будинки площею 600 кв. м і 2 квартири, 120 кв. м.

Вадим Ноздря, що запізнився із подачею декларації, у 2015 р. разом із дружиною заробив майже 2 млн грн. Цей депутат є гендиректором ТОВ “Істіл-менеджмент”, що займається наданням консультативних послуг бізнесу. Безпосереднім засновником є офшор з Британських Віргінських островів “Айред холдінгс лімітед”, а кінцевим бенефіціарним власником компанії  - британський підприємець пакистанського походження Мохаммад Захур. З кінця 90-х Захур володіє в Україні металургійним бізнесом, а також відомий, як чоловік співачки Камалії.

За межею бідності на Дарниці опинився “свободівець” Володимир Бохняк, який за рік заробив всього 1239 грн. На додачу до цього Бохняк не має власного житла. У коментарі руху ЧЕСНО він пояснив, що в той час часто їздив на Схід у складі батальйону “Карпатська Січ”, а виживав за рахунок допомоги родичів.

Окрім “свободівця”, свого житла не мають ще двоє депутатів Дарницького  району - Сергій Кримчак з “Єдності” та Юлія Ярмоленко з БПП.

Сергій Кримчак є досить досвідченим політиком. Уперше він став депутатом Київради у 2008, у віці 21 року. Тоді він представляв Блок Леоніда Черновецького. Очоливши земельну комісію Київради, цей депутат брав активну участь у дерибані київської землі, зокрема голосував за передачу Гостинного двору забудовникам попри кількамісячні протести місцевих жителів.

Наслідки головування Кримчака у комісії відчутно досі. На початку цього року ТОВ “Міральянс” розпочало будівництво двох 14-поверхових висоток на Нивках, тоді як згідно з Генпланом там дозволяється будувати максимум на 9 поверхів. До слова, компанія-забудовник у цьому проекті пов’язана з цим депутатом.

Крім того, за Кримчака було прийнято Детальний план території району Осокорки, що  фактично узаконює знищення озера Небреж. Зараз, коли активісти підняли це питання, забудовник в авральному порядку почав процес підготовки до будівництва. Робоча група під керівництвом депутата Кримчака, який зараз є членом комісії з питань містобудування, затягує розгляд питання про створення на цьому місці ландшафтного парку.

Незважаючи на скромні 55 тис. грн доходу та відсутність житла, Кримчак знаходить кошти користуватися двома автомобілями Mercedes-Benz ML350. Одне таке авто 2008-2012 року випуску (як у депутата) на вторинному ринку коштує близько $30 тис., або 750 тис. грн. Тільки для того, щоб щодня протягом року їздити на роботу на правий берег з Дарниці (20 км у два боки), потрібно витратити щонайменше 15 тис. грн.

Про Юлію Ярмоленко відомо значно менше. Вона є доцентом кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Академії праці, соціальних відносин і туризму, засновником якої є Федерація профспілок. Основний дохід, понад 500 тис. грн, депутатка отримує за рахунок підприємницької діяльності. Її чоловік, який також є підприємцем, за рік заробив 450 тис. грн.

Ярмоленко зареєстрована як ФОП, основним видом діяльності якого є надання послуг рекламних агентств. Крім того, з квітня 2015 р. депутатка очолює благодійну організацію “Всеукраїнський рух “Взаємодія”.

Найбільше житлової нерухомості серед депутатів району у Дмитра Стрижова із “Самопомочі”, який є засновником низки охоронних підприємств, відомих під брендом “Шериф”. Стрижову належать 2 будинки загальною площею 1400 кв. м, а також 4 квартири (365 кв. м). Цьому депутатові за роботою не вистачає часу займатися діяльністю Київради - він пропустив половину засідань комісії з питань освіти.

Від нього трохи відстає депутат, який найбільше в Київраді спізнюється на засідання, - Ігор Баленко (БПП) - власнику мережі супермаркетів “Фуршет” належить 3 будинки (сукупна площа - 1500 кв. м). Баленко також виділяється обсягом своїх заощаджень - 5,5 млн грн, серед яких 5,1 млн грн є інвестиціями в статутний капітал підприємств. Цей депутат ввійшов у комісію містобудування та землекористування, що розпоряджається земельними ресурсами столиці.

Найбільшими автолюбителями району є Роман Марченко та Максим Борозенець. Обидва депутати є представниками об’єднання “Самопоміч”.

