Декларації депутатів Солом’янки: як живеться мільйонерам-забудовникам

Фото: Декларації депутатів Солом’янки: як живеться мільйонерам-забудовникам

Представник “Єдності” Роман Ярошенко увійшов до топ-5 найбагатших. Депутат від “Солідарності” Вячеслав Непоп другий рік поспіль входить до рейтингу політиків Київради з найбільшою площею нерухомості, а його однопартієць Олег Костюшко — до топ-5 лендлордів. Микола Негрич з “Солідарності” другий рік поспіль приховує свою декларацію.

Низка депутатів-мільйонерів, які пов’язані з будівельним бізнесом, в Київраді увійшли до комісії з питань містобудування, що може свідчити про наявність у політиків конфлікту інтересів. Крім забудовників, з-поміж депутатів є представники банківської сфери.

Єдиний представник “Єдності” від Солом’янського району Роман Ярошенко виявився одним з найбагатших депутатів Київради. Свій капітал він зберігає переважно в цінних паперах.

Натисніть для збільшення

 

Заробітна платня в голови наглядової ради ПАТ "Асвіо Банк" становить понад 2 мільйони гривень. 220 тисяч гривень депутат заробив на відсотках. Ярошенко разом із братами Супруненками, один з яких — колишній зять Леоніда Черновецького, - акціонер “Асвіо Банку”. “Єдність” — це політична сила, яка стала плацдармом в тому числі і для людей Супруненка на місцевих виборах 2015 року.

У власності мільйонера ділянка площею дещо більше 10 соток та квартира площею менше 40 м2. Машин у власності багатія немає.

Попри те, що за рівнем накопичення капіталу Ярошенко увійшов до топ-5, у Солом’янському районі є депутат, який за рік заробив більше в 2015 році, ніж представник “Єдності”. Це Андрій Таранов з “Самопомочі”. Дохід його сім’ї склав понад 3 мільйони 100 тисяч гривень. Більша частина цієї суми — дохід від підприємницької діяльності. 

Таранов — партнер групи Kwendi, яка вивчає вплив мас-медіа на свідомість людей та є її гендиректором.

У власності депутатської сім’ї 4 квартири загальною площею приблизно 370 м2. Земельна ділянка площею 30 соток. Депутат їздить на Mitsubishi Lancer, а його дружина має Volkswager Touran й BMW X1. Автівки відповідно 2005, 2012 та 2014 років випуску. У декларації за 2014 рік BMW не значилося. Ймовірно, подружжя його придбало у 2015 році. Все інше майно зазначалось у попередній декларації за 2014 рік.

На третьому місці за рівнем сімейного доходу представник “Солідарності” Олег Костюшко. Він входить до групи впливу нардепа від БПП “Солідарність” Дмитра Андрієвського. Сім’я Костюшка заробила за рік понад 1 мільйон 800 тисяч гривень. Більша частина цієї суми — дохід дружини Костюшка. Майже півмільйона — відсотки. Решта — дохід від провадження підприємницької діяльності. У 2014 році вона заробила дещо менше 840 тисяч гривень і майже вдвічі меншу суму на відсотках. Зараз у дружини депутата на рахунку понад 4,5 мільйона гривень.

Сам же депутат, як Гендиректор Асоціації "Український екологічний альянс", отримав дещо більше 170 тисяч гривень. При таких доходах Костюшко ще отримав 1740 гривень матеріальної допомоги.

У новому скликанні Київради Олег Костюшко в рейтингу лендлордів з 3-го перемістився на 5-те місце.

Натисніть для збільшення

Попри те, що Костюшко потрапив до списку найбільших лендлордів, у нього, як і в “свободівця” Назаренка, немає нерухомості, тому він поповнив лави безхатченків.

Натисніть для збільшення

У власності подружжя дві автівки. У Костюшка — Volkswagen Transporter, а в його дружини Land Rover/ Range Rover. Обидві автівки 2008 року випуску, вони також значилися в попередній декларації за 2014 рік.

 

Сергій Пилипенко — останній депутат в Солом’янському районі, чий дохід за 2015 рік перевищив 1 мільйон гривень. Генеральний директор Асоціації "Промислово-будівельна група "Ковальська" заробив майже 1 мільйон 200 тисяч гривень. Понад 830 тисяч гривень — дохід від провадження підприємницької діяльності.

На рахунку в Пилипенка майже 3 мільйони заощаджень, а в дружини, яка не мала жодної копійки доходу, майже 4 мільйони 400 тисяч гривень.

Пилипенко має 2 автівки Audi R8 та Porsche Cayenne 2012 року пипуску, Mercedes-Benz GLK 2013 року випуску та мотоцикл BMW 2006 року випуску.

У власності депутата квартира площею 155 м2, а також інше нерухоме майно загальною площею понад 400 м2. Але у топ-5 депутатів за рівнем нерухомості навіть з площею у понад 500 м2 Пилипенку потрапити не вдалося.

Другий рік поспіль у цьому рейтингу своє місце займає чинний представник “Солідарності” В’ячеслав Непоп. Цього року він змістився з 4 на 5 місце. Один будинок Непопа своєю площею сягає майже 500 метрів. Як і попереднього року у власності родини Непопа 5 квартир.