Марченкові належить 6 легкових авто. Найдорожчі автівки в його колекції - дві Toyota Land Cruiser, ціна кожної починається від 1 млн грн, та Peugeot 308 (ціна близько 500 тис. грн). Інші автівки значно скромніші. Окрім того, цей депутат є рекордсменом району за кількістю ділянок та площею землі - йому належить 13 ділянок (всього 2,5 га). Він також ввійшов до популярної серед підприємців комісії з питань містобудування.

Роман Марченко, як вже зазначалося раніше, є старшим партнером ЮФ “Ілляшев та партнери” і з заробітками більше мільйона гривень цілком може дозволити собі утримувати і при потребі оновлювати свій автопарк. Оцінити вартість його землі складніше, бо інформація про розташування земельних ділянок вважається персональною інформацією і не публікується. У новій формі декларації, яка де-факто почне діяти з наступного року, цю проблему виправили.

За розміром автопарк Максима Борозенця скромніший за однопартійця (4 автомобілі), зате дешевих серед них нема. Кожен з Мерседесів (CL500 та S550) коштує 900 тис. грн, спортивний Chevrolet Corvette C6 - 1,1 млн грн, а Nissan X-Trail - близько 700 тисяч. А от доходи цього депутата значно скромніші - всього 266 тис. грн, із яких 150 тис. грн від продажу майна. ФОП Максима Борозенця займається оптовою торгівлею овочами та фруктами. Йому також належать агропідприємства з вирощування фруктів, плодових дерев, ягод та горіхів ТОВ “Тріада-МК” (600 тис. грн уставного внеску) ТОВ “Фруктова зірка” (300 тис. грн).

При таких скромних офіційних доходах складно утримувати кілька недешевих авто, і їх явно не вистачило б для купівлі квартири за 350 тис. грн та створення статутного капіталу компанії ще за 300 тис. Ми зв’язалися з помічницею депутата Мариною Овакимян, яка повідомила, що вказані витрати були здійснені раніше, у 2007-2008 рр. Крім того, за словами помічниці, у Максима Борозенця є суттєві заощадження, які він зберігає готівкою, бо не довіряє банківській системі.

Декларації інших депутатів не виділяються серед інших за кількісними показниками, але це не значить, що там немає нічого цікавого - часом навпаки. Наприклад, Юрій Сулига із БПП задекларував 210 тис. грн доходу, що надійшли від продажу майна - фактично, офіційно за рік цей депутат не заробив ані копійки і виживав за рахунок продажу накопичених раніше ресурсів. У нього в декларації також є ділянка, будинок і авто. А от свої підприємства вказати депутат “забув”. Згідно з даними ЄДР, Сулига Юрій Анатолійович є співзасновником та керівником ТОВ “Квітучі луки”. За посередництва цього підприємства депутат контролює ТОВ “Берегове”, що займається будівництвом та торгівлею нерухомістю.

Більше того, Юрій Сулига зі статутним внеском 4,5 млн грн є єдиним засновником ТОВ “Сяйво”, що займається видавничої діяльністю. Самей ця фірма, як стверджувало видання Insider, нібито була причетна до рейдерського захоплення книгарні “Сяйво”. Видання “Свідомо” у свій час публікувало документи, згідно з якими фірма Сулиги нібито придбала приміщення книгарні у фіктивного посередника “Абріль-студіо” за 2,8 млн грн.

Відомий своєю скандальною поведінкою депутат-свободівець Ігор Мірошниченко (зокрема, він був найактивнішим учасником побиття голови НТКУ Олександра Пантелеймонова) живе досить скромно, але, судячи з декларації, має хороших друзів. Сам депутат доходу не має, лише квартиру площею 110 кв. м, а дружина заробила 132,8 тис. грн. Крім того, хтось дав Мірошниченкові покористуватися люксовим BMW GT 530d. Навіть уживане, таке авто 2011 р.в. коштує 1 млн грн  - майже в 10 разів більше, ніж річний дохід депутата. Крім того, у власності дружини перебуває два позашляховики - BMW X5 та Hyundai Santa Fe.

Сергій Паладій (ВО “Батьківщина”), згідно з декларацією, є головою правління ГО "Центр соціальних ініціатив "Розвиток суспільства". Про цю організацію відомо небагато - зокрема, вона не має власного сайту та фейсбук-сторінки. Основним джерелом доходу депутата є заробітна плата 112 тис. грн, ще 36 тис. грн - дохід дружини.