Як виявилося, автопарк Непопа дещо поменшав. Тепер він складається з Волги ГАЗ-21, Lexus LX-570, Mercedes-Benz G-55, Toyota Land Cruiser 200. Останні дві автівки оформлені на дружину. Депутатський автопарк недорахувався 2 машин — Mazda та одного Mercedes-Benz G-55, які фігурували в декларації 2014 року.

Депутат обраний у Солом’янці В’ячеслав Непоп, який торік потрапив на 2 сходинку з-поміж власників автопарку, цьогоріч не потрапив у рейтинг лише тому, що він так і не подав вчасно декларацію до Київради. Але 6 квітня надіслав її руху ЧЕСНО. “Декларацію здав за місцем роботи 30 березня, і сьогодні, 6 квітня, о 8 ранку — в секретаріат Київради”, - пояснив ЧЕСНО запізнення подачі декларації Непоп.

Родина депутата від БПП “Солідарність” Максима Конобаса, який за 100 днів роботи Київради увійшов до топ-пасивів (пасив - відсоток неголосувань депутата від кількості випадків реєстрацій його картки в системі, - прим. ред.), та який не подав жодного депутатського запиту, в 2015 році заробила майже 815 тисяч гривень. Більша частина цієї суми — дохід дружини Конобаса. Голова Фонду підтримки підприємництва та малого бізнесу "Благо" заробив майже 685 тисяч гривень від своєї підприємницької діяльності.

Депутат не задекларував жодної автівки, земельної ділянки і житлових будинків, але в його  власності є три квартири загальною площею 167 м2. У депутата є майже 2 мільйони 200 тисяч гривень внесків до статутного капіталу підприємств. На рахунках депутата в банках та інших фінустановах зберігається 6 тисяч гривень.

Конобас сплачує кредит, відсотки та тіло якого в 2015 році склали майже 60 тисяч гривень.

Ще один депутат від БПП “Солідарність” Андрій Андрєєв, який потрапив до топ прогульників Київради та топ-10 депутатів, які найчастіше пропускають засідання Комісії з питань власності, задекларував за 2015 рік трохи більше 142 тисяч гривень доходу. Крім того, Андрєєв також отримав ще 1500 гривень матеріальної допомоги.

У власності депутата немає жодної земельної ділянки,  житлових будинків, а також автомобілів, лише задекларована квартира площею 60 м2.

Голова Солом'янської райдержадміністрації, депутат від БПП “Солідарність” Максим Шкуро, який протягом перших 100 днів роботи Київради дозволив собі запізнюватися на засідання в середньому на 25 хвилин, задекларував лише заробітну плату, яка становить трохи більше 120 тисяч гривень за 2015 рік.

Як і в 2014 році у власності голови райдержадміністрації є чотири земельні ділянки загальною площею 9 790 м2, житловий будинок площею 338,5 м2, квартира на 31,4 м2, а також 52,3 м2 іншого нерухомого майна.

Голова Солом'янської РДА не задекларував жодного транспортного засобу.

Сімейний дохід представника “Самопомочі” Олексія Руденка складає менше 100 тисяч гривень. Він працює керівником департаменту корпоративних фінансів ТОВ "Адамант Капітал". З дружиною живуть на одну заробітну платню. Отримали 30 гривень відсотків за рік. На рахунок у звітному році політик вклав майже 120 тисяч гривень.

Щодо нерухомості, то у власності депутата квартира площею майже 55 м2. Дружина володіє двома квартирами загальною площею понад 90 м2, а також житловим будинком площею 108 м2 і 22 сотки землі.

З таким незначним доходом, депутат від самопомочі може утримувати не лише три кватири та будинок, а й транспортні засоби. Mazda 2007 року випуску та Volkswagen Touareg 2014 року випуску. У Руденка є навіть самохідна вітрильно-моторна яхта, 1987 року.

“Свободівець” Володимир Назаренко у Солом’янському районі найбідніший. Він - командир одного із взводів батальйону “Київська Русь”. Був під Дебальцево. За рік він заробив дещо більше 21 тисячу гривень. З них більша частина - заробітна платня. 4400 гривень отримав як матеріальну допомогу. Ані машин, ані ділянок, ані житла депутат не має.

Микола Негрич з “Солідарності” — єдиний депутат Солом’янського району, який досі приховує декларацію. Минулого року він всупереч рішенню Київради також декларацію не оприлюднив.

 

Натисніть для збільшення

Громадський рух ЧЕСНО звернувся за роз’ясненнями до депутата, але він так і не відповів. Мешканцям свого округу нагадує, що вони таки можуть до нього звертатися.

Щоправда, немає гарантії, що виборці, як і Громадський рух ЧЕСНО отримають належну відповідь.

Негрич — зять колишнього голови “Київміськбуд" Михайла Голиці і сам є співвласником "Київбудмонтажу". Цей депутат став членом комісії з питань містобудування, і, ймовірно, має конфлікт інтересів під час прийняття рішень у цій комісії та на засіданнях Київради. Більш детально про Миколу Негрича рух ЧЕСНО писав раніше.

Варто зазначити, що у 2012 році чинний представник “Солідарності” був у списку Наталії Королевської "Україна вперед!" Тепер він разом з низкою інших депутатів Солом’янки входить до групи впливу народного депутата Андрієвського. 

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, громадський рух ЧЕСНО проаналізував 100 днів роботи депутатів Солом’янського району та зробив огляд новообраних депутатів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]