Сергій Паладій разом з дружиною має суттєві фінансові активи - у нього понад 800 тис. грн інвестицій у статутний капітал підприємств. Найдорожче підприємство, ТОВ “Фінінтелект-плюс”, належить якраз дружині, статутний внесок якої становить 750 тис. грн. У декларації вказані також ТОВ “Гідробудшлях” (40 тис. грн внеску) та ТОВ “Будпостач-сервіс” (17,5 тис. грн). Із невідомих нам причин до декларації не потрапила ТОВ “Чумацький шлях” (9 тис. грн внеску).

(клікніть на картинку, щоб відкрити повне зображення)

 

Крім того, не зовсім зрозуміло, чому ці всі підприємства не приносять депутатові та його сім’ї жодного доходу - або чому цей дохід не потрапляє до декларації.

Декларації двоюрідних братів Гончарових (БПП), що обіймають топ-менеджерські посади у мережі будівельних гіпермаркетів “Епіцентр” (належить хмельничанам та екс-регіоналам Герегам), нічим особливим не виділяються. Володимир Гончаров заробляє дещо більше за брата, а на двох вони отримали близько 500 тис. грн доходу. Дорогих авто та нерухомості ці депутати не задекларували.

Заступниця директора турфірми “Кийтревел”, депутатка від БПП Лариса Дегтярьова, за минулий рік заробила лише 60 тис. грн - вочевидь справи у туристичному бізнесі склалися не кращим чином. Депутатці також належить земельна ділянка, дві квартири (загальна площа - 100 кв. м) та автомобіль Citroen.

Депутат від “Єдності” Андрій Задерейко заробив 80 тис. грн. У його власності три ділянки площею 1,7 га, невеликий будинок і два авто. Цей депутат відомий своїм зв’язком із власником “Фуршета” Ігорем Баленком - він є керівником приймальні Баленка та засновником благодійного фонду “Рідна земля Україна”.

Представниця “Самопомочі” Юлія Лобан минулого року заробила 400 тис. грн. Незважаючи на те, що ця депутатка є генеральною директоркою ТОВ “ЮМЛ”, що займається торгівлею парфумами та косметикою, основним джерелом доходів у декларації вказано не підприємницьку діяльність, а інші доходи. Депутатка проживає у квартирі площею 68 кв. м, власного транспорту не має.

Віталій Павлик із “Єдності” є головою адвокатського об’єднання “Правозахисник”. У 2008 році його вже обирали депутатом Київради - тоді від Блоку Леоніда Черновецького. Приблизно в той же час (2007-2012 рр.) Павлик був помічником нардепа-регіонала Олександра Супруненка. Разом з дружиною Павлик заробив 650 тис. грн. У нього також є квартира (116,3 кв. м) та два авто.

Голова правління БФ "Підтримай армію України" Ганна Сандалова із “Самопомочі” у 2015 р. заробила 36 тис. грн, із них 55,7 тис. грн у формі дивідендів чи процентів. У неї також є невелика земельна ділянка, будинок і машина.

Дарницький район представляють дуже різні депутати - і за статками, і за чесністю. Декларації допомагають краще зрозуміти, хто є хто серед депутатів.

Скажімо, чітко видно, що “Самопоміч” представляють або представники великого бізнесу, які в принципі не соромляться показати свої статки, або активісти без суттєвих доходів. Питання виникають тільки до Максима Борозенця, який має невисокі порівняно з задекларованим майном доходи.

БПП на Дарниці має різних депутатів - хтось, як Ігор Баленко, може дозволити собі показати власний бізнес, а хтось, як Юрій Сулига - соромиться. Серед представників “Єдності” виділяється лобіст забудовників Сергій Кримчак, якому, ймовірно, доводиться жити у своїх Mercedes’ах. Свободівцю Ігорю Мірошниченку, навпаки, жити є де, але авто мусить позичати.

Єдиний представник району від Батьківщини, Сергій Паладій, має свій бізнес, який не приносить йому доходу. Мабуть, цей депутат більше пишається своєю громадською діяльністю - голова правління ГО "Центр соціальних ініціатив "Розвиток суспільства" є посадою, яку він вказав у декларації.

Автор: Остап Кучма, аналітик руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]